
Savonia-artikkeli: Biojätteen lajittelu ja käsittely: tiedon ja käytäntöjen vahvistaminen kouluissa
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Monipuolinen kolmenkymmenen asiantuntijan ryhmä keskusteli biojätteen lajittelusta ja hallinnasta sekä koulu- ja oppilaitosyhteistyöstä 13. helmikuuta pidetyssä webinaarissa. Tapahtuma järjestettiin FoodLoops (Interreg BSR) ja HOOP (Horizon 2020) -hankkeiden yhteistyönä. Tilaisuudessa edistettiin tiedonvaihtoa teknologisista ja sosiaalisista innovaatioista sekä kehitettiin korkeakoulujen ja oppilaitosten osaamista biojätteen hyödyntämisessä.
HOOP-hankkeessa on järjestetty Biowaste Club -tapahtumia eri sidosryhmille kuten opiskelijoille. Klubit toimivat avoimena alustana, jossa sidosryhmät, korkeakoulut, yritykset, kunnat ja jätehuoltoyritykset tekevät yhteistyötä minimoidakseen syntyvän biojätteen määrän ja toisaalta hyödyntääkseen syntyvästä jätteestä mahdollisimman suuren osuuden.
Webinaarissa Gasumin biokaasulaitoksen ja Pohjois-Savon alueellisen jätehuoltoyhtiön Jätekukon puhujat tarjosivat näkemyksiä alueen biojätteen keräämisestä ja hyödyntämisestä. Gasumin seitsemän biojäteasemaa prosessoi esikäsittelyä vaativaa jätettä. Gasum tekee yhteistyötä korkeakoulujen kanssa tutkimushankkeissa ja opinnäytetöissä sekä rahoittaa tohtoriopintoja Gasum rahaston kautta (Gasum Fund).
Kuntaomisteinen Jätekukko tarjoaa päivittäisiä jätehuoltopalveluja omistajilleen ja asukkailleen. Jätekukko toimittaa maksuttomia jäteastioita kotitalouksille ja kouluille. Kuopiossa toimii tällä hetkellä seitsemän biokaasukäyttöistä jäteautoa biojätteen keräykseen. Yritys toimii yhteistyössä koulujen ja oppilaitosten kanssa ja esimerkiksi osallistuu vuosittaisen Jäteviikon tapahtumiin. Jätekukon oppilaitoksille suunnattu kasvisruokaan painottuva video käsittelee viljelykausia, vihannesten säilyvyyttä, kasvinjalostusta, villimarjoja, sienten ja yrttien keräämistä sekä ruokahävikin vaikutuksia.
Saksalaisen Collaborating Centre on Sustainable Consumption and Production (CSCP)-organisaation edustaja keskittyi FoodLoops-hankkeen tavoitteisiin, ruokahävikin syihin, sidosryhmien sitouttamiseen ja tulosten jalkauttamiseen. Konkreettisesti hanke tuottaa muun muassa koulutukseen ja opetukseen liittyvän pilottihankkeen, käsikirjan ja vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä. Tavoiteltuihin toimintoihin sisältyy kouluruokien mukauttaminen oppilaiden mieltymysten mukaan, oppilaiden kouluttaminen ruoan arvoketjusta ja biojätteen hyödyntämisestä. Hankkeessa on myös pureuduttu ruokatuottajien ja ruokapalveluyritysten yhteistyöhön erityisesti hankintojen ja kilpailutusten näkökulmista.
FoodLoops-hankkeen toimijat ꟷ Liettuan Kuluttajainstituutti, Gdanskin kunta (Puola) ja Savonia-ammattikorkeakoulu (Suomi) ꟷ esittelivät ruokahävikin vähentämiseen ja biojätteen hyödyntämiseen keskittyvää työtään. Suomesta, Puolasta ja Liettuasta peräisin olevat tapaustutkimukset korostivat ravitsevan ruoan standardeja ja suosituksia samalla kun minimoidaan hävikkiä. Esitellyt aloitteet sisälsivät koulutusohjelmia, ruoanlaittokursseja, kasvisruokamaistiaisia, kestävää ruokahankintaa ja biojätteen kompostointikursseja.
Webinaarissa CSCP:n asiantuntija korosti kestävän kehityksen, sosiaalisen hyväksyttävyyden ja sitoutumisen tärkeyttä sekä ihmisten käyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä. HOOP-hankkeessa käytetyt työkalut sisältävät pelillistettyjä lähestymistapoja kiertotalouden periaatteiden edistämiseksi ja kouluissa toteutettavia pilotteja ja simulaatioita. Espanjan Murciassa partioivat biojäteryhmät eri puolella kaupunkia osallistaen kansalaisia kestävien käytäntöjen omaksumiseen päivittäisessä elämässä.
FoodLoops-hanke: https://interreg-baltic.eu/project/foodloops/
HOOP-hanke: https://hoopproject.eu/
Kirjoittajat:
Harri Auvinen, tutkimus- ja kehityspäällikkö, harri.auvinen@savonia.fi, p. 0447856923
Ulla Santti, TKI-asiantuntija, ulla.santti@savonia.fi, p. 0447856921
Anne Holopainen, projektisuunnittelija, anne.holopainen@savonia.fi, p. 0447855616