Savonia-artikkeli: Aikaa itselle!

Onko sinulla harrastus? Minä harrastan juoksua. Juoksen kesällä ja talvella. Juoksen sateessa ja tuulessa. Ei ole sellaista säätä tai keliä etten lähtisi. Aina se ei ole helppoa, mutta minä juoksen.

Useimmiten juoksen yksin. Juoksen poluilla, metsätiellä ja asfaltilla. Välillä juoksen hiljaa ja joskus kovaa. Joskus kuuntelen napeista musiikkia ja välillä linnunlaulua. Usein kuuntelen liikenteen melua. Usein juoksen numerolappu rinnassa ja useammin ilman. Usein nautin juoksemisesta mutta aina en.

Tykkään käyttää lihaksiani ja liikkua. Olenko siinä paras? En, mutta haluan olla siinä paras mahdollinen versio itsestäni. Se vaatii paljon, mutta antaa myös paljon. Miksi kuitenkin aina suuntaan lenkille? Voisi kai sitä mies aikaansa käyttää paremminkin.

Miksi lähden? No siksi, jotta voin palata, olla silloin parempi, ehjempi minä.

Kaikenlaisia asioita

Mikä sinulle on elämässäsi tärkeää? Oletko ennättänyt viime aikoina sitä miettiä? Elämämme on usein aika hektistä. Teemme työtä, opiskelemme ja meillä on monia muita velvollisuuksia, joista meidän on suoriuduttava. Koti, perhe, opinnot, lapset, arjen askareet ja harrastukset vaativat aikaamme ja huomiotamme. Valitettavan paljon vielä yhtä aikaa. Kännykät soivat, wilma kilkattaa ja whatsapp ryhmissä hoidetaan asioita, niin lasten harrastuksiin, kuin myös opintoihin ja työhön liittyviä.

Olen huolissani siitä mitä tapahtuu meidän keskittymiskyvyllemme, kun meillä on yhtä aikaa paljon asioita hoidettavana. Tänä päivänä puhutaan multitaskaamisesta ja sen aiheuttamista ongelmista elämässämme. Aivotutkijat ovat jo usean vuoden ajan olleet huolissaan ajankäytön rajaamisen vaikeudesta ja sen aiheuttamista ongelmista. (Huotilainen, Saarikivi, 2018) Jaan tuon huolen. Kauanko jaksamme, jos ajankäyttö ei ole hallinnassa ja palautumiselle ei jää aikaa.

Ajanhallinnan ongelmat

Nykypäivän opiskelun ja työelämän vaatimukset ovat erilaiset kuin historiassamme. En ole teknologian kehittymistä vastaan, mutta ne asettavat meidät haasteiden keskelle. Nykyään koko elämämme seuraa meitä taskussa olevan kapulan kautta antamatta rauhaa. Näin siis tapahtuu, jos sille annamme siihen luvan.

Tehokkuuden näkökulmasta olisi parempi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Varmasti hieno ja kannatettava ajatus, mutta kuinka voimme siinä onnistua? Olen viime vuosina tietoisesti yrittänyt kiinnittää huomiota asiaan. Työssäni on usein painetta pystyä hoitamaan monta asiaa yhtä aikaa. Välttämättä yhtään helpompi tilanne ei ole ollut kotona. Lapsiperheen arki on hektistä. Yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan on ollut minulle vaikeaa, paitsi juostessa.

Oliko ennen paremmin?

Entisajan työelämä on varmasti ollut rankkaa. Usein hyvinkin fyysistä työtä, jota ei varmaan meistä monestakaan enää olisi edes tekemään. Niin maataloudessa kuin tehdastyössäkin on ollut omat kuormittavat tekijänsä. Silloin on ollut kuitenkin helpompi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Mieti vaikka heinätöitä, puusavottaa, karjan hoitoa tai työtä jossakin tehtaassa. Työ on ollut fyysistä, mutta selkeää yhteen asiaan keskittymistä kerrallaan. Kroppa työskentelee ja mieli lepää. Kerää voimia ja voi hyvin. Tämä asia on hyvä muistaa nykytöiden kiireen keskellä. Keskittymisen yhteen asiaan kerrallaan pitäisi riittää.

Olen itse työssäni varmaan osittain onnistunutkin tässä. Nopeasti huomaa kuinka iso merkitys sillä on työhyvinvoinnille. Suosittelen kokeilemaan. Mieti onko sinun koko ajan oltava tavoitettavissa? Voitko laittaa puhelimen joskus äänettömälle ja soittaa sopivan hetken koittaessa takaisin. Onko sähköpostiin heti pakko vastata? Oletko oikeasti aikatauluttanut töitäsi ja varannut niille työn hoitamiseen vaaditun ajan?

Kuvituskuvassa näkyy juoksukengän kärki kalliolla. Kauempana taustalla näkyy järvimaisema ja mäntyjen runkoja.

Multitaskaamisesta pois oppiminen on opeteltava asia ja muutoksen on lähdettävä itsestä. En väitä, että se on välttämättä helppoa, mutta se on opittava asia. Minä saan juostessa omaa aikaa. Siinä voin tehdä sitä mistä itse tykkään ja mikään ei sitä tule keskeyttämään. Minä itse myös laadin kalenterini. Varaan riittävästi aikaa sinne eri tehtäville. Kukaan ei sitä tee minun puolestani.

Aikatauluta, ota omaa aikaa

Mikä on sinulle tärkeä asia? Onko sinulla ollut joku mieleinen harrastus, joka on jäänyt viime vuosina? Oletko halunnut kokeilla jotain uutta juttua? Haluatko kehittää itseäsi johonkin suuntaan? Etsi harrastus tai asia, jonka koet tärkeäksi itsellesi ja jossa voit keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Se voi olla ihan hyvin pihatyöt, neulominen, pyöräily, elokuvien katsominen, kielten opiskelu tai joku muu asia, josta saat voimaa.

Varaa sille aikaa kalenteristasi ja opettele sen käyttöä muutenkin. Väitän että tulet hyvin pian huomaamaan vaikutuksen ja lisäät näin omaa hyvinvointiasi. Olet sen ansainnut ja saat nauttia siitä aivan kaikessa rauhassa.

Jarkko Juvonen, vs. korkeakoulukuraattori

Lähteet:
Minna Huotilainen, Katri Saarikivi, Aivot työssä (2018).
https://duunitori.fi/tyoelama/multitaskaaminen