Joukko ihmisiä istuu penkeillä katsomassa puhujapaneelia ulkoilmalavalla värikkäiden lippujen ja banderollien ympäröimänä. Etualalle on pysäköity polkupyörä. Taustalla näkyy puita ja rakennus.

Suomalaisen ruoan tulevaisuus puhutti torilla

Miltä näyttää suomalainen ruoka tulevaisuudessa? Tätä kysymystä lähestyttiin elokuun lopulla Kuopion torilla, kun Elonkorjuujuhlan lavalle nousi ruokaketjun asiantuntijoita Savoniasta ja Itä-Suomen yliopistosta.

Torikeskustelun aiheet kuljettivat kuulijoita kimalaisten surinasta laboratoriomikrobien kautta mansikkapenkkeihin ja uusimpiin ravitsemussuosituksiin. Vaikka näkökulmat vaihtelivat, yhteinen viesti oli selvä: suomalaisen ruoan tulevaisuus rakentuu monimuotoisuuden, tutkimustiedon ja käytännön ratkaisujen kautta. Kotimaisella ruoantuotannolla on pitkät perinteet joiden varaan rakentaa. Uusia ratkaisuja kannattaa kehittää jo opitut opit mielessä, mutta ennakkoluulottomasti tulevaan kurkottaen.

Mustaan kukkamekkoon ja keltaiseen neuletakkiin pukeutunut nainen seisoo ulkolavalla ja puhuu mikrofoniin. Henkilö istuu penkillä hänen takanaan lähellä auringonkukkakimppua.
Inka Nykänen kertoi kimalaisten merkityksestä ruoantuotannolle.
Siniseen pipoon ja harmaaseen huppariin pukeutunut nainen seisoo ulkoilmalavalla mikrofoni ja puhelin kädessään. Hänen edessään on heinäpaali, keltaisia kukkia ja lehtihaara. Taustalla on musta verho ja rakennus.
Tilaisuuden juontajana toimi yhteyspäällikkö Anna Simolin Itä-Suomen yliopistosta.

TKI-asiantuntija, eläinekologi Inka Nykänen Savonialta muistutti, että luonnonvaraiset pölyttäjät ovat paljon muutakin kuin kesäisiä pihan vieraita – ne ovat välttämättömiä monelle ruokakasville ja ruoan riittävyydelle. Yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa asiaan suojelemalla monimuotoisia elinympäristöjä. Jenni Lappi, tki-asiantuntija ja ravitsemustieteen tohtori Savonialta, avasi puolestaan, millaisia mahdollisuuksia mikrobien avulla tuotettu ruoka tuo kestävyyden näkökulmasta. Vaikka mikrobien avulla tuotettu ruoka voi kuulostaa tieteiselokuvalta, on syytä muistaa, että mikrobeja on käytetty ruoan valmistuksessa jo vuosisatoja, ellei -tuhansia, esimerkiksi ruisleivän ja oluen valmistuksessa.

Henkilö puhuu mikrofoniin ulkolavalla, kun kolme muuta istuu ja kuuntelee. Lavalla on äänentoistolaitteita ja ruukkukukkia, ja näkyvissä on musta tausta ja metallitukia.
Jenni Lappi kertoi mikrobien avulla tuotettavista, uusista ruoka-aineista.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Harri Kokko kurkisti mansikanviljelyn tulevaisuuteen ja kertoi, miten teknologia voi mullistaa satokauden pituuden ja resurssien käytön. Uusia lajikkeita ja kasvatustapoja otetaan käyttöön parastaikaa: tulevaisuudessa mansikoita kasvatetaan esimerkiksi siemenistä. Professori Ursula Schwab puolestaan nosti esiin uusien ravitsemussuositusten ydinviestin: kotimaiset valinnat tukevat sekä terveyttä että kestävää ruokajärjestelmää. Terveellisen ja kestävän ruokavalion perusta pohjautuu täysjyvätuotteisiin, marjoihin, hedelmiin ja kasviksiin sekä maitotuotteisiin tai niiden korvikkeisiin. Mitään ei kielletä ravitsemussuosituksissa kokonaan, mutta esimerkiksi lihaa, rasvaisia tuotteita tai sokerisia herkkuja kannattaa käyttää maltillisesti.

Mustiin vaatteisiin ja lippalakkiin pukeutunut mies lukee lehdestä ulkoilmalavalla, ja nainen istuu penkillä hänen takanaan. Lavalle on asetettu auringonkukkia, ja taustalla näkyy rakennus.
Harri Kokko esitteli mansikanviljelyn uusia tuulia.
Valkoiseen puseroon pukeutunut nainen puhuu mikrofoniin ulkoilmalavalla, kädessään papereita. Hänen takanaan istuu kaksi muuta naista, ja taustalla näkyy tummia näyttämölaitteita.
Terveellisyys ja kotimaisuus sopivat hyvin samaan ruokavalioon, Ursula Schwab kertoi.

Elonkorjuujuhlan tunnelmallinen torilava ja ympärillä käynnissä ollut SATOA-festivaali tarjosi luontevan paikan tutkimukseen perustuvan ruokatiedon jakamiselle. Savonialle ja Itä-Suomen yliopistolle tällaiset hetket ovat osa keskeistä perustehtävää – tieteen tuomista lähelle ihmisiä, kansantajuisesti ja käytännönläheisesti. Vaikuttavuus syntyy juuri siitä, että tutkimus saa kasvot ja tuo tarttumapintaa jokaiseen ruokapöytään.

Keltainen kukkakimppu lasimaljakossa istuu heinäpaalin vieressä oransseilla ja keltaisilla nauhoilla koristellulla pöydällä, taustan ollessa sumea.