Liiketalouden koulutusohjelma johtaa liiketalouden alan ammattikorkeakoulututkintoon. Tutkintonimike on tradenomi. Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta. Tutkinnon tuottama osaaminen vastaa Euroopan unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa, mikä mahdollistaa työvoiman ja asiantuntijoiden liikkumisen.
Valmistuvalta tradenomilta edellytetään valmiuksia jatkuvaan muutokseen. Työskentelyä ohjaavat tulostavoitteellisuus ja vastuullisuus. Liiketoiminnassa korostuvat tiedon hallinta ja yhteiskuntavastuu. Liike-elämän asiantuntija hallitsee oman ajankäyttönsä ja kehittää aktiivisesti itseään sekä työyhteisöään innovatiivisten ja kilpailukykyisten toimintatapojen löytämiseksi.
Tradenomi työskentelee monikulttuurisissa tiimeissä ja verkostoissa. Työtä ohjaavat asiakasnäkökulma ja tuloksellisuus. Asiantuntijana hän ymmärtää liiketoiminnan kokonaisuuden ja syventää osaamistaan valitsemallaan osa-alueella.
Tulevaisuudessa tradenomit sijoittuvat pieniin ja keskisuuriin yrityksiin tai yrittäjiksi.
Osaamistavoitteet
Tradenomin koulutus on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 6 (kansallinen viitekehys).
Tradenomin osaamisprofiili muodostuu kompetensseista.
Opintojen rakenne
Tradenomin opinnot ovat 210 opintopistettä. Opetussuunnitelman mukaan yksi opiskeluvuosi vastaa 60 opintopistettä, mikä tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Opiskelijan työ koostuu mm. lähitunneista, etä- ja itsenäisestä opiskelusta, verkko-opiskelusta ja harjoittelusta. Lisäksi opiskeluun sisältyy työelämälähtöinen tutkimus- ja kehittämistoiminta.
Asiantuntijuuden kehittyminen
Savonian opetussuunnitelmissa opintojaksot muodostavat laajempia opintokokonaisuuksia. Näin ne eivät ole irrallisia vaan tukevat opiskelijan kokonaiskehitystä ja asiantuntijuuden kehittymistä. Samalla mahdollistuu opetuksen ja työelämälähtöisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistyminen.
Tradenomin opetussuunnitelma on laadittu niin, että - tutkinto tuottaa työelämässä vaadittavan osaamisen - koulutus varmistaa opiskelijan asiantuntijuuden kehittymisen.
Opiskelija - laatii opiskelunsa tueksi henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman, jossa aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan - vastaa opintojensa etenemisestä.
Savonian opettajat ja muu henkilöstö ohjaavat ja tukevat henkilökohtaisten tavoitteiden määrittelemisessä ja saavuttamisessa.
Liiketalouden koulutusohjelma etenee vuositeemojen mukaisesti. Samalla opiskelijan ammatillinen osaaminen vahvistuu noviisista kohti asiantuntijuutta.
Ammattiopinnoissa opiskelija voi valita opintoja yhdestä tai useammasta painopistealueesta. Opiskelijan tulee suorittaa syventäviä kolmannen tason ammattiopintoja vähintään 6 op. Liike-talouden koulutusohjelmaan sisältyvät seuraavat painopistealueet:
Markkinointi: Markkinointi on yritys- ja toimintaympäristöanalyyseihin perustuvaa suunniteltua ja johdettua toimintaa, joka tähtää asiakkaan arvontuotannon kasvuun. Markkinoinnin opinnoissa opitaan suunnittelemaan ja toteuttamaan asiakkaan tarpeista lähtevä pk-yrityksen markkinointi- ja myyntiprosessi globalisoituneessa ja verkostoituneessa liiketoimintaympäristössä.
Opintojen jälkeen opiskelija pystyy toimimaan erilaisissa myynnin ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä, kuten myyjänä tai myyntineuvottelijana, markkinointiassistenttina tai myyntisihteerinä. Työkokemuksen karttuessa ammattinimike voi olla esim. asiakaspalvelupäällikkö, markkinointipäällikkö tai tuote- tai asiakkuuspäällikkö.
Taloushallinto ja rahoitus: Taloushallinnon ja rahoituksen opintojen osa-alueita ovat kirjanpito ja tuloslaskenta sekä johdon laskentatoimi. Opintojen tavoitteena on, että opiskelija pystyy tuottamaan ja analysoimaan erilaista laskentainformaatiota sekä yrityksen ulkoiseen raportointiin että sisäiseen päätöksentekoon. Kirjanpidon ja tuloslaskennan opinnoissa perehdytään käytännön kirjanpitoon, tuloslaskentaan, tilinpäätöksen suunnitteluun, yritysverotukseen, yhtiöoikeuteen sekä tilintarkastukseen. Johdon laskentatoimen opinnoissa perehdytään mm. kannattavuus- ja kustannuslaskentaan, budjetointiin, rahoitussuunnitteluun sekä muihin johdon päätöksentekoa avustaviin järjestelmiin.
Opintojen jälkeen opiskelija pystyy toimimaan erilaisissa taloushallinnon asiantuntijatehtävissä, kuten kirjanpitäjänä, palkanlaskijana, laskenta-assistenttina, business controllerina, yritystutkijana, talouspäällikkönä tai itsenäisenä yrittäjänä.
Johtaminen ja yrittäjyys: Johtamisen ja yrittäjyyden opintojen osa-alueita ovat yrittäjyys, pk-yritystoiminnan strateginen johtaminen sekä esimiestyö ja ihmisten johtaminen. Tavoitteena on, että opiskelijan pk-yritystoiminnan johtamisosaaminen kehittyy ja hän tunnistaa muuttuvan ja kansainvälistyvän liiketoimintaympäristön vaatimukset.
Opiskelijan valmiudet käytännön esimies- ja kehittämistehtäviin vahvistuvat hänen perehtyes-sään liiketoiminnan johtamiseen, verkostoitumiseen, yhteisöviestintään, organisaatio-käyttäytymiseen ja henkilöstövoimavarojen johtamiseen. Esi¬miestyöhön valmentavissa opinnoissa opiskelija syventää osaamistaan organisaatiokulttuureista, muutosjohtamisesta sekä osaamisen johtamisesta.
Opintojen päätyttyä opiskelijalla on osaamista kaupan esimiestehtäviin, yritysten ja yhteisöjen hallinto-, esimies- ja asiantuntijatehtäviin, sekä oman yrityksensä johtamiseen.
Tämän lisäksi opiskelija voi valita HOPS:sa ammatillista osaamista laajentavia muita ammat-tiopintoja sekä kieli- ja viestintäopintoja. Opiskelija voi halutessaan sisällyttää HOPS:sa myös erikseen määriteltyjä opintokokonaisuuksia (yTiimi, KYP-opinnot, HTM-opinnot). Kieliopintoja opiskelijan tulee sisällyttää HOPS:sa vähintään 27 op, joista vähintään 9 op ammatillisia kieliopintoja.
Tradenomin osaamisprofiili rakentuu opiskeluvuosien ja opintojaksojen tuottamasta osaamisesta. Kompetenssitaulukosta näkyy eri vuosien opintojaksot ja osaaminen, mitä ne kehittävät.
Koulutuksen toteutus
Savonian koulutusta ohjaa OIS-ajattelu. Siinä yhdistyvät laadukas oppiminen ja opetus sekä työelämälähtöinen tutkimus- ja kehittämistoiminta. OIS tulee sanoista Open Innovation Space. Opiskelija on aktiivinen toimija ja hän työskentelee erilaisissa tiloissa, ryhmissä ja verkko-oppimisympäristöissä. Eri alojen opiskelijat, opettajat, tutkimus- ja kehittämistehtävissä työskentelevät sekä työelämän edustajat yhdessä ratkaisevat käytännöstä nousevia erityyppisiä tehtäviä. Tällä tavoin opiskelussa yhdistyy teoria ja käytäntö.
Savonian koulutusten työelämälähtöisyys toteutuu opettajien monimuotoisen verkostoitumisen kautta. Verkostot varmistavat myös substanssiasiantuntijuuden jatkuvan kehittymisen. Henkilöstö luo oppimistilanteita ja tukee opiskelijan oppimista. Opintotoimisto, kirjasto- ja tietopal-velut, kansainvälisyyspalvelut ja muut tukipalvelut auttavat opiskelussa. Koulutuksessa nouda-tetaan esteettömyyden sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Opetuksen suunnittelun lähtökohdat ovat työelämän osaamis- ja kehittämisvaatimuksissa, jotka muuttuvat jatkuvasti. Koulutusta suunnitellaan, toteutetaan, arvioidaan ja kehitetään yhteistyössä opiskelijoiden, työelämän ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Näin varmistetaan, että koulutusohjelman opetussuunnitelma vastaa työelämän tarpeita. Yhteistyö perustuu avoimeen vuorovaikutukseen, osaamisen jakamiseen ja yhdessä oppimiseen.
Opiskelun tavoitteena on opiskelijan ammatillisen asiantuntemuksen kasvu. Opiskelun myötä noviisista kasvaa oma-aloitteinen ja itsenäinen asiantuntija. Opiskelijoiden itseohjautuvuutta korostetaan opetuksessa ja ohjauksessa opintojen alusta lähtien. Vastuu oppimisesta on opiskelijalla itsellään, ja oppimisen tavoitteena on opitun syvällinen ymmärtäminen.
Ohjauksen tavoitteena on tukea opintoja niiden eri vaiheissa. Opintojen alussa ohjauksessa painottuvat henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) sekä oman oppimistyylin tunnistaminen osana ammatillista kehitystä. Opintojen edetessä painottuu uraohjaus, jolla tuetaan asiantuntijuuden suuntaamista, työelämävalmiuksien kehittymistä sekä työllistymistä. Kaiken ohjauksen tavoitteena on tehostaa opiskelijan oman ajankäytön hallintaa sekä oman toiminnan arviointia ja parantaa siten valmiuksia jatkuvaan oppimiseen.
Osana ammatillista kasvua opiskelija voi painottaa kansainvälistymistä HOPS:an. Vuosittain osa opetuksesta toteutetaan englannin kielellä. Lisäksi opintoja voi valita liiketalouden kansainvälisestä International Business Studies (BBA) -koulutusohjelmasta. Jokaisen opiskelijan tulee sisällyttää henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaansa vähintään 5 op vieraalla kielellä suoritettuja opintoja.
Kansainvälisen toiminnan keskeisimpiä muotoja ovat opiskelija- ja harjoittelijavaihdot, opettaja- ja asiantuntijavaihdot, intensiivikurssit Suomessa ja ulkomailla sekä kansainväliset tutkimus- ja kehittämishankkeet. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista. Liiketalouden koulutusalalla on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto. Lisäksi Savonia tekee yhteistyötä kansainvälisten yritysten kanssa ja toimii aktiivisesti alojemme erilaisten kansainvälisten järjestöjen ja organisaatioiden jäsenenä. Opiskelija voi sisällyttää HOPS:sa kaikki vaihdossa suorittamansa opinnot. Kansainvälinen vaihto pyritään aina suunnittelemaan siten että se ei pidennä opiskeluaikaa.
Arvioinnilla ohjataan ja tarkistetaan opiskelijan opintojen osaamistavoitteiden saavuttamista. Arvioinnin kohteena on koko oppimistapahtuma eli opetuksen tavoitteiden mukaisten tietojen ja taitojen saavuttaminen sekä opiskelun että työelämän edellyttämä asennoituminen ja vastuunottokyky.
Opintojaksojen arviointi perustuu opintojaksokohtaisesti laadittuihin arviointikriteereihin, jotka ovat osa opintojakson toteutussuunnitelmaa.
Opiskelija osaa hahmottaa ammatillisia tavoitteitaan ja tehdä niiden perusteella opintojaan koskevia valintoja ja suunnitelmia.
Keskeiset sisällöt
Opiskeluympäristöön ja sen käytänteisiin tutustuminen, HOPS:in laatiminen ja päivittäminen, ammatilliset tavoitteet ja niihin etenemisen prosessi.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen 75% ryhmäohjaukseen: omatoimiset tehtävät ja ohjauskeskustelut.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opinto-opas, muu materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Tarja Joona, Pentti Mäkelä, Heikki Likitalo ja Terttu Niskanen.
Yhteyshenkilö
Joona Tarja
4 LLA6110 Talousmatematiikka
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa soveltaa opittua prosenttilaskun, korkolaskun ja koronkorkolaskun sovelluksiin liittyvien tehtävien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa vertailla korkolaskua soveltaen lainojen ja investointivaihtoehtojen edullisuutta eri menetelmillä. Opiskelija osaa tehdä valuutanvaihtolaskelmia ja ymmärtää valuuttakurssimuutosten taloudellisia vaikutuksia. Opiskelija osaa käyttää tilastollisia tunnuslukuja käytännön tilanteissa. Opiskelija osaa käyttää Exceliä tehtävien ratkaisemisessa.
Keskeiset sisällöt
Arvonlisä- ja henkilöverotukseen liittyviä laskelmia. Katelaskut. Indeksit ja rahanarvo. Valuuttakurssit ja niiden käyttö. Yksinkertainen korkolasku ja koronkorkolasku. Rahoitusmuotojen ja investointilaskelmien matematiikkaa. Tilastollisten tunnuslukujen perusteet. Excelin käyttö tehtävien ratkaisussa.
Suoritustavat
Tentit ja oppimistehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Saaranen, P., Kolttola, E. & Pösö, J. 2010. Liike-elämän matematiikkaa. Edita. Helsinki. Luennolla jaettava materiaali.
Edeltävät opinnot
Suositeltava: LLA8110 Tietotekniset taidot.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Anu Kettunen
Yhteyshenkilö
Kettunen Anu
4 LLA8110 Tietotekniset taidot
Laajuus
9 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa itsenäisesti käyttää tietokonetta ja hän tuntee tietotekniikan peruskäsitteet. Opiskelija tunnistaa tieto- ja viestintätekniikan soveltamisalueita ja ymmärtää tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät keskeiset asiat kuluttajan näkökulmasta. Opiskelija osaa käyttää verkkopalveluita, tiedonhakukanavia ja arvioida hakutuloksia. Opiskelija hallitsee työvälineohjelmistojen peruskäytön ja osaa toimia vastuullisesti oppilaitoksen tietotekniikkaympäristössä.
Keskeiset sisällöt
Tietokoneiden käyttötaito opiskelun vaatimissa tehtävissä. Yleisimmät työvälineohjelmistot (taulukkolaskenta, tekstinkäsittely, esitysgrafiikka ja tietokannat). Tietotekniikan perusteoria, sähköpostin ja Internetin käyttö. Kirjaston sähköiset aineistot, tietokannat ja niiden käyttö. Opintojakson vaatimukset ovat A-ajokorttitutkintotason mukaiset.
Suoritustavat
Opettajien jakamat harjoitustehtävät. Opintojaksolla opiskelijan tulee hyväksytysti suorittaa seuraavat A-ajokortti-tutkinnon näyttökokeet: Tietotekniikan perusteet, Käyttöjärjestelmä ja tiedonhallinta, Tekstinkäsittely, Taulukkolaskenta, Internet ja sähköposti, Tietokannat ja Esitysgrafiikka. Aktiivinen osallistuminen vähintään 60 % taulukkolaskennan ja tietokantojen tunneista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Marja-Riitta Kivi, Leo Suomela, Pekka Sirvio ja Anu Kettunen. Opintojaksolla opiskelija osallistuu A-ajokorttitutkinnon osakokeisiin ja opintojakson hyväksytysti suoritettuaan hän voi lunastaa itselleen A-ajokorttitodistuksen. Lisätietoja www.tieke.fi/ajokortti.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110A Tietotekniset taidot/Teoria
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelijalla on kokonaiskuva tietotekniikan hyödyntämisestä elämän eri osa-alueilla. Lisäksi hän ymmärtää tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät asiat kuluttajan näkökulmasta.
Keskeiset sisällöt
Tietotekniikan peruskäsitteet, tietokoneen rakenne ja kokoonpano, sähköinen asiointi, oppilaitoksen tietotekniikkaympäristön oikea käyttö, tekijänoikeudet, tietoliikenteen peruskäsitteet ja tietoturva.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Tietotekniikan perusteet -moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011. Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110B Tietotekniset taidot/Tekstinkäsittely
Laajuus
2 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee Word-taulukkolaskentaohjelmiston peruskäytön.
Keskeiset sisällöt
Tekstin kirjoittaminen ja muokkaaminen, muotoilut, tyylit ja tehosteet, erikoismerkkien käyttö, asiakirjastandardi, oikoluku ja tavutus, taulukot, luettelot ja numerointi, piirtotyökalut ja tulostaminen.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Tekstinkäsittely-moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011. Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Leo Suomela ja Anja Kainulainen
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110C Tietotekniset taidot/Internet
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee sähköisen viestinnän peruskäyttötaidot. Hän osaa käyttää sujuvasti sähköpostiohjelmaa ja selainta. Lisäksi hän ymmärtää tietoturvan merkityksen ja hallitsee verkkopalveluiden käytön.
Keskeiset sisällöt
Tietoturva, selaimen asetukset, netiketti, sähköpostin käyttö (mm. lähettäminen, vastaanottaminen, liitetiedostot, pakkaaminen, osoitteisto ja jakelulista) ja verkkopalveluiden käyttö.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Internet ja sähköposti -moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011. Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettaja: Leo Suomela
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110D Tietotekniset taidot/Taulukkolaskenta
Laajuus
2 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee Excel-taulukkolaskentaohjelmiston peruskäytön.
Keskeiset sisällöt
Peruslaskutoimitukset ja -funktiot, linkitys, suora- ja suhteellinen osoite, lukumuotoilut, kaaviot, taulukkovälilehtien käsittely, tulostaminen ja julkaisu pdf-muodossa, tietokantojen perustoiminnot ja kelpoisuustarkastus.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Taulukkolaskenta-moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011. Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Anu Kettunen ja Marja-Riitta Kivi.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110E Tietotekniset taidot/Esitysgrafiikka
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee PowerPoint-esitysgrafiikkaohjelmiston peruskäytön.
Keskeiset sisällöt
Esityksen suunnittelu ja muokkaaminen, piirto-objektien käyttö ja kuvien käsitteleminen, tyylit, ylä- ja alatunniste, esityksen sujuva käyttö ja tulostusasetukset.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Esitysgrafiikka-moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011. Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
5 LLA8110F Tietotekniset taidot/Tietokannat
Laajuus
2 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee Access-tietokantaohjelmiston peruskäytön.
Keskeiset sisällöt
Tietokantojen käsittely, taulukoiden käsittely, kyselyt ja hakuehdot, raportit.
Suoritustavat
A-ajokorttitutkinnon Tietokannat-moduulin hyväksytty suorittaminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Muu vastaava A-ajokorttitutkintoon valmentava kirjallisuus: Opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Anu Kettunen ja Leo Suomela
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
4 LLA7112 Kansantalouden perusteet
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää keskeisten kansantaloudellisten ilmiöiden välisiä riippuvuuksia sekä kuluttajan ja yrityksen käyttäytymisen periaatteet. Opiskelija osaa etsiä luotettavaa kansantaloudellista tietoa.
Keskeiset sisällöt
Kansantalouden peruskäsitteet ja -mekanismit mikro- ja makrotasolla, hinnanmuodostus, kilpailu, joustokäsitteet ja niiden hyödyntäminen, kuluttajan taloudellinen käyttäytyminen, yrityksen toiminnan teoreettiset perusteet, voitonmaksimointi, tuotannontekijämarkkinat, kansantalouden kiertokulkumalli, kokonaiskysyntä ja BKT, talouskasvu, suhdannevaihtelut, rahatalous, julkisen talouden mikroteoreettisia kysymyksiä.
Suoritustavat
Tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ennen lukuvuotta 2011-2012: Pekkarinen J., Sutela P. Uusin painos. Avain kansantaloustieteeseen. WSOY.
Lukuvuonna 2011-2012 tai sen jälkeen:Pekkarinen J., Sutela P. Uusin painos. Avain kansantaloustieteeseen. WSOY.
Lindholm, T ja Kettunen, J. 2009. Kansantalous. Edita Publishing Oy.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Salopelto Timo
4 LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee oikeussäännösten säännöshierarkian sekä kurssin aihealueisiin sisältyvän keskeisen lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Kokonaiskuva Suomen ja EU:n oikeusjärjestyksestä, yleisten sopimusoikeutta ja irtaimen kauppaa koskevien normien tuntemus, perustiedot valtion ja kunnan hallinto-organisaatiosta ja hallinto-oikeudellista päätöksentekoa säätelevästä lainsäädännöstä.
Opiskelija tuntee yrityksen perustamista ja yhtiömuotoja sekä muita yritystoiminnan aloittamiseen liittyviä oikeudellisia kysymyksiä koskevan keskeisen lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Perustiedot elinkeinonharjoittamiseen, yrityksen perustamiseen ja yritystoiminnan harjoittamiseen liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä, työsuhteen oikeudellinen sääntely.
Opiskelija ymmärtää yritystoiminnan perustoimintamallin ja osaa asemoida yksittäisen yrityksen osaksi yhteiskuntaa ja elinkeinorakennetta. Opiskelija ymmärtää sidosryhmien merkityksen liiketoiminnassa. Opiskelija perehtyy yrittäjyyden käsitteeseen.
Keskeiset sisällöt
Yrityksen perustoiminnot, yrityksen toimintakenttä, yrittäjyyden käsite, sisäinen yrittäjyys, liikeidea, sidosryhmien toiminta ja tuotantomuodot.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kinkki, S. & Isokangas, J. 2003. Yrityksen
perustoiminnot. WSOY. Sutinen, M. & Viklund, E. 2005. Kaikki mitä olet halunnut tietää yritystoiminnasta. Savonia-amk. Yritys-case.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Seppo Pitkänen ja Jari-Pekka Jääskeläinen.
Yhteyshenkilö
Pitkänen Seppo
4 LLA5210 Markkinoinnin perusteet
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää perusasiat markkinoinnin kilpailukeinoista ja ymmärtää niiden yhteyden liikeideaan. Opiskelija tunnistaa markkinoinnin sisäisen ja ulkoisen toimintaympäristön keskeisiä tekijöitä. Opiskelija ymmärtää segmentoinnin perusteet.
Keskeiset sisällöt
Markkinoinnin peruskilpaulukeinot (4P's, 7P's). Markkinoinnin kilpailukeinojen yhteys liikeideaan. Markkinoinnin sisäinen ja ylkoinen toimintaympäristö (ulkoisesta erityisesti kilpailuympäristö ja kysyntäympäristö). Markkinointi ajattelun kehittyminen. Segmentoinnin perusteet.
Suoritustavat
Tentti, jossa luentoasiat sekä kirjallisuus. Ryhmissä tehtävä kirjallinen työ.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Artikkelit. Bergström, S. & Leppänen, A. 2002. Yrityksen asiakasmarkkinointi, luvut 1-4. Edita.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Jari Linden ja Anna Hakala.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
4 LLA5211 Asiakaspalvelu ja henkilökohtainen myyntityö
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää perusasiat asiakaspalvelusta ja henkilökohtaisestamyyntityöstä ja niiden yhteyden yrityksen markkinointiin sekä liikeideaan. Opiskelija tunnistaa hyvään asiakaspalveluun vaikuttavat tekijät sekä osaa soveltaa myyntiprosessin eri osa-alueita käytännössä.
Keskeiset sisällöt
Asiakassuhdemarkkinoinnin perusteet kuluttajakaupassa. Asiakkaan odotusten syntyminen ja niihin vastaaminen. Erilaisten asiakkaiden persoonallinen huomiointi. Asiakaspalvelu- ja myyntitapahtuma (kohteena kuluttaja) prosessina: ensivaikutelman luomisesta jälkimarkkinointiin. Asiakasvalitusten käsittely. Hyvä puhelinkäyttäytyminen.
Suoritustavat
Tentti, jossa luentoasiat, artikkelit sekä kirjallisuus. Pari- ja ryhmätyöt, jotka arvioidaan hyväksytty/hylätty. Harjoitusten suoritus on edellytys kurssisuoritukselle.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ajankohtaiset artikkelit, luentoaineisto, Pekkarinen, U. Pekkarinen, E. Vornanen, J. 2006. Menestyvän myyjän käsikirja. WSOY.
Edeltävät opinnot
LLA5210 Markkinoinnin perusteet.
Yhteyshenkilö
Hakala Anna
4 LLA5312 Taloushallinnon perusteet
Laajuus
4 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laskea yrityksen tuloksen. Hän osaa tehdä pienen yksityisliikkeen kirjanpitoa, tuloslaskelman ja taseen sekä tulkita tilinpäätöksen sisältöä. Opiskelija tunnistaa välittömään verotukseen vaikuttavat keskeiset asiat.
Keskeiset sisällöt
Laskentatoimen rooli yrityksessä, kannattavuuteen vaikuttavat asiat ja tuloksen muodotuminen. Tuloslaskelman, taseen ja kirjanpidon perusajatus sekä arvonlisäveron käsittely kirjanpidossa. Yrityksen välittömän verotuksen pääpiirteet.
Suoritustavat
Tentti, kotitehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Jormakka, R., Koivusalo, K., Lapplainen, J. & Niskanen, M. Laskentatoimi. Edita.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Ulla Loikkanen, Sirpa Grönholm ja Liisa Martikainen.
Yhteyshenkilö
Loikkanen Ulla
4 LLA5315 Johdon laskentatoimen perusteet
Laajuus
4 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laatia yksinkertaisen tulos- ja kassabudjetin sekä erilaisia kannattavuulaskelmia katuottolaskentaa soveltaen. Hän osaa hinnoitella tuotteen katetavoitteen mukaisesti.
Keskeiset sisällöt
Kannattavuuslaskenta, erityisesti katetuottolaskenta, hinnoittelu, budjetoinnin perusasiat.
Suoritustavat
Tentti, oppimistehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Jormakka, R., Koivusalo, K., Lapplainen, J. & Niskanen, M. Laskentatoimi. Edita.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Ulla Loikkanen, Sirpa Grönholm ja Liisa Martikainen.
Yhteyshenkilö
Loikkanen Ulla
4 LLA5410 Rahoituksen perusteet
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laskea ja tulkita tavanomaisia tilinpäätöksen tunnuslukuja. Opiskelija osaa arvioida investointien kannattavuutta ja ottaa huomioon käyttöpääoman tarpeen rahoituksen suunnittelussa. Opiskelija tuntee eri rahoituslähteitä ja osaa vertalla niitä keskenään.
Keskeiset sisällöt
Tilinpäätösanalyysin alkeet. Investointi vaihtoehtojen vertailu. Käyttöpääoma ja sen hallinta. Yrityksen rahoituslähteet. Rahoituksen suunnittelulaskelmat.
Suoritustavat
Tentti, oppimistehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Jormakka, R., Koivusalo, K., Lapplainen, J. & Niskanen, M. Laskentatoimi. Edita.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Ulla Loikkanen, Sirpa Grönholm, Liisa Martikainen ja Seppo Pitkänen.
Yhteyshenkilö
Loikkanen Ulla
4 LLAO010 Suomen kieli ja viestintä
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää viestintätaitojen merkityksen opinnoissa ja työelämässä. Hän osaa viestiä tavoitteellisesti ja tarkoituksenmukaisesti erilaisissa ryhmäviestintä- ja esiintymistilanteissa sekä arvioida omien viestintätaitojensa kehittymistä. Hän osaa analysoida ja laatia eri tilanteiden vaatimia tekstejä sekä pystyy arvioimaan kriittisesti erilaisten tietolähteiden luotettavuutta ja tuntee lähteiden käyttö- ja merkitsemistavat.
Keskeiset sisällöt
Ryhmäviestintä- ja esiintymistilanteet, viestintätaitojen arvioiminen, tekstitaidot (kokousten dokumentointi, essee, raportointi), tietolähteiden kriittinen arviointi, lähteiden käyttö ja merkitseminen.
Suoritustavat
Kirjatentti. Kirjalliset ja suulliset yksilö- ja pienryhmäharjoitukset. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Mattila, H., Ruusunen, T. & Uola, K. 2007. Viestinnän työkaluja AMK-opiskelijalle. WSOY. Helsinki. Muu jaksolla ilmoitettava aineisto.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Ritva Itkonen ja Tiina Naumanen.
Yhteyshenkilö
Itkonen Ritva
4 LLCE010 Business English 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työstään sekä hallitsee työnhakuprosessissa tarvittavat kirjallisen ja suullisen viestinnän perusteet. Lisäksi hän selviytyy työelämän keskeisimmistä suullisista viestintätilanteista kasvokkain ja puhelimitse.
Keskeiset sisällöt
Koulutukseen, työhön, liiketalouteen ja yritystoimintaan liittyvä sanasto: työnhaun asiakirjat, suulliset työelämän viestintätilanteet (mm. työhaastattelu, puhelinkieli), viestintätaitojen ja kielenoppimisen kehittäminen ja arviointi.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen testaus, oppimistehtävät, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuoden 2010-2011 ja myöhemmät toteutukset: Niskanen, T., Vetter, J. & Urbom, R. 2008. Business Express. WSOY: MacKenzie, I. 2010. English for Business Studies. 3rd edition. Cambridge University Press. Aiemmat toteutukset: opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Jaana Ruotsalainen ja Terttu Niskanen.
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCE011 Business English 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija selviytyy oman alansa vaativammissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa. Hän osaa esitellä yritystä ja sen palveluita asiakkaille ko. kielellä. Opiskelija hallitsee ammattialansa keskeisimmän sanaston ja pystyy lukemaan englanninkielisiä alaa käsitteleviä artikkeleita. Lisäksi hän osaa laatia vaativampia kirjallisia viestejä kuten referaatteja englannin kielellä.
Keskeiset sisällöt
Liiketalouteen ja yritystoimintaan liittyvä sanasto: suulliset työelämän viestintilanteet (mm. yritys- ja tuote-esittely), kirjallinen viestintä: viestintätaitojen ja kielenoppimisen kehittäminen ja arviointi.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen testaus, opiimistehtävät, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuoden 2010-2011 ja myöhemmät toteutukset: Niskanen, T., Vetter, J. & Urbom, R. 2008. Business Express. WSOY: MacKenzie, I. 2010. English for Business Studies. 3rd edition. Cambridge University Press. Aiemmat toteutukset: opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
Suositeltava: LLCE010 Business English 1.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Jaana Ruotsalainen ja Terttu Niskanen.
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCR010 Svenska i affärslivet 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kertoa itsestään, koulutuksestaan ja työstään sekä hallitsee työnhakuprosessissa tarvittavan kirjallisen ja suullinen viestinnän perusteet. Lisäksi hän selviytyy työelämän keskeisimmistä suullisista viestintätilanteista kasvokkain ja puhelimitse.
Keskeiset sisällöt
Koulutukseen ja työhön liittyvä sanasto sekä liiketalouden alan perussanasto: työnhaun asiakirjat, suulliset työelämän viestintätilanteet (mm. puhelinkieli, tuote-esittely).
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen testaus, oppimistehtävä(t), aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tolkki, J. & Öhman, M. 2009 tai uudempi. Perspektiv på affärssvenska. WSOY.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Katso lisätietoa julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta ja sen osoittamisesta korkeakouluopinnoissa Svenska i affärslivet 1 Moodle- kurssilta ja LiKu-oppaasta. Kurssilla arvioidaan erikseen opiskelijan kirjallinen ja suullinen kielitaito, joiden painotetun keskiarvon perusteella opintojaksoarvosana muodostuu. Toteuttavat opettajat: Inka-Mari Suhonen ja Tarja Joona.
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLF9110 Urasuunnittelu
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa hahmottaa ammatillisen osaamisensa käyttö- ja kehittämismahdollisuuksia. Hän tuntee harjoittelu- ja opinnäyteprosessin. Opiskelija hallitsee työnhakuprosessin eri vaiheet.
Keskeiset sisällöt
Urataidot, harjoittelu- ja opinnäyteprosessin vaiheet, työelämätietous, työnhakuprosessi.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen ryhmä- ja yksilöohjaukseen. Palautettavat tehtävät ohjauskeskusteluineen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettajat: Tarja Joona ja Terttu Niskanen
Yhteyshenkilö
Joona Tarja
4 LLF7110 Globaali toimintaympäristö
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa 1. havainnollistaa globalisaatiota ja kestävää kehitystä esimerkkien avulla, esittää ratkaisuja käytännön ongelmiin tai tuoda esille uutta tietoa aiheista
2. osoittaa kriittistä suhtautumista olemassa olevaan tietoon ja toimintaan 3. huomioida globalisaatioon ja kestävään kehitykseen liittyviä eettisiä näkökohtia yritystoiminnan kannalta 4. soveltaa vieraiden kulttuurien toimintatapojen ja normien yksilö- ja yrityslähtöisesti 5. arvioida suomalaisten yritysten toimintaympäristöä osana kansallista ja kansainvälistä ympäristöä 6. arvioida kansainvälisen talouselämän muutosten vaikutusta suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiin
Keskeiset sisällöt
Globalisaation ja kestävä kehitys yrityksen toimintaympäristössä.
Suoritustavat
Tentti, kirjallinen, soveltava oppimistehtävä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Artikkelit, Yritysvastuu - kestävää kehitystä organisaatiotasolla. Liisa Rohweder, muu luennoilla mainittu materiaali ja kirjallisuus.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLF7310 Logistiikka
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kuvata yrityksen logistiikkaketjun ja tuntee keskeiset logistiikan käsitteet.
Keskeiset sisällöt
Logistiikan merkitys yhteiskunnan tuotantoprosessissa. Kansainvälinen yhteistyö. Logistiikan tutkimus. Logistiikan käsite erinäkemusten pohjalta. Materiaalivirtojen johtamisessa käytetyt menetelmät ja tunnusluvut. Logististen kustannusten tunnistaminen ja erittely. Varastointi ja kuljetukset logistisen ketjun osana.
Suoritustavat
Tentti, mikä sisältää myös sovellustehtäviä (50 %). Ongelmalähtöisten tehtävien raportointi ja osallistuminen (50 %)
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Sakki, J. 2003. Tilaus- ja toimitusketjun hallinta. Logistinen B-to-B-prosessi. Espoo: Logistiikka-lehden artikkeleja.
Edeltävät opinnot
LLA5115 Yritystoiminnan perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLF5120 Liiketoimintasuunnitelma
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laatia tavanomaisen pk.yrityksen liiketoimintasuunnitelman ja hahmottaa liikeidean kokonaisuuden, merkityksen ja jalostumisen liiketoimintasuunnitelmaksi.
Keskeiset sisällöt
Liikeidea, liiketoimintasuunnitelma.
Suoritustavat
Liiketoimintasuunnitelma (100 %) arvioidaan.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ruuska, M., Karjalainen, L. & Johnsson, R. 2001. Miten laaditaan hyvä liiketoimintasuunnitelma: business plan: työkirja. Finnvera. Kuopio: Artikkelit ja tapaukset
työyhteisön vuorovaikutuksesta: Vuosikertomukset.
Edeltävät opinnot
LLA5115 Yritystoiminnan perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLF6110 Tutkimusmenetelmät
Laajuus
7 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on valmiudet työyhteisön toimintaa kehittävän tutkimus- ja kehittämistyön suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opiskelija osaa arvioida tutkimusaineistojen hankintamenetelmien soveltuvuutta eri tilanteissa. Opiskelija osaa analysoida ja tulkita itsenäisesti laadullista ja määrällistä tutkimusaineistoa. Opiskelija osaa arvioida tutkimus- ja kehittämistyön luotettavuutta. Opiskelija osaa toimia eettisten periaatteiden mukaisesti tutkimus- ja kehittämistyössä.
Keskeiset sisällöt
Tutkimus- ja kehittämistyön prosessi ja tavoitteet. Tutkimus- ja kehittämistyön suunnittelu ja toteutus. Tiedonhankinta tutkimus- ja kehittämistyössä. Laadullisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta. Määrällisen aineiston hankinta, analyysi ja tulkinta. Tilastollisten ohjelmistojen käyttö (SPSS ja osin Excel). Tutkimuseettiset periaatteet.
Suoritustavat
Tentit ja oppimistehtävien tekeminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ennen lukuvuotta 2011-2012: Eskola, J. & Suoranta, J. 2008. Johdatus laadulliseen tutkimukseen. Tampere: Vastapaino. Heikkilä, T. 2008. Tilastollinen tutkimus. Helsinki: Edita. Kananen J. 2010. Opinnäytetyön kirjoittamisen opas. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö. Ojasalo, K, Moilanen, T. & Ritalahti, J. 2009. Kehittämistyön menetelmät: uudenlaista osaamista liiketoimintaan. Helsinki: WSOYpro, 2009. Opettajien laatimat materiaalit.
Lukuvuonna 2011-2012 tai sen jälkeen: Ojasalo K., Moilanen T. & Ritalahti J. 2009: Kehittämistyön menetelmät ¿ Uudenlaista osaamista liiketoimintaan, WSOYpro Oy
Eskola J. & Suoranta J. 2008: Johdatus laadulliseen tutkimukseen, Vastapaino
Heikkilä ,T, 2004 tai uudempi: Tilastollinen tutkimus, Edita
SPSS:n oppaat ja käsikirjat
Opettajien laatimat materiaalit
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Ennen lukuvuotta 2011-2012: Kurssi koostuu kahdesta osasta:
2. lukuvuosi: Johdatus (2 op): tutustuminen tutkimuksen peruskäsitteisiin ja opinnäytetyöprosessiin. Arviointiasteikko: hyväksytty/hylätty.
3. lukuvuosi: Laadulliset (2 op) ja määrälliset (3 op) tutkimusmenetelmät: soveltuvan tutkimusmenetelmän valinta ja menetelmien käyttö. Arviontiasteikko: 0-5.Opintojakso jakautuu kahteen erikseen arvioitavaan osaan: Johdatus opinnäytetyön tekemiseen ja tutkimusprosessiin, kehittävä tutkimusote (2 op, 2. opiskeluvuosi) sekä laadulliset ja määrälliset tutkimusmenetelmät (5 op, 3. opiskeluvuosi).
Lukuvuonna 2011-2012 tai sen jälkeen:
Yhteyshenkilö
Mäkelä Pentti
4 LLF6111 Tutkimusviestintä
Laajuus
3 op
Keskeiset sisällöt
Erilaisten lähteiden hyödyntäminen, opinnäytetyöprosessin hallinta kirjoittamisprosessina, eri menetelmillä tehtyjen töiden raportointi, tutkimuksen tai kehittämistyön tulosten julkistaminen ja kansantajuistaminen, opinnäytetyöraportin laatuvaatimukset ja tekstikäytänteet.
Suoritustavat
Yksilö- ja ryhmäharjoitukset ja oppimistehtävät. Aktiivinen osallistuminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Hirsjärvi, S., Remes, P. & Sajavaara, P. 2008. Tutki ja kirjoita, 13., uudistettu painos. Tammi. Helsinki:
Vilkka, H. & Airaksinen, T. 2003 Toiminnallinen opinnäytetyö.
Tammi. Helsinki: Kniivilä, S., Lindblom-Ylänne, S. & Mäntynen, A. 2007. Tiede ja teksti. Tehoa ja taitoa tutkielman
LLAO010 Suomen kieli ja viestintä, LLFO012 Yritysviestintä.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Ritva Itkonen.
Yhteyshenkilö
Itkonen Ritva
4 LLFO012 Yritysviestintä
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee asiantuntijan esiintymis- ja neuvottelutaidot, yritysviestinnän tekstikäytänteet sekä kaupanteon tekstiketjun.
Keskeiset sisällöt
Yritysviestinnän eri osa-alueet ja tekstikäytänteet, tarkoituksenmukainen toiminta oman alan ja työelämän esiintymis- ja neuvottelutilanteissa ja kaupanteon tekstiketjuun sekä rekrytointi- ja suhdetoimintaviestintään liittyvät tekstitaidot.
Suoritustavat
Suulliset ja kirjalliset yksilö- ja pienryhmäharjoitukset sekä oppimistehtävät. Aktiivinen osallistuminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kortetjärvi-Nurmi, S., Kuronen, M.-L. & Ollikainen, M. 2008. Yrityksen viestintä. Helsinki: Edita.: Koskimies, R. 2002. Asiantuntijan esiintymistaito.
Helsinki: Oy Finn Lectura Ab.: Muu ilmoitettava aineisto.
Edeltävät opinnot
LLAO010 Suomen kieli ja viestintä.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Ritva Itkonen ja Tiina Naumanen
Yhteyshenkilö
Itkonen Ritva
4 LLCR011 Svenska i affärslivet 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija selviytyy oman alansa vaativammissa suullisissa ja kirjallisissa viestintätilanteissa. Hän osaa esitellä yritystä ja sen palveluita asiakkaille ko. kielellä. Opiskelija hallitsee ammattialansa keskeisimmän sanaston ja pystyy lukemaan ruotsinkielisiä alaa käsitteleviä artikkeleita.
Keskeiset sisällöt
Liiketalouteen ja yritystoimintaan liittyvä sanasto, asiakaspalvelutilanteet, yritysesittely, referaatit.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen testaus, oppimistehtävä(t), aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tolkki, J. & Öhman, M. 2009 tai uudempi. Perspektiv på affärsvenska. WSOY.
Edeltävät opinnot
LLCR010 Svenska i affärslivet 1 (suositeltava).
Muuta huomioitavaa
Katso lisätietoa julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta ja sen osoittamisesta korkeakouluopinnoissa Svenska i affärslivet 2 Moodle- kurssilta ja LiKu-oppaasta. Kurssilla arvioidaan erikseen opiskelijan kirjallinen ja suullinen kielitaito, joiden painotetun keskiarvon perusteella opintojaksoarvosana muodostuu. Toteuttavat opettajat: Inka-Mari Suhonen ja Tarja Joona.
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLB5111 Liiketoiminnan strateginen johtaminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selostaa strategian merkitystä yrityksen toiminnalle, kuvata strategisen ajattelun merkitystä useammasta kuin yhdestä näkökulmasta ja toimintaympäristö muutoksien strategista merkitystä. Opiskelija tunnistaa strategian suunnitteluun vaikuttavina tekijöinä toimialan kehityksen ja jatkuvan toimintaympäristön muutoksen. Opiskelija pystyy luettelemaan toimialaan ja toimintaympäristöön liittyviä strategisia ilmiöitä ja tekijöitä tarkastellessaan yritystapauksia ja arvioimaan yritystapauksia tarkastellessaan yrityksen strategian onnistuneisuutta. Lisäksi opiskelija osaa kuvata kolme strategista ajattelutapaa/mallia ja arvioida niiden soveltuvuutta esimerkkitapauksissa ja formuloida kuvitteellisen strategian tapausyritykselle.
Keskeiset sisällöt
Strategisen johtamisen käsitteet, merkitys ja strateginen ajattelu. Strategiset mallit, ilmiöt ja strategian muotoilu.
Suoritustavat
Tentti ja/tai kirjallinen/suullinen tuotos.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Näsi, J. & Neilimo, K. 2008. Mitä on liiketoimintaosaaminen? WSOY: Laamanen, K. 2007. Johda liiketoimintaa prosessien verkkona. Laatukeskus.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5112 Organisaatiokäyttäytyminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selosta organisaation käsitteen, tarpeen ja merkitykset. Lisäksi, opiskelija pystyy arvioimaan tuntemansa organisaation toimintatapoja ja toimintaympäristön toimivuutta. Opiskelija osaa selostaa yksilön näkökulmasta ihmisten persoonallisuuden, tunteiden, stressin ja työmotivaation ilmenemismuotoja organisaatiossa. Edelleen opiskelija pystyy esimerkkitapauksien avulla arvioimaan yksilöiden toimintaedellytyksiä organisaatiossa ja osaa analysoida kriittisesti yksilön työpanosta ja toiminnan merkitystä tuntemassaan organisaatiossa. Opiskelija pystyy tunnistamaan ryhmien, tiimien ja viestinnän keskeisen merkityksen organisaation toiminnalle ja osaa ratkaista tavanomaisia ryhmätoiminnan konfliktitilanteita esimerkkitapausten avulla. Edelleen opiskelija osaa soveltaa ryhmätoiminnan teoriaa esimerkkitapauksia tarkastellessaan. Opiskelija pystyy kuvaamaan toimivan esimies-alaissuhteen pelisäännöt ja tunnistaa alaisen roolin. Edelleen, opiskelija osaa esimerkkitapauksen avulla kuvata ja luetella alais-esimiessuhteen tyypilliset hankaluudet ja tunnistaa tilanteen purkamisessa tarvittavat keskeiset alaistaidot. Opiskelija pystyy analysoimaan organisaatioissa syntyviä jännitteitä, niiden syitä ja purkamiskeinoja.
Keskeiset sisällöt
Organisaatiokäyttäytymisen peruskäsitteet ja lähtökohdat. Yksilön suhde organisaatioon. Ryhmien ja tiimien asema organisaatiossa. Esimiehen ja alaisen yhteistoiminta yhteisössä.
Suoritustavat
Kirjalliset ja suulliset ryhmätehtävät ja tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lämsä, A-M & Hautala, T. Organisaatiokäyttäytymisen perusteet. 2004. Edita.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson suorittaminen suositeltavaa johtamisen ja yrittäjyyden 3. tason ammattiopintoihin osallistuville.
Yhteyshenkilö
4 LLB5113 Verkostoituminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa analysoida yritysten välisen verkostoitumisen merkitystä liiketoiminnassa sekä kuvata, miten yritysverkostot syntyvät ja kehittyvät. Opiskelija osaa myös kuvata, mitä verkostoituminen tarkoittaa yrittäjyydessä. Opiskelija osaa analysoida luottamuksen merkitystä yritysten välisessä kumppanuudessa.
Keskeiset sisällöt
Liiketoimintaympäristön muutokset verkostoitumisen taustalla, erilaiset verkostot ja verkostojen kehittyminen, verkostoyrittäjyys, kumppanuus.
Artikkelit. Toivola, T. 2006. Verkostoituva yrittäjyys ¿ strategiana kumppanuus. Edita. Erikseen ilmoitettava kirjallisuus.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5110 Yritystoiminnan suunnittelu ja kehittäminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa käyttää yrityksen johtamiseen ja kehittämiseen liittyviä keskeisiä käsitteitä pk-yrityksen tavanomaisissa yrityssuunnittelutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Yrityssuunnittelun merkitys yrityksen johtamisessa. Yrityssuunnittelukäsitteistö. Vuosikertomusten esimerkit asiaan liittyen.
Pörssiyritysten vuosikertomukset, opettajan luentomateriaali sekä opiskelijoiden tuottamat caset.
Edeltävät opinnot
LLF5120 Liiketoimintasuunnitelma kurssi.
Yhteyshenkilö
4 LLD5110 Henkilöstövoimavarojen johtaminen
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selostaa yrityksen strategian ja henkilöstövoimavarojen johtamisen yhteyden merkityksen ja kuvata esimerkkien ja tapausten avulla strategian ja muutoksen merkitystä henkilöstövoimavarojen johtamisessa. Lisäksi opiskelija osaa arvioida esimerkkitapauksissa henkilöstöjohtamisen onnistuneisuutta ja osoittaa kehittämisohjeita. Opiskelija pystyy luettelemaan prosessin osat ja kuvaamaan osioiden keskeisen sisällön. Edelleen opiskelija pystyy kuvaamaan henkilöstöprosessin järjestyksen ja kuhunkin osioon kuuluvat keskeiset tehtävät ja tunnistamaan hyvän henkilöstöpolitiikan tunnusmerkit. Lisäksi opiskelija pystyy kuvailemaan tapausyrityksen henkilöstöpolitiikan onnistumisen ja epäonnistumisen syitä ja esimerkkitapauksissa analysoimaan henkilöstöpolitiikkaa sekä tuottamaan kehittämisohjeita. Opiskelija tuntee keskeisimmät työsuhteiden yleiset ja toimialakohtaiset oikeudelliset säännökset ja osaa soveltaa niitä käytännön ratkaisutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Henkilöstövoimavarojen lähtökohtana yrityksen strategia ja jatkuva muutos, henkilöstöprosessi ja henkilöstöpolitiikka sekä. Työsuhteen yleinen ja toimialakohtainen oikeudellinen sääntely.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Viitala, R. Henkilöstöjohtaminen. Strateginen kilpailutekijä. 2007.Työoikeus: opettajan laatima materiaali, kaupan alan työehtosopimus.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLB5112 Organisaatiokäyttäytyminen, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset / työoikeus.
Yhteyshenkilö
Kesänen Anni
4 LLD5111 Organisaatiokulttuurit
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa määritellä organisaatiokulttuurin keskeiset käsitteet ja mainita sen keskeiset dimensiot, tunnistaa tyypilliset johtamisen ongelmat organisaatiokulttuurin näkökulmasta sekä analysoida organisaatiokulttuuria yritystapauksissa. Opiskelija pystyy tunnistamaan ja luettelemaan keskeiset organisaatioihin liittyvät kulttuuriset oletukset, selittää johdon keskeisen roolin merkityksen organisaation kulttuurin muodostumisessa ja analysoida sekä tehdä johtopäätöksiä yrityksen ulkoisista ja sisäisistä tekijöistä ja kulttuurisista oletuksista yritystapauksien avulla. Opiskelija osaa nimetä mekanismit organisaatiokulttuurin juurruttamiseksi ja analysoida organisaatiokulttuurin kehittämisessä käytettäviä keinoja yritystapausten avulla. Opiskelija pystyy osoittamaan ja perustelemaan johdon keskeisen roolin organisaatiokulttuurin luomisessa ja edelleen vertaamaan johdon organisaatiokulttuuriin liittyviä toimenpiteitä sekä antamaan kehittämisideoita organisaatiokulttuurin kehittämiseksi yritystapauksissa. Edelleen, opiskelija osaa luetella tärkeysjärjestyksessä tyypillisiä organisaatiokulttuurin juurruttamiseen ja kehittämiseen liittyviä ongelmia.
Keskeiset sisällöt
Organisaatiokulttuurin käsitteet ja dimensiot. Organisaation kulttuurin ulkoiset ja sisäiset tekijät ja niihin liittyvät oletukset. Organisaatiokulttuurin juurruttaminen ja kehittyminen sekä johdon rooli organisaatiokulttuurin kehittämisessä.
Suoritustavat
Suullinen yksilötehtävä, kirjallinen tentti ja raportti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Schein, E. 2009. The corporate Culture Survival Guide. Jossey-Bass. USA.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLE5110 Osaamisen ja tiedon johtaminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää ihmisten osaamisen ja tiedon merkityksen liiketoiminnassa. Hän osaa kuvata mistä osa-alueista osaamisen johtamisen kokonaisuus muodostuu ja tuntee välineitä, joilla osaamista ja inhimillistä pääomaa tunnistetaan ja kehitetään. Opiskelija tunnistaa keskeiset osaamisen johtamisen teoriat ja osaa soveltaa niitä käytäntöön.
Keskeiset sisällöt
Osaamisen johtamisen osa-alueet ja kokonaisuus, osaamisen tunnistaminen ja kehittäminen, tieto ja hiljainen tieto, jaettu asiantuntijuus.
Suoritustavat
Tentti ja oppimistehtävien tekeminen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Viitala, R. (2008). Johda osaamista! Osaamisen johtaminen teoriasta käytäntöön.
Edeltävät opinnot
LLB5111 Liiketoiminnan strateginen johtaminen.
Yhteyshenkilö
4 LLE5111 Muutosjohtaminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa muutosprosessin vaiheet, pystyy nimeämään tyypilliset muutosten ongelmakohdat ja analysoimaan organisaation muutostarpeiden syitä. Opiskelija pystyy nimeämään keskeiset johdon tehtävät muutosprosessissa ja tunnistaa alaisen roolin muutosprosessissa sekä pystyy perustelemaan johdon keskeisen roolin ja osaa kuvata muutosvastarinnan muotoja sekä pystyy analysoimaan johdon onnistumista muutosprosessin läpiviemisessä. Opiskelija osaa nimetä yhden muutosjohtamisen ratkaisumallin, kuvata ja arvioida muutosprosessien ongelmia sekä osaa verrata teoreettisia muutosjohtamisen ohjelmia ja välineitä.
Keskeiset sisällöt
Muutosprosessin vaiheet, johdon ja alaisten roolit muutosprosessissa, muutosprosessin toteutus.
Vastaava opintojakso mahdollista suorittaa myös englanninkielisenä: LIH9125 Managing and Surviving Change
Yhteyshenkilö
4 LLB5210 Kuluttajien ja yritysten ostokäyttäytyminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee erilaiset kuluttajatyypit ja -mallit sekä kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttavat taustatekijät. Opiskelija osaa analysoida suomalaisen kuluttajakunnan rakenteen muutokset ja nykypäivän trendit kuluttajia ohjaavina tekijöinä. Opiskelija osaa kuvata yritysten ostokäyttäytymisen erot sekä ostoprosessin vaiheet sekä tuntee julkiseten hankintojen periaatteet.
Keskeiset sisällöt
Kuluttajien ostokäyttäytyminen. Kuluttajien ostopäätösprosessi ja eri kuluttajaroolit. Kuluttajakunnan rakenne ja muutokset. Tulevaisuuden ennakointi ja trendit markkinoinnin apuna. Yritysten ostokäyttäytyminen ja ostoprosessi.
Suoritustavat
Tentti ja soveltavat oppimistehtävät pienryhmissä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Luentomateriaali ja artikkelit: Lampikoski,K. & Lampikoski, T. 2000. Kuluttajavisiot ¿ näköaloja kuluttajakäyttäytymisen tulevaisuuteen. WSOY: Kotler, P. & Armstrong, G. 2006. Principles of Marketing luvut 5 ja 6.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5211 Palvelujen markkinointi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa yhdistää muutokset palvelujen kysynnässä laajempiin yhteiskunnallisiin/ taloudellisiin muutoksiin. Opiskelija osaa kuvailla erilaisia palveluyrityksen markkinoinnin perusstrategiavaihtoehtoja ja osaa yhdistää niiden käytön asemoitumiseen. Opiskelija osaa yhdistää palvelutuotteen laadun perusstrategiavaihtoehtojen käyttöön. Opiskelija osaa kuvailla palveluyrityksen esimiestyön haasteita.
Keskeiset sisällöt
Palveluyhteiskunta: sen luokittelu ja merkitys. Palveluyrityksen markkinoinnin perusstrategiavaihtoehdot sekä palveluyrityksen asemointi. Palvelutuotteen ja palvelun laadun kehittämisprosessi. Palveluyrityksen esimiestyön keskeiset haasteet.
Suoritustavat
Kirjallinen, soveltava oppimistehtävä pienryhmissä sekä tentti.
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa luoda kokonaisia tavararyhmiä vähittäiskauppaan sekä erotella tavararyhmiä selkeiksi ja hallittaviksi kokonaisuuksiksi. Opiskelija osaa tarkastella vähittäiskaupan myynti-, hävikki- ja tuottoraporttia. Opiskelija kykenee hahmottamaan vähittäiskaupan tilanhallinnan elementtejä ja niiden käyttöä.
Keskeiset sisällöt
Teollisuuden tuotepäätökset (yksittäiseen tuotteeseen liittyvät päätökset, tuotelinjapäätökset, tuotemix-päätökset) sekä jälleenmyyjän tuotepäätökset (tavararyhmähallinta, valikoimien hallinta). Alennusten ja maksuehtojen vaikutukset, psykologinen hinnoittelu, hintaherkkyys sekä hinnoittelu, hävikki ja tuotto vähittäiskaupassa. Sesonkien ja kulutuskäyttäytymisen huomioiminen vähittäiskaupan toiminnassa sekä tilanhallinta.
Kotler,P.,Armstrong,G. 2007. Principles of Marketing: luvut 9,10,11,12 13 ja 14. Prentice Hall. 10. painos tai uudemmat painokset.
Levy and Weitz. 2007. Retailing Management (luku: Store Layout, Design and Visual Merchandising). McGraw-Hill.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLD5212 Asiakkuuksien johtaminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä asiakassuhdemarkkinoinnin keskeisen sisällön, kuvata tuote- ja asiakaslähtöisen toimintatavan eroavaisuudet sekä arvioida asiakkuuskeskeisen johtamisen toteutumista yrityksissä. Opiskelija osaa kuvata asiakkuuden hallinnan työkaluja ja menetelmiä.
Keskeiset sisällöt
Asiakassuhdemarkkinointi. Asiakkuuksien johtamisen merkitys sekä kuluttaja- että B2B-kaupassa. Asiakkuuksien hallinnan perusperiaatteet: asiakaskeskeinen liiketoimintayhtälö, asiakasvirta-ajattelu, asiakasosuudet. Kuluttajien asiakasuskollisuus. One to one-markkinoinnin perusteet.
Suoritustavat
Kirjallinen, soveltava oppimistehtävä pienryhmissä. Tentti one to one-markkinoinnista.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Artikkelit. Hellman, K. 2003 tai uudempi laitos. Asiakastavoitteet ja ¿strategiat. WSOY. Feurst, 0. 2001. One to one-markkinointi. WSOY. Kotler, P. & Armstrong, G. 2004 tai uudempi laitos. Principles of Marketing, luku 1, 10. Prentice Hall.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLD5211 Integroitu markkinointiviestintä ja merkkituotejohtaminen
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kuvata yrityksen/organisaation viestinnän kokonaisuuden. Opiskelija osaa myös kuvata integroidun (markkinointi)viestinnän ajattelun yrityksen kokonaisviestinnän näkökulmasta. Opiskelija osaa kuvata markkinointiviestinnän suunnitteluprosessin vaiheet ja kykenee osallistumaan organisaation markkinointiviestinnän suunnitteluun. Opiskelija tuntee eri markkinointiviestinnän keinot ja kanavat ja osaa myös tehdä perusteltuja keino- ja kanavavalintoja eri tilanteissa. Opiskelija tietää nykysuuntauksen eri markkinointiviestinnän keinojen ja kanavien käytössä. Opiskelija tietää, että yhteistyökumppanuudet mainonnassa ja viestinnässä voivat olla eritasoisia riippuen organisaation tarpeista. Opiskelija tietää myös miten yhteistyö saadaan onnistumaan organisaation ja kumppanin kesken. Opiskelija tietää mitä hyötyä brändin rakentamisesta on organisaatiolle. Opiskelija tietää mitä tarkoitetaan brändi-identiteetillä ja mikä merkitys sillä on brändin rakentamisessa. Lisäksi opiskelija tietää miten brändin rakentaminen käytännössä voi tapahtua markkinointiviestinnän keinoin.
Keskeiset sisällöt
Yrityksen kokonaisviestintä. Integroitu markkinointiviestintäajattelu. Markkinointiviestinnän suunnitteluprosessi. Markkinointiviestinnän keinot ja kanavat. Nykysuuntaus markkinointiviestinnän keinoissa ja kanavissa. Yhteistyökumppanuudet mainonnassa ja viestinnässä. Brändiin liittyvät käsitteet. Brändi-identiteetti ja sen merkitys brändin rakentamisessa. Brändin rakentaminen markkinointiviestinnän keinoin.
Suoritustavat
Kirjalliset, soveltavat oppimistehtävät pienryhmissä ja/tai tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan tarkemmin kurssin alussa Moodle-oppimisympäristössä. Kurssikirja Isohookana, H. 2007. Yrityksen markkinointiviestintä. WSOYPro Helsinki. TAI Vuokko,P. 2003. Markkinointiviestintä- merkitys, vaikutus ja keinot. WSOY. Porvoo. Erikseen ilmoitettava kirjallisuus.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLD5213 Markkinointiviestinnän ohjelmistot
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tehdä oikeaoppisesti sekä netti- että printtimedian vaatimusten mukaisesti erilaisia markkinointiviestinnässä käytettäviä esitteitä ja julkaisuita. Hän osaa käsitellä niihin tulevat kuvat käyttämällä mm. oikeita resoluutioita, väriprofiileita ja kuvaformaatteja.
Keskeiset sisällöt
Kuvankäsittely-, vektorigrafiikka- ja julkaisuohjelmat. Netti- ja printtimedian erilaiset vaatimukset.
Suoritustavat
Opiskelijan palauttamat harjoitukset ja harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opettajan tekemä materiaali ja Internet.
Edeltävät opinnot
Tietotekniset taidot -kurssi.
Yhteyshenkilö
Sirvio Pekka
4 LLD5214 International Marketing
Credits
3 cr
Credits in Foreign Language
3 cr
Objectives
Student will be able to describe all competitive tools and give some more detailed examples out of them, to suggest and justify a viable plan as solution for selected business case in a group and with some assistance, to apply the given knowledge and case in order to create a viable strategic plan in given assignment and to assemble a viable model of agreement for a given case.
Content
To know Competitive tools in international marketing, e.g. marketing channels and marketing communication, to know how to creating and manage marketing channels and how to prepare into international negotiations, to comprehend strategic planning of communication and distribution on the international marketplace and international regulations and to manage with agreements with intermediaries.
Requirements
Written essays/reports (50%), examination (50%).
Grading Scale
0 - 5
Course material
Research Articles, Kotler and Armstrong: Principles of Marketing (10. or newer edition): chapter 19. Czinkota and Ronkainen: International marketing, 2002 (or newer): chapters 9,12,13,19 and 20.
Prerequisites
LIF5110 International Business Management, LLB5213 Tuote-, hinta- ja saatavuuspäätökset, LLD5211 Integroitu markkinointiviestintä ja merkkituotejohtaminen.
Other considerations
Recommended studies: LIG7211 International Business Law.
Contact
4 LLE5211 Markkinoinnin suunnittelu ja johtaminen
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija kykenee hahmottamaan, miten markkinoinnin suunnittelun taustatekijät ja - muuttujat vaikuttavat markkinoinnin suunnitteluun. Opiskelija osaa työstää markkinointisuunnitelman sekä suunnitella markkinointia kokonaisena prosessina. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tavoitteellisen markkinointitutkimuksen.
Keskeiset sisällöt
Markkinoinnin suunnittelun taustatekijät ja -muuttujat. Markkinointisuunnitelma. Markkinoinnin suunnittelu prosessina. Markkinointitutkimus markkinoinnin suunnittelun tukena.
Suoritustavat
Pienryhmissä tehtävä markkinointitutkimus ja sen tulosten analysointi sekä esittely. Pienryhmissä pelattava markkinoinnin suunnittelun simulaatiopeli ja ratkaisujen analysointi.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Hollanti, J. & Koski, J. Markkinoinnin soveltaminen liiketoiminnassa. 2007. Artikkelit.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5310 Johdon laskentatoimi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laatia tuote- ja asiakaskohtaisia kustannus- ja kannattavuuslaskelmia sekä hinnoittelulaskelmia erilaisilla laskentamenetelmillä. Hän pystyy analysoimaan laskentainformaatiota erilaisissa päätöksentekotilanteissa. Opiskelija osaa käyttää hyväksi tietotekniikkaa ja pystyy tuottamaan selkeitä taloudellisia raportteja.
Neilimo, K.&Uusi-Rauva, E: Johdon laskentatoimi, kurssin sisältöä vastaavin osin, Edita. Helsinki.: Alhola, K. Toimintolaskenta - perusteet ja käytäntö.WSOY.
Lukuvuonna 2011-2012 kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5311 Yritysverotuksen perusteet
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa hahmottaa yleiskuvan verojärjestelmästä sekä verotusta koskevien normien sisällöstä. Opiskelija tuntee eri yritysmuotojen verokohtelun sekä yrittäjän ja yrityksen tuloverotuksen yhtymäkohdat. Opiskelija osaa laskea eri yritysmuotojen verotettavat tulon. Opiskelija tuntee arvonlisäverotuksen perusteet sekä tilanteita kotimaan- ja ylkomaankaupan arvolisäverotuksessa. Opiskelija osaa hankkia verotusta koskevaa oikeudellista tietoa eri lähteistä.
Keskeiset sisällöt
Elinkeinoharjoittajan verotus, tuloverotus, yritystulon ja yhdistysten verottaminen, arvonlisäverotuksen perusteet, verotusmenettely.
Suoritustavat
Tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tomperi, S. Yritysverotus ja tilinpäätöksen suunnittelu. WSOY. Helsinki: Tomperi, S. Käytännön kirjanpito (alv-osuus). Edita. Helsinki: Tomperi, S. Käytännön kirjanpito, harjoituskirja (alv-osuus). Edita. Helsinki.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLB5312 Kirjanpito ja tuloslaskenta
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tehdä pienen yrityksen juoksevaa kirjanpitoa. Opiskelija osaa tehdä tavanomaiset tilinpäätösjaksotukset, ja pienen yrityksen tilinpäätöksen.
Keskeiset sisällöt
Tilikauden aikainen kirjanpito myös kirjanpitosovellusta käyttäen. Tulojen ja menojen jaksottaminen, tasekirja ja tase-erittelyt.
Suoritustavat
Tentti ja harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tomperi, S. Käytännön kirjanpito. Edita. Helsinki: Tomperi, S. Käytännön kirjanpito, harjoituskirja. Edita. Helsinki. Molemmat soveltuvin osin.
Edeltävät opinnot
LLA5312 Taloushallinnon perusteet.
Yhteyshenkilö
Grönholm Sirpa
4 LLB5315 Sisäinen tarkastus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tietää sisäisen valvonnan merkityksen yritystoiminnalle. Opiskelija tuntee sisäisen valvonnan käsitteet, osa-alueet, niiden keskinäisiä eroja ja suhteita. Opiskelija tunnistaa sisäisen valvonnan toimijat ja heidän vastuualueensa ja pystyy kuvailemaan sisäisen tarkastuksen prosesseja.
Keskeiset sisällöt
Sisäisen valvonnan merkitys yritystoiminnassa, sisäisen tarkastuksen rooli sisäisessä valvonnassa, sisäisen tarkastuksen tehtävät ja toteutus.
Suoritustavat
Kirjatentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Holopainen, A., Koivu, E., Kuuluvainen, A ym. Sisäinen tarkastus. tietosanoma. Helsinki.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Grönholm Sirpa
4 LLB5316 Tilintarkastuksen suositukset
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee tilintarkastajan työtä ohjaavat standardit, suositukset, soveltamisohjeet ja eettiset ohjeet. Opiskelija hallitsee hyvän tilintarkastustavan viitekehyksen. Opiskelija osaa soveltaa tilintarkastusalan standardeja ja suosituksia käytännön tilintarkastustilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Tilintarkastajan työtä ohjaavat standardit, suositukset, soveltamisohjeet ja eettiset ohjeet.
Suoritustavat
Kirjatentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tilintarkastajan työtä ohjaavat standardit, suositukset, soveltamisohjeet ja eettiset ohjeet.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Tarkemmat tiedot opiskelumateriaalista löytyvät Moodlesta.
Yhteyshenkilö
4 LLB5317 Tilintarkastuksen perusteet
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija perehtyy tilintarkastusalan lainsäädäntöön. Opiskelija osaa selostaa tilintarkastajan tehtävät ja hallitsee hyvän tilintarkastustavan viitekehyksen. Opiskelija tuntee keskeisimmät tilintarkastajan toimintatavat ja tilinitarkastusta ohjaavat yleiset säännökset. Opiskelija tuntee yhdistyksen ja asunto-oy:n tarkastukseen liittyvät erityispiirteet.
Keskeiset sisällöt
Tilintarkastuksen tarkoitus ja sisältö, tilintarkastajalle asetetut vaatimuset, tilintarkastajan tehtävät, raportointi ja vastuu. Hyvä tilintarkastustapa. Yhdistyksen ja asunto-oy:n tarkastus.
Rahoitussuunnittelun taitaminen erityisesti kassanhallinnan, rahoitusstrategian ja rahoitusmarkkinoiden riskien ja niiden hallintakeinojen osalta, lisäksi yrityskaupan ja ulkomaankaupan maksuliikenteen, rahoituksen ja vakuuksien osalta.
Keskeiset sisällöt
Kassanhallinta, rahoitusstrategia, rahoitusmarkkinoiden riskit ja niiden hallinta sekä yrityskauppa ja ulkomaankaupan rahoitus, maksuliikenne ja vakuudet.
Suoritustavat
Tentti (välikoe 1 ja 2: uusinnassa koko kurssi kerralla) sekä oppimistehtävä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Leppiniemi, J. 2005 tai uudempi painos. Rahoitus, WSOY, Helsinki: Knupfer,S. & Puttonen , V. 2004 Moderni rahoitus, WSOY. Helsinki. Helppi ¿ Paloheimo, Ulkomaankaupan maksuliikenne ja rahoitus 2008. Opettajan luentoaineisto.
Edeltävät opinnot
LLA 5410 Rahoituksen perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLB5411 Tilinpäätösanalyysi
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laatia oikaistun tuloslaskelman ja taseen sekä kassavirtalaskelman. Opiskelija osaa laskea ja tulkita tunnuslukuja sekä tunnistaa niihin vaikuttavia liiketaloudellisia syitä.
Keskeiset sisällöt
Tilinpäätösanalyysin tavoitteet, tilinpäätöksen oikaiseminen, tuloslaskelman ja taseen analyysi, tunnusluku- ja kassavirta-analyysi.
Suoritustavat
Tentti ja harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Niskanen, J & Niskanen, M. Tilinpäätösanalyysi. Edita. Helsinki.
Edeltävät opinnot
LLA5312 Taloushallinnon perusteet.
Yhteyshenkilö
Grönholm Sirpa
4 LLD5310 Yritysverotus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija syventää verotusta koskevia tietojaan. Opiskelija tuntee veronhuojennuslainsäädännön ja osaa selostaa erilaiset yritysjärjestelytilanteet. Opiskelija osaa käyttää varauksia yksinkertaisessa verosuunnittelutilanteessa. Opiskelija osaa kertoa kansainvälisen tulo- ja arvonlisäverotuksen lähtökohdat ja periaatteet sekä kahdenkertaisen verotuksen poistamistavat. Opiskelija tuntee yleisellä tasolla arvonlisäverotuksen erityistilanteiden säädökset (esimerkiksi käytettyjen tavaroiden kaupan ja oman käytön erilaiset tilanteet kuten henkilöstöruokailun, kiinteistönhallintapalvelun ja rakentamispalvelun).
Keskeiset sisällöt
Yritysjärjestelyt, veronhuojennuslainsäädäntö, varaukset, kiinteistövero, kiinteistöyhtiöiden verotus, henkilöstökulut verotuksessa, oman käytön arvonlisäverotus, kansainvälinen arvonlisä- ja tuloverotus.
Suoritustavat
Tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tomperi, S. Yritysverotus ja tilinpäätöksen suunnittelu. WSOY. Helsinki: Arvonlisäverovelvollisen opas. Verohallituksen julkaisu. Tomperi, S. Käytännön kirjanpito. Edita. Helsinki: Tomperi, S. Käytännön kirjanpito, harjoituskirja. Edita. Helsinki. Tomperi, S. Kehittyvä kirjanpitotaito. Edita. Helsinki: Tomperi, S. Kehittyvä kirjanpitotaito, harjoituskirja. Edita. Helsinki. Kaikki kirjat soveltuvin osin.
Edeltävät opinnot
LLB5311 Yritysverotuksen perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLD5311 Tilinpäätösinformaatio ja tilinpäätössuunnittelu
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Osaa soveltaa kirjanpito-, yhteisö- ja verolakien keskeisiä säännöksiä kirjanpitoon ja tilinpäätöksen laadintaan liityvissä tilanteissa. Pystyy suunnittelemaan pienen yrityksen tulosta.
Keskeiset sisällöt
Oman pääoman kirjaukset eri yritysmuodoissa, tilinpäätöksen erityiskysymykset, tilinpäätössuunnittelu.
Suoritustavat
Tentti
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Tomperi, S. Käytännön kirjanpito. Edita. Helsinki: Tomperi, S. Käytännön kirjanpito, harjoituskirja. Edita. Helsinki. Tomperi,S. Kehittyvä kirjanpitotaito. Edita. Helsinki: Tomperi, S. Kehittyvä kirjanpitotaito, harjoituskirja. Edita. Helsinki. Tomperi, S. Yritysverotus ja tilinpäätössuunnittelu. Edita. Helsinki. Kaikki soveltuvin osin.
Edeltävät opinnot
LLB5312 Kirjanpito- ja tuloslaskenta.
Muuta huomioitavaa
Arviointiasteikko: tentti 0-5
Yhteyshenkilö
Grönholm Sirpa
4 LLD5312 Strateginen laskentatoimi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija kehittyy taloushallinnon hyväksikäyttäjänä erityisesti strategianmukaisten tavoitteiden asettamisessa, ohjauksessa ja seurannassa. Hän osaa tehdä johtopäätöksiä organisaatioiden strategisista ohjausjärjestelmistä, kuten BSC, ja pystyy laatimaan erilaisia taloudellisia ennusteita, budjetteja ja muita strategiaa tukevia laskelmia. Opiskelija osaa myös analysoida yrityksen taloudellista tilannetta monipuolisesti.
Keskeiset sisällöt
Strateginen talousohjaus, budjetointi ja tavoiteasetanta, johdon ydintunnusluvut, suorituskyvyn mittaaminen eri näkökulmista (talous, henkilöstö, asiakkaat, ympäristö).
Suoritustavat
Oppimistehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Neilimo, K.&Uusi-Rauva, E: Johdon laskentatoimi, kurssin sisältöä vastaavin osin, Edita. Helsinki: Malmi,T., Peltola, J.&Toivanen, J. Balanced Scorecard: rakenna ja sovella tehokkaasti.Kauppakaari.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Loikkanen Ulla
4 LLB5318 Tilintarkastuksen käytäntö
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa selostaa tilintarkastustyön suunnittelun ja toteutuksen eri vaiheet. Opiskelija pystyy kuvaamaan kirjanpidon, tilinpäätöksen ja hallinnon sekä toimintakertomuksen tarkastuksen keskeisen sisällön. Opiskelija osaa määritellä, mitä olennaisuuden ja riskin huomioon ottaminen tarkoittavat käytännön tilintarkastustilanteissa. Opiskelija osaa soveltaa dokumentointiin ja raportointiin tilintarkastusalan säännöksiä. Opiskelija osaa soveltaa raportointiin HTM-tenttivastausten tyylistä raportointitekniikkaa.
Keskeiset sisällöt
Tilintarkastuksen suunnittelu, toteutus ja raportointi sekä dokumentointi. HTM-tentteihin tutustuminen.
Suoritustavat
Kirjatentti, tentti ja arvioitava harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Horsmanheimo, P., Maj-Lis Steiner, M. -L., Tilintarkastus - asiakkaan opas, WSOYpro, 2008 (soveltuvin osin). Riistama, V. 1999 Tilintarkastuksen teoria ja käytäntö (soveltuvin osin). WSOY. Helsinki: Tilintarkastuskertomukset ja tilintarkastajan lausunnot. 2009 (soveltuvin osin). KHT-Media Oy. Helsinki.
Edeltävät opinnot
LLB5317 Tilintarkastuksen perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLE5312 Kehittyvä johdon laskentatoimi
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tutustuu erilaisiin laskentainnovaatioiden käyttöönottoon liittyviin käytännön esimerkkeihin. Hän osaa analysoida sekä kotimaista että kansainvälistä tutkimustietoa ja pystyy esittämän tietoa havainnollisesti sekä suullisesti että kirjallisesti.
Keskeiset sisällöt
Taloushallinnon alan tutkimuksiin tutustuminen, laskentainnovaatioiden käyttöönotto.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan myöhemmin.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: Johdon laskentatoimi ja Strateginen laskentatoimi.
Yhteyshenkilö
4 LLE5311 Konsernitilinpäätös
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee konsernitilinpäätökseen liittyvät keskeisimmät säännökset ja osaa laatia pienen yrityksen tavanomaisen konsernitilinpäätöksen.
Keskeiset sisällöt
Konsernin käsite, konsernitilinpäätöksen tavoitteet ja laadintavelvoite, konsernitilinpäätöksen vaiheet ja sisältö.
LLD5311 Tilinpäätösinformaatio ja tilinpäätössuunnittelu.
Yhteyshenkilö
Grönholm Sirpa
4 LLG9112 Intercultural Communication
Credits
3 cr
Credits in Foreign Language
3 cr
Objectives
The student will increase his/her intercultural awareness and understanding of cultural diversity and the impact of culture on human behaviour and interaction in social life and at work.
Content
The concept of culture, intercultural sensitivity, communication, values, the concept of time, stereotypes, culture shock, dimensions of culture and their impact on communication at work.
Requirements
Assessed journal based on the lectures, exercises and reading material.
Grading Scale
0 - 5
Course material
To be announced at the beginning of the course.
Prerequisites
None.
Contact
4 LLG5110 Kansainvälinen liiketoiminta
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata kansainvälisen toimintaympäristön mukanaan tuomia haasteita sekä markkinakohtaisten edellytysten arviointia. Opiskelija tietää miten yrityksen sisäisiä valmiuksia ja resursseja kansainvälistymiseen arvioidaan. Opiskelija osaa kuvata markkinatiedon hankintaprosessin vaiheet, markkinatiedon hallinnan keinot sekä markkinatiedon erilaiset tarpeet kansainvälistyvässä tai kansainvälisessä yrityksessä. Opiskelija osaa kuvata kansainvälistyvän yrityksen eri operaatiomuodot sekä niihin liittyvät edut ja haitat.
Keskeiset sisällöt
Kansainvälinen toimintaympäristö. Kohdemarkkinan edellytysten arviointi. Yrityksen sisäiset valmiudet ja resurssit kansainvälistymiseen. Markkinatiedon hankinta ja erilaiset markkinatiedon tarpeet kansainvälistyvässä tai kansainvälisessä yrityksessä. Operaatiomuodot kansainvälisessä liiketoiminnassa.
Suoritustavat
Kirjalliset, soveltavat oppimistehtävät pienryhmissä ja/tai tentti. Huom! Kurssi voidaan toteuttaa englannin kielellä.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan kurssin alussa Moodle-oppimisympäristössä.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLG9113 Yhteisöviestintä
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Organisaation viestintäjärjestelmien tarkoituksenmukainen hyödyntäminen ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä, onnistuneen viestinnän merkitys työn tulokseen ja hyvinvointiin sekä yhteisön maineeseen, käytännön viestintäjärjestelyt projekteissa ja tiimeissä, viestintä liiketoimintaprosesseissa ammattialan näkökulmasta.
Suoritustavat
Kirjatentti, suulliset ja kirjalliset harjoitukset, yrityscaset ja oppimistehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Juholin, E. 2006. Communicare! Viestintä strategiasta käytäntöön. Uudistettu laitos. Edita. Helsinki: Juholin, E. 2008. Viestinnän vallankumous. Löydä uusi työyhteisöviestintä. Bookwell. Juva. Jaksolla ilmoitettavat artikkelit ja verkkomateriaalit.
Edeltävät opinnot
LLAO010 Suomen kieli ja viestintä
LLFO012 Yritysviestintä
Yhteyshenkilö
Naumanen-Salmela Tiina
4 LLG5114 Riskit ja turvallisuus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet, pystyy operoimaan niillä ja tuntee riskienhallinnan systemaattisena toimintona. Opiskelija hallitsee käytännön riskienhallintakeinoja ja pystyy myös arvioimaan lähinnä yritysorganisaation vakuutustarvetta. Opiskelija osaa kuvata vahinkovakuuttamisen periaatteet ja -vakuutustuotteet.
Keskeiset sisällöt
Liikeriskit, vahinkoriskit jaoteltuina sekä niihin liittyen käytännön hallintakeinoja, työsuojelu, vahinkovakuutukset ja pakolliset henkilövakuutukset. Vakuutuskäsitteistöä.
Opettajan luentoaineisto ja muu materiaali. Savolainen, Korhonen, Ojala, Salonen & Vuori, 2005 Yrityksen riskienhallinta. Suomen vakuutusalan koulutuskeskus
Edeltävät opinnot
LLA5110 Yritystoiminnan perusteet.
Yhteyshenkilö
4 LLG5111 Sähköinen liiketoiminta
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa omat vahvuutensa verkko-oppijana, tuntee sähköiseen liiketoimintaan liittyviä termejä, osaa kuvata sähköisen liiketoiminnan merkityksen yrityksen liiketoiminnassa sekä sisäisen että ulkoisen toiminnan kannalta, osaa kuvata markkinoinnin kilpailukeinojen käyttöä verkkoliiketoiminnassa sekä tuntee sähköisen liiketoiminnan kehittämisen prosessia.
Keskeiset sisällöt
Sähköinen liiketoiminta kustannustehokkaana osana liiketoimintaa, sähköisen liiketoiminnan kehittäminen, verkkoliiketoiminnan vaikutukset markkinoinnin kilpailukeinojen käyttöön sekä liiketoimintaympäristöön.
Itsenäinen, ohjattu kirjallisten ja sähköisten lähteiden haki. Sähköiset oppimisaihiot.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLG5413 Sijoitustoiminta
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa erilaiset sijoitusmuodot ja osaa arvioida niiden soveltuvuutta erilaisissa tilanteissa. Opiskelija tuntee rahoitusmarkkinoiden toimintaperiaatteet ja käsitteet. Opiskelija ymmärtää riskin merkityksen osana sijoitustoimintaa.
Keskeiset sisällöt
Raha- ja rahoitusmarkkinoiden toiminta, sijoitusinstrumentit, sijoitusstrategiat, sijoitustoiminnan riskit.
Saario, Seppo : Saarion pörssikirja: miten sijoitan pörssiosakkeisiin? 2007(Oheislukemistona tehtäviin): Martikainen - Martikainen: Rahoituksen perusteet 2009 (luvut 1,3,4,6 ja 7) : Niskanen -Niskanen: Yritysrahoitus 2007 (luvut 1,2,4,5,6,7,9 ja 10) : Pörssisäätiön oppaat: Osakeopas , Sijoitusrahasto-opas, Sijoittajan vero-opas 2012.
Verotusosio päivitetään luennoilla vastaamaan vuoden 2013 tietoja.
Yhteyshenkilö
4 LLG5312 Palkkahallinto
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa laskea kuukausipalkkaisen henkilön nettopalkan erilaisissa tilanteissa. Opiskelija osaa laskea matkakustannusten korvauksia. Opiskelija osaa luetella palkkojen perusteella maksettavat lakisääteiset vakuutumaksut ja osaa selittää miten vakuutusturva järjestetään.
Keskeiset sisällöt
Palkkausperusteet (rahapalkka ja luontoisedut), ennakonpidätys, muut nettopalkasta tehtävät vähennykset, päivärahat ja kilometrikorvaukset, työntekijöiden vakuuttaminen.
Suoritustavat
Tentti ja kotitehtävät.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Syvänperä- Turunen: Palkkavuosi, soveltuvin osin.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLG5313 Valtion taloushallinto
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija pystyy kuvaamaan valtion tulo- ja menoarvion laadintaperiaatteet ja keskeisen sisällön. Opiskelija tuntee valtion kirjanpidon ja tilinpäätöksen keskeiset tehtävät ja prosessit. Opiskelija osaa kuvata valtion kustannuslaskennan keskeiset käsitteet ja tuntee kustannuslaskennan merkityksen talouden ohjauksessa.
Keskeiset sisällöt
Valtion tulo- ja menoarvion laadintaperiaatteet, kirjanpito ja tilinpäätös sekä johdon laskentatoimi ja tuloksellisuuden laskentatoimi.
Suoritustavat
Kirjatentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Pöllä, K. & Etelälahti, P. 2002. Valtion uudistunut taloushallinto. WSOY. Helsinki: Uusin valtion talousarvioesitys: Laki valtion talousarviosta: Asetus valtion talousarviosta.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Tarkemmat tiedot opiskelumateriaalista löytyvät Moodlesta.
Yhteyshenkilö
4 LLG5314 Kunnan ja kuntayhtymän taloushallinto
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija pystyy kuvaamaan kunnan talousarvion laadintaperiaatteet ja keskeisen sisällön. Opiskelija tuntee kunnann kirjanpidon ja tilinpäätöksen keskeiset tehtävät ja laadintaperiaatteet. Opiskelija osaa kuvata kunnan kustannuslaskennan keskeiset käsitteet ja tuntee kustannuslaskennan merkityksen talouden ohjauksessa.
Keskeiset sisällöt
Kuntien ja kuntayhtymien talousarvion laadintaperiaatteet, kirjanpito ja tilinpäätös sekä johdon laskentatoimi ja sisäinen laskenta.
Suoritustavat
Kirjatentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Leppänen, P. 2001. Kunnan ja kuntayhtymän kirjanpito ja tilinpäätös. Oy Audiator Ab. Helsinki: Kirjanpitolain ja -asetuksen muutosten soveltaminen kunnissa ja kuntayhtymissä 1.1.2006 alkaen (ohjeet: www.kunnat.net, rahoituslaskelma, suunnitelman mukaiset poistot, tase, tilinpäätöksen liitetiedot, tuloslaskelma ja yleisohje ympäristöasioiden kirjaamisesta).
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Tarkemmat tiedot opiskelumateriaalista löytyvät Moodlesta.
Yhteyshenkilö
4 LLG7214 Markkinointioikeus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee markkinoinnin sääntelyyn liittyvän keskeisimmän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Immateriaalioikeudet, markkinoinnin ja mainonnan sääntely ja ns. itsesääntely liike-elämässä, hyvää liiketapaa koskeva sääntely, kilpailunrajoituslainsäädäntö, tietosuoja markkinoinnissa, markkinointia valvovat viranomaiset.
Suoritustavat
Tentti, harjoitustyöt.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opettajan laatima materiaali: Karttunen, Koivunen, Laasanen, Sippel, Uitto, Valtonen: Juridiikan perusteet, WSOY 2009, soveltuvin osin: Muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset.
Yhteyshenkilö
Honkanen Jukka
4 LIG7211 International Business Law
Credits
3 cr
Credits in Foreign Language
3 cr
Objectives
The student acknowledges the key differences between legal systems and is able to apply the international business legislation in practice with everyday conflicts and situations.
Content
Main legal systems, private international law, international commercial law, intellectual property rights, regulation of marketing, representation contracts, debt collection and execution.
Requirements
Examination, assignments.
Grading Scale
0 - 5
Course material
To be announced later.
Prerequisites
None.
Contact
4 LLG7215 Syventävä yhtiöoikeus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee eri yhtiöiden toimintaa sääntelevän keskeisimmän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, osakeyhtiö ja osuuskunta: perustaminen, hallinto ja edustaminen, vastuukysymykset, varojen käyttö, toiminnan lopettaminen. Yritysmuodon muuttaminen, sulautuminen ja jakautuminen, muut yritysjärjestelyt. Yhdistykset ja säätiöt.
Suositeltavat: LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset.
Yhteyshenkilö
Honkanen Jukka
4 LLG7213 Perhe, perintö ja asuminen
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee perhe- ja perintöoikeuteen sekä asumisen sääntelyyn liittyvän keskeisimmän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa. Opiskelija osaa laatia kurssin aihealueisiin liittyviä asiakirjoja (esim. avioehtosopimus ja testamentti).
Keskeiset sisällöt
Perheoikeus: avioliitto, avoliitto, lapsen huolto ja tapaamisoikeus, isyyden määräytyminen, nimen määräytyminen, rekisteröity parisuhde.
Perintöoikeus: perimysjärjestys, perunkirjoitus, testamentti, ennakkoperintö, lakiosa, perinnönjako, perintö- ja lahjavero. Asumiseen liittyvää juridiikkaa: asumisoikeus- ja osaomistusasunnot, asunnonvälitystoiminta, huoneenvuokra, asunto-osakkeen kauppa, kiinteistön kauppa.
Suositeltavat: LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset.
Yhteyshenkilö
Honkanen Jukka
4 LLG7212 Oikeudenkäynti, täytäntöönpano ja rikosoikeus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee oikeudenkäyntiin, täytäntöönpanoon ja rikosoikeuteen liittyvän keskeisimmän lainsäädännön ja osaa soveltaa sitä käytännön ratkaisutilanteissa. Opiskelija osaa laatia kurssin aihealueisiin liittyviä asiakirjoja (esim. suppea haastehakemus).
Keskeiset sisällöt
Tuomioistuinlaitos, oikeudenkäynti riita- ja rikosasioissa, ulosottoviranomaiset ja -menettely, konkurssi, yrityssaneeraus, yksityishenkilön velkajärjestely, saatavan perintää koskeva erityislainsäädäntö, rikosoikeuden yleiset opit ja rikosten erityisiä tunnusmerkistöjä (erityisesti talousrikokset).
Suositeltavat: LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset.
Yhteyshenkilö
Honkanen Jukka
4 LLG7210 Hallinto-oikeus
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee julkishallinnon organisaation ja sen toimintaa säätelevän keskeisimmän lainsäädännön.
Keskeiset sisällöt
Julkishallinnon organisaatio, hallinnon oikeusperiaatteet, hallintomenettely ja sen valvonta, hallintopäätöksen täytäntöönpano, viranomaisten toiminnan julkisuus.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kulla, H. 2008. Hallintomenettelyn perusteet, Talentum Media.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLA7210 Yhteiskunnan oikeudelliset rakenteet, LLA7211 Yrityksen oikeudelliset kysymykset.
Yhteyshenkilö
4 LLG8110 Taulukkolaskennan jatkokurssi
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa käyttää taulukkolaskentasovelluksen ominaisuuksia monipuolisesti ja suoriutuu omatoimisesti vaativista taulukkolaskentatehtävistä.
Keskeiset sisällöt
Luettavat ja käyttäjäystävälliset taulukot (automaattinen ja ehdollinen muotoilu, suojaus ja kelpoisuustarkistus). Kehittyneemmät funktiot, aikojen käsittely, luettelot ja tietokantaominaisuudet (pika- ja erikoissuodatus, välisumma), taulukoiden linkitys, makrojen nauhoitus ja pivot-taulut.
Suoritustavat
Sovitaan opintojakson alussa opiskelijoiden kanssa. Esimerkiksi Tieken AB-ajokorttikokeen taulukkolaskentamoduulin hyväksytty suoritus tai laajempi harjoitustyö.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Ornanet (sähköiset materiaalit): Lammi & Mäkelä. Tietokoneen käyttötaito - A-korttitutkinto. Docendo. (Huom! Office 2010 -versiolle). 2011.: Opettajan jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
LLA8112 Tietotekniset taidot (suositus).
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
4 LLG8112 Making Web Pages
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa tuottaa monipuolisia www-sivuja perusmenetelmiä käyttäen. Lisäksi hän hallitsee HTML-kielen perusteet.
Keskeiset sisällöt
Internet-sivujen rakentamisen perustekniikat (HTML, CSS). Jonkin sivueditorin käyttö.
Suoritustavat
Oman Internet-sivuston laadinta ja raportointi.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Internet-sivustot, opettajan Moodlen kautta jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
LLA8112 Tietotekniset taidot (suositus).
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettaja: Leo Suomela
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
4 LLG8111 Yrityksen atk-järjestelmät
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa toimia tietojärjestelmän hankintaprosessissa projektiryhmän jäsenenä ja ymmärtää järjestelmän hankintaprosessiin liittyvät vaiheet.
Keskeiset sisällöt
Yrityksen tietojärjestelmän rakenne ja toiminta, sen hankinta ja hankintaprosessi ja siihen kuuluvat eri vaiheet. Osallistuminen hankintaprosessiin ryhmän jäsenenä.
Suoritustavat
Käytännön harjoitustehtävät ja työksiannot. Käytännön toteutukset.
Opiskelija osaa tehdä matriisien välisiä peruslaskutoimituksia. Opiskelija osaa ratkaista lineaarisen optimointitehtävän graafisesti. Opiskelija osaa muotoilla sanallisen kuvauksen pohjalta lineaarisen optimoinnin mallin, ratkaista malliin liittyvän minimointi- tai maksimointitehtävän ja tehdä herkkyysanalyysia. Opiskelija osaa muotoilla ja ratkaista kuljetus- ja kohdistusongelman. Opiskelija osaa käyttää Excelin Ratkaisinta ja LINDO-ohjelmaa lineaaristen optimointiongelmien ratkaisemisessa.
Keskeiset sisällöt
Matriisilaskennan perusteita. Lineaarisen optimointitehtävän graafinen ratkaisu. Erilaisten lineaaristen optimointitehtävien ratkaisu Excelin Ratkaisimen ja LINDO-ohjelman avulla. Ratkaisun herkkyysanalyysi.
Suoritustavat
Yhdeksän oppimistehtävää.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Opetusmoniste. Winston, W.L. & Albright, S.C. 2005. Spreadsheet Modeling and Applications: Essentials of Practical Management Science. Thomson Brooks/Cole. Belmont, CA. Chapters 2-4.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LIF5115 International Business
Credits
6 cr
Credits in Foreign Language
6 cr
Grading Scale
0 - 5
Contact
4 LIB5112 Internationalisation Process
Credits
3 cr
Credits in Foreign Language
3 cr
Objectives
The student will become familiar with the term "internationalisation". The internationalisation process and the dimensions of internationalisation will become clear. After completing this course the student will be familiar with the external elements and internal elements of international business environment.
Content
Internationalisation process. External and internal elements of international business environment.
Opiskelijalle muodostuu kokonaiskäsitys päivittäistavarakaupan toiminnasta Suomessa ja hänen ymmärryksensä päivittäistavarakaupan nykytilanteen taustoista lisääntyy. Opiskelija oppii kaupankäynnin eri muodot ja myymälätyypit. Opiskelija ymmärtää päivittäistavarakauppojen toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset sekä paikallisten markkinoiden merkityksen kaupan menestykselle. Opiskelija ymmärtää omistusperusteisen ketjutoiminnan ja yrittäjäpohjaisen toiminnan lähtökohdat ja eroavaisuudet. Opiskelijalle muodostuu ymmärrys siitä, mitä yhteiskuntavastuu tarkoittaa tukku- ja vähittäiskaupassa. Opiskelija pohtii omaa motivaatiotaan työskennellä kaupassa.
Retail - Kaupan työt ja toiminta (eri kirjoittajia). 2008 Edita.
Kautto,M.,Lindblom,A. 2005. Ketju ¿ kaupan ketju¬liiketoiminta. Otava.
Heinimäki,H. 2006. Kaupan toimintaympäristö. WSOY Oppimateriaalit Oy.
Edeltävät opinnot
Liiketalouden perusopinnot.
Muuta huomioitavaa
Kauppiasyrittäjyysopinnot ovat Ruokakesko Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettava opintokokonaisuus, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen laajuisesta opintojaksosta. Opintoihin voi osallistua liiketalouden perusopinnot suoritettuaan. Opiskelija voi suorittaa vain yhden tai useampia opintojaksoja. Opintojaksoille 2-4 osallistuminen edellyttää, että edeltävä opintojakso on hyväksytysti suoritettu.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
4 LLK2000 KY2: Vähittäiskaupan kilpailukeinot
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelijalle muodostuu kokonaiskäsitys kauppapaikasta ja myymälästä kilpailukeinona. Opiskelija saa tietoa ja ymmärrystä myymälän sijainnin, pinta-alankäytön, myyntiesittelyjen, sisustuksen ja valaistuksen käytöstä kilpailukeinona. Opiskelijalle muodostuu käsitys myymälän myyntitehokkuuden merkityksestä kaupan kannattavuudelle. Opiskelijalle muodostuu kokonaiskäsitys tuote- ja palveluvalikoiman merkityksestä kilpailukeinona sekä tavararyhmähallinnan periaatteista. Opiskelija ymmärtää kaupan hinta- ja laatumielikuvan syntymisen ja niiden merkityksen kaupan toiminnalle. Opiskelija ymmärtää tuoretavaroiden hinnoittelun lähtökohtia ja hävikin merkitystä. Opiskelija ymmärtää asiakaspalvelun merkityksen päivittäistavarakaupan kilpailukeinona. Opiskelijalle muodostuu kokonaiskäsitys markkinointiviestinnän merkityksestä päivittäistavarakaupan kilpailukeinona.
Keskeiset sisällöt
Kauppapaikka ja myymälä. Tuotteet ja palvelut. Hinta ja laatu. Asiakaspalvelu. Markkinointiviestintä.
Suoritustavat
Verkkopohjaiset opinnot, oppimistehtävät, tentit.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
www-sivustot, artikkelit tms. materiaali. Aarnikoivu,H. 2005. Onnistu asiakaspalvelussa. WSOY. Havumäki,H.,Jaranka,E. 2006. Kauppa - Toiminnan suunnittelusta markkinointiin. Otava.
Kauppiasyrittäjyysopinnot ovat Ruokakesko Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettava opintokokonaisuus, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen laajuisesta opintojaksosta. Opintoihin voi osallistua liiketalouden perusopinnot suoritettuaan. Opiskelija voi suorittaa vain yhden tai useampia opintojaksoja. Opintojaksoille 2-4 osallistuminen edellyttää, että edeltävä opintojakso on hyväksytysti suoritettu.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
4 LLK3000 Kaupan henkilöstöjohtaminen
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija ymmärtää työsuojelu-käsitteen sisältöä käytännön tasolla. Opiskelija hallitsee työturvallisuuslain (työsuojelulain) sekä kaupan työehtosopimuksen keskeisen sisällön. Opiskelijalla lisääntyy kaupan työturvallisuuteen liittyvää riskitietoisuus ja riskien ennaltaehkäisykyky. Opiskelija oppii kaupan omavalvontakäytännöt. Opiskelija oppii analyysiprosessin, jolla erilaisten laatumittausten tulokset muuttuvat kehittämis- ja toimintasuunnitelmiksi. Opiskelija oppii Eurooppalaisen laatumallin (EFQM) keskeisen sisällön. Opiskelija ymmärtää, mitä töiden organisointiin sisältyy päivittäistavarakaupassa. Opiskelija tutustuu päivittäistavarakaupan tiedotus- ja viestintäkäytäntöihin. Opiskelija hallitsee työvuorosuunnittelun perusteet ja työajansuunnitteluohjelmiston käyttöä. Opiskelija hallitsee perusteet päivittäistavarakaupan tavaratoimintojen parhaista työmenetelmistä. Opiskelija tutustuu päivittäistavarakaupassa käytössä oleviin henkilöstön kehittämisen työkaluihin ja oppii käyttämään osaa niistä. Opiskelija osaa laatia perehdyttämissuunnitelman. Opiskelija oppii päivittäistavarakaupan kehityskeskustelun perussisällön ja toteutustavan.
Keskeiset sisällöt
Työsuojelu. Toiminnan laatu. Kaupan töiden organisointi. Henkilöstön johtamisen ja kehittämisen työvälineet.
Suoritustavat
Verkkopohjaiset opinnot, oppimistehtävät, tentit.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
www-sivustot, artikkelit tms. materiaali.
Piili,M. 2006. Esimiestyön avaimet. Ihmisen kohtaaminen ja ohjaaminen Tietosanoma.
Silvennoinen,K.,Michelsen,T.,Niemi,H. 2008. Business pilviin. Kehitä systemaattisesti organisaatiosi toimintaa. Laatukeskus. Kaupan työehtosopimus.
Kauppiasyrittäjyysopinnot ovat Ruokakesko Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettava opintokokonaisuus, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen laajuisesta opintojaksosta. Opintoihin voi osallistua liiketalouden perusopinnot suoritettuaan. Opiskelija voi suorittaa vain yhden tai useampia opintojaksoja. Opintojaksoille 2-4 osallistuminen edellyttää, että edeltävä opintojakso on hyväksytysti suoritettu.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
4 LLK4000 Toiminnan suunnittelu ja seuranta
Laajuus
5 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee kauppayrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet. Opiskelija osaa suunnitella perustettavan kaupan tulos- ja rahoitusbudjetin kauppiaan ja yrityksen rahantarpeen näkökulmasta. Opiskelija osaa analysoida päivittäistavarakaupan asiakasrakenteen. Opiskelija osaa analysoida päivittäistavarakaupan keskeiset tutkimustulokset ja mittaukset sekä osaa asettaa toiminnallisia ja laadullisia tavoitteita. Opiskelija osaa tehdä aikataulutetun kehittämis- ja toimintasuunnitelman analyysien pohjalta. Opiskelija osaa käyttää päivittäistavarakaupan seurantavälineitä toiminnan tulosten arvioinnissa. Opiskelija osaa tulkita kaupan tuloskorttiin koottuja seurantatietoja sekä arvioida kaupan kehitystä niiden pohjalta. Opiskelija ymmärtää päivittäistavarakaupan tuloslaskelman rakenteen ja keskeiset tunnusluvut sekä kaupan kannattavuustilanteen ja kehittämistarpeen tulostietojen perusteella. Opiskelija osaa laatia toimintasuunnitelman mukaisen myynnin rakenne- ja tuottolaskelman (osastotaso, hinnoittelu, hävikki, bruttotuotto, viikkotaso). Opiskelija osaa laatia tulosbudjetin toimintasuunnitelman pohjalta (yritystasolla käyttökatteeseen asti, kuukausitaso).
Keskeiset sisällöt
Kauppayrityksen perustaminen. Toimintasuunnitelma. Tuloksen suunnittelu ja seuranta.
Kauppiasyrittäjyysopinnot ovat Ruokakesko Oy:n kanssa yhteistyössä toteutettava opintokokonaisuus, joka koostuu neljästä viiden opintopisteen laajuisesta opintojaksosta. Opintoihin voi osallistua liiketalouden perusopinnot suoritettuaan. Opiskelija voi suorittaa vain yhden tai useampia opintojaksoja. Opintojaksoille 2-4 osallistuminen edellyttää, että edeltävä opintojakso on hyväksytysti suoritettu.
Yhteyshenkilö
Linden Jari
4 LLG5213 Liike-elämän tapakulttuuri
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee liike-elämän tapakulttuurin ja osaa suunnitella yritystilaisuuden osana yrityksen suhdetoimintaa.Hän osaa toimia yritystilaisuuksissa sekä isännän että vieraan ominaisuudessa. Hän tunnistaa kansainvälisen tapakulttuurin tunnuspiirteitä.
Keskeiset sisällöt
Henkilökohtainen kanssakäyminen, pukeutumisetiketti ja asusteet, kiittäminen ja liikelahjat, yritystilaisuuden järjestäminen ja isännän tehtävät, erilaiset edustustilaisuudet ja pöytäetiketti, kansainvälinen tapakulttuuri.
Suoritustavat
Soveltavat oppimistehtävät pienryhmissä ja tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Hakala, A. 2010. Bisnes-etiketti. Tapakulttuuria meillä ja maailmalla. Savonia-ammattikorkeakoulu, (Hakala, A. 2006. Bisnesetiketti ¿ tapakulttuurin perusteet. Savonia-ammattikorkeakoulu.) ja muu opettajan ilmoittama aineisto
Yhteyshenkilö
Itkonen Ritva
4 LLH5115 Export Sales
Credits
6 cr
Credits in Foreign Language
6 cr
Grading Scale
0 - 5
Contact
Iire Antti
4 LLF5121 Ideasta liiketoimintasuunnitelmaksi
Laajuus
5 op
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Siikonen Jukka
4 LLD5215 Innovaatiojohtaminen
Laajuus
6 op
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
Siikonen Jukka
4 LLMUA11 Muut ammattiopinnot
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
4 LLG9111 Projektiopinnot
Laajuus
3 op
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
4 LLG9118 Projektiopinnot: Mestarimyyjäkoulutus
Laajuus
2 op
Osaamistavoitteet
Valitun Keskon tarjolle paneman linjan tuotetuntemuksen syventäminen
Keskeiset sisällöt
Kesko määrittelee kullekin linjalle sisällöt. Sisällöt ovat kuitenkin ajankohtaisia ja Suomen lainsäädännön ja määräysten mukaisia.
Suoritustavat
Opiskelija valitsee linjan, saa yhteysopettajan kautta siihen liittyvän aineiston, perehtyy aineistoon ja tenttiin verkon kautta Keskolle opiskelemansa Keskon antamaan määräpäivään mennessä. Kesko korjaa tenttien tulokset.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kesko toimittaa yhteysopettajalle kunakin syksynä tarjolla oleviin linjoihin liittyvän materiaalin jaettavaksi ilmoittautuneille opiskelijoille. Osa materiaalista on sähköisessä muodossa.
Yhteyshenkilö
Vauhkonen Sirpa
4 LLMUK11 Muut ammattiopinnot / Kieliopinnot
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
4 LLY1000 Yrittäjyys ja liiketoimintamallit
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa asettaa tavoitteensa oman yrittäjyytensä suhteen, tuntee yrittäjyyden tuomat työllisyysmahdollisuudet, tuntee yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnan toimivuudelle, osaa muotoilla liikeidean, tuntee erilaisia liiketoimintamalleja sekä tuntee erilaisia yhteiskunnan yrittäjille tarjoamia palveluja. Opiskelija ymmärtää projektitoiminnan luonteen sekä osaa laatia projektisuunnitelman. Opiskelija tuntee verkostojen rakentamisen merkityksen yrittäjyydessä sekä ymmärtää sisäisen ja ulkoisen yrittäjyyden perustat. Lisäksi hän osaa käyttää tiimiä työvälineenä oman osaamisensa kehittämisessä.
Keskeiset sisällöt
Yrittäjyys henkilökohtaisena valintana, yritystoiminnan aloittaminen eri muodoissaan, sisäinen yrittäjyys, yrittäjyyden merkitys yhteiskunnassa, erilaiset liikeideat ja liiketoimintamallit, erityisesti franchisingyrittäjyys, projektin suunnittelu ja toteutus.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Erikseen määrättävä kirjallisuus ja artikkelit. Projekteissa käytettävä ja syntyvä materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLY2000 Asiakkuuksien johtaminen ja myynnin kehittäminen
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata asiakkuusajattelun perusteet ja asiakkuuksien hallinnan merkityksen osana liiketoimintaa. Opiskelija tunnistaa myynnin merkityksen markkinoinnin osana, osaa myyntityön suunnittelun ja ymmärtää myynnin johtamisen eri osatekijät. Opiskelija tiedostaa markkinointiviestinnän roolin niin kotimaan kuin kansainvälisessä markkinoinnissa ja osaa määritellä markkinointiviestinnän merkityksen yrityksen liiketoiminnan eri vaiheissa.
Keskeiset sisällöt
Asiakkuusajattelu ja asiakashallinnan merkitys liiketoiminnassa, myynnin merkitys markkinoinnin osana, myyntityö, sen suunnittelu, toteutus ja johtaminen, markkinointiviestintä, kansainvälinen markkinointi.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Erikseen määrättävä kirjallisuus ja artikkelit. Projekteissa käytettävä ja syntyvä materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLY3000 Osaamisen johtaminen ja tietotyö
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää osaamisen ja innovatiivisuuden merkityksen yrityksen liiketoiminnan menestykselle. Hän osaa kuvata henkilöiden osaamisen ja yrityksen osaamisen välisen eron. Hän osaa kuvata hiljaisen tiedon käsitteen ja ymmärtää hiljaisen tiedon siirtämisen merkityksen. Hän osaa määritellä innovaation käsitteen ja ymmärtää organisaatiokulttuurin merkityksen luovuuden ja innovaatioiden syntymiselle sekä innovaatioiden merkityksen yhteiskunnassa. Opiskelija ymmärtää projektinhallinnan ja tiimityön periaatteet sekä hallitsee tärkeimmät toimintatavat. Opiskelija osaa kuvata laadun käsitteen projektitoiminnassa. Opiskelija ymmärtää tietojärjestelmien merkityksen osana yritysten liiketoimintaa sekä sen tukena.
Keskeiset sisällöt
Osaamisen johtaminen ja innovaatiot, projekti- ja tiimityö sekä laatu, tietojärjestelmät liiketoiminnan tukena.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Erikseen määrättävä kirjallisuus ja artikkelit. Projekteissa käytettävä ja syntyvä materiaali.
Edeltävät opinnot
DVAA200 Yrittäjyys ja liiketoimintamallit, DVAA210 Asiakkuuden johtaminen ja myynnin kehittäminen
Yhteyshenkilö
4 LLCR210 Norden och dess näringsliv
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tutustuu muihin Pohjoismaihin sekä niiden elinkeinoelämään ja yhteiskuntaan. Hän osaa kertoa Suomen ja muiden pohjoismaiden elinkeinoelämästä ja yhteiskunnasta. Lisäksi opiskelija perehtyy pohjoismaisen yhteistyön eri muotoihin.
Keskeiset sisällöt
Pohjoismaiden elinkeinoelämä ja yhteiskunta.
Suoritustavat
Tentti, arvioidaan paitsi kielen, myös asiasisällön hallinta. Ala- ja maakohtaiset ryhmätyöt esityksineen. Aktiivinen osallistuminen (väh. 75%) opetukseen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuodesta 2011-2012 alkaen: Tolkki, J. & Öhman,M. 2009 tai uudempi. Perspektiv på affärsvenska. WSOY. Muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa. Aiemmat lukuvuodet: opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
LLCR010 Svenska i affärslivet 1, LLCR011 Svenska i affärslivet 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Hanna Miettinen.
Yhteyshenkilö
Miettinen Hanna
4 LLCR211 Svensk affärskommunikation
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija pystyy kommunikoimaan kirjallisesti ja suullisesti liike-elämän keskeisissä viestintätilanteissa ruotsin
kielellä. Hän osaa laatia tavallisimmat liikekirjeet ja hallitsee liikeviestinnän terminologiaa.
Keskeiset sisällöt
Kirjallinen liikeviestintä (esim. liikekirjeet, sähköpostit), suullinen liikeviestintä (esim. ulkomaankaupan ja liikeviestinnän terminologia, yritysvierailut).
Suoritustavat
Tentti, jossa arvioidaan paitsi kielen, myös viestintäkäytänteiden hallinta. Kirjoitusharjoituksiin osallistuminen ja liikekirjeiden laatiminen. Aktiivinen osallistuminen väh. 75 % lähiopetukseen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuodesta 2011-2012 alkaen: Tolkki, J. & Öhman, M. 2009 tai uudempi. Perspektiv på affärsvenska. WSOY. Materiaalipaketti Moodlessa. Muu materiaali ilmoitetaan opintojakson alussa. Aiemmin: Materiaalipaketti Moodlessa ja muu opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCR010 Svenska i affärslivet 1, LLCR011Svenska i affärslivet 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Inka-Mari Suhonen
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLCR212 Satsa på yrkesinriktad svenska
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa erityisesti valitsemansa liiketalouden osa-alueen (taloushallinto/ markkinointi/ johtaminen ja yrittäjyys) sanastoa sekä myös muiden osa-alueiden terminologiaa niin, että pystyy hankkimaan ja välittämään vaativampaakin oman alansa tietoa ruotsiksi. Opiskelija pystyy toimimaan kokous- ja neuvottelutilanteissa ruotsin kielellä.
Kirjallinen tentti, suullinen testaus, oppimistehtävä(t), aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75%).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuodesta 2011-2012 alkaen: Tolkki, J. & Öhman, M. 2009 tai uudempi. Perspektiv på affärsvenska. WSOY. Materiaalipaketti. Aiemmin: Fabritius, M. & Melkko, M. 2003 Samspel. WSOY. Helsinki. Opintojakson alussa ilmoitettu materiaalipaketti.
Edeltävät opinnot
LLCR010 Svenska i affärslivet 1, LLCR011 Svenska i affärslivet 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Tarja Joona
Yhteyshenkilö
Joona Tarja
4 LLCR214 Norden och EU
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija tunnistaa EU:n keskeiset toimintaperiaatteet ja organisaatiot sekä tutustuu EU:n historiaan. Opiskelija pystyy argumentoimaan EU:n merkityksestä Pohjoismaiden talouselämälle ja kilpailukyvylle. Lisäksi hän pystyy seuraamaan ajankohtaista ruotsinkielistä EU-uutisointia ja keskustelemaan siitä.
Keskeiset sisällöt
EU:n historia, toimintaperiaatteet ja organisaatio, EU:n merkitys Pohjoismaiden talouselämälle ja kilpailukyvylle, ajankohtainen ruotsinkielinen EU-uutisointi.
Suoritustavat
Tentti, oppimistehtävät. Verkkomateriaalin oppimistehtävien osuus kokonaisarvosanasta on 40 % ja tentin 60 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Verkko-opiskelupaketti Moodlessa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCR010 Svenska i affärslivet 1, LLCR011 Svenska i affärslivet 2.
Opiskelija vahvistaa kirjallisia ja suullisia liikeviestintätaitojaan ulkomaille suuntautuvan liikematkan viestintätilanteissa. Hän hallitsee yritysvierailijoiden isännöintiin liittyvän viestinnän. Hän osaa kokouksiin, neuvotteluihin ja palavereihin liittyvää sanastoa, käytänteitä ja tekniikkaa.
Oppimistehtävät, tentti: aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75%).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Niskanen, T., Vetter, J. & Urbom, R. 2008. Business Express. WSOY.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Hanna Miettinen, Terttu Niskanen ja Jaana Ruotsalainen
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCE211 Business Communication
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kommunikoida kirjallisesti liike-elämän keskeisissä viestintätilanteissa englannin kielellä. Hän osaa kirjoittaa jäsenneltyjä, vaikuttavia ja oikeakielisiä yritysviestinnän asiakirjoja ja liikekirjeitä. Hän hallitsee ulkomaankaupan toimintaympäristöön liittyvän terminologian.
Keskeiset sisällöt
Kirjallinen liikeviestintä (esim. liikekirjeet, sähköpostit).
Suoritustavat
Tentti, arvioidaan paitsi kielen, myös viestintäkäytänteiden hallinta. Kirjoitusharjoituksiin osallistuminen ja liikekirjeiden laatiminen. Aktiivinen osallistuminen väh. 75 % lähiopetukseen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Niskanen T., Vetter, J. & Urbom, R. 2008. Business Express.WSOY.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Jaana
4 LLCE213 English in International Business
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija omaksuu kansainväliseen liiketoimintaympäristöön liittyvää erityissanastoa niin, että pystyy hankkimaan ja välittämään vaativaakin oman alansa tietoa englanniksi. Opiskelija viestii asianmukaisesti suullisissa ja kirjallisissa kansainvälisten liikesuhteiden hoitoon liittyvissä työelämän tilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Kansainvälinen kauppa, maailmantalous, globalisaatio, riskien ja kriisinhallinta, liike-elämän etiikka.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, tentti: aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettaja: Jaana Ruotsalainen
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Jaana
4 LLCE214 Advanced Professional English
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija aktivoi ja kehittää kirjallista viestintätaitoaan siten, että pystyy viestimään vaativissa työelämän tilanteissa. Opiskelija perehtyy kirjallisen viestinnän periaatteisiin myös akateemisen kirjoittamisen näkökulmasta.
Keskeiset sisällöt
Hyvän englanninkielisen asiatekstin ominaisuudet ja niiden soveltaminen yrityksen ulkoisessa ja sisäisessä viestinnässä: akateeminen kirjoittaminen.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, tentti: aktiivinen osallistuminen lähitunneille (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCE216 Essential English in Marketing
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija omaksuu markkinoinnin ja asiakaspalvelun erityisalan sanastoa niin, että pystyy hankkimaan ja välittämään vaativaakin oman alansa tietoa englanniksi. Opiskelija viestii asianmukaisesti suullisissa ja kirjallisissa työelämän tilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Markkinoinnin erityisalan sanasto.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti. Kirjallisia ja suullisia pienryhmäharjoituksia. Aktiivinen osallistuminen väh. 75 % lähiopetukseen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttavat opettajat: Jaana Ruotsalainen ja Hanna Miettinen.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Jaana
4 LLCE218 English in Accounting and Finance
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija omaksuu taloushallinnon ja rahoituksen erityisalan sanastoa niin, että pystyy hankkimaan ja välittämään vaativaakin oman alansa tietoa englanniksi. Opiskelija viestii asianmukaisesti suullisissa ja kirjallisissa työelämän tilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Taloushallinnon ja rahoituksen erityisalan sanasto.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti. Kirjallisia ja suullisia pienryhmäharjoituksia. Aktiivinen osallistuminen
(väh. 75 % lähiopetukseen).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLB5410 Yritysrahoitus, LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Jaana Ruotsalainen ja Hanna Miettinen.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Jaana
4 LICE218 Business English Online
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija vahvistaa englanninkielisen talous- ja kulttuurialueen tuntemustaan ja valmiuksiaan välittää tietoa Suomesta ja suomalaisesta kulttuurista ja talouselämästä.
Keskeiset sisällöt
Ison-Britannian talouselämä ja poliittinen järjestelmä: brittiläinen kulttuuri: suomalainen liike- ja talouselämä sekä elämäntapa: muiden keskeisten englanninkielisten maiden talous ja kulttuuri.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, tentti.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Moodlessa oleva verkkomateriaali: Niskanen T., Vetter, J. & Urbom, R. 2008. Business Express.WSOY.
Edeltävät opinnot
Suositeltavat: LLCE010 Business English 1, LLCE011 Business English 2.
Muuta huomioitavaa
Opintojakson suorittaminen verkossa edellyttää aikataulun noudattamista. Kirjallista koetta ei välttämättä suoriteta verkossa.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Jaana
4 LLCS100 Saksan peruskurssi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa saksan ääntämisen ja intonaation perusteet. Hän hallitsee kielen perusrakenteet ja sanaston sekä selviytyy jokapäiväisistä puhetilanteista.
Keskeiset sisällöt
Saksan ääntämisen perusteet, kielen perusrakenteet ja -sanasto, sekä jokapäiväisiä puhetilanteita.
Kauppi, E. & Simon, H. 2005 (tai uudempi). Fahrplan, tekstit ja sanastot, kpl:t 1-9. Tammi. Helsinki: Kauppi, E. & Simon, H. 2005 (tai uudempi). Fahrplan, kielioppi ja harjoitukset, kpl:t 1-9. Tammi. Helsinki.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Jos opiskelija valitsee alkeista alkavan peruskurssin, hän voi lukea sen tutkintoonsa vain siinä tapauksessa, että hän on aiemmin opiskellut ko. kieltä enintään kolme kurssia lukiossa.
Toteuttava opettaja: Inka-Mari Suhonen.
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLCS213 Liikesaksa 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee kielen perusrakenteita ja -sanastoa ja osaa viestiä ymmärrettävästi liike-elämän perustilanteissa. Hän osaa kertoa itsestään, omasta koulutuksestaan, työkokemuksestaan ja kotimaastaan. Opiskelija osaa laatia työnhakuprosessissa tarvittavat asiakirjat sekä selviytyy työpaikkahaastattelutilanteista.
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kauppi, E. & Simon, H. 2005 (tai uudempi). Fahrplan, tekstit ja sanastot, kpl:t 10-14. Tammi. Helsinki. Kauppi, E. & Simon, H. 2005 (tai uudempi). Fahrplan, kielioppi ja harjoitukset, kpl:t 10-14. Tammi. Helsinki.
Edeltävät opinnot
LLCS110 Saksan peruskurssi tai vastaavat tiedot.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Inka-Mari Suhonen
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLCS214 Liikesaksa 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee monipuolisesti kielen rakenteita ja ammattisanastoa. Hän osaa viestiä erilaisissa liike-elämän tilanteissa sekä tuntee tavallisimmat liikeviestinnän muodot.
Keskeiset sisällöt
Liike-elämän erilaiset suulliset viestintätilanteet, ammattisanasto, kirjallinen liikeviestintä, yritysesittely.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Rakkolainen, S., Tuomiala-Mäkelä, L. & Bürkel, J. 2008. Deutsch im Berufsleben. Edita.
Edeltävät opinnot
LLCS213 Liikesaksa 1 tai vastaavat taidot.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Inka-Mari Suhonen.
Yhteyshenkilö
Suhonen Inka-Mari
4 LLCQ110 Venäjän peruskurssi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa viestiä pääosin ymmärrettävästi käyttäen kielen perusrakenteita, -sanastoa ja -fraaseja, eikä ääntäminen tuota suuria vaikeuksia.
Keskeiset sisällöt
Venäjän ääntämisen ja intonaation perusteet, kyrilliset paino- ja kaunokirjaimet, kielen perusrakenteet, yksinkertaisia viestintätilanteita.
Alestalo, Marjatta 2010. Kafe Piter 1 (kirja + CD), opettajan jakamat monisteet, muu mahdollinen materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
Ruotsalainen Olga
4 LLCQ210 Liikevenäjä 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee kielen perusrakenteita ja sanastoa, osaa viestiä ymmärrettävästi liike-elämän perustilanteissa.
Keskeiset sisällöt
Liike-elämän perus- ja työtilanteet, tapakulttuuri.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen paritentti, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuonna 2011-2012: Alestalo, Marjatta 2010. Kafe Piter 1(soveltuvin osin), opettajan jakamat monisteet, muu mahdollinen materiaali.
Aiemmat toteutukset: opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
LLCQ110 Venäjän peruskurssi tai vastaavat tiedot.
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Olga Ruotsalainen.
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCQ211 Liikevenäjä 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee monipuolisesti kielen rakenteita ja ammattisanastoa. Hän osaa viestiä erilaisissa liike-elämän tilanteissa sekä tuntee tavallisimmat liikeviestinnän muodot.
Keskeiset sisällöt
Liike-elämän erilaiset suulliset viestintätilanteet, ammattisanasto, kirjallinen liikeviestintä, tapakulttuuri.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen paritentti, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuonna 2011-2012: Alestalo, Marjatta 2010. Kafe Piter 1(soveltuvin osin), opettajan jakamat monisteet, muu mahdollinen materiaali.
Aiemmat toteutukset: opintojakson alussa ilmoitettu materiaali.
Edeltävät opinnot
LLCQ210 Liikevenäjä 1 tai vastaavat tiedot
Muuta huomioitavaa
Toteuttava opettaja: Olga Ruotsalainen.
Yhteyshenkilö
Niskanen Terttu
4 LLCF110 Ranskan peruskurssi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa ranskan ääntämisen ja intonaation perusteet. Hän hallitsee kielen perusrakenteet ja sanaston sekä selviytyy jokapäiväisistä puhetilanteista.
Keskeiset sisällöt
Ranskan ääntämisen ja intonaation perusteet, kielen perusrakenteet ja sanasto sekä jokapäiväiset puhetilanteet.
Viljanen, K. & Voutilainen, U. Ici Paris WSOY. Porvoo.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLCF210 Liikeranska 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee kielen perusrakenteita ja -sanastoa, osaa viestiä ymmärrettävästi liike-elämän perustilanteissa, kertoa omasta koulutuksestaan ja työkokemuksestaan. Opiskelija osaa laatia työnhakuprosessissa tarvittavat asiakirjat sekä selviytyy työpaikkahaastattelutilanteista.
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, väh. 75 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Gillmann, B. 2007. Travailler en entreprise. Didier.
Edeltävät opinnot
LLCF110 Ranskan peruskurssi tai vastaavat tiedot.
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 LLCF211 Liikeranska 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee monipuolisesti kielen rakenteita ja ammattisanastoa. Hän osaa viestiä erilaisissa liike-elämän tilanteissa sekä tuntee tavallisimmat liikeviestinnän muodot.
Keskeiset sisällöt
Liike-elämän erilaiset suulliset viestintätilanteet, ammattisanasto, kirjallinen liikeviestintä, yritysesittely.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, väh. 75 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Gillmann, B. 2007. Travailler en entreprise. Didier.
Edeltävät opinnot
LLCF210 Liikeranska 1 tai vastaavat tiedot.
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 LLCH100 Espanjan peruskurssi
Laajuus
6 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa espanjan ääntämisen ja intonaation perusteet. Hän hallitsee kielen perusrakenteet ja sanaston sekä selviytyy jokapäiväisistä puhetilanteista.
Keskeiset sisällöt
Espanjan ääntämisen perusteet, kielen perusrakenteet ja -sanasto, sekä jokapäiväisiä puhetilanteita.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kaasinen, K. & al. 2004 ¡Fantástico! 1. Tammi. Helsinki.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Yhteyshenkilö
4 LLCH210 Liike-espanja 1
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee kielen perusrakenteita ja -sanastoa, osaa viestiä ymmärrettävästi liike-elämän perustilanteissa, kertoa omasta koulutuksestaan ja työkokemuksestaan. Opiskelija osaa laatia työnhakuprosessissa tarvittavat asiakirjat sekä selviytyy työpaikkahaastattelutilanteista.
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, väh. 75 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuoden 2010-2011 ja aiemmat toteutukset:
Kaasinen, K. & al. 2004 ¡Fantástico! 1, kpl:et 11-12. Tammi. Helsinki. Lindgren, K., Savinainen, P. & Seppä, R. 2002. Claves del Éxito. Liike-elämän espanjaa. Edita. Helsinki.
Lukuvuoden 2011-2012 toteutus:
Kaasinen, K. & al. 2004 ¡Fantástico! 1, kpl:et 11-12. Tammi. Helsinki. Amate, I. & Puranen, P. 2010 Colegas. Työelämän espanja. Espanjan jatko-oppikirja. Tammi. Helsinki.
Edeltävät opinnot
LLCF100 Espanjan peruskurssi tai vastaavat tiedot.
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 LLCH211 Liike-espanja 2
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee monipuolisesti kielen rakenteita ja ammattisanastoa. Hän osaa viestiä erilaisissa liike-elämän tilanteissa sekä tuntee tavallisimmat liikeviestinnän muodot.
Keskeiset sisällöt
Liike-elämän erilaiset suulliset viestintätilanteet, ammattisanasto, kirjallinen liikeviestintä, yritysesittely.
Suoritustavat
Kirjallinen tentti, suullinen esitelmä, palautettavat kirjalliset tehtävät. Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen, väh. 75 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuoden 2010-2011 ja aiemmat toteutukset:
Lindgren, K., Savinainen, P. & Seppä, R. 2002. Claves del Éxito. Liike-elämän espanjaa. Edita. Helsinki.
Lukuvuoden 2011-2012 toteutus:
Amate, I. & Puranen, P. 2010 Colegas. Työelämän espanja. Espanjan jatko-oppikirja. Tammi. Helsinki.
Edeltävät opinnot
LLCH210 Liike-espanja 1 tai vastaavat tiedot.
Yhteyshenkilö
Mylläri Anu
4 LLH6110 Talousmatematiikan tukikurssi
Laajuus
2 op
Osaamistavoitteet
Osaa prosenttilaskun perustapaukset. Osaa ratkaista ensimmäisen asteen yhtälön ja osaa piirtää ensimmäisen asteen yhtälön kuvaajan koordinaatistoon. Osaa laskea potenssiin, juureen ja logaritmiin liittyviä laskuja laskimella.
Keskeiset sisällöt
Prosenttilaskun perusteet. Ensimmäisen asteen yhtälö sekä suora ja sen sovelluksia. Potenssit, juuret ja logaritmit.
Suoritustavat
Oppimistehtävät
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Saaranen, P., Kolttola, E. & Pösö, J. Liike-elämän matematiikkaa. Edita. Helsinki. Luennolla jaettava materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettaja: Anu Kettunen
Opintojakso voidaan lukea vapaasti valittaviin opintoihin. Opintojakso on suoritettava ennen talousmatematiikan opintojaksoa (LLA6110).
Yhteyshenkilö
Kettunen Anu
4 LLH8110 Tietotekniikan tukikurssi
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa käyttää tietokonetta ja kykenee toimimaan koulun verkkoympäristössä. Opiskelija hallitsee käyttöjärjestelmän (Win 7) peruskäytön.
Keskeiset sisällöt
Tietotekniset perusvalmiudet, käyttöjärjestelmän peruskäyttötaidot: resurssienhallinta, apuohjelmat, leikepöytä ja tiedostojen käsittely. Virustarkistuksen merkitys. Opintojakso valmentaa A-ajokorttitutkinnon Käyttöjärjestelmä ja tiedon hallinta -osakokeen suorittamiseen.
Suoritustavat
Aktiivinen osallistuminen (väh. 75 %) lähiopetukseen.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Keinonen 2010. Microsoft Office 2010 - Edistynyt käyttö. Win 7. Ornanet (sähköiset materiaalit): Käyttöjärjestelmän oppaat. Muu opettajien jakama materiaali.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Vastuuopettaja: Leo Suomela. Opintojakso luetaan vapaasti valittaviin opintoihin.
Yhteyshenkilö
Suomela Leo
4 LLH9113 Nopeuskoe mikrolla
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa kirjoittaa kymmensormijärjestelmää hyödyntäen nopeasti ja virheettömästi.
Keskeiset sisällöt
Kymmensormijärjestelmän hallinta. Nopea ja virheetön kirjoitustaito.
Suoritustavat
Näyttökoe. Saadakseen opintojaksosta hyväksytyn suorituksen, tulee opiskelijan kirjoittaa 10 minuutin aikana vähintään 1800 merkkiä. Kirjoitustarkkuuden tulee olla vähintään 95 %.
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Itseopiskelu. TypingMaster-ohjelmisto tai muu vastaava sovellus.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Opintojakso luetaan vapaasti valittaviin opintoihin.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
4 LLCE120 Englannin tukikurssi
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee englannin kielen perusrakenteet ja yleiskielen sanastoa siinä määrin, että hän pystyy selviytymään koulutusohjelmaan sisältyvistä englannin kielen kursseista.
Keskeiset sisällöt
Englannin perusrakenteet ja perussanasto.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, kirjallinen tentti, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Ilmoitetaan opintojakson alussa.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Opintojakso luetaan vapaasti valittaviin opintoihin.
Yhteyshenkilö
Miettinen Hanna
4 LLCR120 Ruotsin tukikurssi
Laajuus
3 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija hallitsee ruotsin kielen perusrakenteet ja yleiskielen sanastoa siinä määrin, että hän selviytyy koulutusohjelmaan sisältyvistä ruotsin kielen kursseista.
Keskeiset sisällöt
Ruotsin perusrakenteet ja perussanasto.
Suoritustavat
Oppimistehtävät, alku- ja lopputesti, aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen (väh. 75 %).
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Lukuvuodesta 2011-2012 alkaen: Jokisalo, T. & Minni, R. 2011. Reflex. Uppdatera din svenska. Otava. Aikaisemmin: Jokisalo, T. & Minni, R. 2004. Reflex. Uppdatera din svenska. Otava.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Opintojakso luetaan vapaasti valittaviin opintoihin.
Toteuttava opettaja: Tarja Joona.
Yhteyshenkilö
Joona Tarja
4 LLAO015 Kielenhuollon kertauskurssi
Laajuus
1 op
Osaamistavoitteet
Kurssilla kerrataan suomen kieliopin perusasiat. Tavoitteena on, että opiskelija osaa soveltaa ja hyödyntää kielenhuoltoa omissa teksteissään.
Keskeiset sisällöt
Kielenhuollon perusasiat, mm. välimerkit, yhdyssanat ja alkukirjaimet.
Kymmensormijärjestelmän hallinta. Nopea ja virheetön kirjoitustaito.
Suoritustavat
Näyttökoe
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
Kokeessa käytetään verkon kautta toimivaa TypingMaster-sovellusta. Käyttäjätunnuksen ja salasanan saat opintojakson opettajalta hyvissä ajoin ennen opintojakson näyttökoepäivää. Ohjelmisto sisältää myös runsaasti erilaisia harjoitustehtäviä.
Edeltävät opinnot
Ei edeltäviä opintoja.
Muuta huomioitavaa
Opintojakso kuuluu vapaasti valittaviin opintoihin.
Yhteyshenkilö
Kivi Riitta
4 TYV454 Ergonomian perusteet
Laajuus
2 op
Arviointiasteikko
0 - 5
Muuta huomioitavaa
amk:n yhteiset
Yhteyshenkilö
4 LIF8101 Making web pages
Credits
3 cr
Credits in Foreign Language
3 cr
Grading Scale
0 - 5
Contact
4 LLOPI15 Opinnäytetyö
Laajuus
15 op
Osaamistavoitteet
Ammattikorkeakouluista annetun asetuksen (352/2003) mukaan "Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa opiskelijan valmiuksia soveltaa tietojaan ja taitojaan ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä".
Opinnäytetyön kohteeksi valitaan alueellisten tarpeiden mukaisia työelämästä nousevia aiheita. Opinnäytetyö voi olla projektiluonteinen kehittämis- tai tutkimustyö, soveltava tutkimus tai osa laajempaa tutkimushanketta. Se voidaan tehdä yksilö-, pari- tai ryhmätyönä. Opinnäytetyön aihe valitaan pääsääntöisesti ammatillisen suuntautumisen painopistealueelta. Opinnäytetyön tekemisen aikana opiskelija tutustuu seminaareissa muiden opiskelijoiden tekemiin opinnäytetöihin ja niissä tehtyihin valintoihin sekä esittelee omaa opinnäytetyötään muille opiskelijoille perustellen tekemiään valintoja ja työnsä tuloksia.
Keskeiset sisällöt
- Aihekuvaus
- Työsuunnitelma ja omaan opinnäytetyöhön liittyvien tiedonlähteiden etsiminen
- Työn viitekehyksen, tiedonkeruu- analysointi- ja raportointimenetelmien valinta ja käyttö
- Opinnäytetyön tekeminen
- Seminaaritoiminta
- Kypsyysnäyte
- Opinnäytetyön julkistaminen
Suoritustavat
Itsenäinen työskentely, seminaarityöskentely sekä tarvittava kieli- ja menetelmätyöpajatyöskentely
Arviointiasteikko
0 - 5
Materiaali
-
Edeltävät opinnot
Perusopinnot ja pääosa aineopinnoista
Muuta huomioitavaa
Tutustu prosessikuvaukseen hahmottaaksesi missä järjestyksessä ja mitä asioita sinun pitää tehdä ja mistä asioista sinun pitää huolehtia.
Yhteyshenkilö
Mäkelä Pentti
4 LLMATUR Kypsyysnäyte
Arviointiasteikko
0 - 5
Yhteyshenkilö
4 LLHAR30 Harjoittelu
Laajuus
30 op
Osaamistavoitteet
Harjoittelussa opiskelija perehtyy ohjatusti käytännön työtehtäviin sekä tietojen ja taitojen soveltamiseen alan työtehtävissä. Opiskelija osaa arvioida työmenetelmiä ja ratkaisuja, jotka tehostavat työn tekemistä ja edistävät työhyvinvointia. Harjoittelu valmentaa työelämän vaatimuksiin ammatillista osaamista syventämällä sekä auttaa työllistymään koulutusalaa vastaaviin työtehtäviin.
Keskeiset sisällöt
Tiedollinen kehittyminen, käytännön alakohtaisten työelämävalmiuksien kehittyminen sekä henkilökohtaisten valmiuksien kehittyminen.
Suoritustavat
Harjoitteluseminaarit, käytännön harjoittelu, harjoittelun kirjallinen ja suullinen raportointi.
Arviointiasteikko
Hyväksytty (S) - 0
Edeltävät opinnot
60 op opintoja oltava tehty ennen perusharjoittelua ja 120 op ennen ammatillista harjoittelua.
Muuta huomioitavaa
Harjoittelu voidaan jakaa perusharjoitteluun (enintään 12 op) ja ammatilliseen harjoiteluun (vähintään 18 op)
Yhteyshenkilö
Kainulainen Anja
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.