ruokintalaite

Savonia-artikkeli: Hevosten hyvinvointia digitaalisilla, teknologiaan sekä älyteknologiaan pohjautuvilla ratkaisuilla

Hevosten ruokinta-automaateilla turvotetaan väkirehut vesipyörteellä, laitetaan kuivaheinän pölyäminen kuriin automaattisella kastelulla ja lisätään ruokintakertoja ajastimilla – ÄlyAgrin hevosnaiset Equitanassa osa 1 

Hevosten hyvinvointia ja sen seurantaa edistetään digitaalisilla, teknologiaan sekä älyteknologiaan pohjautuvilla ratkaisuilla. Niillä pyritään myös keventämään hevosympäristöjen työrutiineja. Monia aloja koskettava työvoimapula huolestuttaa Keski-Euroopassa hevostalleja, ja tähän huoleen vastaamaan on kehitetty uusia teknologiainnovaatioita.  

Nämä kaksi runsaasti keskustelua herättävää teemaa, hevosten hyvinvointi ja työvoimapulan ratkominen, näkyivät tuotekehittäjien messupisteillä keväällä 2023 järjestetyillä Equitana-messuilla. ÄlyAgri-hanke paneutui messuvierailullaan erityisesti uusiin digitaalisiin teknologia- sekä älyteknologiaratkaisuihin. Hinnoittelultaan ne olivat yksittäisistä sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Useat ratkaisut olivat uusia innovaatioita, ja niiden tuotekehitys jatkuu aktiivisesti. 

Equitana-messujen ensimmäisessä blogijulkaisussa paneudumme hevosen ruokinnan automatisointiin. Toinen julkaisu käsittelee tallin ja hevosympäristöjen siivoamiseen käytettäviä välineitä ja kolmanteen julkaisuun on poimittu laitteita eri teemoittain, esimerkiksi satulan sovitukseen ja hevosen lihaksiston hoitoon liittyviä.  

“Hello! We are from Finland. How does this machine work in autumn or in winter, when there is lots of mud or snow on the ground, air temperature can be even minus 30 degrees Celsius and everything is frozen?” 

Ajastimella toimivat ruokinta-automaatit mahdollistavat useammat ruokintakerrat päivässä, kuin mitä pelkästään ihmisvoimin voidaan käytännössä toteuttaa. Useat suomalaiset hevosten omistajat jo tuntevatkin Heinätin-automaatin, joka iloksemme näkyi myös Equitanan messuosastolla. Heinättimen lisäksi ajastimella toimivia ruokinta-automaatteja tarjoavat muun muassa B&B Equipment, HIT Aktivstall, Huesker ja Hau Pferdesport. 

Hevosten kekseliäisyys asettaa omanlaisiaan ratkaistavia haasteita automaattien suunnittelijoille. Esimerkiksi Hueskerin korsirehuruokinta-automaatin nousevia ja laskeutuvia verhoseiniä on täytynyt kehittää, sillä hevoset ovat saattaneet työntää päänsä edessä olevien verhoseinien välistä päästäkseen syömään heinää. Automaattia on nyt kehitetty aiemmista versioista ja enää hevonen ei saa ujutettua päätään laskeutuneen verhoseinän sivusta heinäkatokseen. Automaatin hintaluokka oli messuilla noin 10 000 €. 

HIT Aktivstallin valikoimista löytyy ajastimella aukeava ja sulkeutuva luukku. Luukun voi sijoittaa esimerkiksi joko ulos siten, että luukun auetessa hevonen pääsee syömään heinää tai karsinaan tallin käytävän puolelle. Tällöin hevosen korsirehuruokinta on mahdollista toteuttaa käytävältä. Koska heinä ei ole karsinassa, se ei pääse sekoittumaan kuivikkeiden ja sonnan sekaan. Luukun hintaluokka oli messuilla noin 4000 €. 

Vielä tuotekehitysvaiheessa on HAU Hay Box automated, jossa karsinan ja pihaton kulmaukseen sijoitettavassa heinäruokinta-automaatissa on ajastimella nouseva ja laskeva luukku. Karsinan kulmaukseen sijoitettavan renkaiden päällä olevan heinälaatikon saa vedettyä käytävälle, eli täyttövaiheessa ei ole tarvetta mennä karsinaan. 

Juomalaite

Kuva: Kun hevosten ruokinnan voi hoitaa käytävän puolelta ilman tarvetta hevosen karsinaan tai pihattoon menemiselle, on työ sujuvampaa ja turvallisempaa. Kuvassa HAU Hay Box automated. 

Uusimpana ominaisuutena ruokinta-automaateissa oli korsi- ja väkirehujen kastelun automatisointi. Korsirehuautomaatin kasteluominaisuudella pyritään vähentämään heinän pölyämistä. Siinä vesi sumuttuu heinään seinästä, joka nousee ja laskee ajastimen mukaisesti. Tällaisia ratkaisuja löytyi messuilta 3000–6000 euron hintaluokalla. Ainakin automaatin koko vaikuttaa hintaan. 

ruokintalaite

Kuva: Hyvin moni hevosten omistajista suosii ruokinnassa kuivaa heinää. Vaikka heinä olisi hyvin varastoitu ja laadultaan hyvää, voi se silti pölistä. Kastelemalla heinää vedellä ennen ruokintaa, vähennetään heinän pölyä. (https://hevostietokeskus.fi/i/ruokinta/rehut/karkearehut/kuiva-heina) Kasteluominaisuudella olevan automaatin tarkoitus on vastata tähän tarpeeseen. Kuvassa olevan automaatin alaosassa on pystysuuntaisia puomeja, joiden välistä hevonen syö. Puomeja pystyi halutessaan irrottamaan puomia pyörittämällä. 

Väkirehujen automaattisen kastelun tarkoitus on saada poistettua rehujen turvotukseen kuuluva työvaihe. Karsinaan sijoitettavan automaatin ja siihen tuleva veden virtaus ajastetaan siten, että virtauksen pyörteen tavoitellaan sekoittavan kupissa oleva rehu. Tällaisten ratkaisujen hintaluokaksi kerrottiin messuilla noin 1000–2000 euroa. 

laite

Kuva: Monia hevosten väkirehuja tulee turvottaa vedellä ennen ruokintaa. Tämä työvaihe on perinteisesti hoidettu käsi- ja ämpärivoimin. Nykyään on tarjolla automaatteja, joiden tarkoitus on automatisoida tämä vaihe. Tämä vähentää ämpäreille ja niiden kuivaukseen tarvittavaa tilantarvetta. 

Pihattoon sijoitettavaa väkirehua lämpimällä vedellä turvottavaa ruokinta-automaattia suositellaan erityisesti jo iäkkäämmille ja muille hevosille, joiden hampaiden kunto on heikentynyt tai joilla on ongelmia vatsan kanssa. Yksilöllistä ja muusta laumasta poikkeavaa ruokintaa tarvitsevien hevosten pitäminen pihatossa voi toisinaan olla haasteellista. Laite tunnistaa hevosen harjaan tai kaulapantaan kiinnitetyn yksilöllisen tunnistesirun avulla ja valmistaa noin parissa minuutissa vedellä pehmennetyn ruuan. Valmistusprosessin aikana laite pudottaa automaatin käytävällä odottelevalle hevoselle rehua, jota ei tarvitse sekoittaa veden kanssa. Kyseessä on uusi innovaatio ja automaattia ei ole vielä testattu pakkasolosuhteissa. Laitetta valmistaa HIT Aktivstall ja laitteen sen hetkisen hinnan kerrottiin olevan noin 20 000–30 000 euroa. 

laitteita

Kuva 1: aktiivipihattoon sijoitettava ruokinta-automaatti, jossa lämpimällä vedellä voidaan pehmentää rehua 

Kuva 2: kuljetinruuvi kuljettaa rehua putkeen 

Kuva 3: automaatti lämmittää vettä automaattisesti ja johtaa sen putken alapuolella olevaa vesijohtoa pitkin rehuun 

Kuva 4: kun rehun pehmittämisprosessi on ohi, luukku aukeaa ja hevonen pääsee syömään. 

Nuveq ja GG-Technik valmistavat heinien höyrytyslaitteita. GG-Technikin pieneen konttiin mahtuu yksi pyöröpaali kerrallaan, kun taas Nuveq:n tuote on mitoitettu pienpaalien höyrytykseen sopivaksi. 

VDMJ Machineryn Stable Boy on heinän ja kuivikeoljen levitin, jota käytetään pienkuormaajalla. Levittimessä voi käyttää suorakaiteen muotoisia paaleja. Levitin pilkkoo oljen irtonaiseksi ja kevyeksi. Laitteeseen on saatavilla erilaisia malleja; perusmallissa levitin pudottaa heinän tai oljen suoraan alapuolelle. Lisälaitteilla levittimeen saadaan kuljetin, jolla heinä tai olki pudotetaan laitteen sivusta, jolloin pienkuormaajalla voi ajaa koko ajan suoraan. 

Equitana-messuilla haastateltiin tuotevalmistajia, joiden kehittämät digitaaliset ja teknologisetratkaisut helpottavat tallin arkea ja edistävät hevosen hyvinvointia. Haastattelut videoitiin. Videot löydät Vimeosta ÄlyAgri-kanavalta

Matkan toteutti ÄlyAgri-verkostohanke, jota rahoittaa Työ- ja elinkeinoministeriö Pohjois-Savon liiton kautta. ÄlyAgri toimii älymaatalouden ja sen edistämisen niin tutkimuksen, kehityksen, innovaatioiden kuin opetuksen parissa. 

Kuuntele Spotifysta Laari-podcastkanavalta ÄlyAgri-hankkeen hevosnaisten mietteitä Equitana-messuilta.

Ihmisiä

Teksti ja kuvat: 

Kaisa Hyvönen, TKI-asiantuntija 

Krista Jauhiainen, projektiasiantuntija 

Savonia-ammattikorkeakoulu 

Huomioithan, että välillä messuilla tuli vastaan kielimuuri. Tarkistathan siksi tarkat tiedot kunkin laitteen valmistajalta, mikäli kiinnostuit laitteesta enemmän.