
Savonia-artikkeli: Savonian rakennusarkkitehtiopiskelija menestyi kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Savonia-ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtuurin tutkinto-ohjelmasta valmistuva Riina Salo hyödynsi harjoittelukesänsä osallistumalla kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun. Buildnerin järjestämässä Sansusī Sound Sculpture -kilpailussa hänen ehdotuksensa, The Pine Cone, palkittiin opiskelijapalkinnolla syksyllä 2024. Kilpailutyö toimi myös Salon opinnäytetyönä, jossa hän tutki akustiikkaa sekä lavarakenteen muotoa ja toiminnallisuutta.
Kilpailutyö yhdistää musiikin ja arkkitehtuurin
Kilpailun tavoitteena oli suunnitella ulkoesiintymislavat, katsomo ja baarialue Sansusī-kamarimusiikkifestivaaleille Latviaan. Salo, joka on taustaltaan ammattimuusikko ja musiikkipedagogi, koki aiheen heti omakseen. Kilpailutyö tarjosi mahdollisuuden yhdistää luova suunnittelu, akustiikka ja arkkitehtuuri ainutlaatuisella tavalla.
Salo ammensi inspiraatiota festivaalialueen luonnosta ja tapahtuman vahvoista arvoista, jotka ohjasivat suunnittelua alusta loppuun. Esiintymislava tuli suunnitella kamarimusiikkifestivaalien perinteikkääseen Musician standoff -tilanteeseen, jossa muusikot kisailevat taiturimaisella tekniikallaan sekä musiikillisella tulkinnallaan. Oman muusikkotaustansa ansiosta Salo pystyi tarkastelemaan lavan suunnittelua esiintyjän näkökulmasta. ”Halusin suunnitella lavan, joka inspiroi sekä innostaa esiintyvää taiteilijaa.” Salo kertoo.
Lopputuloksena syntyi modulaarinen esiintymislava, joka ei ole pelkästään esityspaikka, vaan myös elämyksellinen tila, joka tukee sekä muusikoiden ilmaisua että yleisön kokemusta. Lavan kaarevan katosrakenteen inspiraationa toimi Leonardo da Vincin luonnokset siltasuunnitelmasta, jonka geometria ja toisiinsa ilman kiinnikkeitä lukittuvat rakenneosat antavat lavan päälle kaareutuvalle katokselle sen keveän ilmeen ja riittävän kantavuuden. Lavan katoksen värikkäät akryylilevyt heijastavat valoa ja luovat visuaalisesti vaikuttavan kokonaisuuden. Muodoltaan lava muistuttaa männynkäpyä, mikä linkittää sen ympäröivään luontoon.
Yksi kilpailun isoimmista teemoista oli tutkia lavan toimimista myös erillisenä äänitaideteoksena. Salo ratkaisi asian luomalla koko lavasta soittimen. Lavan takaosassa on kierrätetyt urkupillit, jotka sopivaan kulmaan käännettyinä viheltävät tuulen tahdissa. Erimittaiset ja harmonisesti sommitellut putket muodostavat tilaan myös mielenkiintoisen visuaalisen yksityiskohdan.
Arkkitehtuurikilpailu opinnäytetyönä
Arkkitehtuurikilpailuun osallistuminen on opinnäytetyönä erikoistapaus, mutta Savonian rakennusarkkitehtiopinnoissa mahdollinen. Kilpailuun osallistuminen antaa mahdollisuuden soveltaa ja testata opinnoissa opittuja taitoja sekä tutustua arkkitehtuurikilpailukäytänteisiin.
Salo kannustaakin kaikkia alan opiskelijoita osallistumaan arkkitehtuurikilpailuihin. Aikataulu kilpailutyön tekemiselle oli tiukka ja työn tekeminen yksin toi eteen myös haasteita, mutta lopputulokseen Salo on tyytyväinen. Hänen mukaansa kilpailuprosessi tuki hänen ammatillista kehittymistään monipuolisesti: se tarjosi mahdollisuuden kokeilla uusia ideoita, syventää teknistä ja visuaalista osaamista sekä kehittää luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä. Menestyksen myötä kilpailut voivat avata ovia uusiin yhteistyöprojekteihin ja verkostoitumismahdollisuuksiin.
Koska kilpailutyössä ei ole perinteisempään opinnäytetyöhön kuuluvaa tilaajaa, Riina Salon tapauksessa ratkaisu löytyi ulkopuolisesta ohjaajasta ja akustiikka-asiantuntemusta antaneesta Mikko Kylliäisestä A-Insinööreiltä. Salon opinnäytetyönä tekemä kilpailutyö on erinomainen esimerkki siitä, kuinka opiskelija voi hyödyntää aiempaa osaamistaan ja omia mielenkiinnonkohteitaan opinnäytetyössään. Tärkeää on löytää omaa osaamista tukeva ja itseään kiinnostava aihe.
Kirjoittajat:
Tuulikki Höglund, lehtori, Savonia-amk
Riina Salo, rakennusarkkitehtiopiskelija, Savonia-amk