SuomiAreena, Puuvillalavan keskustelu

Ammattikorkeakoulujen vaikuttavuus on tekoja ja osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun – SuomiAreena tarjosi foorumin keskustelulle

Osaamista, tietoa, osallisuutta, yhteistyötä, verkostoja, hyvinvointia, elinvoimaa, vetovoimaa, pitovoimaa, iloa, intoa, mahdollisia tulevaisuuksia, sivistyksen huoltovarmuutta, inhimillistä turvallisuutta, innovaatioita – ammattikorkeakoulut ovat tulevaisuuden tutkimusmatkailijoita.

Karttanamme on vuosikymmenten – ja osalla koulutusaloistamme jopa yli vuosisadan – ajan karttunut tieto uusien osaajien kouluttamisesta.

Kompassinamme on tuorein tutkimuksen tuottama data.

Matkaseuranamme alati kohti uutta kurkottava sukupolvi.

Repussamme tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan työkalut sekä elinkeinoelämän kanssa synnytettävä tieto ja ymmärrys.

Eloa ja elinvoimaa!

Tästä alati jatkuvasta tutkimusmatkasta haluamme kertoa myös muille. Kuluneen kesän aikana Savonian tulevaisuuden tutkimusmatkailijat rantautuivat Porin SuomiAreenalle, osaksi Suomen suurinta yhteiskunnallista festivaalia. SuomiAreena täytti seitsemän lavaa kaikkiaan 230 ohjelman voimin.

Savonia tuotti tapahtumaan kolme lavakeskustelua, esitteli Kansalaistorilla digitaalisen muodin tulevaisuutta ja jakoi tietoa yhteiskunnallisesta teostaan eli kaikille avoimesta Ilmastoturvallisuus ja terveys -verkko-opintojaksosta.

Tapahtumakontillamme Kansalaistorilla kävi reilusti yli tuhat ihmistä. Ojensimme yhteiskunnallisesta teostamme kertovan esitteen kädestä käteen noin viidellesadalle kansalaistorikävijälle ja täytimme penkit ääriään myöten kolmessa lavakeskustelussa.

Lisäksi vastasimme lukemattomia kertoja kysymykseen: miksi Savonia on SuomiAreenassa? Vastaus oli helppo muotoilla: haluamme olla mukana tuomassa yhteiskunnallista keskustelua kaikkien ulottuville. Haluamme olla osa ratkaisua. Haluamme nostaa esille ammattikorkeakoulujen roolia hyvinvoinnin, kasvun ja tasa-arvon edistäjinä sekä kuntien ja alueiden elinvoiman kehittäjinä.

Savonia toi SuomiAreenaan tekoja ja ratkaisuja

Myös SuomiAreenan kannalta Savonian pääyhteistyökumppanuus on historiallinen, sillä ensimmäistä kertaa pääyhteistyökumppani on ammattikorkeakoulu.

– Olemme olleet todella ylpeitä uudenlaisesta pääyhteistyökumppanuudesta – saimme ensimmäistä kertaa kumppaniksemme korkeakoulun. Tavoitteet ja kokonaisuus ovat olleet Savonian puolelta todella hyvin mietitty alusta saakka ja kantava ajatuksemme siitä, että SuomiAreena on olemassa tekoja ja ratkaisuja varten. Tämä näkyi konkreettisesti Savonian kumppanuudessa ja SuomiAreena-viikon toteutuksessa, kertoo SuomiAreenan vastaava tuottaja Johanna Tonttila.

– Yhteistyötä on ollut ilo tehdä. Tulevaisuuden rakentamiseen tarvitsemme mukaan toimijoita eri puolelta yhteiskuntaa. Erittäin mielelläni näen muitakin korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia yhteiskunnallisen festivaalin pääyhteistyökumppaneina myös jatkossa.

Kirjoittaja: Anne Heikkinen, viestintäpäällikkö