
Savonia-artikkeli: Ruoan noutoautomaatit voivat avata uusia ovia suoramyynnissä
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Moni haluaisi suosia suoramyyntiä ja lähituotteita, mutta kokee sen työlääksi. Ruoan noutoautomaatit voisivat tuoda helpotusta tilanteeseen, mutta ne eivät ratkaise automaattisesti kaikkia ongelmia.
Suoramyynnistä on puhuttu paljon, mutta sen osuus ei ole juurikaan kasvanut vuosien saatossa. Suurimmiksi haasteiksi siinä koetaan sijainti, ajankäyttö ja asiakkaiden tavoittaminen. Myös kustannukset mietityttävät monia. Täsmälleen samojen haasteiden kanssa painitaan myös ulkomailla.
Suoramyynti voisi auttaa tuottajia ja jalostajia parantamaan katettaan ja toimintansa kannattavuutta. Suoramyynnin avulla voisi myös parantaa lähituotteiden saatavuutta ja tarjontaa. Lähituotteille on kysyntää, mutta niitä ei ole aina helppo saavuttaa. Saksassa ja Italiassa yhdeksi ratkaisuksi on kehitetty ruoan noutoautomaatteja.
Lähituotteilla makua lautaselle-hankkeessa parannetaan paikallisen ruoan saatavuutta ammattikeittiöille, edistetään paikallisen ruoan menekkiä ja autetaan pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin. Hanketta toteuttaa Savonia, Savon ammattiopisto, Palvelualan Opisto Kuopio ja ProAgria Itä-Suomi/MKN. Hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta. Yhtenä osa-alueena hankkeessa on selvittää itsepalvelumyyntiä ja itsepalvelumyynnin digiratkaisuja. Digiratkaisuihin vastasi Savonian luonnonvara-alan opiskelijan Janne Niirasen opinnäytetyö Ruoan noutoautomaattien mahdollisuuksista suoramyynnissä.

Kuva 1. Magexin Boxmax-sarjan ruoan noutoautomaatteja (Magex n.d.)
Ruoan noutoautomaatit voivat mahdollistaa ympärivuorokautisen myyntitoiminnan ja vapauttaa tuottajat ja jalostajat tiskin takana päivystämisestä. Vuorotyössä käyvä asiakas voi käydä automaatilla, vaikka yöllä. Ruoan noutoautomaattienkin onnistuneen toiminnan vaatimus voi olla sijainti eivätkä ne sovellu kaikille kaikkialla. Ravintolat ja jalostajat voivat yleensä hyötyä helpoiten automaattien käytöstä sijaintinsa ansiosta, ja varsinkin hävikkiruoan myyntiin noutoautomaatit voivat sopia hyvin.
Suomessa on ruoan noutoautomaatteja käytössä maatiloilla joitain kymmeniä ja lisäksi niitä on muutamia käytössä myös ravintoloilla. Esimerkiksi Saksassa automaatteja on maatiloilla käytössä jo noin 2 000. Tekniikka on kehittynyttä ja mahdollistaa useimpien tuotteiden suoramyynnin automaateista, mutta Suomessa sitä on hyödynnetty vielä kovin vähän.
Kustannuksia ja mahdollisuuksia
Opinnäytetyössä tutkittiin ruoan noutoautomaattien tekniikkaa, kustannuksia ja mahdollisia hallinnoinnin toimintamalleja. Valitut noutoautomaatit olivat lokerollisia ja lämpötilaltaan säädeltyjä eli sopivat useimmille suoramyynnin tuotteille. Tuotteita ostetaan valmistajan tarjoaman verkkokaupan, sovelluksen tai automaatin päätteen kautta.
Hankinta- ja käyttökustannukset voivat olla alle 600 euroa kuukaudessa, mutta tilavuokrat ja logistiikka voivat nostaa kustannukset moninkertaisiksi. Logistiikan kustannuksiin liittyy myös eniten epävarmuutta. Automaatteja suuremmiksi kokonaisuuksiksi yhdistelemällä voidaan kustannuksia automaattia tai lokeroa kohden vähentää, mutta tällöin on oltava myös riittävää ja jatkuvaa myyntiä kattamaan kustannukset.

Kuva 2. Vaaditut myyntimäärät nollatulokseen eri toimintamalleilla.
Yhtenä mallina selvitettiin myös automaattien hallinnointia lokeroita vuokraavan tahon toimesta. Tämä voisi tarjota joustavuutta tuottajien ja jalostajien toimintaan, kun he voisivat vuokrata itselleen sopivan määrän lokeroita sopivana ajankohtana. Tässäkin mallissa sijainti on ratkaisevaa sekä asiakkaiden tavoittamisen että riittävän tuotetarjonnan kannalta.
Kaikissa toimintamalleissa logistiikka eli tuotteiden saaminen automaattien lokeroihin on tärkein kustannuksiin vaikuttava tekijä. Tuottajan luona sijaitseva automaatti ei aiheuta kummoisiakaan kustannuksia, mutta tavoittaako se asiakkaita? Hyvällä sijainnilla oleva automaatti voi tavoittaa paljon asiakkaita, mutta kuinka sen täyttö tapahtuu tehokkaasti kustannuksien ja ajankäytön osalta? Näihin kysymyksiin täytyy hakea ratkaisua aina tapauskohtaisesti.
Opinnäytetyön kyselyt paljastivat sekä tuottajien ja jalostajien että kuluttajien olevan hyvin kiinnostuneita ruoan noutoautomaateista ja selvästi suurin osa vastaajista olisi valmis kokeilemaan niiden käyttöä. Suoramyynti ja lähituotteet yleisesti kiinnostivat kaikkia ja niiden suurempaan käyttöön olisi runsaasti halua. Ruoan noutoautomaatit eivät ole vastaus kaikkiin suoramyynnin ongelmiin, mutta joissain tapauksissa automaatit voisivat auttaa ratkaisemaan ainakin osan niistä.
Opinnäytetyö vastaa moneen kysymykseen, jos yritys pohtii noutoautomaattien mahdollisuutta omassa toiminnassa. Opinnäytetyön avulla voi pohtia itselleen sopivaa vaihtoehtoa noutoautomaatin sijainnin, koon ja ansaintamallin mukaan.
Linkki, josta voi lukea opinnäytetyön: https://www.theseus.fi/handle/10024/880285
Kirjoittajat:
Janne Niiranen
Agrologiopiskelija
Savonia-ammattikorkeakoulu, Iisalmi
Sanna Louna
Ruoka- ja elintarvikeasiantuntija
ProAgria Itä-Suomi / maa- ja kotitalousnaiset
Lähituotteilla makua lautaselle -hanke
