Punainen sydänkoriste istuu heinänpaalin päällä punaisen ladon edessä, ja taustalla on talo ja ihmisiä aurinkoisena päivänä.

Savonia-artikkeli: Maaseutu maistuu – vinkkejä ruokatapahtuman järjestämiseen

This work is licensed under CC BY-SA 4.0Creative Commons logoCreative Commons Attribution logoCreative Commons Share Alike logo

Maaseutu tarjoaa kokemuksia, joita kaupunki ei voi jäljitellä. Ruokatapahtuma tuo yhteen paikalliset maut ja elämykset ja tarjoaa tuottajille mahdollisuuden esitellä omaa osaamista ja tuotteita. Olipa mielessäsi sitten lähiruokapäivän järjestäminen, sadonkorjuujuhla tai piristys hiljaisen sesongin keskelle, tästä artikkelista löydät vinkkejä mieleenpainuvan tapahtuman järjestämiseen. Oppeja ruokatapahtuman järjestämiseen on saatu Ahvenanmaalla vuosittain järjestettävästä Skördefesten-sadonkorjuujuhlasta. Tapahtuma tuo esiin Ahvenanmaan makuja ja tuottajia sekä maatiloja ja niiden tarjoamia elämyksiä. Joukko pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita suuntasi syyskuussa opintomatkalle Skördefesteniin hakemaan inspiraatiota ja ideoita oman toimintansa kehittämiseen.

Ideoita herkulliseen ohjelmaan

Ruoka tuo ihmiset yhteen. Millainen ruokatuote sopisi tilan tapahtumaan?

• Klassikko nälän taltuttamiseen: tilan tuotteista paikan päällä valmistettu annos

• Lähituottajien herkuista koottu maistelulautanen

• Makuparien kokeilu: miltä tilan hillo, mehu tai hunaja maistuu erilaisten juustojen kanssa?

• Eri tavoilla maustettujen säilöttyjen kasvisten vertailu

Henkilö pitelee puulautasta, jossa on kolmenlaisia marinoituja vihanneksia, ja käyttää puuhaarukkaa. Taustalla näkyy myyntikoju, jossa on purkkeja, ruokalista ja kukkia.
KUVA 1: Säilöttyjä kasviksia neljällä tapaa.
Puuhyllyt täynnä siististi aseteltuja punaisia ja kirkkaita juomapulloja, joissa kaikissa on kermanväriset etiketit.
KUVA 2: Limonaditehtaan valikoimasta löytyi juomaa niin grilliruoan kaveriksi kuin janojuomaksi.
Hunajaa, mehua ja levitteitä sisältäviä purkkeja ja pulloja on esillä puuhyllyillä torikojulla. Ihmiset maistelevat ja täyttävät paperipusseja tuotteilla. Astioissa on näkyvissä erilaisia makuja ja etikettejä.
KUVA 3: Maustetut hunajat ja sadon erilaiset omenamehut sopivat juustojen makupariksi.

Kohteiden teemoittelu auttaa tavoittamaan erilaisia asiakaskohderyhmiä, kun ohjelmaa järjestetään usealla tilalla samanaikaisesti. Toimijoiden vahvuudet ja tilan puitteet huomioiden, samaan kohteeseen voi koota alueen yrityksiä, joiden toiminta täydentää toinen toistaan. Koko perheen päivätapahtumassa on tilaa temmeltää ja leikkiä. Nälkäkiukku pysyy kurissa, kun tarjolla on ruokaa perheen pienimpienkin vaativaan makuun. Iltatapahtuma houkuttelee kävijöitä paikallisen ravintolan kanssa toteutetun illallisen, pienpanimon järjestämän oluttastingin tai tanssin ja musiikin muodossa. Saunailta ja nuotioruokailu tarjoavat yhteisöllisyyttä ja rentoutumista.

Tuotanto tutuksi, ammattitaito näkyviin

Miten oman tilan sato taipuu mehuksi, limuksi tai makeisiksi? Kun vierailijat näkevät miten erilaisia ruokatuotteita valmistetaan ja millaista osaamista se vaatii, kiinnostus ja arvostus tuotteita sekä niiden valmistajia kohtaan kasvaa. Järjestä tilalle ja tuotantotiloihin opastettu tai omatoiminen tutustumiskierros. Kaikkia ovia ei tarvitse avata, mutta pohdi mikä voisi olla sellainen osa omasta toiminnasta, josta voisit kertoa vierailijoille.

Metallisella tiskillä on esillä rivi erilaisia pullotettuja juomia. Niiden takana on liitutaulu, jossa on käsinkirjoitettua ruotsinkielistä tekstiä ja luonnoksia marjoista ja hedelmistä. Taustalla näkyy teollisuusputkia ja sähkölaitteita.
KUVA 4: Liitutaulun opasteet kertovat, miten limonadin valmistus etenee vaihe vaiheelta.
Lasinpuhaltaja, jolla on parta ja käsineet, työskentelee lasiseinän takana muotoillen lasisauvaa. Edessä olevalla pöydällä on oranssien lasityövälineiden vieressä suuri punainen kalaa muistuttava lasikappale.
KUVA 5: Työnäytös karamellitehtaalla – ja makeat maistiaiset!

Uskalla tuotteistaa – helpot ratkaisut tarttuvat mukaan

Mieti millaisia herkkuja sinun raaka-aineistasi voi valmistaa ja paketoi ne tuotteeksi. Ostaako vierailija mieluummin pelkän jauhopussin vai valmiiksi purkkiin pakatut leipäainekset ja mukana tulevan reseptin? Hieno etiketti ja brändin mukainen pakkaus ovat plussaa, mutta niiden puuttuminen ei estä tuotteistamista. Yksinkertainenkin on kaunista ja käsin tekemisen jälki saa näkyä.

Puuhyllyillä on esillä lasipurkkeja, jotka on täytetty suklaakeksien ainesosilla. Lähistöllä on hillopurkkeja ja kyltti, jossa luetellaan erilaisten havtornituotteiden hinnat.
KUVA 6: Näkkileivän ja suklaakeksien ainekset ovat herkullinen tuliainen.
Useita värikkäillä kotitekoisilla mehuilla täytettyjä lasipulloja, jotka on päällystetty kuviollisella kankaalla ja merkitty saksaksi, on esillä vanhassa metallisessa pullotelineessä.
KUVA 7: Käsityön jälki näkyy tilan mehujen pakkauksissa.
Luomuperunoilla täytetyt paperipussit istuvat puisessa laatikossa keltaisella kukkakuvioisella pöytäliinalla, ja taustalla on käsinkirjoitettuja ruotsinkielisiä hintakylttejä ja infokyltti.
KUVA 8: Luomukasvikset valmiiksi pakattuna.

Leikkiä ikä kaikki – elämyksiä maatilan arjesta

Kun tapahtumassa riittää tekemistä ja koettavaa koko perheelle, päivästä jää hyviä muistoja ja ensi kerrallakin tullaan uudestaan. Vain mielikuvitus on rajana, kun suunnittelet aktiviteetteja. Tilan miljöö ja arkiset asiat voivat mahdollistaa monia seikkailuja – tarvitaan vain leikkimielisyyttä ja hieman kilpailuhenkeä.

• Pomppulinna tai polkuautorata heinäpaaleista

• Labyrintti pellolla

• Naulan iskemistä pölliin kilpaa kaverin kanssa

• Ilmakivääriammuntapiste metsästysseuran järjestämänä

• Rastipisteitä, joilla tutuksi tulee niin lehmien kuin kanojen elämä, erilaiset tuotantotavat ja tilan historia

Kaksi ihmistä seisoo suuren puun kannon vieressä puulavoilla. Toisella on kädessään vasara, joka tähtää kannossa olevaan naulaan, ja toisella on kädessään kirves. Omena istuu kannon päällä. Taustalla on metallinen vaja ja tynnyreitä.
KUVA 9: Ilon kiljahduksia ja vauhtia pomppulinnassa.
Joukko ihmisiä kokoontuu ulkona aurinkoisena päivänä punaisen maatilan rakennusten läheisyydessä olkipeitteisellä maalla. Jotkut katselevat lehmien muotoisia kylttejä, kun taas toiset puhuvat tai kävelevät ympäriinsä. Lapsi seisoo heinänkorren päällä.
KUVA 10: Tämä kisailu vaatii tarkkuutta.
Valkoinen kyltti puunrungossa, jossa lukee Haddnäs Gård. Siinä on ruotsinkielinen tietokilpailukysymys lehmistä ja kuva lehmistä, jotka seisovat nurmikolla. Kysymyksen alla on lueteltu monivalintavastauksia.
KUVA 11: Rastipisteet kertovat tilan eläimistä.

Elämyksen tarjoaminen ei tarkoita, että sinun pitäisi keksiä pyörä uudestaan tai rakentaa huvipuisto. Tilan arkeen, työtehtäviin ja -koneisiin sekä eläimiin tutustuminen on jo monelle uusi kokemus. Traktoriajelu ja eläinten rapsuttelu saa hymyn niin lasten kuin aikuistenkin huulille. Se mikä on sinulle arkipäivää, voi olla vierailijalle uusi ja mielenkiintoinen kokemus. Arvosta siis omaa osaamistasi ja näytä ylpeänä, mitä kaikkea elämä maaseudulla voi olla.

Huomioi erilaiset kävijät

Millaisia asioita lapsiperhe kaipaa vierailulla? Entä vanhemmat vierailijat tai lemmikkien kanssa liikkuvat? Saavutaanko paikalle omalla autolla, bussilla vai kenties pyörällä? Hyvät opasteet helpottavat kaikkien päivää. Järjestä mahdollisuus lämmittää lasten ruokaa mikrossa sekä varaa riittävästi paikkoja lepuuttaa jalkoja. Kieltojen sijaan voit kertoa miksi tilan eläimiä ei voi ruokkia ja miksi niille tulee antaa rauha ja tilaa.

Ruokatapahtuma voi olla muutakin kuin ruokaa

Haluaisiko joku alueen suuremmista yrityksistä osallistua tapahtuman järjestämiseen tai jopa sponsoroida järjestelyjä? Mieti kuka olisi juuri sinulle sopiva kumppani tapahtumapäivän toteuttamiseen yhdessä: kutsu esimerkiksi konevalmistaja pitämään esittelyä pellolle tai tarjoa paikalliselle toimijalle mahdollisuus esitellä heidän toimintaansa. Haluaisiko kenties partio järjestää puuharastin pienille seikkailijoille?


Kirjoittaja: Tutta Rinkinen, TKI-asiantuntija, Pohjois-Savon Agri-Food klusteri ja Savonia

Kuvat: Tutta Rinkinen


Pohjois-Savon Agri-Food klusteri on yhteistyön ja kehityksen kasvualusta, joka tukee ideoiden jalostamista ja käytöntöön viemistä. Klusteri saattaa kehittymishaluisia toimijoita yhteen jaettujen haasteiden ja mahdollisuuksien ääreen ja rakentaa tukea kehittymiselle. Klusteria on kehitetty Euroopan unionin osarahoittamassa Agri-Food Network -hankkeessa. Hankkeen toteutusaika 1.4.2023-28.2.2026. Tutustu Pohjois-Savon Agri-Food klusteriin: https://agrifoodclusterns.fi/

Opintomatkan järjesti Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, jonka tavoitteena on tukea pohjoissavolaisen ruokaketjun verkostoitumista, ruokainnovaatioita ja tapahtumien vetovoimaa. Tutustu hankkeeseen: https://makujapohjoissavosta.fi/hanke/