Opinto-opas

Opinto-opas
Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset
Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.
Lähtökohdat | Osaamistavoitteet | Opintojen rakenne | Asiantuntijuuden kehittyminen | Toteutus | Opintojaksotaulukko |
ER11 Rakennustekniikan koulutusohjelma
Koulutuksen toteutus
Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu. Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämälähtöinen tutki-mus- ja kehittämistoiminta. OIS tulee sanoista Open Innovation Space. Opiskelija on aktiivinen toimija ja hän työskentelee erilaisissa tiloissa, ryhmissä, yhteisöissä ja verkko-oppimisympäristöissä. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat yhdessä ratkaisevat käytännöstä nousevia erityyppisiä tehtäviä. Tällä tavoin opiskelussa yhdistyy teoria ja käytäntö.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Pedagogiset ratkaisut ja opetuksen toteutus
Pedagogisesti opetussuunnitelma tähtää ammatillisten tehtäväkokonaisuuksien hallintaan. Teeman koostuvat opintojaksoista, joissa on useampia opettajia ja useampia aiheita. Tämä mahdollistaa laajempien ongelmien ratkaisun samaan tapaan kuin työelämässä. Ammatillisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan usein eri ammattiryhmien tietotaitoa, jota eri aineiden opettajat edustavat. Teemat on pyritty muodostamaan työelämälähtöisiksi ja opintojaksot osaamisperustaisiksi.
Opinnot aloitetaan teoreettisella tietoperustalla ja käytännön sovelluksilla ja lopetetaan opinnäytetyöhön. Lisäksi opintojen aikana tehdään laajoja ja monialaisia projektitöitä. Osa yleisaineista on integroitu ammattiaineisiin. Yhteistä koko opintojen ajan on käytännönläheisyys ja opitun tiedon soveltaminen.
Rakennustekniikan koulutusohjelman projektiopetusmallissa (CDIO) pyritään kehittämään opiskelijan kokonaisvaltaista ajattelua, jossa työvaiheina ovat tehtävänanto ja vaatimusmäärittelyt, suunnittelu, toteutus ja käyttö. Projektiopetus aloitetaan pientalon suunnitteluprojektilla ensimmäisenä opiskeluvuotena ja päätetään kolmannen opiskeluvuoden teollisuushallin suunnitteluprojektiin. Osa rakennustekniikan ammattiopinnoista kytketään tietomallintamisen menetelmin toteutettuun usean rakennuskohteen käsittävään virtuaaliseen oppimisympäristöön. Virtuaalisen tietomallin ja projektiopetuksen avulla opiskelijalle muodostuu havainnollinen ja kokonaisvaltainen käsitys rakennushankkeen eri vaiheista, rakennuttamisesta ja suunnittelusta aina tuotantoon saakka.
Yhteistyö yritysmaailman kanssa opetussuunnitelman toteuttamisessa
Opetussuunnitelmaa toteutetaan toteutussuunnittelulla. Kullakin teemalla ja opintojaksolla on vastuuopettaja, joka huolehtii toteutuksen kokonaissuunnittelusta ja integroinnista sekä ns. kokoavasta arvioinnista. Keskustasolla yhteistyötä rakennustekniikan näkökulmasta on erityisesti rakennustuotannon suuntaan, jossa talotekniikka ja rakentamisen tuotantotekniikka integroidaan suunnitteluopetukseen.
Opetussuunnitelman toteuttamisessa tehdään yhteistyötä työelämän kanssa. Osassa toteutuksista käytetään tun-tiopettajina
paikallisia työelämän asiantuntijoita, joka osaltaan mahdollistaa jatkuvan ja kiinteän yhteyden käytäntöön. Opetus-suunnitelmaan sisältyvä ohjattu työharjoittelu toteutetaan alueen rakennusteollisuusyrityksissä.
Opetuksen ja TKI-toiminnan integrointi
Opistotien kampuksella on vahva TKI-hanketoiminta. Tyypillisesti hankkeissa toteutetaan tutkimus- ja kehitystyötä paikallisten yritysten kanssa ja luotu uusi tieto tuodaan päivittäiseen opetukseen. Opiskelijoiden tekemät opinnäyte-työt muodostavat yhden tutkimuksen ja kehityksen tukijalan. Opinnäytetyöt tehdään valtaosin rakennusteollisuuteen tai muiden rakennus- ja puualan organisaatioiden tarpeisiin. Rakennustekniikan laboratoriossa tehdään myös opetusta palvelevaa tutkimus- ja kehitystoimintaa mutta myös projektityyppistä kehitystyötä teollisuuden tarpeisiin.
Kansainvälistymisen polku
Kansainvälistymiseen annetaan perusvalmiuksia kielten opintojaksoissa. Kielten opintoja integroidaan osin myös ammattiaineisiin. Rakennustekniikan opetukseen sisältyy kieliopintojen lisäksi vähintään viiden opintopisteen laajuinen englanninkielinen oppijakso. Opetus painottuu lisäksi euronormien opetukseen, mikä osaltaan mahdollistaa opiskelijan ja insinöörin toimimisen kansainvälisissä, erityisesti EU-alueen työtehtävissä. Opiskelijoita kannustetaan myös hakeutumaan kansainväliseen opiskelijavaihtoon. Rakennustekniikan opiskelijoille tarjotaan vuosittain mahdollisuus osallistua KV-toimintaan Neptune-projektin kautta ja lisäksi muiden ammattikorkeakoulujen kanssa yhteistyössä toteutettava Venäjän rakentamiseen keskittyvä opintojakso.
Yrittäjyyspolku
Yrittäjyys Savonia ammattikorkeakoulussa tähtää yrittäjyyden ammatilliseen osaamiseen. Osaamisen tavoitteena on kyky toimia yrittäjänä mutta toisaalta yrittäjämäisen toiminnan, yrittäjyystietojen ja yrityselämän tuntemuksen lisää-minen riippumatta siitä muodosta, jossa opiskelija nyt tai tulevaisuudessa tulee työtään tekemään. Yrittäjyyspolkuun liittyy oleellisesti innovatiivisuuden lisääminen, keinojen kehittäminen psykologisen, sosiaalisen ja taloudellisen riskin arvioimiseen ja hallintaan sekä toiminnan ja uusien ideoiden aikaansaaminen. Yrittäjyyttä edistetään avoimessa toimintaympäristössä osana alueellista, kansallista ja kansainvälistä verkostoa. Rakennustekniikan koulutusohjelma auttaa ja neuvoo työelämäyhteyksiensä ja -verkostojensa avulla yrittäjän uralle aikovien opiskelijoiden liikeideoiden jalostamista liiketoimintamalliksi ja yritystoiminnaksi. Yrittäjyyden edistäjänä opettajan rooli on avustava ja oppimisprosessia ohjaava.
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.