
Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen
Maailma tarvitsee välittämistä!
Koulutuksesta saat osaamisen sosiaali- ja terveysalan vaativiin asiantuntija- ja johtotehtäviin. Lisääntynyt osaaminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia työuralla etenemiseen!
Opinnoissa kehität kehittämisosaamistasi: saat valmiudet kehittämishaasteiden tunnistamiseen ja kykenet vastaamaan kehittämishaasteisiin muun muassa innovatiivisilla työmenetelmillä, hallituilla ongelmanratkaisuprosesseilla sekä kannustavalla vuorovaikutus- ja tiedottamisosaamisella.
Kehität myös johtamisosaamistasi: opit ymmärtämään erilaisten organisaatioiden rakenteita sekä niissä esiintyviä voimavaroja, tilanteita ja työprosesseja. Opit analysoimaan, suunnittelemaan ja ohjaamaan toimintaa organisaation tai työyhteisön tavoitteiden mukaisesti. Lisäksi opit itsensä johtamisen taitoja ja opit tuntemaan muun muassa psykologisen ja sosiaalisen pääoman merkityksen työyhteisön toiminnassa.
Opiskelet myös talouden prosessien ymmärtämistä. Tämä luo sinulle realistisen perustan ammattitaitoiselle johtamiselle ja auttaa hahmottamaan toiminnan kehittämismahdollisuuksia voimavarat ja mahdollisuudet huomioiden. Asiantuntijuusosaamisen kasvun tavoitteissa painottuu kyky hahmottaa oma työyhteisö osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuutta sekä halu vaikuttaa työyhteisön kehittymiseen.
Valmistuttuasi hallitset työyhteisöjen ja organisaatioiden johtamisen sekä palveluiden tuottamisen johtamisen. Voit toimia esihenkilönä, asiantuntijana, projektipäällikkönä ja työyhteisön kehittäjänä sosiaali- ja terveysalalla. Opintojen jälkeen osaat kehittää myös omaa johtajuuttasi ja sinulla on kyky uudistaa organisaation johtamisprosesseja.

Koulutuksen sisältö
Opinnot toteutetaan monimuoto-opiskeluna. Opinnot koostuvat lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, verkkoympäristössä opiskelusta, käytännön työstä ja kehittämistehtävistä.
Lähipäiviä on noin kaksi päivää kuukaudessa.
Koulutuksessa opiskellaan kaikille opiskelijoille yhteiset: kehittämis- ja johtamisopinnot, tutkimus- ja kehittämisopinnot ja asiantuntijaorganisaation johtamisen asiantuntijuusopinnot.
Syksyn yhteishaku 2023
Hakuaika
04.09.2023 – 14.09.2023Hakeminen
Koulutukseen haetaan syksyn 2023 yhteishaussa. Hakuaika päättyy 14.9.2023 klo 15.00.
Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.
Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.
Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä
hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002
Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä
Päivi Tikkanen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 6003
Pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset
Koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalan AMK-tutkinnon (bioanalyytikko, ensihoitaja, fysioterapeutti, kätilö, röntgenhoitaja, sairaanhoitaja, sosionomi, suuhygienisti, terveydenhoitaja) suorittaneille. Hakukelpoisuuden antaa myös muu korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Opistoasteen tutkintoja ei pääsääntöisesti ole enää voinut suorittaa 2000-luvulla. Esimerkiksi lähihoitajan, merkantin ja mekaanikon tutkinnot eivät ole opistoasteen tutkintoja.
Tutkinnon lisäksi hakijalla täytyy olla vähintään kaksi vuotta (24 kk) sosiaali- ja terveysalan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta.
Työkokemus
Hakukelpoisuuteen vaadittava kahden vuoden (24 kk) työkokemus täytyy olla kertynyt aikavälillä tutkintotodistuksen myöntämispäivästä joulukuun loppuun (31.12.2022).
Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Työkokemuksen määrä ja laatu tulee osoittaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla työnantajan yhteystiedot, todistuksen antajan allekirjoitus ja allekirjoituspäivämäärä. Voimassaolevasta työsuhteesta tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli työkokemuksen määrää ei voi todistaa muilla aikaisemmilla työtodistuksilla. Työsopimuksia ei voida huomioida.
Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika jolloin yritys on ollut toiminnassa).
Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Huom! Ylempiin amk-tutkintoihin hakevien tulee liittää kopiot tutkinto- ja työtodistuksista Opintopolun hakulomakkeelle 21.9.2022 klo 15 mennessä.
Opiskelijavalinta ja ennakkotehtävän ohjeet
Tiedot päivitetään toukokuun loppuun mennessä.
Opintojen rakenne
Tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Opiskeluaika on noin kolme vuotta.
Rakenne:
- pakolliset opinnot 30 op
- valinnaiset opinnot 30 op
- yhteiset opinnot 30 op
Opetuksen toteutus
Tiedot päivitetään toukokuun loppuun mennessä.

Sami Tuominiemen tarina
Olen Sami Tuominiemi Keski-Pohjanmaalta. Savoon vuonna 2002 minut houkutteli sairaanhoitajakoulun hyvä maine. 2018 vuoden tienoilla aika alkoi olla kypsä koulun penkille palaamiseen. Ajatuksenani oli lukea hoitotyön johtamista. Aloittelin varovasti avoimen AMK:n kautta opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen YAMK-opintoja.

Työelämä vahvasti taustalla
YAMK-opiskelijana voit kytkeä opintojaksojen oppimistehtäviä ja opinnäytetyösi oikeaan työelämään, joko omaan työpaikkaasi tai muuhun valitsemaasi organisaatioon. Lisäksi Savonian tutkimus- ja kehittämistoiminnassa on tarjolla työelämään liittyviä oppimistehtäviä tai opinnäytetyön aiheita.

Tutustu opetussuunnitelmaan
Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkimaan tarkemmin koulutuksen opetussuunnitelman avulla.
Uramahdollisuudet
YAMK-tutkinnon suoritettuasi sinulla on menestymiseen vaadittava osaaminen toimia johtajan, asiantuntijan, projektipäällikön ja työyhteisön kehittäjän tehtävissä sosiaali- ja terveysalalla.