Savonia-artikkeli: Lisää löylyä matkailumarkkinoille

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Hyvinvointi, onnellisuus, kestävä matkailu, luontoelämykset ja suomalainen saunakulttuuri. Muun muassa näiden aiheiden parissa selvitettiin tuotekehityksen edellytyksiä pohjoiskarjalaisen matkailuyrityksen uudelle tuotteelle, Savonian wellness-palveluliiketoiminnan johtamisen YAMK opinnäytetyössä. Tulevan tuotteen teemana on suomalainen saunakulttuuri. Sen vuoksi onkin tärkeää ymmärtää, mistä saunakulttuurimme koostuu ja millainen merkitys sillä on kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tuotekehityksen kannalta taas huomion arvoista on palvelutuotteen aineettomuus verrattuna aineelliseen tuotteeseen.

Saunomista meillä ja muualla

Sauna on ollut, ja tulee aina olemaan tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja elämäntapaa. Keski-Euroopassa taas kylpylä- ja saunakulttuuri on merkittävässä roolissa (Liikkanen 2017; Laatikainen, Tanttu & Haataja 2019, 35 – 36). Opinnäytetyössä kohtasivat suomalainen ja keskieurooppalainen saunakulttuuri, sillä kehittämisen kohteena olevan matkailutuotteen myynti ja markkinointi tulee suuntaamaan Keski-Eurooppaan.

Meille suomalaisille, erityinen ja ainutlaatuinen saunakulttuurimme on usein niin arkipäivää, ettemme välttämättä ole pysähtyneet tarkastelemaan sitä sen paremmin. Maailmallakin suomalaisen saunan perusperiaatteet tunnetaan jo melko hyvin, mutta kulttuurinen puoli on vielä melko tuntematonta. Asiantuntijoiden mukaan saunakulttuuria ei edelleenkään edistetä riittävän tehokkaasti kansallisella tai kansainvälisellä tasolla, vaan se on enimmäkseen vapaaehtoisten toimijoiden vastuulla. (Korhonen 2023.)

Hyvinvointia suomalaisesta saunasta

Maailmalla vallitsevista megatrendeistä yksi on jo pitkään ollut hyvinvointi, erityisesti kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämän ilmiön myötä myös kiinnostus suomalaista saunaa kohtaan on kasvanut. Luontoyhteyden kokeminen edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja se liittyy usein tavalla tai toisella suomalaisiin saunatapoihin. Luonnon hyvinvoinnin yhteys ihmisen hyvinvointiin on alettu viimein ymmärtää laajemmassa mittakaavassa. Tämä lisää vastuullisen ja kestävän matkailun kysyntää. (Visit Finland n.d.; Harju 2021, 21, 86, 255; Dufva & Rekola 2023.)

Matkailupalvelu kehittämiskohteena

Opinnäytetyön tavoitteena oli suomalaiseen saunakulttuuriin perustuvan hyvinvointipalvelutuotteen edellytysten tutkimuksellinen kehittäminen. Tuotteelle tehtiin vaatimusmäärittelyä. Matkailutuote on useimmiten käytännössä palvelu. Matkailupalvelussa suurin osa tuotteesta on aineetonta, loppu taas koostuu konkreettisista osista. (Konu, Pesonen, Reijonen & Alakoski 2020, 45; Tonder 2013, 11.)

Palvelutuotteen kehittämiseen tähtäävässä toiminnassa ja tutkimuksessa tulee ymmärtää tuotekehityksen piirteitä ja pohtia tuotekehityksen ja tuotteistamisen eroja. Tuotteistaminen on uuden tuotteen suunnittelua ja luomista. Tuotekehitys taas voi tarkoittaa tuotteistamista tai jo olemassa olevan tuotteen kehittämistä paremmaksi. Tuotekehitys on parhaimmillaan osa yrityksen jatkuvaa toimintaa. (Villanen 2016, 105.)

Matkailupalvelussa tulee ymmärtää myös elämyksen merkitys osana matkailupalvelua. Matkailijat eivät välttämättä enää tyydy pelkkiin kokemuksiin, vaan yhä useampi etsii ja odottaa elämyksiä. Elämykset jäävät mieleen ja vaikka asiakas käyttäisi palvelua tai yrityksen tarjontaa vain kerran, hän on hyödyksi yrityksen liiketoiminnalle muilla tavoin. Hän saattaa mm. käyttää enemmän rahaa matkansa aikana ja suositella yrityksen palveluja matkansa jälkeen. Hän suhtautuu palveluihin positiivisesti ja osallistuu helpommin palveluiden kehittämiseen antamalla rakentavaa palautetta ja jakamalla ajatuksiaan. Asiakaskokemus ja etenkin elämys syntyy asiakkaan tunteiden kautta. Kokemus, elämys ja etenkin muistot rakentuvat ja värittyvät tunteista, joita asiakas kokee ennen palvelua, sen aikana ja sen jälkeen. (Konu ym. 2020, 45, 51, 88.)

Uusien tuotteiden tai palvelujen tuotekehityksessä ja tuotteistamisessa on tärkeää lähteä liikkeelle asiakkaan tarpeista. Asiakaslähtöisessä tuotekehityksessä pyritään määrittelemään, ensinnäkin kuka tai millainen on asiakas, jolle tuote halutaan suunnata, ja mikä on asiakkaan ongelma, johon tuote tuo ratkaisun. Tuotteella pyritään luomaan asiakkaalle lisäarvoa, josta hän on valmis maksamaan.

Tuotteelle voidaan luoda asiakaslupaus, josta käy ilmi mikä asiakkaan ongelma tuotteella luvataan ratkaista. Tällä varmistetaan, että asiakas tietää mitä on ostamassa, eikä maksa vahingossa tuotteesta, jonka tarkoituksen hän on ymmärtänyt väärin. (Apunen 2020, 94; Villanen 2016, 106)

Tutkimuksesta tuloksiin

Opinnäytetyössä tutkittiin uuden saunamatkailutuotteen edellytyksiä kehittämistutkimuksen lähestymistavalla. Tutkimusote oli laadullinen. Tutkimusaineistoa kerättiin teemahaastattelujen avulla.

Tutkimuksen tuloksena kävi ilmi, että uuden tuotteen kehittämiseksi tarvitaan toimivaa yhteistyötä ja yhteydenpitoa matkanjärjestäjän ja palveluntarjoajien välillä. Suomalaiseen saunakulttuuriin ja asiakasymmärryksen ulottuvuuksiin tutustumalla kaikki osapuolet saavuttavat etuja kyseisen tuotteen kehittämiseen ja toteuttamiseen.

Myös tarkempi tutustuminen saunaelämyksen elementteihin ja merkitykseen havaittiin hyödylliseksi. Tuotteessa tulee painottaa suomalaisia saunaperinteitä, luontoelämyksiä, kokonaisvaltaista hyvinvointia, moniaistisuutta, rentoutumista ja rauhoittumista. Tuotteen onnistuneeseen toteutukseen tarvitaan tarkat ja kohdistetut tuotekuvaukset.

Kaikkiaan kyseinen tuote tuleekin koostumaan elementeistä, joilla on tällä hetkellä kysyntää matkailumarkkinoilla. Onnistuessaan se tulee edistämään suomalaista saunakulttuuria, lisäten tietoisuutta siitä ja tarjoten matkailijoille kaivattua vastapainoa alati kiihtyvään elämänrytmiin.

Lähteet:

Apunen, Antti 2020. Haastajasta hittipalveluksi: Tuotteista ideastasi menestyjä. Helsinki: Alma Talent.

Dufva, Mikko & Rekola, Sanna 2023. Megatrendit 2023 – Ymmärrystä yllätysten aikaan. Verkko-julkaisu. 1.1.2023. https://www.sitra.fi/julkaisut/megatrendit-2023/#tulevaisuuden-imu-kokonaisvaltainen-hyvinvointi. Viitattu 14.4.2025.

Harju, Carita 2021. Hyvää oloa saunomalla: Saunafulness. Helsinki: Viisas Elämä.

Konu, Henna, Pesonen, Juho, Reijonen, Helen & Alakoski, Leena (toim.) 2020. Matkailuliiketoi-mintaa Teoriasta Käytäntöön. Tampere: Vastapaino.

Korhonen, Riitta 2023. Sauna ei kuole koskaan. Suomen saunaseura. Sauna-lehden artikkelit. 19.1.2023. https://sauna.fi/sauna-ei-kuole-koskaan/. Viitattu 11.4.2025.

Laatikainen, Satu, Tanttu, Erkki & Haataja, Antti 2019. Saunan Kansa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Liikkanen, Lassi 2017. Saksassakin saunotaan tosissaan! Saksalaisten saunatavat ja -kulttuuri. Blogi. 11.05.2017. https://saunologia.fi/saksalainen-saunakulttuuri/. Viitattu 11.4.2025.

Tonder, Mika 2013. Ideasta kaupalliseksi palveluksi: Matkailupalvelujen tuotteistaminen. Helsinki: Restamark.

Villanen, Jaana 2016. Tuotteista tähtituotteita: Tarinoita, tehtävää, teoriaa. 1. painos. Helsinki: Kauppakamari.

Visit Finland n.d. Matkailu Saksasta Suomeen. Verkkojulkaisu. https://www.visitfinland.fi/toiminta-markkinoilla/saksa. Viitattu 14.4.2025

Kirjoittajat:

Minna Reis, restonomi YAMK, wellness -palveluliiketoiminnan johtamisen YAMK tutkinto-ohjelma

Markku Haapakoski, tuntiopettaja, KTT, Savonia-ammattikorkeakoulu