Ihmisiä istuu kampussydämessä, lavalla juontamassa kaksi henkilöä.

Algoritmit arkkitehtuurissa ja rakentamisessa – Arkkitehtuurimatinea 2024

Kampussydämeen kokoontui 18.4.2024 rakennusarkkitehtuurin uusia, vanhoja ja tulevia ammattilaisia perinteikkään Arkkitehtuurimatinean merkeissä. Ohjelmassa kuultiin mielenkiintoisia uratarinoita sekä illan päätteeksi algoritmisen arkkitehtuurin pioneerin, arkkitehti Toni Österlundin esitys algoritmien hyödyntämisestä arkkitehtuurissa ja rakentamisessa.

Algoritmiavusteinen suunnittelu tuo rakentamiseen monimuotoisuutta variointimahdollisuuksien lisääntyessä ja tuo suunnittelijalle uudenlaista vapautta ja mahdollisuuksia kaavamaisten ratkaisujen sijaan. Österlundin töissä näkyvätkin digitaalisen suunnittelun kautta luodut muodot ja rakenteet.

Opiskelijat kuuntelivat Oskari Laukkasen kokemuksen syvällä rintaäänellä kertomia tarinoita innostuneena.

Tilaisuuden avaussanat lausui Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry:n puolesta rakennusinsinööri Oskari Laukkanen, jolla on takanaan vuosikymmenten ura. Laukkanen kertoi saapuneensa Kuopioon vuonna 1967 kirvesmieskoulutukseen. Myöhemmin hän opiskeli ensiksi rakennusmestariksi, sitten insinööriksi.

-Kun valmistuin rakennusinsinööriksi, luulin, etten töitä ehtisi tehdäkään. Mutta olen ehtinyt – ja teen yhä!

Konkarilla olikin omaa uraansa aloitteleville opiskelijoille monta tarinaa ja kokemusta kerrottavanaan.

-Olen kokenut rakennusalalla monenlaisia aikoja, vaikeitakin, kuten 1990-luvun lama. Mutta rakennusalalla kyllä riittää töitä tulevaisuudessakin, rakennukset kun tehdään paikan päällä. Rakentamista ei voi ulkoistaa kaukomaille.

Toisenlaista perspektiiviä matineaan toivat Savonialta jokin aika sitten valmistuneet Kiia Kortelainen ja Niklas Koivistoinen, jotka jakoivat kuulijoille uratarinansa.

Kiia Kortelainen on valmistumisensa jäljeen perustanut yrityksen.

Kortelainen valmistui Savonialta rakennusarkkitehdiksi keväällä 2023 ja sen jälkeen hän on perustanut oman yrityksen, Kiiark-arkkitehtitoimiston. Heittäytyminen yrittäjäksi ei hirvittänyt, sillä hän on ollut aina yrittäjähenkinen ja kova tekemään töitä. Ammatinvalinta juuri rakennusarkkitehdiksi ei kuitenkaan ollut itsestään selvä, mielessä olivat myös psykologian opinnot yliopistossa. Rakennusarkkitehtuuri tuntui lopulta kuitenkin itselle sopivammalta ja oikealta valinnalta. Kortelainen muistuttikin opiskelijoita rohkeasti tekemään oman näköisiä valintoja niin uran kuin elämän suhteen. Lisäksi hän muistutti opiskeluajan merkityksestä myöhemmän uran ja ammatillisen identiteetin kehittymisen kannalta.

– Yhteistyöllä, tutustumisella toisiin ja verkostoitumisella on iso merkitys. Muista, että täällä koulussa on ne tyypit, jotka ovat tulevia työkavereitasi, yhteistyökumppaneitasi ja asiakkaitasi työelämässä.

Esitysten lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus tutustua rakennusarkkitehtiopiskelijoiden harjoitustöihin sekä heidän kotipesäänsä kampuksella.