Savolaisuus on makuasia: herkullisia kesähetkiä lähiruuan parissa!

Savolaisuus on makuasia -hanke haluaa tuoda pohjoissavolaisen lähiruoan lähelle kuluttajaa ja tutuksi maakuntamme asukkaille ja erityisesti lapsille, nuorille, ikäihmisille sekä maahanmuuttajille. Paikallisesta lähiruoastamme on syytä olla ylpeä. Olemme yksi omavaraisimpia ja monipuolisimpia tuottajamaakuntia Suomessa saatikka koko maailman mittakaavassa. Puhdas luonto, vesistö ja maaperä takaavat turvallisia, maukkaita ja ravinteikkaita kasviksia. Lihatuotantomme on vastuullista, usein antibioottivapaata, eläinten hyvinvointia kunnioittavaa ja itse asiassa melkoinen vastakohta maailmalla tapahtuvalle tehotuotannolle. Vahvat perinteet, eläinten ja luonnon kunnioitus kumpuaa pohjoissavolaisesta puhtaasta alkutuotannosta.

Vastuullisuus

Kuluttajien tottumukset ovat pitkään olleet menossa kohti pitkälle prosessoituja ja kaukomailta lennätettyjä elintarvikkeita kohti. On alettu erkaantumaan luonnosta, omista juurista ja alkutuotannosta. Nyt on kuitenkin onneksi alettu heräämään siihen mitä suuhumme laitamme ja mitä vaikutuksia sillä on. Halutaan palata puhtaan, ravinteikkaan perusruoan pariin ja huomataan mitä kaikkea mahtavaa aivan nenämme alta löytyy. Superruokaa ei tarvitse lähteä etsimään muilta mailta, koska esimerkiksi omat metsämme ovat sitä pullollaan ja vieläpä täysin ilmaiseksi ainutlaatuisten jokamiehenoikeuksiemme ansiosta.

Ostopäätöstemme ei myöskään usein tajuta vaikuttavan laajemmin koko maakunnan hyvinvointiin. Ei ole täysin yhden tekevää mihin käytämme rahamme. Pienillä valinnoilla ja suosimalla lähituottajia kasvatat maakuntasi työllisyyttä, pidät yllä alueen elinvoimaisuutta ja monialaisuutta. Lähiruoka on vastuullinen valinta. Lähiruoan käytöllä varmistat myös pohjoissavolaisten perinteiden ja kulttuurin säilymisen. Lähiruoan ostolla on paljon hyviä taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia ja erityisesti lähiluomulla ekologisiakin vaikutuksia.

Lähituottajat

Olemme päässeet myös konkreettisesti tutustumaan pohjoissavolaisten tuottajien arkeen heidän tiloillaan. Vastaanotto on ollut positiivista ja moni tilallinen on kertonut mielellään työstään ja tuotannostaan. Erityisesti heitä ilahduttaa se, että joku haluaa tuoda heidän työnsä näkyväksi ja arvostetuksi. Työ vaatii omistautumista ja intohimoa omaa alaa kohtaan. Ammattitaito ja perinteet näkyvät vahvoina. Työtä tehdään suurella sydämellä, eläinten hyvinvointiin ja ravinteikkaan maan ylläpitämiseen panostetaan. Olosuhteet eivät ole aina otolliset eivätkä ainakaan helpot karussa pohjoisessa, mutta silti he haluavat tätä työtä tehdä, jotta me saisimme nauttia laadukkaista tuotteista ja he voisivat turvata meidän omavaraisuutemme.

Kasvukausi on lyhyt ja tuottajat panostavat kaikkensa huolella ja rakkaudella kasvatettuihin ja omin käsin poimittuihin kasviksiin ja hedelmiin. Eläinrakkaus kumpuaa puheista ja kaikista tärkein tavoite on antaa eläimille hyvä ja onnellinen elämä. On ollut upeaa seurata vierestä, kuinka luonto, eläimet, luonnon kiertokulku, ympäristö ja sen moninaisuuden säilyttäminen ovat tuottajien vaalinnan kohteina. Nyt onkin aika nostaa nämä meidän upeat alkutuottajat ansaitsemalleen paikalle ja maakuntamme ylpeyden aiheeksi.

Mistä lähiruokaa voi ostaa

Reko-toiminta on noussut uuteen kukoistukseensa ja lähiruoan kysyntä on kasvanut kuluneen koronavuoden aikana huimasti. Reko-rinkeihin voi liittyä kuka vain Facebookin kautta ja ilmoittautua ostajaksi, kun tarvetta tulee. Kauppatorit pursuavat maukkaita vaihtoehtoja ja kun kerran erehdyt maistamaan suoraan tilalta toimitettuja tuotteita, niin paluuta vanhaan ei enää ole. Perinteikkäät kapoilla myytävät perunat, maukkaat marjat ja vihannekset houkuttelevat kokeilemaan uutta ja raikasta.

Kauppahallista löytyy ihania puoteja täynnä herkullisia vaihtoehtoja. Lisäksi osa päivittäistavarakaupoista on alkanut panostamaan lähituottajiin ja lähituotteiden esillepanoon, jotta kuluttajat löytäisivät ne helpommin. Kun tarpeeksi moni kuluttaja vaatii lähituotteita, niin kyllähän kauppias niitä hankkii. Todella monelta tilalta pääsee ostamaan myös tuotteita suoraan joko etukäteen sovitusti, verkkokaupan kautta tai tilamyymälöiden aukioloaikoina. Pohjois-Savoon on myös popsahdellut uusia lähiruokapuoteja mm. Leppävirralle ja Nilsiään.

Viestintää

Vielä tämän vuoden loppuun saakka Kuopion torilla liehuvat upeat siniset banderollit julistamassa maakuntamme erinomaisuutta. Saatat törmätä myös Puijolla tai Tahkolla kauniisiin selfieseiniin, joissa voit käydä ikuistamassa itsesi upeissa luontomaisemissa. Savonian secret-video on julkaistu YouTubessa. Videon on tarkoitus tehdä meidät kaikki ylpeiksi omista juuristamme ja toimia näin ollen meidän jokaisen omana brändivideona, jota voimme ylpeydellä esitellä ystäville ja tuttaville ympäri maailmaa. Pop up -tapahtumia ja vuodenaikaan sidottuja teemoja näkyy katukuvassa ja kauppakeskuksissa.

Työpajoja

Jalkaudumme myös tulevaisuuden kuluttajien pariin ja opastamme ala- ja yläkouluissa kädestä pitäen kuinka lähiruokaa käytetään ja mistä se tulee. Haluamme myös antaa ikäihmisille ja vauvaperheille sosiaalisia kohtaamisia hyvä lähiruoan parissa. Myös maahanmuuttajat pääsevät perehtymään paikallisiin raaka-aineisiin ja oppivat hyödyntämään niitä monipuolisesti. Toivomme, että mahdollisimman moni innostuu luonnon antimista, villiyrteistä, makeista marjoista, maukkaista vihanneksista, laadukkaista, turvallisista ja eettisesti tuotetuista lihoista ja maitotuotteistamme. Meidän pohjoissavolaisten ei ole todellakaan tarvetta lähteä merta edemmäksi kalaan ja kesä onkin lähituotteiden kulta-aikaa.

Päättäjät mukaan

Jotta voimme jatkossakin nauttia paikallisesti tuotettua puhdasta lähiruokaa, pyrimme myös saamaan pohjoissavolaiset päättäjät ymmärtämään sen, että tarvitsemme suuret toimijat kuten julkisen ruokahuollon mukaan lähiruokahankintoihin. Ainoastaan näin takaamme sen, että kysyntä pysyy tarpeeksi suurena, tuottaminen kannattaa ja sitä pystytään jatkamaan alueella. Lisäksi päättäjien tulisi osata katsoa kokonaisuutta, sillä loppujen lopuksi alueelle jäävät eurot kiertävät kunnan budjettiin verohyötynä takaisin.

Herkullisia kesähetkiä lähiruuan parissa!

www.facebook.com/tastesavo.fihttp://www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia

http://www.youtube.com/channel/UC_B4sey2Pb15AYdGRHv8dAQ/videos

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen
Projektipäällikkö
Savolaisuus on makuasia -hanke