Opinto-opas

Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset

Kulttuuriala, Muotoilu
Kulttuuriala, Musiikki ja Tanssi
Luonnonvara-ala
Matkailu- ja ravitsemisala
Sosiaali- ja terveysala, Iisalmi
Sosiaali- ja terveysala, Kuopio
Tekniikan ala, Kuopio
Tekniikan ala, Varkaus
Liiketalouden ala, Kuopio
Savonian monialaiset opinnot
Savonian valintakurssit

Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.

Lähtökohdat Osaamistavoitteet Opintojen rakenne Asiantuntijuuden kehittyminen Toteutus Opintojaksotaulukko

SYS22KY Sosiaaliala, varhaisen tuen asiantuntija (YAMK)

Tulostinystävällinen versio

Opetussuunnitelman vastuuhenkilö: Riitta Turjamaa

Koulutuksen lähtökohdat

Sosiaalialan ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) on laajuudeltaan 90 op, ja tutkintonimike on sosionomi (ylempi AMK). Tutkinto tuottaa työelämän edellyttämää laajaa ja syvällistä tietoa sosiaalialalta sekä antaa tarvittavat teoreettiset tiedot alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa pääosin samanlaisen kelpoisuuden julkiseen virkaan kuin yliopistoissa ja muissa tiedekorkeakouluissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Sosionomi (ylempi AMK) on englanniksi Master of Social Services (Amk-asetus 1129/2014).

Eurooppalaisessa tutkintojen viitekehyksessä (EQF) ja siitä johdetussa kansallisessa tutkintojen viitekehyksessä sosionomi (ylempi AMK) -tutkinto sijoittuu tasolle 7 yhdessä muiden ylempien korkeakoulututkintojen kanssa.

Sosionomi (ylempi AMK) -tutkinto antaa valmiuksia toimia alan moninaisissa toimintaympäristöissä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Tutkinto-ohjelman suoritettuaan opiskelijalla on vahva ja monipuolinen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestelmäosaamisen erikoisasiantuntijuus, perus- ja erityistason palvelujen ja työmenetelmien kehittämiseen tarvittava johtamisosaaminen sekä työmenetelmien ja toimintakulttuurien innovatiivisen kehittämisen osaaminen. Sosiaalialan YAMK-tutkinto-ohjelmasta valmistunut sosiaalialan erikoisasiantuntija osaa vastata sosiaali- ja terveysalan integraation, palvelutuotannon (erityisesti varhainen tuki) ja asiakas- ja verkostolähtöisen toiminnan haasteisiin innovatiivisesti ja kehittävällä ja tieteelliseen tietoon perustuvalla työskentelyotteella.

Sosionomi (ylempi AMK) -tutkinto antaa valmiuksia tutkivaan ja kehittävään työorientaatioon sosiaalialan käytännön työ- ja muutosprosessien hallinnassa. Tutkinnossa huomioidaan myös kansainvälisyys. Tutkinnon kehittämistyö (opinnäytetyö 30 op) perustuu työelämän ajankohtaisiin kehittämistavoitteisiin tai kehittämistarpeisiin yhdessä toimeksiantajan kanssa.

Sosionomi (ylempi AMK) -tutkinnon suorittaneet työllistyvät monipuolisesti sosiaalialan erilaisiin tehtäviin. Mahdollisia tulevia työpaikkoja ovat esimerkiksi erilaiset julkisen ja yksityisen sektorin sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtävät, järjestötyö, Kela sekä lähialojen erilaiset asiantuntijatehtävät. Ammattinimikkeinä voivat olla esimerkiksi lastensuojelun asiantuntija/kehittäjä, sosiaalijohtaja, varhaiskasvatusjohtaja, sosiaalialan päällikkö, ehkäisevän työn koordinaattori, johtava perheohjaaja, kehittämispäällikkö, erikoissuunnittelija tai projektipäällikkö.

 

Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.