Opiskelijat kirjaston sohvilla.

Savonia juhlii valmistuneita: katso Kuopion valmistujaisjuhlan tallenne

#SavoniaAMK

Savonia-ammattikorkeakoulussa juhlitaan valmistuvien opiskelijoiden opintaivalta.

Kuopion ja Varkauden kampusten juhlassa Microkadun Kampussydämessä tiistaina 24.5 klo 12 alkaen juhlapuhujana oli Itä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Katso Kuopion valmistujaisjuhlan tallenne alla olevasta videoupotuksesta. Jos upotus ei näy, katso tallenne tästä.

Iisalmen kampuksen juhlassa keskiviikkona 25.5. klo 12 puhuu Savonian hallituksen puheenjohtaja Saara Karkulahti.

Juhlassa kuullaan myös opiskelijoiden puheenvuorot sekä palkitaan ansioituneita opinnäytetöitä.

Miltä suomi näyttäisi ilman ammattikorkeakoulutettuja osaajia?

– Ammattikorkeakouluista valmistuu uusia korkeakoulutettuja tekijöitä, jotka vastaavat yhteiskunnan keskeisistä toiminnoista, muun muassa sairaanhoidosta, jäteveden puhdistamisesta ja uusien rakennusten suunnittelusta. Osaavan työvoiman saaminen kaikkialle Suomeen on valtava haaste. Savoniasta valmistuu vuosittain reilu tuhat ammattikorkeakoulututkinnon suorittanutta asiantuntijaa, joista 60 prosenttia työllistyy Pohjois-Savoon, kertoo koulutusjohtaja Esa Viklund.

Unelmana työ eläinten parissa

Yksi valmistuvista on Hyrynsalmella asuva tuore agrologi Outi Kuvaja.

– Aloitin agrologiopintoni syksyllä 2018 monimuoto opintoina. Opinnot Savonialla ovat olleet koukuttavia ja antoisia. Vaikka välillä on tuntunut, että mikään ei onnistu, niin ihan huomaamatta opinnot ovat edenneet jopa osittain hieman etuajassa, Kuvaja hehkuttaa.

Kuvaja haaveilee omasta tilasta, jonne voisi haalia eläimiä laidasta laitaan. Hänelle riittää, että tila tekisi perheestä ruoan suhteen omavaraisen. Työ eläinten parissa oli Kuvajalle itsestään selvä valinta jo nuoresta asti.

– Olen alun perin syntynyt niin sanottuun porosukuun tänne Hyrynsalmelle ja poronhoito olikin yksi isoimpia osia lapsuudessani. Porojen lisäksi meillä hoidettavana oli milloin mikäkin siipirikko harakka tai auton tönäisemä siili. Lemmikkejä minulla on ollut kilpikonnasta kaniin, unohtamatta koiria ja kissoja. Isoin urahaaveeni oli eläinlääkäri. Eläinlääkärin ammatista haaveilu kuitenkin jäi, kun minulle selvisi, että minun olisi pitänyt muuttaa Helsinkiin opintojen perässä, Kuvaja kertoo.