Käejjäläki-podcastin mainoskuva, jossa on vintage-mikrofoni, kenttäkuvitus ja kuva juontaja Antti Heikkisestä. Kuvassa näkyvät Makuja Savostan ja Euroopan unionin logot.

Käejjäläki-podcast

Millainen jälki sinusta jää yhteiseen ruokaketjuun?

Lähde mukaan kuulemaan, kuinka savolainen lähiruoka rakentaa kestävämpää arkea – pellolta pöytään.

Käejjäläki on podcast sinulle, jota kiinnostaa lähiruoka, kestävä ruokaketju ja savolainen ruokakulttuuri – niin lautasella kuin pellolla. Sarjassa ääneen pääsevät pohjoissavolaiset tuottajat, yrittäjät ja asiantuntijat, jotka jakavat kokemuksia, näkemyksiä ja tarinoita paikallisen ruoan tulevaisuudesta.

Jokainen jakso tarjoaa konkreettisia esimerkkejä, käytännön vinkkejä ja pohdintaa siitä, miten voimme yhdessä rakentaa vastuullisempaa ruokajärjestelmää – paikallisesti ja ylpeästi savolaisittain. Mistä lähiruoka koostuu Pohjois-Savossa? Miten ravintola-alan pienilläkin teoilla voi tehdä suuria vaikutuksia kestävyydessä? Entä mitä kaikkea käejjäläki oikeastaan tarkoittaa?

Podcast-sarjan juontajana toimii kirjailija Antti Heikkinen.

Sarja on tuotettu Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa, joka on saanut EU:n maaseuturahoitusta.

Lähiruoan elinkaari

Sarjan toisessa jaksossa tarkastellaan lähiruoan vastuullisuutta elinkaariajattelun ja kiertotalouden näkökulmasta. Millainen on ruoan koko elinkaari? Miten ympäristövaikutuksia voidaan vähentää ruokaketjun eri vaiheissa?

Keskustelussa mukana ilmastoasiantuntija Saara Karkulahti Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeesta ja Kaisa Kähkönen, ELY-keskus ja klusterikoordinaattori, Agri-Food-klusteri, Savonia-ammattikorkeakoulu. Asiantuntijana äänessä on tutkijatohtori Kari Koppelmäki Helsingin yliopistosta.

Kestävyystoimet lähiruokaketjussa

Jaksossa käydään läpi konkreettisia kestävyystoimia lähiruokaketjun eri vaiheissa. Miten kestävät ratkaisut näkyvät arjen työssä – ja millaisia hyötyjä niillä voi saavuttaa?

Vieraina ovat Kolarinpellon marjatilayrittäjä Noora Räsänen Leppävirralta ja Kalavapriikin tuotekehitys- ja laatupäällikkö Ari Hietanen Kuopiosta. Asiantuntijana mukana Kati Partanen, maatilatalouden lehtori Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Viesti vastuullisesti – Vältä viherpesua

Neljännessä jaksossa pureudumme vastuullisuusviestintään. Miten yritys voi viestiä kestävistä teoistaan rehellisesti ja läpinäkyvästi – ja välttää viherpesua? 

Keskustelemme EU:n uudesta vihreät väittämät -direktiivistä ja sen vaikutuksista yritysviestintään. Vieraina Kuopiosta ovat luomuviljelijä ja yrittäjä Panu Hiekkala, Pohjolan Hedelmä Oy ja vastuullisuusviestinnän asiantuntija Tarja Tapaninen, Savonia-ammattikorkeakoulu.