Opinto-opas

Opinto-opas
Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset
Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.
Lähtökohdat | Osaamistavoitteet | Opintojen rakenne | Asiantuntijuuden kehittyminen | Toteutus | Opintojaksotaulukko |
DA16SP Muotoilun tutkinto-ohjelma
Koulutuksen toteutus
Savoniassa koulutusta ohjaa OIS-ajattelu (Open Innovation Space). Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistoiminta. Koulutusten työelämäläheisyys toteutuu opetukseen liittyvän monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat ratkaisevat yhdessä työelämän tarpeista nousevia erityyppisiä tehtäviä. Verkostoituminen ylläpitää sekä henkilöstön että opiskelijoiden substanssiasiantuntijuuden jatkuvaa kehittymistä.
Opiskelu perustuu oppijakeskeisyyttä sekä projekti- ja ryhmätyöskentelyä korostavaan toimintatapaan. Koulutuksen toteutuksessa hyödynnetään useita oppimisnäkemyksiä ja -menetelmiä. Ongelmakeskeisen oppimisen ja projektioppimisen toimintamalleissa opiskelijoilla on aktiivinen tiedonrakentamisen ja -luomisen rooli. Projektioppimisessa oppiaineet yhdistyvät laajoiksi teemallisiksi kokonaisuuksiksi. Koulutuksen toteutustapa muistuttaa muotoiluprojektin etenemistä sekä eri muotoilutehtävissä toimivien ammattilaisten työskentelyä. Ammatillisilta tavoitteiltaan syventyvässä projektitehtävien jatkumossa opiskelijat työskentelevät eri rooleissa osaamistasonsa mukaan. Samanaikaisesti etenevät opintojaksot antavat työskentelylle tarvittavan tietoperustan ja asiantuntemuksen sekä harjaannuttavat käytännön taitoja.
Nuorten tutkintoon johtava koulutus toteutetaan pääsääntöisesti klo 8.00–16.00. Opintojen suorittaminen kokonaan työn ohessa ei ole mahdollista. Opiskelijan oikeus ja velvollisuus osallistua opetukseen määritellään opintojaksokohtaisissa toteutussuunnitelmissa.
Opiskeluympäristö: Opiskelija työskentelee opintojensa aikana erilaisissa tiloissa ja ryhmissä sekä yhteisöissä ja verkko-oppimisympäristöissä. Oppimisympäristön muodostavat erilaiset studiot, atk-tilat, työpajat ja laboratoriot, joissa tehdään käytännöllistä tuotekehitys- ja muotoilutyötä. Osan oppimisympäristöstä muodostaa työelämän, oppilaitosten ja tutkimuslaitosten verkosto. Opiskelijapalvelut, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Verkko-opetusta toteutetaan pääasiassa hyödyntäen Moodle-oppimisympäristöä. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden ja kestävän kehityksen periaatteita.
Opiskelijan ohjaus: Ohjaus on opiskelijan tukena opintojen eri vaiheissa. Opintojen alussa ohjaus painottuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS) tekemiseen, oman oppimistyylin tunnistamiseen ja sen soveltamiseen omaan ammatilliseen kehitykseen. Opintojen edetessä sekä niiden loppuvaiheissa painottuu uraohjaus, jolla tuetaan asiantuntijuuden suuntautumista ja työelämävalmiuksien kehittymistä sekä työllistymistä. Kaiken ohjauksen tavoitteena on tehostaa opiskelijan oman ajankäytön hallintaa sekä oman toiminnan arviointia ja parantaa siten valmiuksia jatkuvaan oppimiseen. Opiskelijan ohjausta toteutetaan koulutusohjelman oman vuosikellon mukaan. Vuosikello on opiskelijan ohjauksen suunnitelma, joka perustuu Savonian yhteisiin linjauksiin ja jäsentää opiskelijalle ja henkilökunnalle ohjauksen toimijoita, heidän välistään työnjakoaan sekä esittää opiskelijan ohjauksen ajoittumisen lukuvuoteen. Opiskelijan ohjausta toteutetaan neljällä osa-alueella: oppimisen ja opiskelun ohjaus, ammatillinen kehittyminen ja urasuunnittelu, henkilökohtaisen kasvun ja kehityksen ohjaus sekä tiedotus ja neuvonta.
Henkilökohtainen opiskelu- ja urasuunnitelma (HOPS): HOPS on opiskelijan opintojen suunnittelemisen ja opintojen ohjaamisen työväline, jonka tarkoituksena on selkiyttää opiskelijalle opiskelun lähtökohtia ja päämääriä sekä kirjata muistiin konkreettisia tavoitteita opintojen etenemiselle. HOPS on sekä prosessi että dokumentti. Prosessina HOPS tarkoittaa henkilökohtaista opintojen, opiskelun ja tulevaisuuden suunnittelua, dokumenttina henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa.
Arviointi ja palaute: Muotoilun tutkinto-ohjelmassa arviointi on integroitu oppimistoimintaan. Arviointi on oppimista ohjaavaa, kehittävää ja jatkuu koko opintopolun ajan. Arviointi kohdistuu osaamiseen, oppimistuloksiin, oppimisprosessiin sekä opiskelijan asiantuntijuuden kehittymiseen. Jatkuva arviointi tukee opiskelijaa tavoitteiden asettamisessa sekä omien vahvuuksien ja kehittämisalueiden nimeämisessä. Oppimisprosessin arviointi toteutuu sekä opintojakson tavoitteiden että vuosittain opetussuunnitelmassa kuvattujen vuositeemojen pohjalta. Oppimisprosessin arviointi on monipuolista laadullista arviointia. Opiskelijalla on mahdollisuus sopimuksen mukaan valita yksilöllinen tapa tarkastella oppimisprosessiaan. Oppimistulosten ja osaamisen arviointi tapahtuu suhteessa opetussuunnitelmassa esitettyihin osaamistavoitteisiin ja mahdollisimman lähellä niitä todellisia tilanteita, joissa osaamista hankitaan. Arviointi koostuu opiskelijan ja ryhmien tekemistä itsearvioinneista, vertaisarvioinneista sekä opettajien antamista arvioinneista. Opiskelija saa välitöntä palautetta osaamisestaan mm. työpajatyöskentelyn yhteydessä, kritiikki- ja esittelytilaisuuksissa sekä projektipalavereissa, joissa palautetta antavat myös työelämän edustajat. Oppimistulosten ja osaamisen arvioinnissa noudatetaan Savonian yleisiä ohjeita. Arvioinnin edellytyksenä on opintojen suorittaminen opetussuunnitelman mukaisesti. Hyväksytysti suoritetuista opinnoista käytetään arvosanoja kiitettävä (5), erittäin hyvä (4), hyvä (3), tyydyttävä (2) ja välttävä (1) tai mainintaa hyväksytty (S). Aiempi osaaminen hyväksiluetaan tutkintoon merkinnällä H. Opintosuoritustiedot tallennetaan Savonian opintosuoritusrekisteriin. Toisen kotimaisen kielen arvosana-asteikko on seuraava: hyvä (4-5), tyydyttävä (3-1). Toisen kotimaisen kielen osalta merkitään todistukseen myös suullisen kielitaidon arviointi. Opiskelijan asiantuntijuuden sisällöllisen kehittymisen arviointi tapahtuu vuosittaisessa opettajatuutorin kanssa käytävässä HOPS-keskustelussa, jossa osaamisen kehittymistä tarkastellaan muotoilun kompetenssien ja osaamista kuvaavien vuositeemojen avulla. Opintojensa alusta lähtien opiskelija rakentaa osaamisestaan yksilöllistä portfoliota. Sen avulla hän voi osoittaa henkilökohtaisen asiantuntijuutensa alueet sekä opiskelun aikana että tutkinnon suoritettuaan. Koulutuksen kehittämisessä merkittävää on opiskelijoilta saatu palaute.
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.