
Robotti ravintolassa – Ainutlaatuinen kokeilu pyrkii helpottamaan ravintolatyön arkea
Uusi robotti toimii tukena ravintolan päivittäisissä tehtävissä ja tuo helpotusta henkilöstön työkuormaan. Savonia-ammattikorkeakoulun TyhyTeko-hankkeessa otetaan seuraava askel työhyvinvoinnin kehittämisessä, kun kaksi alueen yritystä osallistuu robotiikkaa ja automaatiota hyödyntävään kokeiluun.
Kokeilu käynnistyi toukokuun lopulla ja tarjoaa käytännön tietoa siitä, miten arkea helpottavat teknologiat voivat tukea työntekijöiden jaksamista ja työn sujuvuutta.
– Työhyvinvointi on tärkeänä kärkenä hankkeessa ja robotin vaikutusta työhyvinvointiin tarkkaillaan. Robotiikan myötä on tarkoitus vähentää toistuvia ja raskaita tehtäviä ja vähentää kiirettä, kertoo projektipäällikkö Sini Sarén.
Ensimmäinen kokeilu on Kylpylähotelli Rauhalahdessa 28.5.–12.6., minkä jälkeen robotti siirtyy Kylpylähotelli Kunnonpaikkaan 12.6.–27.6. Molemmissa paikoissa robotti työskentelee à la carte -ravintoloiden puolella, osana ravintolatyön arkea.
– Työntekijä voi keskittyä palvelun laatuun ja tunnelman luomiseen, eli siihen, missä ihminen on parhaimmillaan. Robotti voi hoitaa keittiön rutiinitehtävät, Sarén jatkaa.


Kyseessä on ainutlaatuinen kokeilu, sillä vastaava robottia ei ole aiemmin nähty koko Pohjois-Savon alueella. Kokeilun aikana kerätään palautetta sekä ravintoloilta että asiakkailta.
Tarjoilija Päivi Siponen työskentelee Kylpylähotelli Rauhalahdessa kesätyöntekijänä. Hänelle robotin kanssa työskentely on uusi asia:
– Tämä on selvästi lapsiperheille erityisen kiva juttu ja robotti kiinnostaa ihmisiä. Sille löytyy kyllä oma asiakaskunta. Minulle tuli isona yllätyksenä, miten nopea se on liikkeissään! Kuvittelin sen puksuttavan täällä etanavauhtia.
Kokeilut toteutetaan yhteistyössä teknologian toimittajan ja yritysten henkilöstön kanssa. Kyselyt, ohjeistukset ja käytännön tuki varmistavat, että kokeilu on helppo toteuttaa ja tulokset ovat sovellettavissa myös muihin kohteisiin.
TyhyTeko -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

