Elintarviketeknologi nostaa ruoantuotannon uudelle tasolle

Savonia-ammattikorkeakoulun Ruokalaakso-hankkeen elintarviketeknologi on jalkautunut vuosien 2018-2019 aikana kalanjalostusyritys Kala-Lappi Oy:n tuotantotiloihin tarkastelemaan, kehittämään ja testaamaan uudenlaisia ratkaisuja tuotantoprosesseihin. Elintarviketeknologi tarkasteli tuotannon toimintaa käytännön tasolla, minkä jälkeen yrityksen kanssa keskusteltiin kehittämismahdollisuuksista toiminnan tehostamiseksi.

Keskustelujen ja havaintojen perusteella löytyi useita kehityskohteita, joihin alettiin kiinnittää huomiota tarkemmin. Tämän seurauksena saatiin muun muassa materiaalihävikkiä pienennettyä, laitteiden ja koneiden toimintaa parannettua sekä yhden tuotteen osalta tuotantokustannuksia laskettua merkittävästi.

Esimerkkinä kehityskohteista kalapihvien valmistuksessa optimoitiin uunin paistolämpötilaa ja -aikaa siten, että käytettävän raaka-ainemassan tarvetta per pihvi saatiin vähennettyä. Lisäksi tuotannon kirjalliset työohjeet tarkastettiin ja päivitettiin.  

Yhteistyökumppanin kommentit

”Olemme mukana Ruokalaakso-hankkeessa, joten oli luontevaa käyttää tarjolla olevaa elintarviketeknologista apua. Ruokalaakson elintarviketeknologi pystyi tarkastelemaan tuotantoa ulkopuolisen silmin ja antamaan kehittämisehdotuksia, joista useat vietiin käytäntöön. Yhteistyö avarsi omia näkökulmiamme tuotannon kehittämisen mahdollisuuksista. Olemme erittäin tyytyväisiä saamaamme apuun.”

Vesa Lappi
toimitusjohtaja, Kala-Lappi Oy
Kuvassa Vesa Lappi katsoo totisena kameraan.
Vesa Lappi
Kala-Lappi Oy:n logo

Fakta

Kala-Lappi Oy on perustettu vuonna 2013 ja sen liikevaihto vuonna 2018 oli 3,1 miljoonaa euroa työllistäen 10 henkilöä. Kala-Lappi Oy edustaa perinteistä käsityöosaamista huipputeknologiaa hyödyntäen. Sitä kautta on syntynyt täysin uniikki kylmäsavustettu suomalainen kirjolohi ja muut Kala-Lappi Oy:n ainutlaatuiset, uuden makumaailman tuotteet. Kala-Lappi Oy:n toiminnassa ja tuotteissa korostuvat luonnollisuus, aitous, intohimo, tinkimättömyys ja oman tien kulkeminen, perinteitä unohtamatta.

Tavoite 2 - Ei nälkää

2.3

Tuplata vuoteen 2030 mennessä maatalouden tuottavuus


Uusimmat viikon vaikuttavimmat: