
Savonia-artikkeli: Pedaforumista poimittua: Kuvittele paremmin!
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Korkeakoulupedagogiikan vuotuinen tapahtuma Pedaforum järjestettiin tänä vuonna Helsingissä Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Teemana oli “Korkeakoulupedagogiikka muuttuvassa yhteiskunnassa”. Osallistuin tapahtumaan jatkuvan oppimisen toimijan orientaatiolla, mutta tässä artikkelissa näkökulmani on, mitä puheenvuoroissa nostettiin esiin korkeakoulujen roolista ja mahdollisuuksista yhteiskunnassa. Pedagogiset ratkaisut ovat korkeakoulujen keskeinen työkalu olla mukana muutoksessa ja jopa sen edellä.
Miten oppia ja opettaa kuvittelutaitoa?
Suomen huono sijoitus globaalissa tuottavuusvertailussa oli lähtökohtana Pedaforumin alun “Jatkuva oppiminen työelämässä”-dialogissa, jonka kävivät TEMin alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ja väitöskirjatutkija Sara Keronen. Dialogi oli räväkän herättelevä ja haastoi kuulijaa pohtimaan, mitä korkeakouluina voisimme tai meidän tulisi tehdä toisin, jotta Suomen tuottavuus nousisi aallonpohjasta.
Innovaatio-osaaminen nostettiin – ei mitenkään yllättäen – keskeiseksi yritysten tuottavuuden parantamisen tekijäksi. Ei siis puhuttu tutkintojen määrästä, vaan valmistuvien ja työelämässä oppimistaan jatkavien osaamisesta. Työyhteisöjen monimuotoisuus – se että yhteisössä on erilaisia ihmisiä – mainittiin myös tuottavuutta selvästi edistävänä tekijänä. Yhtenä vertailukohtana oli USA:n Piilaakso, jonka tuottavuus on huippuluokkaa. Se vetää puoleensa mitä erilaisimpia osaajia ja innovaattoreita eri puolilta maailmaa. Työyhteisöjen diversiteetin määrä on toki rekrytoijien päätettävissä, ei korkeakoulujen, paitsi oman henkilöstönsä osalta.
Pedaforumin viimeinen asiantuntijapuheenvuoro linkittyi hyvin alun dialogiin, sillä se tarkasteli tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista. Muuttuvan työn tutkija Hertta Vuorenmaa tiivisti tulevaisuuden keskeisiksi taidoiksi nämä kolme:
– sopeutumiskyky (muutos on mahdollisuus) ja kriittinen ajattelu
– teknologioiden johtaminen ja ihmisten kanssa yhteistyön tekeminen
– digitaalinen osaaminen ja innovaatiokyky.
Vuorenmaan mukaan tekoälyasiantuntijat, jotka ovat tämän ajan osaamishypen keskiössä, ovat kysyttäessä nostaneet keskeisimmäksi tulevaisuuden taidoksi kuvittelykyvyn. Suurinta osaa tämän päivän töistä ei ollut keksitty vielä sata vuotta sitten, ja tämän vuosisadan töistä suurinta osaa ei ole vielä keksitty eikä niitä edes osata kuvitella. Kuinka kuvittelutaitoa opitaan ja opetetaan, se onkin hyvä pähkinä pedagogeille pohdittavaksi. Miten kuvitella paremmin?
Ministeriön määrätavoitteista osaamisen korostamiseen
Puheenvuoroissa nousi esille myös Suomen tapa ohjata korkeakouluja tiukasti määrätavoittein, Pylkkäsen mukaan kaikista tiukimmin Euroopassa. Toivottiin, että kaikkien määrällisten tavoitteiden lisäksi korkeakouluja ohjattaisiin tiukasti myös laatutavoittein.
Väitöskirjatutkija Helena Kuusisto-Ek on tutkinut korkeakoulujen strategista johtamista. Tutkimuksen mukaan korkeakoulut tasapainoilevat johtamisessaan julkisen ja yksityisen organisaation orientaation välillä ja monet ovat päätyneet käyttämään välimuotona hybridiorganisaation johtamisen orientaatiota. Haastattelujen perusteella ammattikorkeakoulujen rehtorit näkevät tiukan ministeriön ohjauksen takia mahdollisuutensa strategiseen johtamiseen kovin kapeaksi. Rehtorit toivovat, että rahoitusmalli ei ohjaisi strategista ajattelua ja johtamista, mutta tunnustavat, että strategisia päätöksiä ei myöskään tehdä tarkastelematta rahoitusmallinäkökulmaa.
Opiskelijoiden osaaminen on kaikesta huolimatta Savoniassa strategisesti määrällisiä tavoitteita keskeisempi. Näin totesi rehtori Mervi Vidgrén pedagogisessa johtoryhmässä toukokuussa, kun keskustelimme tutkintokoulutuksesta ja siihen liittyvistä tulevista joustavan opiskelun ratkaisuista. Savoniasta Pedaforumiin osallistui toistakymmentä asiantuntijaa, jotka jatkossa hyödyntävät yhteisen tapahtuman antia pedagogisessa kehittämistyössään. Osaamista korostavasta strategisesta linjauksesta ja pedagogien ajantasaisesta osaamisesta on Savoniassa hyvä ponnistaa kohti Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuden nostamista.
Marja Kopeli, koulutusasiantuntija, jatkuva oppiminen/koulutuksen kehittämishankkeet, Savonia-ammattikorkeakoulu