Suuhygienistin tutkinto-ohjelma johtaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoon, tutkintonimike on suuhygienisti (AMK). Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Suuhygienisti on ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut suun terveydenhoitotyön asiantuntija, joka toimii julkisissa ja yksityisissä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmissä edistäen väestön suun terveyttä. Suuhygienistin suun terveydenhoitotyöllä tarkoitetaan yksilön, ryhmän ja yhteisön tarpeista lähtevää suun terveyden edistämistä johon sisältyvät parodontologinen ja kariologinen infektiosairauksien ehkäisy, varhaishoito sekä suun terveyttä ylläpitävä ja suuhygienistin vastuualueella purentaelimen toimintaan liittyvä kuntouttava hoito. Suuhygienistin toimintaa ohjaavat yksilöiden ja erilaiset yhteisöissä ilmenevät suun terveydenhoitoon liittyvät tarpeet. Hän osaa ennakoida suun terveydenhuollon palveluntarpeen muutoksia, arvioida niiden merkitystä omalla alallaan sekä kehittää suun terveydenhoitotyötä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. Suuhygienistin työtä ohjaavat terveydenhuollon arvot, terveydenhuollon eettiset ohjeet ja lainsäädäntö. Suuhygienisti voi toimia itsenäisenä ammatinharjoittajana ja yrittäjänä.
Laillistaminen terveydenhuollon ammattihenkilöksi
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (VALVIRA) laillistaa suuhygienistin hakemuksesta ja tutkinnon antaneen ammattikorkeakoulun ilmoituksesta terveydenhuollon laillistetuksi ammattihenkilöksi, suuhygienistiksi. Laillistamisen edellytyksenä on, että suuhygienistikoulutuksessa on suoritettu 210 op sekä opetussuunnitelman mukaiset sisällöt. Ammattikorkeakoulun tehtävänä on todentaa, että valmistuvalla terveydenhuollon ammattihenkilöllä on ammattitaitovaatimusten edellyttämä osaaminen.
Suuhygienistin osaamisprofiili muodostuu ammattikorkeakoulusta valmistuvan yleisistä ja suuhygienistin ammatillisista kompetensseista. Ammattikorkeakoulusta valmistuvan yleiset kompetenssit
Suuhygienistin ammatilliset kompetenssit
Opintojen rakenne
Suuhygienistin opinnot ovat 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi tuottaa 60 opintopistettä, mikä vastaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Opiskelu sisältää työelämälähtöistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne eivät ole irrallisia vaan tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.
Suuhygienistin opetussuunnitelma on laadittu niin, että - tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen - koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen. Opiskelija - laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan - vastaa opintojensa etenemisestä - opiskelee vähintään 5 opintopistettä vieraskielisessä opintojaksossa (muuta kuin kieliopintoja) Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Opetussuunnitelman rakennekuva
Koulutuksen toteutus
Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu (Open Innovation Space). Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämälähtöinen tutkimus- ja kehittämistoiminta. Opiskelija on aktiivinen toimija ja hän työskentelevät erilaisissa tiloissa, ryhmissä, yhteisöissä ja verkko-oppimisympäristöissä. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat yhdessä ratkaisevat käytännöstä nousevia erityyppisiä tehtäviä. Tällä tavoin opiskelussa yhdistyy teoria ja käytäntö.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Suuhygienistin tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmassa määritellään kunkin opintojakson tavoitteet ja keskeinen asiasisältö, laajuus opintopisteinä, opintojen ja opetuksen järjestämisen periaatteet sekä vaadittavat suoritukset. Opintojen joustavuuden takaavat virtuaaliopinnot, sosiaalisen median käyttö oppimisen välineenä ja vaihtoehtoisten osaamisen osoittamistapojen käyttäminen. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja näyttö (AHOT) ovat osa tätä prosessia. Opiskelun henkilökohtaistamisen (HOPS) ja osaamisen kehittymisen tukena toimii opettajatuutori.
Suuhygienistin tutkinto-ohjelman toteutuksen periaatteita ovat käytännön ja teoriaopetuksen vuoropuhelu, oppiminen erilaisissa asiantuntijakulttuureissa ja opiskelijan yksilöllisten etenemispolkujen turvaaminen. Opiskelussa vuorottelevat ja lomittuvat lähiopetus sekä yksin ja ryhmässä tapahtuva itsenäinen opiskelu. Iso osa opiskelua ja oppimista tapahtuu Itä-Suomen yliopistolla sijaitsevassa taitopajassa ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin suun terveydenhoidon opetusklinikalla. Harjoittelu aidoissa työelämän ympäristöissä sekä erilaiset työelämän kanssa yhteistyössä toteutettavat projektit, ovat tärkeä osa opiskelua ja osaamisen kehittymistä.
Kansainvälistyminen on osa opiskelua. Opiskelijat voivat opiskella opintojen eri vaiheessa kansainvälisyyttä ja kulttuurista osaamista ulkomailla erilaisissa vaihto-ohjelmissa. Opintojen aikana opiskelijan tulee suorittaa vähintään 5 opintopistettä vieraskielistä opetusta (muuta kuin kieliopintoja). Kulttuurisia taitoja opiskelija voi harjoitella myös tutoroidessaan kansainvälisiä vaihto-opiskelijoita ja toimimalla esimerkiksi maahanmuuttajayhteisöissä. Opiskelija voi suorittaa kansainvälisen opiskelupolun 60 op opiskelemalla suuhygienistitutkinnon englanninkielisiä ammatillisia opintoja 10 op, ammatillista osaamista kehittävää harjoittelua ulkomailla 30 op ja kansainvälisen sairaanhoitajien Bachelor’s Degree Programme in Nursing sosiaali- ja terveysalan yhteisiä opintoja 20 op.
Yrittäjyysopintojen päämääränä on paitsi yrittäjänä toimiminen, myös yrittäjämäisen toiminnan, yrittäjyystietojen ja yrityselämän tuntemuksen lisääminen. Opiskelija voi kehittää yrittäjyysosaamistaan myös harjoittelujaksojen aikana.
Suuhygienistin tutkinto-ohjelmassa opiskelija on itseohjautuva ja omasta ammatillisesta kasvustaan ja kehittymisestään vastuun ottava yksilö. Opettajan toiminta on oppijan oppimisen, osaamisen kehittymisen ja oppimisprosessin tukemista ja seurantaa ohjauksen avulla. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopalvelut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa noudatetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Arvioinnissa noudatetaan Savonia-ammattikorkeakoulun tutkintosääntöä. Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen tavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kriteerit perustuvat opintojakson tavoitteisiin ja opiskelijan saa opintojakson alkaessa tiedot arviointiperusteista. Opiskelijalla on oikeus saada tieto arviointiperusteiden soveltamisesta opintosuoritukseensa.
Suuhygienistin tutkinto-ohjelmassa tarkoituksena on tukea oppijaa kehittymään tämän päivän ja tulevaisuuden ammattitaitovaatimukset täyttäviksi suun terveydenhoidon asiantuntijoiksi. Asiantuntijuuden kehittyminen on elinikäinen oppimisen kasvuprosessi, jossa arvot ja uskomukset, tiedot ja taidot kehittyvät ja muuttuvat. Asiantuntijaksi kehittyminen tapahtuu suun terveydenhoidon moniammatillisissa toimintaympäristöissä ja se edellyttää opiskelijalta jatkuvaa itsensä kehittämistä, kriittistä ajattelua, kykyä työskennellä yhteisöissä ja verkostoissa sekä oman toiminnan tutkimista ja kehittämistä.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- arvioida ja kehittää oppimisvalmiuksiaan
- tehdä perusteltuja opintovalintoja huomioiden kansainvälistymisen, alan ammatillisten vaihtoehtojen ja urasuunnittelun näkökulmat
- toimia Savonian oppimis- ja toimintaympäristössä
- käyttää opiskelussa tarvittavia tietojärjestelmiä tietoturvallisesti
- toimia opiskelun viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
Keskeiset sisällöt
- Opiskelukäytänteet (opiskelumenetelmät, AHOT, lähtötasotestit, tiedonhankinta, oppilaitosturvallisuus, opiskelijayhdistys, kansainvälisyys, ohjaus-, neuvonta- ja hyvinvointipalvelut)
- Suullisen ja kirjallisen viestinnän perusteet
- Oppilaitoksessa käytettävät tietojärjestelmät
- Henkilökohtaisessa oppimisympäristössä (PLE) osaamisen rakentaminen, reflektio
Suoritustavat
Lähitunneille osallistuminen
Verkko-opintojen suorittaminen
Lähtötasotestien suorittaminen: englanti, ruotsi ja matematiikka. Matematiikan testissä sairaanhoitajan, kätilön, terveydenhoitajan ja ensihoitajan tutkinto-ohjelmissa hyväksytty suoritus edellyttää 70 % pisteistä, muissa tutkinto-ohjelmissa 50 %.
Henkilökohtaisen opiskelu- ja urasuunnitelman (HOPS) laatiminen
Tehtävien tekeminen
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opetussuunnitelmat
Muu opintojakson alussa sovittava materiaali ja eAineistot
Edeltävät opinnot
-
Yhteyshenkilö
Karuaho Anne, Kyytsönen Suvi, Kainulainen Anja
4 STYAS02 Asiakas ja ammattilainen sote-palveluissa
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- Kuvata sote-palvelut ja niitä koskevan lainsäädännön pääpiirteet
- Kuvata hyvinvointiyhteiskunnan arvot ja eettisen perustan
- Selittää sote-palveluiden merkityksen yhteiskunnassa ja yksilön kannalta
- Soveltaa sote-palveluiden turvallisuusvaatimuksia
- Selittää yrittäjämäisen työskentelyotteen periaatteet ja ihmislähtöisen palveluiden kehittämisen merkityksen
- Kertoa asiakkaan ja ammattilaisen oikeudet sekä velvollisuudet
Keskeiset sisällöt
- keskeiset sote-palvelut ja niitä koskeva lainsäädäntö
- hyvinvointiyhteiskunnan perusta sekä asiakkaan ja ammattilaisen roolit
- tietoturva sekä digitalisaatio sote-palveluissa
- omaehtoinen, sisäinen ja ulkoinen yrittäjyys sote-palveluissa
- ihmislähtöisten sote-palveluiden kehittäminen palvelumuotoilun keinoin
Suoritustavat
Opiskelu tapahtuu itsenäisesti verkossa. Moodlessa mainittujen tehtävien sekä verkkotenttien suorittaminen hyväksytysti.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Moodlessa oleva materiaali
Edeltävät opinnot
-
Yhteyshenkilö
Kellomäki Marjaana, Komulainen Johanna
4 STYEN02 English in Social and Health Care and Intercultural Communication
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- käyttää englannin kieltä alansa työtehtävissä ja kehittymisessä tarvittavalla tasolla
- esitellä toimintaympäristöään ja työtehtäviään englannin kielellä
- haastatella / ohjata / hoitaa erilaisia asiakkaita englannin kielellä
- käyttää keskeistä ammattialansa sanastoa ja lähdekirjallisuutta
- tunnistaa kulttuurienväliset erot ja osaa kuvata oman kulttuurinsa erityispiirteitä
- tunnistaa kulttuuristen lähtökohtien vaikutuksen viestintään
Content
- asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen / hoitaminen, työympäristön ja oman työn esittely sekä muut keskeiset vuorovaikutustilanteet monikulttuurisessa toimintaympäristössä, oman alan englanninkielisiin aineistoihin perehtyminen, oman alan keskeinen sanasto
- kulttuurin ja monikulttuurisen viestinnän käsite, kulttuurien peruseroja ja kulttuurienvälisten vuorovaikutustaitojen kehittäminen
Requirements
Osallistuminen lähiopetukseen, keskusteluihin ja toiminnallisiin harjoituksiin. Annettujen suullisten ja kirjallisten tehtävien/tenttien suorittaminen hyväksytysti.
Grading Scale
0 - 5
Course material
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Prerequisites
-
Contact
Savela Sanna, Kaartinen Pekka
4 STYTU02 Tutkin, oivallan, kehitän
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- kuvata tutkimustiedon sekä oman tieteen paradigman merkityksen asiantuntijuuden ja käytännön työn kehittämisessä
- selittää kehittämis- ja tutkimustyön periaatteet, vaiheet ja etenemisen
- tehdä tiedonhakuja oman alan keskeisistä tietokannoista ja arvioida niiden käyttökelpoisuutta
- kuvata kehittämis- ja tutkimustyössä käytettäviä aineistonkeruuseen, analyysiin ja raportointiin liittyviä menetelmiä
- hyödyntää tutkimukseen ja näyttöön perustuvaa tietoa omassa toiminnassa ja oman alan kehittämisessä
- arvioida kehittämistöiden raportteja ja tieteellisiä tutkimuksia
- soveltaa tieteellisen kirjoittamisen ja raportoinnin periaatteita
Keskeiset sisällöt
- paradigma ja sen merkitys oman alan toiminnassa, kehittämisessä ja tutkimuksessa
- kehittämis- ja tutkimustyön periaatteet ja vaiheet
- tiedonhaun periaatteet ja oman alan keskeiset tietokannat
- kehittämis- ja tutkimustyön keskeiset aineistonkeruu-, analyysi- ja raportointimenetelmät
- tutkimukseen ja näyttöön perustuvan tiedon käyttö omassa toiminnassa ja oman alan kehittämisessä
- kehittämis- ja tutkimustyön arviointi
- tieteellisen kirjoittamisen ja raportoinnin periaatteet
Suoritustavat
Opintojakson aikana annettavat oppimistehtävät ja tentti/tai kirjallinen työ
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opintojaksolla käytettävä ja tentittävä materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa
Edeltävät opinnot
-
Yhteyshenkilö
Turunen Elina, Turunen Pirjo
4 STYSV02 Svenska i social och hälsovård och kundvänligt samspel
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- käyttää työtehtävissään ruotsin kieltä kirjallisesti ja suullisesti lain (149/22) edellyttämällä tasolla
- esitellä ruotsin kielellä omaa ammattialaansa kirjallisesti ja suullisesti
- osaa haastatella ja ohjata ruotsin kielellä asiakkaita oman alansa asiakastilanteessa
- käyttää keskeistä ammattialansa sanastoa ja lähdekirjallisuutta
- etsiä ja analysoida näyttöön perustuvaa ruotsinkielistä tutkimusta
- olla asiakaslähtöisesti vuorovaikutustilanteissa
Keskeiset sisällöt
- asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen, työympäristön ja oman työn esittely ruotsiksi sekä oman ammattialan sanasto ja ruotsinkieliset aineistot
- erilaisten asiakkaiden haastattelu ja ohjaaminen / hoitaminen asiakaslähtöisesti ruotsiksi asiakastilanteissa, kaksikielinen Suomi työympäristönä
Suoritustavat
Osallistuminen lähiopetukseen, keskusteluihin ja toiminnallisiin harjoituksiin. Annettujen suullisten ja kirjallisten tehtävien/tenttien suorittaminen hyväksytysti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa
Edeltävät opinnot
-
Muuta huomioitavaa
Kun on suorittanut tämän opintojakson, on suorittanut virkamiesruotsin.
Yhteyshenkilö
Kaartinen Pekka, Ruhanen Lea
4 STYTY01 Työyhteisötaidot, työhyvinvointi ja yrittäjyys
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- osaa kertoa terveys- ja sosiaalialan johtamisen ja talouden suunnittelun
pääperiaatteet
- osaa toimia tiimin jäsenenä
- osaa kuvata työhyvinvointiin vaikuttavat tekijät
- osaa kertoa palvelualan työsuhteeseen liittyvien tärkeimpien lakien ja oman alansa työehtosopimuksen keskeisimmät asiat työntekijän kannalta
- osaa etsiä mahdollisuuksia yksityisen ja 3. sektorin terveys- ja sosiaalialan palvelujen tuottamiselle lainsäädännön asettamissa rajoissa
- osaa markkinoida omaa osaamistaan ja työyhteisönsä palveluja
Keskeiset sisällöt
- Johtamisen ja organisaation käsitteet
- Henkilöstöjohtaminen
- Palvelualan työsuhde ja siihen liittyvät sopimukset ja lainsäädäntö
- Työhyvinvointi
- Työyhteisötaidot
- Tiimityötaidot
- Yrittäjyys terveys- ja sosiaalialalla
- Palvelumuotoilu, kustannuslaskenta, hinnoittelu ja budjetointi
- Työyhteisön markkinointiajattelu ja markkinoinnin keinot
Suoritustavat
- Itsenäinen opiskelu, verkkototeutus
- Välitenttien ja lopputentin suorittaminen hyväksytysti
- Arviointi 0-5
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan Moodlessa
Edeltävät opinnot
Toteutus siinä vaiheessa opintoja, kun opiskelijalla on jo hyvä käsitys sosiaali- ja terveysalan toimintaympäristöstä ja omasta tulevasta työstään, pääsääntöisesti toisen lukuvuoden jälkeen.
Opinnot on mahdollista suorittaa kesäopintoina tai omalle ryhmälle tarkemmin kohdennettuina opintoina.
Yhteyshenkilö
Laitinen Kaija
4 TSSUUPE2 Suun terveydenhoitotyön perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• tunnistaa terveysalan eettiset perusteet ja lähtökohdat
• kuvata suun terveydenhoitotyötä ohjaavat lait ja asetukset sekä viranomaisohjeet
• selittää terveydenhuollon tietojärjestelmiin liittyvän tietoturvan ja –tietosuojavaatimukset ja toimia niiden mukaisesti
• kuvata suun terveydenhoitotyön peruskäsitteet ja toimintaa ohjaavan prosessiajattelun
• selittää suuhygienistin asiantuntijuuden osaamisalueet ja toimintaympäristöt
• kuvata suun terveydenhuollossa toimivat ammattiryhmät ja yhteistyökumppanit
• käyttää suuhun ja hampaisiin liittyvää peruskäsitteistöä
• osaa kirjata statuksen sähköiseen potilasasiakirjaan asiakirjakäytänteiden mukaisesti
• valmistaa ja huoltaa hoitoympäristön toimia aseptiikan periaatteiden mukaisesti suunterveydenhoitotyössä
• hampaiden morfologian
Keskeiset sisällöt
Eettiset perusteet ja lähtökohdat, laki potilaan oikeuksista, laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Henkilöstön oikeusturvaan liittyvät tekijät. Suun terveydenhoitotyön peruskäsitteet, prosessiajattelu ja sen lähtökohdat työn jäsentäjänä. Suun terveydenhuollon ammattiryhmät ja yhteistyökumppanit. Suuhygienistin asiantuntijuuden osaamisalueet ja toimintaympäristö. Suuhun ja hampaisiin liittyvä käsitteistö. Hoitoympäristö. Aseptiikan periaatteet suun terveydenhoidossa. Asiakirjakäytänteet suun terveydenhuollossa. Salassapitovelvollisuus ja – sääntely. Terveydenhuollon tietoturvan ja tietosuojan säädökset ja lainsäädäntö. Sähköinen potilaskertomusjärjestelmä. Verkkopalvelut terveydenhuollossa ja sähköinen sairauskertomusjärjestelmä osana saumatonta palveluketjua. Hampaiden morfologia.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille, oppimistehtävien tekeminen ja tenttien suorittaminen Duodecim ja THL sivut sekä muut tentit.
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Näyttö tai opinnollistaminen
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Rakenteinen kirjaaminen suun terveydenhuollossa:
http://www.kanta.fi/documents/12105/3494314/Rakenteisen+kirjaamisen+opas+terveydenhuollolle/83958089-f1b5-42c5-8bb8-4503c2530dfb
Instrumenttikuvastot. Infektioiden torjunnan perusteet (Duodecim verkkokurssi): http://www.terveysportti.fi/kotisivut/sivut.koti?p_sivusto=640
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Suuhygienistin opetussuunnitelma: http://portal.savonia.fi/amk/opiskelijalle/opetussuunnitelmat/sosiaali-ja-terveysala-kuopio?yks=KS http://www.finlex.fi http://www.suuhygienistiliitto.fi http://www.stal.fi/ammatit/suuhygienisti/ http://www.hammaslaakariliitto.fi
Suuhygienistin eettiset ohjeet: http://www.stal.fi/lehdet_kirjat_ammatilliset_julka/eettiset_ohjeet/suuhygienisti/
Sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntö:
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992:http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785 ja http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2004/20040857) KTL http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1972/19720066 Henkilörekisterilaki http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/ftie/1998/19980001 Arkistointilaki http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2001/20010099 ja http://www.finlex.fi/data/sdliite/liite/4070.pdf
NELSON A, ASH A. Wheeler`s Dental Anatomy, Physiology and Occlusion. Ninth Edition. Saunders Elsevier. VÄLIMAA H. 2016. Ohje suun terveydenhuollon yksiköiden tartunnantorjuntaan. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-805-0
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina
4 TSANFY1 Anatomia ja fysiologia
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• kuvata elimistön rakenteen ja toiminnan solutasolta elinjärjestelmätasolle
• soveltaa tietojaan myöhemmissä opinnoissaan ja omatoimisessa lisätietojen hankinnassa
• tunnistaa ja nimetä pään alueen anatomisia rakenteita sekä osaa käyttää aihealueen termistöä
• selittää purentaelimistön fysiologiaa hoitotoimintansa lähtökohtana
Keskeiset sisällöt
Solu ja kudokset, veri, verenkierto, immuunijärjestelmä, hengitys, ruuansulatus, hormonitoiminta. Pääpiirtein virtsaneritys, happo-emästasapaino, näkö-, kuulo- ja kipuaisti, lisääntyminen, hermosto sekä tuki- ja liikuntaelimistö. Kallon luut. Vastasyntyneen kallon anatomiset erityispiirteet. Maxillan ja mandibulan morfologia ja anatomia. Puremalihakset. Miimiset lihakset. N. Trigeminus. N.facialis. Pään ja kaulan laskimot ja valtimot. Sylkirauhaset. Pään ja kaulan imurauhaset. Suuontelo. Leukanivelen rakenne ja toiminta.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille ja opiskelu Moodle-oppimisympäristössä, harjoitustyöt: anatomiset malli ja kliininen harjoitustyö (kaikissa läsnäolo), tentit ja oppimistehtävät
Vaihtoehtoinen suoritustapa: verkko-opiskelu, tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
LIEBGOTT ., Basis of Dentistry. Third Edition. 2011. Saunders Elsevier
NELSON S, ASH M. Wheeler`s Dental Anatomy, Physiology and Occlusion. 2010. Ninth Edition. Saunders Elsevier. PAULSEN F. Sobotta Atlas of Human Anatomy. 2011. 15 Rev Ed. Churchill Livingstone. saatavissa. www.e-sobotta.com VOLL M, WESNER K. Atlas of Anatomy, Latin Nomenclature. 2017. Third Edition. Thieme Medical Publishers Inc.
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSSUVA1 Suun terveyteen vaikuttavat tekijät
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää suun terveyteen liittyviä seikkoja
• selittää ravitsemuksen merkityksen suun terveyden kannalta
• soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia potilaan ruokavalio-ohjauksessa
• huomioida erilaisia suun terveyteen vaikuttavia ravitsemuksen erityiskysymyksiä
• selittää fluorin ja sen vaikutukset suun terveyteen
• selittää ksylitolin ja sen vaikutukset suun terveyteen
• selittää miten sylkitestit otetaan ja tulkitaan
• eroosiota ehkäisevän neuvonnan
• selittää tupakan, nuuskan ja suun alueen lävistysten vaikutukset suun terveyteen
• selittää alkoholin, huumeiden vaikutukset suun terveyteen
• ohjata asiakasta suun omahoidon välineissä, tuotteissa ja menetelmissä
Keskeiset sisällöt
Suun terveyteen liittyvät seikat. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset. Ruokavaliohaastattelun tekeminen, sen tulkinta ja siihen pohjautuva ravitsemus-ohjaus suun terveyden näkökulmasta. Suomalaisten ruokatottumukset - Finnravintotutkimuksen keskeinen sisältö. Suun omahoidon välineet, tuotteet ja menetelmät. Fluori ja fluorin toksisuus. Ksylitoli. Eroosio. Kuiva suu. Sylkitestit, niiden tekeminen ja tulkinta. Suun alueen lävistykset. Tupakointi ja nuuska. Alkoholi, huumeet ja muut päihteet. Potilaan suun omahoidon ohjaus.
Suoritustavat
Tentin suorittaminen, simulaatioiden ja muiden oppimistehtävien suorittaminen
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Näyttö tai opinnollistaminen
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
Käypä hoitosuositus, Karies http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50078
Käypä hoitosuositus, Parodontiitti. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50086
Käypä hoitosuositus. Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus.
http://www.treatobacco.net/en/uploads/documents/Treatment%20Guidelines/Finland%20treatment%20guidelines%20in%20Finnish%202012.pdf
LUSSI A, JAEGGIL, T. 2008. Erosion - diagnosis and risk factors. Clinical Oral Investigations.
G. A. Scardina and P.Messina. 2012. Good Oral Health and Diet.
ALARAUDANJOKI Viivi. 2018. Erosive tooth wear and associated factors in Northern Finland Birth Cohort 1966. http://jultika.oulu.fi/files/isbn9789526217802.pdf
http://www.stal.fi/tietoa-suun-terveydesta/
http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys#.WgMXKaZlIg0
http://www.xylitol.net/fi-FI/
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/
http://syohyvaa.fi/
https://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/finravinto-tutkimus
http://ilovesuu.fi/testi/
https://sydan.fi/terveys-ja-hyvinvointi/sydan-ja-suun-terveys-tietotesti
Yhteyshenkilö
Sirviö Kaarina, Aalto Sari
4 TSINFEP1 Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• tautiopin keskeiset käsitteet ja tautiluokittelun
• nimetä sairauksien syntyyn vaikuttavia tekijöitä, niiden aiheuttamia muutoksia elimistössä
• esittää elimistön puolustusjärjestelmän ja kudosten paranemisprosessin
• selittää karieksen ja parodontiumin sairauksien etiologian ja epidemiologian
• kuvata limakalvomuutokset ja selittää limakalvomuutoksille altistavat tekijät
Keskeiset sisällöt
Tautiopin keskeiset käsitteet ja tautien luokittelu. Sairauden patofysiologia, etiologia sen aiheuttamat muutokset ja paranemisprosessi. Verisuonimuutokset ja verenkiertohäiriöt. Hyvät ja pahanlaatuiset kasvaimet. Elimistön puolustusjärjestelmä. Yleisimmät mikrobit ja niiden aiheuttamat infektiot. Hampaan kovakudokset, tukikudokset sekä suuontelon limakalvojen ja kielen histologia. Karieksen ja parodontiumin sairauksien etiologia ja epidemiologia. Suuontelon puolustusmekanismit. Kielen ja limakalvomuutosten etiologia: paikalliset ja systeemiset altistavat tekijät. Lichenmuutos. Leukoplakiamuutos. Suun hiivasieni-infektio.
Suoritustavat
Tautiopin kirjatentin suorittaminen, aktiivinen osallistuminen lähitunneille, oppimistehtävien suorittaminen, tentin suorittaminen
Vaihtoehtoinen suoritustapa verkko-opiskelu ja tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
KARTTUNEN T, YLERMI, S & VUOPALA K. 2005. Tautioppi. Helsinki: Edita. DARBY, M.L., WALSH, M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (ss 205-233, 267-279, 313-316, 567-570, 640-643). Saunders: Elsevier.
Käypähoito-suositus Suusyöpä. 2/2012. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi07025
Infektioiden tartunta, taudin synty ja leviäminen. Lääkärikirja Duodecim. 16.10.2017 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00569
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSGEOR1 General diseases and oral health
Laajuus
5 op
Vieraskielinen osuus
3 1/2 op
Osaamistavoitteet
Studies provide the Student with
• knowledge of different diseases associated with oral health
• capability of producing Individual treatment plan when the patient is suffering from general disease
• adequate english language and communication skills when dealing with general disease and oral health
• käyttää näyttöön perustuvaa tietoa ensiaputilanteissa
• elvyttää ja käyttää defibrillaattoria
• antaa ensiapua sairauskohtauksissa ja erilaisissa vammoissa
Keskeiset sisällöt
General disease affecting oral health such as cardiovascular disease, osteoporosis and arthritis, diabetic syndrome and thyroid disease, gastrointestinal disease, renal failure and hepatic disease, eating disorders, bronchial asthma, viral hepatitis and acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), epileptic disorder and Parkinson`s disease, cancer, skin- and anemic illness. Patient case. Peruselvytys PPE-D. Ensiapu osana hoitoketjua. Sairauskohtausten ja vammojen ensiapu. Tavallisimpia tapaturmia ja niiden ensiapu. Anafylaktisen reaktion ensiapu ja muut ensiaputilanteet suuhygienistin työssä.
Suoritustavat
Attendance to class room teaching 75%, activities in Moodle accomplished, Patient Case –work and attendace in seminars accomplished, examination, elvytysnäyttö, tentti
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Näyttö ja opinnollistaminen
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Darby, M.L., Walsh, M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice (pages 753-998). Saunders: Elsevier.
Fratsve-Hawley J. Evidence-Based Dentistry for Dental Hygienist. 2014. Guintessence Publishing Co.
NIH. National Institute of Dental and Craniofacial Reserch. What Is the Relationship Between Oral Health and General Health and Well-being?
https://www.nidcr.nih.gov/DataStatistics/SurgeonGeneral/sgr/part3.htm
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSLÄSU1 Lääkehoito suun terveydenhoitotyössä
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää lääkkeiden käyttöä ohjaavat lait, asetukset ja eettiset ohjeet
• selittää vastuualueensa potilaan lääkehoidon
• selittää lääkkeiden antotavat, lääkemuodot ja lääkeaineryhmät
• kuvata eri lääkeaineryhmien vaikutusmekanismit ja eri sairausryhmien lääkitykset
• selittää kuinka lääkevalmisteet vaikuttavat suuonteloon ja syljeneritykseen
• laskea virheettömästi lääkelaskut
Keskeiset sisällöt
Lääkehoitoon liittyvä lainsäädäntö, lääkehoito, potilasturvallisuus, lääkemuodot ja antotavat, farmakologia, farmakokinetiikka, sairausryhmien lääkitys, lääkevalmisteet ja tutkimusnäyttö, lääkelaskut
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen verkko-opetukseen ja lähitunneille, oppimistehtävien ja tenttien suorittaminen.
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Näyttö
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
SAANO Susanna, TAAM-UKKONEN Minna. 2020. Lääkehoidon käsikirja. Helsinki: Sanoma Pro. (uusin painos) tai
SAANO Susanna, TAAM-UKKONEN Minna. 2013. Lääkehoidon käsikirja. Helsinki: Sanoma Pro.
VERÄJÄNKORVA O, HUUPPONEN R, KAUKKILA H-S, TORNIAINEN K. 2006. Lääkehoito hoitotyössä. WSOY. ERNVALL S, PULLI A, SALONEN A-M, KAUKKILA H-S. 2005. Lääkelaskenta. HEINONEN T. 2008. Lääkkeet ja suu. Idies ky.
Lääkehoitoa ohjaavat säädökset https://stm.fi/laakkeet/saadokset-ohjaus-ja-valvonta-yhteistyo
Lääkelaki (395/1987) ja lääkeasetus (693/1987) http://www.finlex.fi/fi/laki/smur/1987/19870395
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1992/19920785
Asetus potilasasiakirjoista 298/2009 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20090298
Huumausainelaki 373/2008
Huumausaineasetukset 543/2008 ja 548/2008 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080373
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkkeen määräämisestä 1088/2010 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20101088
Valtioneuvoston asetus lääketaksasta Lääketaksa-asetus 713/2013
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130713
Laki sähköisestä lääkemääräyksestä 61/2007 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070061
Laki lääkkeiden velvoitevarastoinnista 979/2008 http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2008/20080979
Lääkkeiden varastointivelvoitteen järjestäminen poikkeusolosuhteissa. Fimea 2/2017
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2008/20081114
Jätelaki 646/2011 http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110646
Lääkealan turvallisuus-ja- kehittämiskeskus: Lääkkeiden haittavaikutustenilmoittaminen Ohje22.5.2013/3428 /03.01.01/2012
https://www.fimea.fi/documents/160140/764653/23352_Ohje_2_2013_Laakkeiden_haittavaikutusten_ilmoittaminen.pdf
Turvaominaisuudet lääkepakkauksiin helmikuuhun 2019 mennessä. Fimea 22.11.2016
http://www.fimea.fi/-/turvaominaisuudet-laakepakkauksiin-helmikuuhun-2019-mennessa
Lääkehoidon moniammatillinen arviointi: Tietopaketti 5/2017. https://www.fimea.fi/-/fimean-toinen-tietopaketti-kasittelee-moniammatillisia-laakehoidon-arviointeja
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSKASU1 Kariologinen suunterveydenhoitotyö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- selittää karieksen havainnointimenetelmät
- suorittaa intraoraalikuvauksen säteilysuojelulainsäädännön mukaisesti
- arvioida hampaiden ja leukojen röntgenanatomiset pääpiirteet
- lausua rtg-kuvan kuvanlausumisen periaatteiden mukaisesti
- käyttää röntgendiagnostiikkaa hoidon tarpeen arvioinnissa
- selittää kuinka kariologisia suun sairauksia ehkäistään ja hoidetaan
- selittää kariologisen hoidon vaiheet ja niihin vaikuttavat tekijät (anamneesi, hoidon tarpeen määrittely, hoitosuunnitelma, hoidon toteutus ja hoitotuloksen arviointi)
- päätellä konsultaation ja jatkohoidon tarpeen
- statusmerkinnät ja indeksit
- kariologisessa suun terveydenhoitotyössä käytettävät instrumentit, välineet ja laitteet
- kuvata esteettisen suun terveydenhoidon menetelmiä
Keskeiset sisällöt
Suun terveydenhoitotyön diagnostiikkavälineet (inspektio, kuituvalo, suukamera, karieskynä). Kariesleesio löydöksenä, remineralisaatio ja demineralisaatio. Ehkäisevä kariologinen hoito. Kariologiset indeksit, kariologisen hoidon vaiheet, välineet ja materiaalit. Pulpan sairaudet ja vitaliteetin mittaus. Bitewing-kuvaus ja panoraamakuvaus. Röntgendiagnostiikka. Hampaiden valkaisuhoidon kemiallinen mekanismi.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille, taitopajaharjoittelu (kariologinen status), kuvantamisharjoitukset (läsnäolo), oppimistehtävien ja tenttien suorittaminen. Puoli-vuosireflektio oman osaamisen kehittymisestä.
Vaihtoehtoiset suoritustavat: näyttö, tentti. Puoli-vuosireflektio oman osaamisen kehittymisestä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
DARBY M.L, WALSH M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (sivut teoriaosioon 305-312, 316-336, 548-557, 561-566). Saunders: Elsevier.
HEINONEN T. Karieksen hallinta. 2005. Idies Ky. DARBY M L, WALSH M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (ss 284-288, 599-604). Saunders: Elsevier.
Käypä hoito -suositus: Karies (hallinta) 2020
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi5007
Käypä hoito -suositus: Hampaan juurihoito 02.06.2016 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50110
Cochrane Database of Systematic Reviews. Pit and fissure sealants for preventing dental decay in permanent teeth. 31.7.2017
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD001830.pub5/full
Edeltävät opinnot
Anatomia ja fysiologia 5 op, Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia 5 op
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• toimia ergonomian ja aseptiikan periaatteiden mukaisesti
• toteuttaa kariologisen suun terveystarkastuksen ja laatia kariologisen ehkäisevän hoidon suunnitelman
• toteuttaa pinnoitteen tekemisen
• toteuttaa kariologisen potilaan perushoidon työvaiheita käyttäen siihen tarkoitettuja instrumentteja, välineitä ja materiaaleja
• kirjata potilasasiakirjamerkinnät
• toteuttaa perustellusti esteettistä suun terveydenhoitoa
• toteuttaa ensiapuluonteiset kariologian toimenpiteet
• kariesprofylaksian toimenpiteet
• käyttämänsä välineistön välinehuoltoprosessin
Keskeiset sisällöt
Kariologinen status, ehkäisevä kariologinen hoitosuunnitelma, väliaikainen täyte, kompomeeritäyte, lasi-ionomeeritäyte, hampaiden valkaisu ja hammaskoru, fluori-, ja pastapuhdistuskäsittelyt, kariologisessa hoitotyössä käytettävien välineiden ja laitteiden turvallinen käyttö ja huolto
Suoritustavat
Taitopajaharjoittelun, oppimistehtävien ja näyttöjen suorittaminen hyväksytysti. Reflektointi blogiin:Harjoittelussa kehittynyt osaaminen ja I lukuvuoden reflektointi ammatillisten ja yleisten kompetenssien näkökulmasta
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Opinnollistaminen. Reflektointi blogiin:Harjoittelussa kehittynyt osaaminen ja I lukuvuoden reflektointi ammatillisten ja yleisten kompetenssien näkökulmasta
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Kela Hammashoidon taksat soveltamisohjeineen 1.1.2017 http://www.kela.fi/documents/10180/0/Hammashoidon+taksojen+soveltamisohje+2017/a05fe36b-bb10-4544-8ad6-11c88b0b0841
Suun terveydenhuollon toimenpideluokitus (THL)
https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-ja-terveysalalla/tiedon-ja-vaatimusten-yhdenmukaistaminen/julkaisut/kirjaamisohjeet/suun-terveydenhuollon-toimenpideluokitus
Edeltävät opinnot
Anatomia ja fysiologia 5 op, Suun terveydenhoitotyön perusteet 5 op, Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia 5 op
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSKUKU2 Pään alueen kuvantaminen ja kuntouttava suunterveydenhoito
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• toimia säteilysuojelulainsäädännön mukaisesti
• selittä intraoraalikuvauksen ja panoraamakuvauksen
• selittää röntgendiagnostiikan merkityksen hoidon tarpeen arvioinnissa
• kuvata hampaiden ja leukojen röntgenanatomiset pääpiirteet
• tietää purentaelimen toimintaan haitallisesti vaikuttavia tekijöitä
• kuvata purentadysfuntion oireita
• kuvata roolinsa proteettisen hoitotiimin jäsenenä ja selittää proteettisen hoidon tarkoituksen purentaelimen kuntouttajana
Keskeiset sisällöt
Röntgensäteilyn fysikaaliset, kemialliset ja biologiset ominaisuudet. Säteilylaki ja -asetus. STUK. Röntgenlaitteisto ja -välineistö. Säteilysuojelun yleiset periaatteet: oikeutus, optimointi ja yksilönsuoja. Säteilysuojelun menetelmät ja välineet. Bitewing-kuvaus, periapikaalikuvaus, okklusaalikuvaus, lateraalikallokuvaus ja panoraamakuvaus. Röntgendiagnostiikan periaatteet. Proteettisen hoidon indikaatiot, erilaiset proteettiset ratkaisut, Proteettisen asiakkaan suun terveystarkastus, Proteettisen asiakkaan suun omahoidon ohjaus, Statusmerkinnät ja määräaikaistarkastukset. Kraniomandibulaarisen häiriön tyypilliset oireet.
Suoritustavat
Itsenäinen opiskelu ja tehtävien suorittaminen, tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Säteilysuojelulainsäädäntö (säteilylaki ja asetus) 6.2.2018. Säteilyturvakeskuksen määräykset (materiaali tarkentuu opintojakson alkaessa).
STUK tiedottaa. 1/1999. Säteilyturvallisuus hammasröntgentutkimuksissa. DARBY M.L. WALSH M. 2010 Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (ss 1044-1059, 1076-1110). Saunders: Elsevier. BLOMQVIST J, KOIVISTO T, SUOMALAINEN K. Osteopaattisen hoidon vaikutukset purentaelimen dysfunktion oireisiin. (internet) Stadia 9/2006. MÄNTTÄRI T. 2008. Fysioterapia purentahäiriöiden aiheuttamiin niskavaivoihin. Fysioterapia 2/2008.
Käypähoito- suositus Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) 29.12.2016 http://www.kaupahoito-suositus
Käypä hoito –suositus Lyhentyneen hammaskaaren hoito 31.01.2013 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50094
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSPAROT1 Parodontologinen suun terveydenhoitotyö
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää parodontiumin sairauksien etenemisen ja paranemisen vaiheet
• selittää kuinka parodontologisia suun sairauksia ehkäistään ja hoidetaan
• selittää parodontologisen hoidon vaiheet ja niihin vaikuttavat tekijät (anamneesi, hoidon tarpeen määrittely, hoitosuunnitelma, hoidon toteutus ja hoitotuloksen arviointi)
• päätellä konsultaation ja jatkohoidon tarpeen
• statusmerkinnät ja indeksit
• parodontologian suun terveydenhoitotyössä käytettävät instrumentit, välineet ja laitteet
• selittää anamneesitietoja apuna käyttäen, hoidon tarpeen määrittelyn, hoitosuunnitelman, hoidon toteutuksen ja hoitotuloksen arvioinnin vaiheita
• toteuttaa parodontologisen suun terveystarkastuksen ja laatia parodontologisen hoidon suunnitelman
• työskennellä parodontologisessa hoitotyössä ergonomisesti ja toimia aseptisia periaatteita noudattaen
• käyttää parodontologisia instrumentteja ja välineistöä turvallista työskentelytapaa noudattaen
• selittää omahoidon ohjaukseen vaikuttavia tekijöitä
• huoltaa käyttämänsä välineistön
Keskeiset sisällöt
Parodontiumin sairaudet ja hoitomenetelmät, ientaskunäytteenotto. Peri-implanttimukosiitti ja peri-implantiitti. Purenta ja parodontium. Parodontologinen status ja –hoitosuunnitelma. Käsi-instrumentit ja niiden rakenne sekä käyttöominaisuudet ja –alueet. Anti-infektiivinen hoito. Ultraäänilaitteet ja jauhepuhdistimet. Ergonominen toiminta sekä parodontologisten välineiden ja laitteiden turvallinen käyttö ja huolto.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille, oppimistehtävien ja tenttien suorittaminen, taitopajaharjoittelun ja parodontologisen hoitotyön instrumenttitentin suorittaminen, opiskelijan itsearviointi ja harjoittelupalaute. Puoli-vuosireflektio oman osaamisen kehittymisestä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
AHO S, NIEMINEN A, UITTO V-J. Parodontiitin kokonaisriskin voi määrittää yksilöllisesti. Suomen Hammaslääkärilehti 6/2008.
DARBY M.L, WALSH M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (sivut 305-312, 316-336, 548-557, 561-566). Saunders: Elsevier.
HERRERA D, MEYLE J, RENVERT S & LIJIAN S. 2018. White Paper on Prevention and Management of Periodontal Diseases for Oral Health and General Health FDI Global Periodontal Health Project Task Team. https://www.fdiworlddental.org/sites/default/files/media/resources/gphp-2018-white_paper-en.pdf
Kela Hammashoidon taksat soveltamisohjeineen 1.1.2017 http://www.kela.fi/documents/10180/0/Hammashoidon+taksojen+soveltamisohje+2017/a05fe36b-bb10-4544-8ad6-11c88b0b0841
Parodontiitti -Käypä hoitosuositus. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50086
Tupakka-ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito- Käypä hoito-suositus. https://www.kaypahoito.fi/hoi40020
Suun terveydenhuollon toimenpideluokitus (THL)
https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-ja-terveysalalla/tiedon-ja-vaatimusten-yhdenmukaistaminen/julkaisut/kirjaamisohjeet/suun-terveydenhuollon-toimenpideluokitus
Cochrane Database of Systematic Reviews. Chlorhexidine mouthrinse as an adjunctive treatment for gingival health 31.3.2017
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD008676.pub2/full
Edeltävät opinnot
Anatomia ja fysiologia 5 op, Suun infektiosairauksien etiologia ja epidemiologia 5 op
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina, Ruokokoski Tarja
4 TSORTO1 Ortodontia suun terveydenhoidossa
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää oikomishoidon käsitteet ja prosessin
• tunnistaa normaalipurennan poikkeamat
• oikomishoidossa käytettävät materiaalit, kojeet ja instrumentit
• selittää oikomishoitoon liittyvän suun terveystarkastuksen
• ottaa alkumallit ja käyttää niiden jäljentämisessä käytettäviä materiaaleja
• käyttää valokuvausta hoidon tarpeen suunnittelussa.
• tehdä palatinaali- tai linguaalikaaren sementoinnin
• tehdä retentiokaaren kiinnityksen
• ohjata oikomishoitopotilasta ja hänen perhettään oikomishoidon eri vaiheessa
• tunnistaa purentaelimen toimintaan haitallisesti vaikuttavia tekijöitä
• tunnistaa purentadysfuntion oireita
• arvioida jatkohoidon tarpeen
• toimintahäiriöiden fysioterapeuttisia hoitomuotoja
Keskeiset sisällöt
Oikomishoidon keskeiset käsitteet ja hoitoprosessi, hoidon toteutumisen seuranta, kojeet, välineet ja aineet, kliininen tutkimus oikomishoidossa, poikkeamien tunnistaminen, tietojen kirjaaminen ja konsultointi, kiinteät-, irroitettavat- ja yhdistelmäkojeet. Alkumallit ja niiden jäljentämisessä tarvittavat materiaalit. Palatinaali- ja linguaalikaaren etsauskiinnitys ja sementointi. Retentiokaaren kiinnitys. Oikomishoitopotilaan ehkäisevän hoidon suunnittelu, potilaan sekä perheen ohjaus hoidon eri vaiheissa. Kliininen valokuvaus. Kraniomandibulaarisen häiriön tyypilliset oireet, Purennan rentoutus, Hoitomenetelmät fysioterapian keinoin, Ryhti sekä asento- ja liikekuormitus.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille, oppimistehtävien, simulaatioiden suorittaminen, taitopajaharjoittelun suorittaminen: alkumallit ja kipsimallien valu sekä purentaindeksi, palatinaali- ja linguaalikaaren sementointi, retentiokaaren kiinnitys, purentafysiologiset hoitomuodot, kliininen valokuvaus, purentakisko (kaikissa läsnäolo), tentin suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
ESKELI R.2015.Eruption pattern and occlusal development of the permanent dentition among different population and ethnic groups. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos / Kliininen lääketiede. Väitöskirja.
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1863-5/urn_isbn_978-952-61-1863-5.pdf
IKÄVALKO T. 2016. Pediatric sleep disordered breathing :causes and consequences. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos / Kliininen lääketiede. Väitöskirja.
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2248-9/urn_isbn_978-952-61-2248-9.pdf
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, soveltuvin osin.
LITTLEWOOD SJ & MITCHELL L. 2019. An Introduction to Orthodontics.
MEURMAN Jukka, MURTOMAA H. Hammaslääketieteen käsikirja. Therapia Odontologica 2008. (soveltuvin osin).
Ortodontian instrumentti- ja materiaalikuvastot
Muu kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alussa
Edeltävät opinnot
TSLANU1 Lapsen ja nuoren suun terveydenhoitotyö 5 op
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina, Ruokokoski Tarja
4 TSISUTE1 Ikääntyvien suun terveydenhoitotyö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää ikääntyvien suun terveystarkastuksen periaatteet ja suun terveydenhoidon erityispiirteet ja tarpeet
• arvioida ikääntyvän asiakkaan yksilöllisyyden sekä toimintakyvyn ja mahdolliset toimintakyvyn rajoitukset suun terveydenhoidon suunnittelussa ja toteutuksessa
• tietää ravitsemuksen merkityksen ikääntyvien suun terveydenhoidossa
• selittää polyfarmasian merkityksen suun terveydenhoitoon
• kuvata suun terveydenhuollon yhteistyömuotoja hoitolaitosten ja kotihoidon henkilöstön kanssa
• ohjata pyörätuoliasiakasta hoitotuoliin siirtymisessä
• ohjata ikääntyvää tai hoitohenkilöstöä ikääntyvien suun terveyteen liittyvissä asioissa
• määritellä ja soveltaa suuhygienistin työn käytänteisiin geriatristen sairauksien etiologiaa, diagnosointimenetelmiä, oireita ja hoitomenetelmiä.
Keskeiset sisällöt
Ikääntyneiden ravitsemussuositus. Ikääntyvän asiakkaan suun terveystarkastuksen periaatteet. Ikääntyvän suun terveydenhoidon erityispiirteet ja tarpeet. Iäkkään potilaan purennalliset ongelmat, suun sairaudet ja polyfarmasia. Ikääntyneen asiakkaan toimintakyky ja toimintakyvyn rajoitukset suun terveydenhoidossa ja ohjauksessa. Geriatria.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähi- ja verkko-opetukseen, oppimistehtävien ja tenttien suorittaminen
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.(soveltuvin osin) KIVELÄ Sirkka-Liisa. 2009. Me, ikääntyminen ja lääkkeet. WSOYpro. (soveltuvin osin). HEIKKINEN Eino, JYRKÄMÄ Jyrki, RANTANEN Taina. (toim.) 2013. Gerontologia. Saarijärvi: Duodecim. Soveltuvin osin. KOMULAINEN Kaija. Oral health promotion among community-dwelling older people 2013. Väitöskirja. Itä-Suomen yliopisto. NÄRHI T SYRJÄLÄ A-M. 2017. Ikäihmisten suun sairaudet ja niiden hoito. Suomen Hammaslääkärilehti. http://www.hammaslaakarilehti.fi/sv/node/276
PETERSEN P.E, KANDELMAN D, ARPIN S & OGAWA H. 2010. Global oral health of older people – Call for public health action. Community Dental Health 27, (Supplement 2) 257–268. http://www.who.int/oral_health/action/groups/oral_health_older_people.pdf
Kohti parempaa iäkkäiden suunterveyttä. 2015. Tieteelliseen näyttöön ja kokemusperäiseen tietoon perustuva konsensusraportti. Lhttps://www.apollonia.fi/ApolloSuomen Hammaslääkäriseura Apollonia Suugeriatrian jaosto. www.nsf/0/D7D20047710162C7C2257704003CE363/$FILE/Suugeriatria_konsensuslausuma.pdf
Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2017-2019. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2017:6. Kuntaliitto. Helsinki. http://stm.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-00-3960-8
Suun terveyttä koko väestölle. 2013. Suun terveydenhuollon selvitystyöryhmän kehittämisehdotukset. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:39
Toimintamalleja muuttaen parempaan suun terveyteen ikääntyneillä. 2015. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2015:6. Kuntaliitto. Helsinki. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-ja terveyspalveluista. 2012. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2012/20120980
TILVIS R, PITKÄLÄ K, STRANDBERG T, SULKAVA R, VIITANEN M & ARKKILA P. 2016. Geriatria. Helsinki: Duodecim. Soveltuvin osin.
CAPLAN G. 2014. Geriatric medicine: an introduction. Melbourne: IP Communications.
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina, Äijö Marja
4 TSLANUO1 Lapsen ja nuoren suun terveydenhoitotyö
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää suuhygienistin roolin koulu- ja neuvolatoiminnassa
• selittää lastensuojelulaissa suun terveyden hoitohenkilöstölle osoitetun vastuun
• selittää lapsen ja nuoren ruokavalion kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä
• selittää lapsen sairauksien ja lääkkeiden merkitystä suun terveyden näkökulmasta
• selittää purentaelimen kasvun ja kehityksen
• selittää normaalipurennan
• kuvata lasten ja nuorten parodontiumin sairaudet
• selittää lapsen karieshoidon erityispiirteet
• kuvata yleisimmät lasten ja nuorten hammas- ja leukatapaturmat
• tehdä eri-ikäisten lasten suun terveystarkastuksen
• ohjata lasta, nuorta ja heidän perhettään suun omahoidossa
Keskeiset sisällöt
Lapsi ja nuori suun terveydenhuollon asiakkaana, suun terveydenhoito osana neuvola- ja kouluterveydenhoitoa, suun terveyden henkilökunnan vastuu lastensuojelussa, lasten sairaudet, lääkkeet ja lasten suun terveys. Lapsen ravintotottumuksiin vaikuttavia tekijöitä. Imetys ja imemistottumukset. Leukojen kehitys, kasvu ja maitohampaiden puhkeaminen, vaihduntavaiheet. Lapsen suun tarkastuksen osa-alueet. Lasten ja nuorten parodontiumin sairaudet ja karieshoito. Fluori, hammas- ja leukatapaturmat.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, oppimistehtävien ja simulaatio- ja taitopajaharjoittelujen suorittaminen (hyv/hyl), tenttien suorittaminen
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
ESKELI R.2015.Eruption pattern and occlusal development of the permanent dentition among different population and ethnic groups. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos / Kliininen lääketiede. Väitöskirja.
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-1863-5/urn_isbn_978-952-61-1863-5.pdf
IKÄVALKO T. 2016. Pediatric sleep disordered breathing :causes and consequences. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta / Lääketieteen laitos / Kliininen lääketiede. Väitöskirja.
http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2248-9/urn_isbn_978-952-61-2248-9.pdf
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.
JORMANAINEN Teija, JÄRVINEN Sirpa. 2008. Suunhoito-opas yläkouluille. Hammaslääkäriliiton kustannus. http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunhoito-opas-ylakouluille#.WglwyqZlITM
JORMANAINEN Teija, JÄRVINEN Sirpa. 2012. Suunhoito-opas alakouluille.
LITTLEWOOD SJ & MITCHELL L. 2019. An Introduction to Orthodontics.
Käypä hoitosuositus, Karies (hallinta) http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50078
Käypä hoitosuositus, Parodontiitti. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnus/hoi50086
Käypä hoitosuositus. Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus. http://www.treatobacco.net/en/uploads/documents/Treatment%20Guidelines/Finland%20treatment%20guidelines%20in%20Finnish%202012.pdf
Cochrane Database of Systematic Reviews. Fluoride mouthrinses for preventing dental caries in children and adolescents. 29.7.2016
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002284.pub2/full
Motivoivan keskustelun tavoitteet neuvolaikäisten lasten ja heidän vanhempiensa kohtaamisessa - ohje neuvolan työntekijälle:
https://www.thl.fi/documents/10531/159926/Hoitohenkilökunnalle%20neuvolaikäisten%20motivoivan%20keskustelun%20ja%20pisteytyksen%20tueksi%20lopullinen%20doc.pdf
Neuvolaikäisten suunterveyden edistämisen yhteistoimintamalli: https://www.thl.fi/documents/732587/741891/Neuvolaikäistensuunterveydenedistämisenyhteistyötoimintamalli.pdf
Neuvolatoiminta, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä ehkäisevä suun terveydenhuolto. Asetuksen (380/2009, uusi numero 338/2011) perustelut ja soveltamisohjeet. (2009) Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2009:20. Helsinki. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/72129
Neuvolaikäisten lasten suun terveyden edistäminen: http://www.julkari.fi/handle/10024/120414
Lapsen kaltoinkohtelu: https://www.thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/ohjeet-ja-tukimateriaali/menetelmat/perhe-ja-kehitysymparisto/lapsen-kaltoinkohtelu
Lastensuojelulaki 2007/417. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20070417
Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018-2022:
http://www.julkari.fi/handle/10024/135535
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina, Ruokokoski Tarja
4 TSOHMAS1 Asiakkaan suun omahoidon ohjaus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää oppimiseen ja ohjaamiseen liittyvien käsitteiden merkityksen yksilön ohjausprosessiin
• käyttää motivoivaa toimintamallia suun omahoidon ohjauksessa
• vahvistaa yksilön ja yhteisön osallisuutta suun omahoitoonsa
• soveltaa ohjausmenetelmiään eri kulttuureista tulevien asiakkaiden kanssa
• käyttää erilaisia digitaalisia viestintäkanavia suun omahoidon ohjauksessaan
• selittää pelkopotilaan hoitomenetelmiä
• tietää AVEKKI-toimintatapamallin ja motivoituu toimimaan sen mukaisesti tulevassa ammatissaan
• vuorovaikutteisesti ennaltaehkäistä ja hallita uhkaavia ja väkivaltaisia tilanteita
Keskeiset sisällöt
Asiakkaan osallisuuden vahvistaminen terveyden edistämisessä. Motivoiva toimintatapa. Terveyttä edistävässä toiminnassa käytettävät erilaiset viestintäkanavat esim. digitaaliset menetelmät. Eri ikäisten ja eri kulttuureista tulevien suun omahoidon ohjaus. Pelkopotilaan suun terveydenhoito ja ohjaus.
AVEKKI-toimintatapamalli ja sen soveltaminen eri toimintaympäristöissä.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähitunneille, oppimistehtävien tekeminen. Läsnäolovelvoite simulaatioihin, seminaariin ja AVEKKI-tunneille
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
FIUCCI J. 2018. Eettiset kysymykset tulevaisuuden terveyden edistämisessä. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/149071/Fiucci_Jenni.pdf;jsessionid=C5D9D1CA1D504B7E94A86B927DE7FA35?sequence=1
JUNNILA, R. KOSKINEN, S. STOLT M. SALMINEN L. 2011. Näyttöön perustuva opettaminen ja ohjaaminen. Turun yliopiston hoitotieteen laitoksen julkaisuja, A:62. KOIVU S & NISKANEN M. Motivoiva toimintatapa suuhygienistin työssä. 2015. http://www.theseus.fi/handle/10024/99994
KETTUNEN T, LAITINEN-VÄÄNÄNEN S, MÄKELÄ J, VÄNSKÄ K. 2011. Onnistuuko ohjaus? - sosiaali- ja terveysalan ohjaustyössä kehittyminen. Edita Publishing Oy, Helsinki.
LIINAVUORI A, TOLVANEN M, POHJOLA V, LAHTI S. 2015. Changes in dental fear among Finnish adults: a national survey.
Motivoiva haastattelu - Suositus - Käypä hoito
www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/nix02109
SIHTO Marita 2016. Terveyden edistämisen lähestymistapoja terveyseroihin: yksilöllinen,
sosiaalis-rakenteellinen ja kolmas tie. Teoksessa Sihto, Marita – Karvonen, Sakari
85 (toim.): Terveyden edistäminen ja eriarvoisuus – lähestymistapoja ja ratkaisuja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki: Juvenes Print – Suomen Yliopistopaino Oy. 12.
Suuhygienistin eettiset ohjeet 2020. https://www.suuhygienistiliitto.fi/jarjesto/eettiset-ohjeet/
Yhteyshenkilö
Sirviö Kaarina
4 TSSULÄ1 Suulääketiede
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• soveltaa perioperatiivista hoitoprosessi-ajattelua suukirurgisen hoitotyön jäsentäjänä
• toimia aseptisesti laittaessaan suukirurgista hoitoympäristöä ja avustaessaan suukirurgisessa toimenpiteessä
• nimetä yleisimmät suukirurgiset toimenpiteet, suukirurgiassa käytettävän hoitovälineistön ja -laitteiston sekä muut materiaalit
• poistaa ompeleet ja laittaa kirurgisen pastan
• kuvailla näytteenottoa sekä siinä käytettävää välineistöä
• kuvata suun hoidossa käytettävät kivunlievitysmenetelmät
• suorittaa pinta- ientasku- ja infiltraatiopuudutuksen
• kuvata puudutukseen liittyviä paikallisia ja yleiskomplikaatioita
• vastata vastuualueensa turvallisesta lääkehuollosta
• määrätä suuhygienistin toiminnassa tarvittavia lääkkeitä
Keskeiset sisällöt
Perioperatiivinen hoitoprossessi suukirurgisessa hoitotyössä. Suukirurgisen potilaan hoidon tarpeen arviointi, ohjaus jatkohoitoon. Suukirurginen hoitovälineistö ja laitteisto ja käytettävät materiaalit. Kirurgiset toimenpiteet ja näytteenotto. Kirurginen käsienpesu, steriili pukeutuminen. Ommeltyypit ja ompeleiden poisto. Typpioksiduulisedaatio. Esilääkitys. Yleisanestesia. Johto-, infiltraatio- pinta- ja ientaskupuudutus. Puudutusvälineet ja puudutustekniikka. Puudutuksen paikalliset ja yleiskomplikaatiot. Vastaanoton turvallinen lääkehuolto. Reseptin tulkinta. Pro auctore reseptin kirjoittaminen ja kirjanpito lääkemääräyksistä.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen verkko-opiskeluun sekä lähi- ja simulaatio-opiskeluun, oppimistehtävien tekeminen, tenttien suorittaminen.
Vaihtoehtoinen suoritustapa: Näyttö tai opinnollistaminen
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Käypähoito-suositus: Viisaudenhammas. 18.08.2014 http://www.kaupahoito-suositus
Käypähoito-suositus: Hammasperäiset äkilliset infektiot ja mikrobilääkkeet. 17.05.2017 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/su17.05.2017ositukset/suositus?id=hoi50090
BAART J A & BRAND H S. Local Anaesthetic in Dentistry. 2011. Wiley-Blackwell.
DARBY M.L, WALSH M. 2010. Dental hygiene: Theory and practice, 3 rd ed. (ss 195-204, 732-764) Saunders: Elsevier.
LOGOTHETIS D D. Local Anaesthesia for the Dental Hygienist. 2012. Elsevier Mosby.
Edeltävät opinnot
Anatomia ja fysiologia 5 op, Kariologinen suun terveydenhoitotyö 5 op ja Parodontologinen suun terveydenhoitotyö 10 op, Kariologinen suun terveydenhoitotyö, harjoittelu 5 op
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSBEPRA1 Current Best Practices in Oral Health
Credits
5 cr
Credits in Foreign Language
5 cr
Objectives
After the studies the student is provided with
• capability of studying in the network cooperation using different methods and techniques within the Dental Hygiene Programs in Nordic and Baltic countries
• skills to develop the practices within the subject of Oral Health Science
• capability of the different best practices in oral health care to broaden and to deepen her/his knowledge
• is capable of independent international communications and interactions with native language and at least one foreign language
Content
Network cooperation using different E-learning methods and techniques. Different best practices in oral health care in Finland, Latvia and Lithuania.
Requirements
The learning activities. Self-assessment, peer-assessment.
Grading Scale
Passed - 0
Course material
All needed literature is online and will be provided at the beginning of the course.
Contact
Sirviö Kaarina, Ruokokoski Tarja
4 TSPERHE9 Harjoittelu, Perheen suun terveydenhoitotyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• toimia suun terveydenhoidon eettisten ohjeiden ja lainsäädännön mukaisesti
• toimia työ- ja potilasturvallisesti
• käyttää yleisimpiä suun terveydenhoidossa käytettäviä laitteita
• osaa toimia työyhteisön aktiivisena jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia.
• kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista.
• käyttää sähköistä potilastietojärjestelmää
• tehdä suun terveystarkastukset (lapsi, nuori, aikuinen)
• tehdä täydentäviä tutkimuksia (sylkitestit, kuvantamistutkimukset) ja tulkita alustavasti tuloksia
• tunnistaa lasten ja nuorten parodontiumin sairaudet
• tunnistaa potilaan kariologisia ja parodontologisia suun terveydenhoidon tarpeita
• laatia potilaalle parodontologisen hoitosuunnitelman yhteistyössä hammaslääketieteen kandidaatin kanssa.
• toteuttaa anti-infektiivista hoitoa
• toteuttaa lapsen ja nuoren suun infektiosairauksia ennaltaehkäisevää suun terveydenhoitoa
• käyttää motivoivaa toimintatapaa ja osallistavia menetelmiä suun terveyden edistämisessään
• ohjata potilaitaan perustellusti ravinto-, suuhygieniatottumuksissa sekä fluorituotteiden ja ksylitolituotteiden käytössä.
• ohjata potilasta tupakkatuotteiden ja päihteiden vaikutuksesta suun terveyteen ja edistää päihteettömyyttä
Keskeiset sisällöt
Perheiden suun terveydenhoitotyö Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hammaslääketieteen opetusklinikassa
Suoritustavat
Lähtötason ja tavoitteiden laatiminen. Tietoturvakoulutuksen suorittaminen. Potilastietojärjestelmän käyttökoulutukseen osallistuminen. Klinikkaperehdytykseen osallistuminen. Ensiapuharjoituksen suorittaminen. Harjoittelun suorittaminen (kaikissa läsnäolo). Itsearvioinnin laatiminen, palaute- ja arviointikeskusteluun osallistuminen. Puoli-vuosireflektio omasta osaamisen kehittymisestä.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Edeltävät opinnot
TSKASU9 Harjoittelu, Kariologinen suun terveydehoitotyö ja TSPAROT1 Parodontologinen suun terveydenhoitotyö
Muuta huomioitavaa
Pakolliset rokotukset (influenssa, hepatiitti) ennen harjoittelua
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina, Ruokokoski Tarja
4 TSKUNSU9 Harjoittelu, Kuntouttava suun terveydenhoitotyö
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• toimia aktiivisesti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
• arvioida potilaan elintapojen vaikutusta suun terveyteen ja perustella potilaalle suun omahoidon ohjauksensa
• toteuttaa esteettistä suun terveydenhoitotyötä
• käyttää pelkopotilaan hoitotyön menetelmiä
• toimia oikomishoidon prosessissa omalla vastuualueellaan
• käyttää oikomishoidon materiaaleja, laitteita ja instrumentteja
• kirjata oikomishoitoon liittyvän suun terveystarkastuksen
• ohjata perustellen oikomishoitopotilaan suun omahoitoa
• tunnistaa purentafysiologisen hoidon tarpeen ja ohjata potilasta jatkohoitoon.
• tunnistaa normaalipurennan ja purennan poikkeamat
• ohjata potilasta ja hänen perhettään oikomishoidon eri vaiheessa
• arvioida ja kehittää käyttämiään potilasta motivoivia ja osallistavia menetelmiä
• arvioida potilaalle toteuttamaansa parodontologista suun terveydenhoitotyön prosessia
• tunnistaa ikääntyneen asiakkaan suun terveyteen vaikuttavia tekijöitä
• suunnitella ikääntyneen potilaan suun hoitoa ottaen huomioon suunnitteluun vaikuttavat erityispiirteet.
Keskeiset sisällöt
Suun terveydenhoitotyö Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hammaslääketieteen opetusklinikassa tai kansainvälisessä vaihdossa
Suoritustavat
Lähtötason ja tavoitteiden laatiminen, harjoittelun suorittaminen, opiskelijan itsearviointi ja harjoittelupalaute. Puoli-vuosireflektio oman osaamisen kehittymisestä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja, Holopainen Tiina
4 TSSUER1 Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää eri tavalla vammautuneiden ja suu alueen syöpää sairastaneiden asiakkaiden suun terveydenhoitoon liittyvät erityispiirteet
• selittää mielenterveyskuntoutujan suun terveydenhoitoon liittyvät erityispiirteet
• selittää potilaan perushoitoon kuuluvat toiminnot
• selittää trakeostomoidun, intuboidun suun hoidon erityispiirteet
• selittää palliatiivisessa hoitotyössä suun hoidon erityispiirteet
Keskeiset sisällöt
Suuhygienisti erityisryhmään kuuluvan asiakkaan/potilaan suun terveydenhoidossa, Erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden /potilaiden suun terveydenhoidon toteutuminen. Erilaiset apuvälineet suun terveydenhoidossa, Erityisryhmään kuuluva asiakas kotona ja hoitolaitoksessa. Potilaan liikkumisessa ja ruokailussa avustaminen, hengitysteiden imeminen.
Poikkeusolojen terveydenhuolto.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen verkko- ja lähiopiskeluun sekä simulaatioharjoitteluun, oppimistehtävien suorittaminen, tentin suorittaminen.
Vaihtoehtoinen suoritustapa: opinnollistaminen, tentti
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.(soveltuvin osin) NORDBLAD Anne ja PALIN-PALOKAS Tuija. 2001. Kehitysvammaisen suun hyvä hoito. Stakes, oppaita 43 Helsinki. MANNINEN A, PIHKO H. 2009. Kehitysvammaisuus. WSOYpro. Ajankohtaiset artikkelit
Puhdas suu Opas henkilökunnalle. http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Sosiaali_ja_terveys/Suun_terveydenhuolto/tehohoitopotilaan_suun_hoito-opas_web.pdf
SAARTO T, HÄNNINEN J, ANTIKAINEN R & VAINIO A (toim.) 2018. Palliatiivisen hoidon hyvät käytännöt. Duodecim, Helsinki.
STM. Valmiusasiat poikkeusoloissa. 2011: http://stm.fi/valmiusasiat
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina
4 TSSUER9 Harjoittelu, Suun terveydenhoitotyö erityisryhmissä
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• soveltaa toimintaansa eri tavalla vammautuneiden ja suun alueen syöpää sairastaneiden asiakkaiden suun terveydenhoitoon liittyvien erityispiirteiden mukaisesti
• huomioida mielenterveyskuntoutujan suun terveydenhoitoon liittyvät erityispiirteet
• toimia potilaan perushoidossa
• trakeostomoidun, intuboidun suun hoidon erityispiirteet
• palliatiivisen hoitotyön suun hoidon erityispiirteet
Keskeiset sisällöt
Harjoittelu erilaisissa sosiaali- ja terveysalan eri yksiköissä sekä kolmannella sektorilla
Suoritustavat
Lähtötason ja tavoitteiden laatiminen, harjoittelun suorittaminen, opiskelijan itsearviointi ja harjoittelupalaute
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
HONKALA Sisko, HEIKKA Helena, HEIKKINEN Anna Maria, HELENIUS-HIETALA Jaana, SIRVIÖ Kaarina. 2020. Terve suu. 4. uudistettu painos, Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.(soveltuvin osin). NORDBLAD Anne ja PALIN-PALOKAS Tuija. 2001. Kehitysvammaisen suun hyvä hoito. Stakes, oppaita 43 Helsinki. MANNINEN A, PIHKO H. 2009. Kehitysvammaisuus. WSOYpro. Ajankohtaiset artikkelit
Puhdas suu Opas henkilökunnalle. http://www.metropolia.fi/fileadmin/user_upload/Sosiaali_ja_terveys/Suun_terveydenhuolto/tehohoitopotilaan_suun_hoito-opas_web.pdf
Yhteyshenkilö
Holopainen Tiina
4 TSASLÄHT9 Harjoittelu, Asiakaslähtöinen suun terveydenhoitotyö
Laajuus
20 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• toimia vastuullisena hoitotiimin jäsenenä ja kehittää tiimin toimintaa
• arvioida ja kehittää omia työ-ja toimintatapojaan
• ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista.
• luoda henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa.
• tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
• toimia neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa suuhygienistin vastuualueella
• luoda asiakasta osallistavan ja asiakkaan suun omahoitoa vahvistavan hoitosuhteen.
• arvioida asiakkaan elämäntilanteen ja elintapojen merkitystä suun terveyden näkökulmasta.
• kartoittaa yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen suun terveydenhoidon tarpeet ja niiden perusteella suunnitella ja toteuttaa suun terveydenhoitoa vastuualueellaan.
• tehdä parodontologisen ja kariologisen kokonaishoidon omalla vastuualueellaan ja arvioida antamansa hoidon vaikuttavuutta.
• arvioida parodontologisen ja kariologisen konsultaatio- ja jatkohoidon tarpeen.
• toteuttaa purentafysiologista hoitoa omalla vastuualueellaan.
• toteuttaa oikomishoitoa omalla vastuualueellaan.
• selittää oman vastuualueensa suukirurgisen hoitotyön.
• toteuttaa perusteltua lääkehoitoa omalla vastuualueellaan.
Keskeiset sisällöt
Harjoittelu terveyskeskuksessa ja/tai kansainvälisessä vaihdossa
Suoritustavat
Lähtötason ja tavoitteiden laatiminen, harjoittelun suorittaminen, opiskelijan itsearviointi ja harjoittelupalaute.Puoli-vuosireflektio oman osaamisen kehittymisestä =yhteenveto harjoittelussa kehittyneestä osaamisesta ammatillisten ja yleisten kompetenssien ja lisäksi muista lukukauden opinnoista perustuen lukukauden teemaan.
Arviointiasteikko
0 - 5
Muuta huomioitavaa
Pakolliset rokotukset (influenssa, hepatiitti) ennen harjoittelua
Yhteyshenkilö
Ruokokoski Tarja
4 TSFPUR1 Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) ja hoitomenetelmät
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• määritellä kivun ja sen luokittelun eri syntymekanismien mukaisesti
• tutkia purentaelimistön toimintahäiriöitä ja tehdä johtopäätöksiä tutkimustulostensa perusteella
• käyttää purentaelimistön hoitoon liittyviä fysioterapeuttisia ja kognitiivisia hoitomuotoja
• tietää purentaelimistön toimintahäiriöiden kivun erilaisia hoitomenetelmiä (laserhoito, ultraääni, akupunktio tms.)
• ohjata potilasta purentaelimistön toimintahäiriöiden omahoidossa
Keskeiset sisällöt
Kipu ja kivun arviointi sekä hoitomenetelmät. Purentaelimistön toimintahäiriöiden tutkiminen. Liikeharjoitukset ja fysioterapeuttiset sekä kognitiiviset hoitomuodot. Potilaan ohjaus purentaelimistön toimintahäiriöiden omahoidossa.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen lähiopiskeluun, oppimistehtävien ja taitopajaharjoitusten (läsnäolo pakollinen) suorittaminen.
Visual CV. Ammatillisen kasvun reflektointi
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa
Edeltävät opinnot
Ammattiopinnot (fysioterapia-opiskelijat),
Viiden aiemman lukukauden opinnot (suuhygienisti-opiskelijat)
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Anna-Leena, Sirviö Kaarina
4 STSYVPÄ1 Päihteettömyyden edistäminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
• selittää ja arvioida tupakan, nuuskan, alkoholin ja muiden päihteiden terveysvaikutukset
• tulkita asiakkaan tupakka- ja päihderiippuvuuden
• ohjata eri-ikäisiä asiakkaita päihteettömyyteen ja käyttää ohjauksessa motivoivan toimintatavan menetelmiä
• hyödyntää moniammatillista yhteistyötä asiakkaan tupakoinnin ja tai muiden päihteiden käytön lopettamisen tukemisessa
Keskeiset sisällöt
Tupakan, nuuskan, alkoholin ja muiden päihteiden terveysvaikutukset. Tupakoinnin ja muiden päihteiden käytön lopettamisprosessi ja siihen liittyvä ohjaus ja motivoivat toimintatavat. Moniammatillinen yhteistyö asiakkaan tupakoinnin lopettamisprosessissa ja päihteettömyyden edistämisessä.
Suoritustavat
Opiskelu Moodle-oppimisympäristössä, aktiivinen osallistuminen lähiopiskeluun ja oppimistehtävien tekeminen
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Viiden aikaisemman lukukauden opinnot
Muuta huomioitavaa
Kohderyhmä:
Terveydenhoitajaopiskelijat ja suuhygienistiopiskelijat. Osa opintojaksosta suoritetaan Itä-Suomen yliopiston farmasian ja lääketieteen laitosten opiskelijoiden kanssa
Tupakoivan asiakkaan ohjaaminen, Irti tupakasta moniammatillisesti -opintojaksossa (2 op)
Yhteyshenkilö
Suhonen Maija, Lappalainen Raija, Sirviö Kaarina
4 SAVONT1 Opinnäytetyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta sopivan opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op
ONT10: Opinnäytetyön suunnittelu (5 op)
- opinnäytetyöhön ja sen tekemiseen orientoituminen
- aiheen valitseminen ja rajaaminen
- opinnäytetyön suunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
ONT20 Opinnäytetyön toteutus (5 op)
- opinnäytetyön tekeminen
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
ONT30 Opinnäytetyön viimeistely (5 op)
- opinnäytetyön raportointi ja julkaiseminen
ONT40 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
5 SOTEONT10 Opinnäytetyön suunnittelu
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
OPintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta perustellun opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista
- suunnitella ja toteuttaa opinnäytetyön aihekuvauksen ja täydentää sen työsuunnitelmaksi
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön aiheen valitseminen ja rajaaminen sekä aihekuvauksen tekeminen
- ohjaus- ja hankkeistamissopimus
- opinnäytetyön ohjaajan määrittyminen
- tiedonhankinnan ohjaus
- opinnäytetyön työsuunnitelman laatiminen ja taustamateriaalin kokoaminen
Suoritustavat
Opinnäytetyöinfoon osallistuminen, aihekuvauksen tekeminen, itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta, opinnäytetyön suunnitelman esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 SOTEONT20 Opinnäytetyön toteutus
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön itsenäinen tekeminen
- opinnäytetyön tekemisen eri vaiheisiin liittyvä ohjaus
- opinnäytetyön tulokset/tuotos
- työn esittely seminaarissa
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot sekä opinnäytetyön suunnittelu 5 op -opintojakso.
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 SOTEONT30 Opinnäytetyön viimeistely
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
- opinnäytetyön ja sen raportin muokkaus ja viimeistely seminaarissa sekä ohjaajalta saadun palautteen mukaisesti
- opinnäytetyön plagiointitarkistus
- opinnäytetyön luovuttaminen arvioitavaksi
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot.
SOTEONT10 Opinnäytetyön suunnittelu 5 op
SOTEONT20 Opinnäytetyön toteutus 5 op
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 SOTEONT40 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
4 SAVONT2 Opinnäytetyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- valita oman alan ja oman ammatillisen kehittymisen kannalta innovatiivisen opinnäytetyöaiheen sekä perustella valintaansa eri näkökulmista.
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- soveltaa tieteellistä ja näyttöön perustuvaa tietoa opinnäytetyöprosessissa ja oman asiantuntijuutensa kehittämisessä.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyön aiheeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan raportin.
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta.
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
- kirjoittaa omasta opinnäytetyöstään kypsyysnäytteen.
Keskeiset sisällöt
SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op
ONT50 Opinnäytetyö, projekti 1 (5 op)
ONT60 Opinnäytetyö, projekti 2 (5 op)
ONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen (5 op)
ONT80 Kypsyysnäyte
Suoritustavat
Opinnäytetyö on aina työelämäläheinen. Suoritustapa voi olla:
a) Kehittämistyö, jonka opiskelija tai opiskelijaryhmä suunnittelee ja toteuttaa käyttäjän tai tilaajan tarpeisiin. Kehittämisen kohteena voi olla esim. tuote, palvelu, prosessi, työmenetelmä, oppi- tai ohjemateriaali, digitaalinen aineisto tai ohjattu toiminta. Opiskelija esittää kehittämistyönsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ja sen jatkokehittämistarpeista ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
b) Tutkimuksellinen opinnäyte, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä lähestyy oman alan käytännön ongelmaa tai kehittämiskohdetta tarkoituksenmukaisin tutkimuksen menetelmin. Opiskelija laatii työnsä suunnittelusta, toteutuksesta, tuloksista ja niiden tulkinnasta raportin.
c) Produktio, jossa opiskelija tai opiskelijaryhmä osoittaa osaamistaan asiantuntijana tai taiteilijana suunnittelemalla ja toteuttamalla esim. tapahtuman, seminaarin tai taiteellisen esityksen. Opiskelija esittää työnsä suunnittelun, toteutuksen sekä arvioinnin tuotoksesta ammattialalle soveltuvassa raportointimuodossa.
d) Koostettu opinnäytetyö, jossa opintojen aikana toteutetaan ja raportoidaan opinnäytetyöksi suunnitellut osat (esim. projektit). Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa.
Opiskelija valitsee opinnäytetyön suoritustavaksi joko SAVONT1 tai SAVONT2
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opinnäytetyö -opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
5 SOTEONT50 Opinnäytetyö, projekti 1
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheisen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija osaa
- suunnitella ja toteuttaa työelämäläheinen tutkimus- ja kehittämistyön, joka perustuu käyttäjän/tilaajan tarpeisiin.
- käyttää tarkoituksenmukaisesti omalle ammattialalle ja opinnäytetyöprojektin aihealueeseen soveltuvia tutkimus- ja kehittämistyön tai taiteellisia menetelmiä.
- toimia joustavasti yhteistyössä opinnäytetyöprosessissa mukana olevien toimijoiden kanssa ja osoittaa asiantuntijuuttaan.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyön osaksi sijoittuvan projektin suunnittelu, toteutus ja raportointi
Suoritustavat
Opinnäytetyöhön sisältyvän projektin projektisuunnitelman esittely ja hyväksyminen. Itsenäinen työskentely ja tiedonhankinta. Projektin toteuttaminen ja raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 SOTEONT70 Opinnäytetyöprojektien synteesi ja julkistaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- arvioida opinnäytetyönsä keskeisiä sisältöjä, tuloksia tai tuotoksia ja perustella niiden merkitystä oman alan, tilaajan/käyttäjän tarpeen sekä oman asiantuntijuuden kehittymisen näkökulmasta
- arvioida opinnäytetyöprosessiaan, sen luotettavuutta ja eettisyyttä sekä työn aikana tapahtunutta ammatillista kasvuaan ja oppimistaan.
- laatia opinnäytetyöstään selkeästi rajatun, loogisen ja ammattialalle soveltuvan kirjallisen synteesin, artikkelin, raportin tai muun julkaisun.
Keskeiset sisällöt
Opinnäytetyöhön kuuluvassa kokoavassa kirjallisessa synteesissä, artikkelissa tai muussa julkaisussa opiskelija esittää työn osien keskeiset tulokset/tuotokset ammattialalle soveltuvassa muodossa. Opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Suoritustavat
Opinnäytetyön osana toteutettujen projektien kokoava raportointi, opinnäytetyön esittely seminaarissa.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija hankkii itse opinnäytetyössä tarvittavan materiaalin.
Savonian opinnäytetyön raportointiohje.
Edeltävät opinnot
Tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukaiset menetelmäopinnot.
SOTEONT50 Opinnäyteyö, projekti 1, 5 op
SOTEONT60 Opinnäytetyö, projekti 2, 5 op
Muuta huomioitavaa
Opiskelija voi työstää opintojaksoa työnsä kannalta tarkoituksenmukaisella aikataululla.
Yhteyshenkilö
5 SOTEONT80 Kypsyysnäyte
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- kirjoittaa opinnäytetyönsä aihealueelta ammattikorkeakouluasetuksen (A352/2003 10§) mukaisen kypsyysnäytteen, joka osoittaa opiskelijan perehtyneisyyttä alaan ja suomen tai ruotsin kielen taitoa
- käsitellä kypsyysnäytteen tehtävänannossa esitettyä aihetta asiantuntevasti, johdonmukaisesti ja tehtävänantoa vastaavasti
- osaa tiivistää tekstin ja esittää lukijalle olennaisen tiedon
- kirjoittaa asiatyylillä ja kielelliset virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kypsyysnäytteeseen ilmoittautuminen ja sen kirjoittaminen
Suoritustavat
Kypsyysnäytteeseen ilmoittaudutaan sen jälkeen, kun opinnäytetyö on jätetty arvioitavaksi. Kypsyysnäytteen kirjoittaminen annettua tehtävänantoa vastaavasti.
Tutkinto-opiskelija kirjoittaa opinnäytetyöhön kuuluvan kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä ammattikorkeakouluasetuksen § 10 mukaisesti. Mikäli opiskelijan koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai hän on saanut koulusivistyksensä ulkomailla, hän kirjoittaa kypsyysnäytteen joko suomeksi tai englanniksi (A 352/2003 § 8 ja 10).
Ohjaaja laatii opinnäytetyön sisältöalueelta kypsyysnäyteaiheet. Opiskelija kirjoittaa kypsyysnäytteen valitsemastaan aiheesta tenttiolosuhteissa ilman lähdeaineistoa. Kypsyysnäytteen laajuus on noin neljä käsinkirjoitettua konseptipaperin sivua eli 400-600 sanaa. Kypsyysnäytteen kirjoittamiseen voi käyttää enintään kolme tuntia (3x60 min).
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Materiaali
Opiskelija saa kypsyysnäytteen tehtävänannon kirjoitustilaisuudessa.
Edeltävät opinnot
SAVONT1 Opinnäytetyö 15 op tai SAVONT2 Opinnäytetyö 15 op kokonaisuudessaan.
Muuta huomioitavaa
Kypsyysnäyte mainitaan erikseen tutkintotodistuksessa.
Yhteyshenkilö
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.