Sukella valmistujaisten juhlahumuun – katso kuvat

Savonian Kuopion ja Iisalmen kampuksilla juhlittiin valmistujaisia tällä viikolla.

Tervetulosanoissaan rehtori Mervi Vidgrén muistutti, että monissa tutkinto-ohjelmissa Savonian opiskelijat ovat kaikista tyytyväisimpiä tutkintoihinsa. Savonian agrologit ovat tyytyväisimpiä AMK-opiskelijoita verrattuna kaikkiin muihin tutkinto-ohjelmiin. Tyytyväisyyteen vaikuttaa omalta osaltaan yhteisöllisyys ja opiskelujen aikana syntyneet ystävyyssuhteet.

Juhlapuheen Iisalmen kampauksen tilaisuudessa piti MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen.
– Työvoiman riittävyys on Suomessa ja maailmalla elinkeinoelämän suurimpia haasteita. Siksi nyt ammattiin valmistuvat voivat olla luottavaisella mielellä tulevaisuuden suhteen, ammattilaisilla on kysyntää ja töitä tarjolla, talouden haasteista huolimatta. Vastavalmistuneet ovat työnantajille ja työyhteisöille suuri mahdollisuus, sillä he tuovat mukanaan uusia toimintamalleja, uudistumista ja uusinta tietoa. 

Kuopion kampuksen tilaisuudessa juhlapuheen piti Savon Sanomien vastaava päätoimittaja Matti Pietiläinen. Puheessaan hän muistutti vastavalmistuneita hyvinvoinnin merkityksestä.

-Harvardin yliopistossa on tehty onnellisuustutkimusta jo 80 vuotta, sen mukaan signaali on selkeä: myönteiset ihmissuhteet ovat ihmisten hyvinvoinnille välttämättömiä. Yksinäisyys on aikamme vahvistuvia vitsauksia. Olkaa kiitollisia tai vähintään hyvillänne ihmissuhteista, joita on syntynyt opiskeluiden aikana. Jos opiskelukavereiden kanssa hengailu tai juhliminen on välillä voittanut tenttiin pänttäämisen tai harjoitustyön tekemisen, olkaa viimeistään nyt hyvillänne siitäkin. Tuitte hyvinvointianne ja samalla rakentui verkostoa, joka voi osoittautua myös hyödylliseksi työuran aikana.

Ammattikorkeakoulun opintoihin kuuluu Savoniassa vahva työelämälähtöisyys. Se on sekä Suomen etu että opiskelijoiden etu.

-Olemme Savon Sanomien toimituksessakin huomanneet, että AMK:n kautta alalle tulevilla on hyvinkin riittävät teoreettisen ajattelun ja maailman hahmottamisen kyvyt. Mutta siihen päälle on aivan erityisenä vahvuutena valmius olennaisten ohjelmien ja toimintamallien hallintaan arjessa. Ja hyvin käytännöllinen suhtautuminen työhön ja tekemisen kehittämiseen. Savon Sanomien edustajana on luontevaa rohkeista teitä näkemään tämän alueen etuja ja juurtumaan tänne yhä vahvemmin. Tällä alueella kaivataan kyvykkäitä ja aikaansaavia ihmisiä.

Ihminen on luontainen sopeutuja

Nykypäivän uutisoinnissa huomio keskittyy helposti kielteisiin asioihin. Vaikka monissa asioissa on syytä huoleen, Matti Pietiläinen muistuttaa siitä, miten moni asia on hyvin ja kehittyy suotuisaan suuntaan. Kuopio on yksi Suomen vahvimpia kasvukeskuksia, joka houkuttelee ihmisiä asettumaan myös muualta tänne. Savilahti on ainutlaatuinen opinahjojen, tutkimuksen ja yritystoiminnan keskittymä.

-Olemme yksilöinä ja ihmiskuntana luontaisia sopeutujia. Luontainen uteliaisuus ja itsensä toteuttaminen on osa meitä. Aina on tarvittu rohkeutta, itsensä ylittämistä ja luottamusta omiin kykyihin. Muuan Nelson Mandela on tokaissut, että se vaikuttaa aina mahdottomalta, kunnes se on tehty. Kykenemme vuorollamme elämään ja työskentelemään ympäristössä, joka on edellisille sukupolville science fictionia. Te tulette työelämään tai jatkatte työelämässä aikana, jona muutos on rajumpaa kuin koskaan maailmanhistoriassa.

Muutosnopeus vaatii jatkuvaa sopeutumista ja jatkuvaa oppimista. Savoniakin tarjoaa mahdollisuuksia jatko-opintoihin.

-Yksi hyvä keino pärjätä muuttuvassa maailmassa on toimittajamaisuus. Toimittaja on valitsija, etsijä, taustoittaja ja vaikuttaja.

Jatkuvan oppimisen vaade voi toisaalta käydä liian raskaaksi. Kaikilla on tietyt perustarpeet tehokkuusvaatimuksista huolimatta.

-Menkää kohti omaa suuntaanne, omia mahdollisuuksianne ja pitäkää itsenne tallessa. Iloitkaa tästä juhlapäivästä, olkaa ylpeitä eilisestä ja katsokaa rohkeasti kohti huomista.

Tilaisuudessa kuultiin Aliisa Laajala Trion ja Pekka Toivasen musiikkia ja palkittiin ansiokkaita opinnäytetöitä sekä stipendin saajia. Opiskelijoiden puheenvuorot pitivät Saireen Shupti (BBA, International Business), Eveliina Hotanen (Master of Health Care, Digital Health) sekä Issa Thiaw (BBA, International Business)


Kuopion Kampus


Iisalmen kampus