Opiskelijaryhmä pitkän pöydän ääressä.

Sosionomi (ylempi AMK), varhaisen tuen asiantuntija

Maailma tarvitsee välittämistä!

Koulutuksessa opit ymmärtämään, soveltamaan, analysoimaan, arvioimaan ja luomaan uusia lähestymistapoja varhaisen tuen työkäytäntöihin. Lisäksi kehityt alan tutkitun tiedon hankkimisessa sekä tiedon analysoinnissa ja soveltamisessa.

Koulutus painottaa varhaisen tuen merkitystä asiakkaan ja heidän läheistensä arjessa. Varhaisen tuen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja estää mahdollisten vaikeuksien kasautumista sosiaalipalvelurakenteita ja varhaisen tuen työprosesseja kehittämällä.

Valmistuttuasi sinulla on tietotaito kehittää ja johtaa toimintaa sekä toimia varhaisen tuen asiantuntijana vaativissa asiantuntijatehtävissä.


Hymyilevä lehtori.

Koulutuksen sisältö

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, jotka suoritetaan pääosin verkossa. Lähipäiviä on enintään kaksi päivää kuukaudessa, perjantai ja lauantai. Keväällä 2023 lähiopetus on suunniteltu toteutuvaksi 13.–14.1.2023, 24.–25.2.2023, 24.–25.3.2023 ja 5.–6.5.2023 klo 8–16 välisenä aikana. Lisäksi keväällä 2023 toteutetaan erikseen sovittuna ajankohtana opintoihin liittyvä opintomatka. 

Opintojen alussa valitset yhteisistä ja alakohtaisista asiantuntijuusopinnoista suoritettavat 30 opintopisteen kokonaisuudet henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelmasi mukaisesti. Koulutuksen vastuuopettaja yhdessä Savonian muun henkilöstön kanssa ohjaa ja tukee henkilökohtaisten tavoitteittesi määrittelemisessä ja saavuttamisessa.

Alakohtaisia opintoja ovat

  • lasten ja perheiden varhaisen tuen lähtökohdat ja vaikuttavuus 5 op
  • lapsen etu, lapsen oikeudet ja eettiset lähtökohdat varhaisen tuen työssä 5 op
  • osallistavat lapsiperhetyön menetelmät ja varhaisen tuen työkäytännöt 10 op
  • varhaisen tuen kehittäminen ja johtaminen 5 op
  • sosiaali- ja terveysalan talousosaaminen, 5 op

Seuraava hakuaika ei tiedossa

Hakuaika

Hakeminen

Koulutukseen haetaan Syksyn 2022 yhteishaussa, hakuaika päättyy 14.9.2022 klo 15.00.

Hakulomakkeen löydät Opintopolusta www.opintopolku.fi.

Lisätietoja yhteishausta ja hakemisesta löydät Hakeminen-sivulta.

Kysyttävää hakemisesta? Ota yhteyttä

hakijapalvelut@savonia.fi
Puh. 044 785 7002

Kysyttävää koulutuksesta? Ota yhteyttä

Pirjo Turunen
etunimi.sukunimi@savonia.fi
Puh: 044 785 5622

Pohjakoulutus- ja työkokemusvaatimukset

Koulutus on suunnattu Sosionomin AMK-tutkinnon suorittaneille. Hakukelpoisuuden antaa myös muu soveltuva korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto. Opistoasteen tutkintoja ei pääsääntöisesti ole enää voinut suorittaa 2000-luvulla. Esimerkiksi lähihoitajan, merkantin ja mekaanikon tutkinnot eivät ole opistoasteen tutkintoja.

Tutkinnon lisäksi hakijalla täytyy olla vähintään kaksi vuotta (24 kk) sosiaali- ja/tai kasvatusalan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta.

Työkokemus

Hakukelpoisuuteen vaadittava kahden vuoden (24 kk) työkokemus täytyy olla kertynyt aikavälillä tutkintotodistuksen myöntämispäivästä joulukuun loppuun (31.12.2022).

Työkokemus ilmoitetaan hakulomakkeella täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit tulee muuntaa kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuskuukausia vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän. Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.

Työkokemuksen määrä ja laatu tulee osoittaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivämäärät, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Työtodistuksessa tulee myös olla työnantajan yhteystiedot, todistuksen antajan allekirjoitus ja allekirjoituspäivämäärä. Voimassaolevasta työsuhteesta tulee pyytää työnantajalta väliaikainen työtodistus, mikäli työkokemuksen määrää ei voi todistaa muilla aikaisemmilla työtodistuksilla. Työsopimuksia ei voida huomioida.

Alan päätoiminen yrittäjyys voidaan hyväksyä myös työkokemukseksi. Todistaakseen yrittäjyyden hakijan tulee toimittaa YEL-vakuutustodistus (YEL= yrittäjäeläkevakuutus) ja ote Kaupparekisteristä (tai muusta vastaavasta, jossa näkyy yrityksen nimi, toimiala ja aika jolloin yritys on ollut toiminnassa).

Ulkomailla hankittu työkokemus todistetaan vastaavin virallisin dokumentein. Mikäli työtodistus on kirjoitettu muulla kielellä kuin suomi, ruotsi tai englanti, on alkuperäiskielisen todistuskopion lisäksi toimitettava kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä, josta tulee käydä ilmi kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.

Huom! Ylempiin amk-tutkintoihin hakevien tulee liittää kopiot tutkinto- ja työtodistuksista Opintopolun hakulomakkeelle 21.9.2022 klo 15 mennessä.

Opiskelijavalinta ja ennakkotehtävän ohjeet

Aloituspaikat: 20

Opiskelijavalinta tehdään ennakkotehtävän perusteella.

Ennakkotehtävän ohjeet julkaistaan tällä sivulla 31.8.2022.

Ennakkotehtävän ohjeet (pdf)

Ennakkotehtävä palautetaan liittämällä se Opintopolun hakulomakkeelle 21.9.2022 klo 15:00 mennessä. Ennakkotehtävän palauttaminen määräajan jälkeen ei ole mahdollista.

Ennakkotehtävän maksimipistemäärä on 100 pistettä, ja siitä on saatava vähintään 40 pistettä voidakseen tulla valituksi.

Opintojen rakenne

Tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Opiskeluaika on noin kolme vuotta.

Rakenne:

  • yhteiset opinnot 30 op
  • alakohtaiset asiantuntijuusopinnot 30 op
  • opinnäytetyö 30 op

Muotoilun opiskelija tietokoneella.

Työelämäläheinen opinnäytetyö

Savoniassa teet opinnäytetyösi työelämäläheisesti, joka mahdollistaa sinulle verkostoitumisen oman alasi tai muiden alojen asiantuntijoiden ja työnantajien kanssa jo opintojen aikana. Opiskelijana osoitat kykeneväsi itsenäisesti tunnistamaan, arvioimaan ja ratkaisemaan työelämän kehittämishaasteita.

Hoitajat katsovat röntgenkuvaa näytöltä.

Opiskelu sosiaali- ja terveysalalla

Sosiaali- ja terveysala tarvitsee aina osaajia ja tarjoaa elinikäisiä mahdollisuuksia uralla kehittymiseen. Suuhygienistikoulutuksen kotipesänä toimii Microkadun kampus Kuopiossa.

Kannettava tietokone työpöydällä.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Koulutuksen laajuus on 90 opintopistettä ja opiskeluaika noin 3 vuotta. Koulutuksen sisältöä pääset tutkailemaan tarkemmin opetussuunnitelman avulla.


Uramahdollisuudet

Asiantuntijakoulutuksen jälkeen sinun on mahdollista työskennellä varhaisen tuen kehittämisasiantuntijana eri tehtävissä moniammatillisissa työyhteisöissä ja yrityksissä. YAMK-tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Mahdollisia tehtävänimikkeitä:

  • lastensuojelun asiantuntija/kehittäjä
  • sosiaalijohtaja
  • varhaiskasvatusjohtaja
  • sosiaalialan päällikkö
  • kehittämispäällikkö
  • erikoissuunnittelija
  • hanke- tai projektipäällikkö
  • suunnittelija