Muotoilija (AMK), päivätoteutus

Muotoilijan kädenjälki näkyy kaikkialla!

Muotoilijana suunnittelet oivaltavia tuoteideoita, kehität uusia palveluinnovaatioita ja tarjoat ongelmiin luovia ratkaisuja.

Savonian muotoilijakoulutuksessa teoria ja käytäntö yhdistyvät. Opintojesi aikana opit hallitsemaan suunnitteluprosessin, visuaalisen ilmaisun ja eri valmistustekniikat. Lisäksi opit kestävän kehityksen ja liiketoiminnan merkityksen osana muotoilijan työtä.

Muotoilijana tehtäväsi ovat monipuolisia. Työsi koostuu esimerkiksi tuotteiden, palveluiden, prosessien ja vuorovaikutustilanteiden suunnittelusta. Asiakasymmärrys, aloitteellisuus, näkemyksellisyys ja tulevaisuuslähtöinen ajattelu ovat muotoilijalle tärkeitä taitoja. Opintoihin kuuluvissa työelämän projekteissa pääset kehittämään osaamistasi asiakastöiden kautta.

Valmistuttuasi olet monitaitoinen muotoilun, luovan suunnittelun ja ongelmanratkaisun osaaja, jonka kädenjälki näkyy kaikkialla!

Tutustu Savonian muotoilijoihin Instagramissa @savoniadesigners ja Facebookissa @SavoniaMuotoilu.


Koulutuksen sisältö

Opintosi koostuvat perusopinnoista, ammattiopinnoista, valinnaisopinnoista, työelämän projekteista ja opinnäytetyöstä.

Ensimmäisen vuoden perusopinnot ovat kaikille muotoilun opiskelijoille yhteisiä. Perusopinnoissa opiskellaan muun muassa ammatillista viestintää, muotoiluajattelua, luovaa ideointia ja digitaalisia perustietoja ja -taitoja.

Perusopintojen jälkeen opiskelet muotoilun soveltavia ammattiopintoja. Ammattiopinnot toteutetaan muotoilustudio-opintoina toisen ja kolmannen vuoden aikana.

Opintojen edetessä syvennät muotoiluosaamistasi oman urasuunnitelmasi mukaisesti. Opit tarkastelemaan muotoiluprosessia menetelmien, käyttäjien, materiaalien, valmistusteknologian ja ammattikäytäntöjen näkökulmasta.

Merkittävä osa opinnoista toteutuu työelämän projekteissa. Projektit harjaannuttavat muotoilualan asiantuntija- ja työelämätehtäviin.

Harjoittelussa perehdyt käytännön työelämään ja saat valmiuksia erilaisten toimintatapojen ja työmenetelmien soveltamiseen. Harjoittelu tehdään joko projekti-, yrittäjä- tai työelämäharjoitteluna urasuunnitelmasi mukaisesti.

Opiskelu on päätoimista päiväopiskelua klo 8–18 välillä. Opiskelusi sisältää lähi-, etä- ja itsenäistä opiskelua, verkko-opiskelua ja ammattitaitoa edistävää harjoittelua.


Kevät 2022, 2. yhteishaku

Hakuaika

16.03.2022 – 30.03.2022

Hakeminen

Koulutukseen haetaan kevään 2022 toisessa yhteishaussa, hakuaika päättyy 30.3.2022 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Raili Mähönen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 5819

Opiskelijavalinta

Aloituspaikat: 54
Ensikertalaisuuskiintiö: 43

Opiskelijat valitaan valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella. Valintakoe on verkko-oppimisympäristö Moodlessa 17. – 18.5.2022. Ohjeet kokeeseen kirjautumiseen lähetetään sähköpostilla maanantaina 16.5.2022. Valintakoe sisältää neljä tehtävää.

Tiistai 17.5.2022 klo 14.00-22.00

Tehtävä 1: Esittele itsesi –videoesittely, maksimipituus 2 minuuttia. (0-10 pistettä)

Tehtävä 2: Ideointi- ja suunnittelutehtävä (0-30 pistettä)

Keskiviikko 18.5.2022 klo 14.00-22.00

Tehtävä 3: Piirustus ja maalaustehtävä (0-30 pistettä)

Tehtävä 4: Ongelmanratkaisutehtävä (0-30 pistettä)

Varaa seuraavat tarvikkeet ja välineet valintakoetehtävien suorittamista varten:

 • Paperia: A3 piirustuslehtiö (joissain tehtävissä on mahdollista käyttää myös värillistä paperia, arkkikoko A3), kopiopaperia
 • Kyniä: kuivamustekynä, värikyniä (puuvärit), tusseja (ohut tussikynä, paksu tussikynä), lyijykynä
 • vesi- tai peitevärit,
 • apuna piirtämiseen – teippi (maalarinteippi), viivoitin ja harppi
 • sakset tai paperin ja pahvin leikkaamiseen tarkoitettu veitsi
 • paperiliimaa
 • kotoa löydetty kierrätyspahvi (esim kenkälaatikko ym. Pakkaus)
 • isoja vaahtokarkkeja / pussi
 • pitkää spagetteja
 • kamera (kännykkä) taltiointia ja välittämistä varten

 

Valintakoetehtävien maksimipistemäärä 100 pistettä. Hakijan tulee saada vähintään puolet (50 pistettä) valintakokeen enimmäispistemäärästä. Jokainen kokeen osio on suoritettava hyväksytysti (joka osiosta on saatava vähintään yksi piste).

Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Muualla suoritetun valintakokeen tulos ei kelpaa tähän hakukohteeseen, eikä suoritetun valintakokeen tulos muihin hakukohteisiin.

Hakukohde ei ole valintakoeyhteistyössä Savonian muotoilun monimuotototeutuksen kanssa.

Mikäli tarvitset sairauden tai vamman vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä Savonian järjestämässä valintakokeessa, katso ohjeet Hakeminen-sivulta kohdasta Yksilölliset järjestelyt.

Opiskelijavalinnan yleisperiaatteisiin voit tutustua tarkemmin Hakeminen-sivulla.

Pääaineen valinta

Muotoilun perusopintojen jälkeen valitset opintopolkusi ammattiopintoihin.

Monialaisissa muotoilustudioissa opiskelet teoriaa sekä teet palveluiden ja tuotteiden muotoiluprojekteja asiakkaille. Muotoilustudioissa voit valintojesi mukaan kehittää osaamistasi esimerkiksi palvelumuotoilijana, tuotemuotoilijana tai sisustussuunnittelijana.

Projektiopinnoissa korostuvat käyttäjäkokemukset, yrittäjyys ja kestävä kehitys sekä laaja-alainen tekemisen kulttuuri. Savoniassa voit opiskella korumuotoilua, vaatetusmuotoilua, teollista muotoilua, palvelumuotoilua ja sisustusarkkitehtuuriopintoa.

Vuosittaiset projektivalintasi, harjoittelupaikkavalinnat ja opinnäytetyösi vaikuttavat vahvasti urasuuntaasi ja rakentavat muotoilijan ammattiprofiiliasi. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus kansainväliseen opiskelijavaihtoon tai suorittaa harjoittelusi ulkomailla.

Opintojen rakenne

Muotoilijan koulutuksessa opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opiskeluaika on noin neljä vuotta.

Opintojen rakenne:

 • muotoilun perus- ja ammattiopinnot: 165 op
 • valinnaiset opinnot 30 op
 • harjoittelu: 30 op
 • opinnäytetyö: 15 op

Opinnot koostuvat kontaktiopetuksesta, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Aiemmin hankittu osaaminen huomioidaan osaksi opintoja.

Tutustu opetussuunnitelmasta kertovaan videoon!


Kuvassa Nico Uusitalo.

Nico Uusitalon tarina

Savoniassa parasta on opiskelijoiden yhteisö; muotoilijat ovat kuin yhtä perhettä, vaikka suuntautumisala olisi toinen tai emme tuntisikaan vielä niin hyvin. Opinnoista on ollut paljon hyötyä ja olen kehittynyt suunnittelijana koko ajan.

Ihmisiä istumassa kirjastossa.

Opiskelu muotoilun alalla

Kouluttaudu muotoilun moniosaajaksi käytännönläheisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Muotoilua opiskellaan upouusissa tiloissa Microkadun kehittyvällä kampuksella Kuopiossa.

Tyttö kirjoittamassa vihkoon.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja opiskeluaika noin 4 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.


Uramahdollisuudet

Muotoilualan työtehtäviin sijoittumiseen vaikuttavat muun muassa opintovalintasi ja verkostoitumisesi opintojen aikana. Urapolkuasi suuntaat ja vahvistat esimerkiksi projektien, harjoittelun ja opinnäytetyösi avulla. Tavoitteena on, että tunnistat muotoilualan tehtäväkentän mahdollisuudet ja omat vahvuutesi toimia muotoilijana muotoilun asiantuntijatehtävissä.

Valmistuttuasi voit toimia muotoilijana, joka työllistyy suunnittelupalveluja tarjoavaan muotoiluyritykseen, tai työtehtäväsi voivat olla teollisuuden, kaupan tai liike-elämän aloilla, joissa tarvitaan muotoiluasiantuntijoita. Sinusta voi tulla myös muotoilualan moniosaaja, jonka tehtävänkuvassa yhdistyvät poikkialaisuus ja luova suunnitteluosaaminen.

Tärkeä uramahdollisuus on oman osaamisen ja tuoteideoiden jalostaminen yritystoiminnaksi jo opintojen aikana. Osana koulutusta saat perustaidot toimia alan yrittäjänä valmistumisesi jälkeen.