
Savonia-artikkeli: Pk-yritykset peilin edessä – vastuullisuus ei enää odota
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Pk-yritysten vastuullisuustyö ei ole enää valinnainen lisä, vaan välttämätön osa liiketoiminnan kehittämistä. Savonia-ammattikorkeakoulun Kestävää kasvua PK -yrityksille -hankkeen vastuullisuustyöpajat toivat konkreettisia työkaluja ja ymmärrystä vastuullisuuden toteuttamiseen pk-yrityksissä.
Vastuullisuudesta on tullut keskeinen kilpailutekijä myös pk-yrityksille. Se vastaa sidosryhmien kasvaviin odotuksiin, helpottaa rahoituksen saamista ja avaa uusia markkinoita. Rahoittajat ja sijoittajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota yritysten vastuullisuuteen arvioidessaan rahoituspäätöksiä ja niiden ehtoja. Yritykset, jotka pystyvät osoittamaan vastuullisuutensa konkreettisesti, voivat saada edullisempaa rahoitusta.
Vastuullisuus – pk-yritysten uusi normaali
EU:n kestävyysraportointidirektiivi (CSRD) vaikuttaa epäsuorasti myös pk-yrityksiin. Vaikka direktiivi koskee ensisijaisesti suuria yrityksiä, vaatimukset vastuullisuuden todentamisesta ulottuvat toimitusketjujen kautta myös pienempiin yrityksiin. Tämä lisää pk-yritysten tarvetta ennakoida ja valmistautua raportointivelvollisuuksiin kehittämällä omia vastuullisuuskäytäntöjään ja tiedonkeruutaan.
Vastuullisuuden integroiminen osaksi liiketoimintastrategiaa voi tuoda merkittäviä etuja yrityksille. Strateginen vastuullisuustyö ei pelkästään paranna yrityksen mainetta, vaan voi myös tehostaa toimintaa ja vähentää kustannuksia. Esimerkiksi energiatehokkuuden lisääminen ja materiaalien säästäminen tuovat hyötyä sekä ympäristölle että yrityksen taloudelle.
Käytännön työkalut ja resurssit ovat avainasemassa pk-yritysten vastuullisuustyön aloittamisessa ja kehittämisessä. Vastuullisuustyö on pk-yrityksille paitsi välttämättömyys myös mahdollisuus. Systemaattinen vastuullisuustyö auttaa pk-yrityksiä vastaamaan tulevaisuuden sääntelyvaatimuksiin, parantamaan kilpailuasemaansa ja vastaamaan asiakkaiden sekä sidosryhmien odotuksiin.

Vastuullisuus haltuun – peruskäsitteistä käytännön tekoihin
Ensimmäisessä Kestävää kasvua PK yrityksille -hankkeen työpajassa keskityttiin vastuullisuuden peruskäsitteisiin ja olennaisuusanalyysin tekemiseen. Työpajassa käsiteltiin kestävyyden, kaksoissiirtymän, SDG:iden ja ESG:n esittelyä sekä ajankohtaista lainsäädäntöä. Osallistujat pääsivät laatimaan alustavan olennaisuusanalyysin fasilitaattorin johdolla. Palautteiden perusteella työpaja lisäsi merkittävästi ymmärrystä vastuullisuuden roolista liiketoiminnassa. Keskiarvot vaihtelivat välillä 8,0–9,1/ 10. Työpajan selkeyttä ja konkretiaa kiitettiin. Kehitystoiveina nousivat esiin lisääntyvä työpajatyöskentely ja henkilökohtaisempi ohjaus. Työpajoja järjestettiin Iisalmessa, Varkaudessa ja Kuopiossa.
Konkreettisia tekoja ja mitattavia tavoitteita vastuullisuuteen
Toisessa työpajassa samoilla paikkakunnilla syvennyttiin digitaalisuuden merkitykseen kestävälle liiketoiminnalle, hiilijalanjäljen laskentaan ja vastuullisuusohjelman laadintaan. Osallistujat laativat konkreettisia tavoitteita ja toimenpiteitä sekä saivat palautetta vastuullisuussuunnitelmistaan. Keskiarvot olivat 7,8–9,3/ 10. Selkeys, konkretia ja sparraus nousivat vahvasti esiin. Osallistujat toivoivat lisää yrityskohtaista tukea, jota hankkeessa voidaan antaa yrityksille hankehenkilöstön toimesta.
Työpajoista eväitä vastuullisuuspolulle – lisätuki edelleen tarpeen
Savonian Kestävää kasvua PK yrityksille -hankkeen työpajat ovat olleet tärkeä askel pk-yritysten vastuullisuuspolulla. Osallistujat saivat lisää ymmärrystä ja käytännön työkaluja, mutta kaipasivat myös syvempää ohjausta ja jatkotukea. Tämä kertoo siitä, että vastuullisuuteen liittyvä muutos ei ole yksittäinen projekti, vaan jatkuvaa kehittämistä vaativa prosessi. Työpajoihin on osallistunut 38 eri PK -yritystä Pohjois-Savon alueelta. Nyt Kestävää kasvua PK -yrityksille hankkeessa jatketaan yritysten toivomaa yrityskohtaista ohjausta vastuullisuusohjelmien laatimisessa. Aikaa yritykset ovat käyttäneet työpajoihin yhteensä 256 tuntia ja yrityskohtaista ohjausta on annettu hankkeen toimesta nyt yhteensä 207 tuntia. Työ yritysten kanssa jatkuu vielä 31.3.2026 asti.
Kirjoittaja: Mia Hakulinen, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, mia.hakulinen@savonia.fi
