
Savonia-artikkeli: Ohjaako ruokavalintojasi kiire, hinta vai vastuullisuus?
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Ruokaostoksilla käynti on useille meistä automaatio ja nälän aiheuttama pakollinen toiminto, josta haluaa selvitä mahdollisimman nopeasti. Tuleeko työpäivän jälkeen väsyneenä ja nälkäisenä kaupparuuhkassa pohdittua ruoan alkuperää ja sitä, miten tuotanto on vaikuttanut luonnon monimuotoisuuteen tai ympäristön ja vesistöjen tilaan tai eläinten hyvinvointiin? Tai mitä kaikkea raaka-aineelle on tapahtunut ennen kuin se on paketissa kaupan hyllyllä? Uskallan väittää, että ei.
Onko omilla valinnoilla merkitystä?
Kauppojen hyllyt pursuavat kaikenlaista ruokaa. On kotimaista ja muualta tuotua, onnellista, vapaata ja vastuullisesti kasvatettua. Ruokapaketissa voi komeilla teksti: hiilineutraali, ympäristöystävällinen tai kestävästi tuotettu. Mitä nämä oikeastaan kertovat ruoantuotannon vastuullisuudesta tai kestävyydestä? Voiko niihin luottaa?
Ostokärryyn sujahtaneiden ruokatuotteiden ilmastovaikutusten miettiminen voi vaikuttaa vähäpätöiseltä. Onko minun valinnoillani mitään merkitystä? Kun asiaa tarkastellaan laajemmassa mittakaavassa, niin kyllä, jokaisella ruokaostoksella on merkitystä. Ruoankulutus ja -tuotanto nimittäin aiheuttaa neljänneksen yhteiskunnan ilmastovaikutuksista. Tämä käy ilmi Luonnonvarakeskuksen tekemistä elinkaarilaskelmista.
Kysymyksiä ja vastauksia ruoan ympäristöväittämistä | Luonnonvarakeskus
Mistä ilmastovaikutuksia oikein syntyy?
Ruoantuotanto vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen, ympäristön rehevöitymiseen ja happamoitumiseen sekä luontokatoon. Valtaosa näistä vaikutuksista syntyy alkutuotannossa eli viljelyssä ja eläinten kasvatuksessa. Kasvien kastelu kuluttaa paljon vettä, ja ravinteet voivat valua vesistöihin aiheuttaen rehevöitymistä. Myös kasvinsuojeluaineiden jäämiä voi päätyä maaperän lisäksi vesistöihin ja myös satokasveihin.
Ruokahävikistä puhutaan paljon. Hävikkiruokaa voi pelastaa useiden sovellusten kautta. Myös vinkkejä hävikin vähentämiseen löytyy runsaasti. Hävikin vähentäminen on tärkeää, mutta laajemmassa tarkastelussa ruokahävikin osuus on vain 5–6 % kaikista ilmastovaikutuksista. Päästöjen lisäksi tulee huomioida myös energian- ja maankäyttö sekä vesivarat.
Ruoan pakkaamisella ja kuljetuksellakin on myös vähäinen vaikutus, yhteensä noin 5–7 % kaikista elintarvikkeiden ilmastovaikutuksista. Kuljetuksessa ratkaisee matkan pituuden lisäksi se, millaisia määriä ja miten kuljetetaan. Tärkeämpää on pohtia, millaisia vaikutuksia ruoantuotannolla on alkuperämaan monimuotoisuuteen, ympäristöön, veden kulutukseen sekä eläinten ja ihmisten hyvinvointiin. Lisäksi ruoantuotanto vaatii paljon vettä. Siksi kannattaa suosia tuotteita, joiden viljely ei rajoita puhtaan veden saatavuutta alueilla, jotka kärsivät vesipulasta ja kuivuudesta.
Kotimainen lähiruokakaan ei siis välttämättä ole lyhyemmästä kuljetusmatkasta huolimatta ilmastolle parempi ratkaisu. Lähiruualla on toki muita hyviä etuja, kuten parempi tieto alkuperästä ja aluetaloudellisia vaikutuksia.
Mitäpä jos valitsisit luomutuotteen?
Jos haluat varmistua ostamasi ruokatuotteen vastuullisuudesta, valitse sertifioitu ja kolmannen osapuolen valvoma tuote.
Kun valitset EU:n luomumerkillä varustetun tuotteen, voit luottaa, että se on tuotettu ja valvottu luomusäädösten mukaisesti alkutuotannosta jalostukseen ja asiakkaan lautaselle asti. EU:n luomulainsäädäntö määrittelee tuotantotavan ja laatujärjestelmän, joka edellyttää jäljitettävyyttä. Luomutuotannossa ei käytetä synteettisiä kasvinsuojeluaineita tai väkilannoitteita, kotieläimet ulkoilevat ja laiduntavat, ja niitä ruokitaan luomurehuilla. Jalostuksessa ei myöskään sallita keinotekoisia makeutusaineita, värejä tai aromeja.
Luomutuotannon merkittävimpänä vahvuutena on luonnon monimuotoisuuden ylläpito sekä siihen positiivisesti vaikuttaminen. Luomupelloilla elää runsaasti pölyttäjiä, lintuja ja muita eliölajeja. Ympäristö kiittää – Pro Luomu
Mistä luomua sitten löytyy?
Luomutuotteita myyvät lähes kaikki ruokakaupat ja niitä on saatavilla useasta tuoteryhmästä. Suomalaisten kestosuosikkeja ovat luomubanaanit, jotka parhaimmassa tapauksessa ovat tuplasertifioituja, Reilun Kaupan luomubanaaneja. Muita luomusuosikkeja ovat kananmunat, maito ja kahvi. Luomua voi ostaa myös toreilta, lähiruokamyymälöistä, suoraan tuottajalta tai Reko-renkaiden kautta.
Löydät lisätietoa luomusta sekä luomumerkinnöistä Luomumerkki.fi


Kutsun sinut mukaan luomuhaasteeseen!
Ota testiin joka kuukausi uusi luomutuote. Haista ja maista, löytyykö eroja normaalisti ostamaasi vastaavaan tavanomaiseen raaka-aineeseen tai tuotteeseen? Voisiko teidän joulupöytänne kunkku olla tänä vuonna luomukinkku?
Kirjoittaja:
Anu Arolaakso, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu