
Savonia-artikkeli: Neptune-intensiivikurssi haastoi eurooppalaiset opiskelijat kiertotalouden kehittämiseen
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Maaliskuun ja huhtikuun vaihteessa Ranskan Lyonissa järjestetty Neptune-intensiivikurssi kokosi jälleen yhteen opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa ratkomaan Lyonin metropolialueen jätteiden käsittelyn ja kiertotalouden haasteita. Savonian lisäksi intensiivikurssin järjestämisessä olivat mukana Neptune-yhteisöön kuuluvat korkeakoulut NHL Stenden Alankomaista, Mariborin yliopisto Sloveniasta sekä erityisesti tekniikan opetukseen keskittynyt korkeakoulu ECAM LaSalle Ranskasta.
Kurssin aikana opiskelijat työskentelivät tiiviisti yhdessä kehittääkseen innovatiivisia ratkaisuja jätehuollon ja kiertotalouden parantamiseksi. Intensiivikurssin yhteistyökumppanina toimi ranskalainen SERFIM, joka on erikoistunut jätehuoltoon, pilaantuneiden maiden käsittelyyn ja infrarakentamiseen. SERFIM tarjosi opiskelijoille asiantuntijoiden lisäksi työelämälähtöiset projektityöaiheet, jotka tänä vuonna painottuivat voimakkaasti kestävään kehitykseen, jätehuoltoon ja kiertotalouteen.

Intensiivikurssi tarjosi opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua kansainvälisesti ja oppia toisiltaan. Kurssi kehittää erityisesti ryhmä- ja projektityöskentelytaitoja, kun kurssille osallistuvat saavat ratkoa työelämälähtöisiä ongelmia monikansallisessa ja monialaisessa projektiryhmässä. Intensiivikurssi yhdisti opiskelijoiden kansalliset innovaatiot ainutlaatuisessa kansainvälisessä opiskelijayhteisössä osaksi yhteistä opiskelijaprojektia.
Kurssin aikana opiskelijat osallistuivat luentoihin, työpajoihin ja kenttävierailuihin, jotka syvensivät heidän ymmärrystään jätehuollon ja kiertotalouden nykytilasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Itse kehitysprojekti valmisteltiin neljässä eri projektiryhmässä, jotka muodostettiin yhteistyökorkeakoulujen opiskelijoiden kesken. Kehitysprojektin tulokset esiteltiin projektiviikon päätteeksi järjestetyssä loppuseminaarissa, jossa projektiryhmien tulokset arvioitiin asiantuntijoista koostuvan raadin toimesta.
Neptune-intensiivikurssi ei ainoastaan edistänyt opiskelijoiden ammatillista kehittymistä, vaan myös vahvisti kansainvälistä yhteistyötä ja kulttuurien välistä ymmärrystä. ”Vastaavaa yhteisöllistä projektityötä on erittäin vaikea järjestää pelkästään yhden korkeakouluyhteisön kesken, vaan Neptunen kantava ajatus on nimenomaisesti koota yhteen eurooppalaisten yhteistyökorkeakoulujen opiskelijat ja opettajat ja tuoda jokaisen omat kansalliset innovaatiot ja työskentelytavat osaksi yhteistä projektia,” totesi Savonian tiimiä ohjannut Matti Sutinen.
Kurssin järjestäjät ja yhteistyökumppanit olivat tyytyväisiä kurssin antiin ja suunnittelevat jo seuraavaa vastaavaa tapahtumaa. Neptune-intensiivikurssi osoitti, että kansainvälinen yhteistyö ja opiskelijoiden innovaatiot voivat tuoda merkittäviä parannuksia työelämän haasteisiin. Vastaavien projektien järjestäminen laajentaa opiskelijoiden ajatusmaailmaa ja innovaatiokykyä, kun oma tietopohja ja toimintatavat laajenevat oman kotimaan ulkopuolelle.
Kirjoittaja: Matti Sutinen, lehtori tekniikka tutkintokoulutus, Savonia-ammattikorkeakoulu