Palkinnon on suunnitellut Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Martta Holma. Hopeisen kuikan silmä on aito timantti.

Savonia-artikkeli: Business Center Pohjois-Savon aktiivisuus nosteessa

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Aktiivisuutemme yrittäjyyden ja innovaatioiden edistämisessä on huomattu. Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen nostatti Business Centeriä juhlapuheessaan Savonian 30-vuotisjuhlassa erinomaisesta palveluverkostosta.

Kaupunginjohtajan puheille on katetta. Olemme ylittäneet lähes kaikki vuoden 2022 tavoitteemme jo nyt:

• yli 50 tiimiä on osallistunut yrittäjyysohjelmiimme
• olemme mukana yli 40:ssä tapahtumassa
• meillä on yli 60 yPolku- eli yrittäjyysvalmennusopiskelijaa
• lähes 300 liikeidea- ja yritysneuvontatapaamista
• yli 50 tunnistettua liike- ja innovaatioideaa
• olemme luotsanneet eteenpäin 10 potentiaalista kasvuyritystä.

Draft – ketterä kilpailu ideasta yritykseksi

Lokakuun Kuopion Draftissa palkittiin sekä uutta että perinteistä muotoilua, yhteensä kuusi tiimiä. Tuhannen euron tuen sai viisi tiimiä ja yksi jatkokierroksen tiimi sai 3000 euroa. Palkituissa tiimeissä oli osallistujia kaikista kolmesta Savilahden oppilaitoksesta: Savoniasta, Itä-Suomen yliopistosta ja Savon ammattiopistosta.

Ainutlaatuisen lisän tälle kierrokselle toi Kuopion Novapoliksessa toimiva yritysyhteisö Hub Panostamo, joka lahjoitti kaikille palkituille kolmen kuukauden jäsenyyden yhteisöönsä. Kunkin jäsenyyden arvo on noin 600 euroa.

Palkitut:

• Empaattista palvelumuotoilua asiakasprosessien kehittämiseen pienyrityksille tarjoavat entiset NY-yrittäjät Cristina Pyykkönen ja Juho Korhonen, joista Cristina edusti Savonia-ammattikorkeakoulua ja Juho Savon ammattiopistoa.
• Kantoapuväline tarjoaa voimaa kantamiseen. Tiimiä luotsaa Savon ammattiopistosta valmistunut tuotantotekniikan ammattilainen Juha Rissanen.
• Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Emilia Honkanen ja toimintaterapeuttina työskentelevä Emmi Tolonen ovat luoneet toimintaterapian toteuttamisen tueksi digitaalisen alustan.
• Perinteisiä räätälin palveluita tarjoava Mohamad Juan opiskelee liiketaloutta Savon ammattiopistossa Varkaudessa. Tiimissä on mukana myös hänen isänsä Mohamad Mohamad, jolla on kokemusta alalta lähes 30 vuotta.
• Suomen kuvauskoulu –tiimi tarjoaa kuvauksen live- ja verkko-opetusta. Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Tiina Haring sekä Suski Mikander ovat molemmat valokuvaajamestareita. Asiakkaina heillä on ammattikuvaajia, harrastajia sekä yrittäjiä. Tiimin slogan kuuluu ”Innostu ja opi kuvaamaan!”
• 3000 euron tuen sai ECO Boards, joka on ekologinen kosteuden tasoittaja sisäkäyttöön. Idean takana ovat Itä-Suomen yliopiston alumnit Wujun Xu ja Junyan Chen, josta jälkimmäinen opiskelee nyt liiketoimintaa Savoniassa. He perustivat yrityksensä Draftin ensimmäisen kierroksen aikana. Tällä hetkellä tuote on testauksessa Kiinassa.

Mitä hyötyä on Draftiin osallistumisesta?

Samu Lehtonen, CEO & Co-Founder, Marginum Oy.
Samu Lehtonen, CEO & Co-Founder, Marginum Oy.

Marginumin teknologia edistää syöpäkirurgian tuloksellisuutta kudosten fluoresenssia tunnistavilla monitorointitekniikoilla. Visiomme on luoda kirurgian johtava fluoresenssin spektrianalyysiratkaisuja tuottava yhtiö.

Osallistuimme Draft-ohjelmaan, josta tiimimme voitti 4000 € liiketoimintaideamme edistämiseen. Yritys perustettiin vasta Draft-ohjelman jälkeen.

Business Centerin neuvot yrityksen perustamisen suhteen olivat arvokkaita. Lisäksi saadut vinkit soveltuvien rahoittajatahojen suhteen olivat merkityksellisiä. BC-kontaktiverkostoista on ollut myös apua erilaisten verkostointitapahtumien tunnistamisessa. Yrityksemme osalta olemme erittäin tyytyväisiä.

Nyt siis uudet ideat poikimaan, seuraava Draft-haku on tammikuussa: https://draftprogram.com/

Kasvun Kuikka – yrittäjyyskasvatus kunniaan

Business Center Pohjois-Savon Kasvun Kuikka -palkinnot myönnettiin toisen kerran. Palkinnon voi saada kunta, kuntalainen, koulu, opettaja, oppilas tai yrittäjä. Eli kaikki, jotka ovat tehneet ennakkoluulotonta yrittäjyyden edistämistyötä: tukevat luovan, yritteliään ympäristön ja kulttuurin kehittymistä Pohjois-Savossa.

Palkitsemalla kannustamme pohjoissavolaisia myös rohkeuteen ja uuden keksimiseen.

Palkinnon saajaehdokkaita haettiin ilmiantoperiaatteella ja niitä saimme yli 20 laajoilla perusteluilla.

Valitsijaraadissa oli yrittäjien, oppilaitosten ja maakunnan toimijoita: innovaatioasiantuntija Tomi Tuovinen Itä-Suomen yliopistosta, asiakkuuspäällikkö Mia Simpanen Savon Yrittäjiltä ja äidinkielenopettaja Riikka Nissilä Savon ammattiopistosta.

Palkinnon on suunnitellut Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Martta Holma. Hopeisen kuikan silmä on aito timantti.
Palkinnon on suunnitellut Savonia-ammattikorkeakoulusta valmistunut muotoilija Martta Holma. Hopeisen kuikan silmä on aito timantti.

Palkinnot myönnettiin neljässä kategoriassa:
o Oppilaitoksen opettaja tai opiskelija: Jari Ukkonen
o Järjestö tai kunta: Varkaus Nyt -toimintaryhmä: Sanna Runsala ja tiimi
o Yritys tai yrittäjä: Jouni Ortju
o Muu aktiivinen toimija: Tiina Hartikainen

Kasvun Kuikka -palkittuja, tuomaristoa, Business Centerin edustajia. Riikka Nissilä (vas.), Matti Laitinen, Kaija Sääski, Jari Ukkonen, Tiina Hartikainen, Sanna Runsala, Tomi Tuovinen. Kuva: Elia Hintsala.
Kasvun Kuikka -palkittuja, tuomaristoa, Business Centerin edustajia. Riikka Nissilä (vas.), Matti Laitinen, Kaija Sääski, Jari Ukkonen, Tiina Hartikainen, Sanna Runsala, Tomi Tuovinen. Kuva: Elia Hintsala.

Kumppanuus kannattaa

Business Center ei olisi sitä, mitä se on nyt ilman mainioita kumppaneitamme ja verkostojamme. Tästä hyvänä esimerkkinä on yhteistyömme Talouspuhetta-podcast, -haastattelu ja kampanja Savon Sanomissa netissä sekä printissä OP Pohjois-Savon kanssa. Teemana yrittäjyys ja innovaatiot:

• OP Media: https://www.op-media.fi/op-pohjois-savo/talouspuhetta-kuinka-orastava-ajatus-muotoutuu-menestyvaksi-yritykseksi/
• Podcast: https://anchor.fm/savon-aallot/episodes/Talouspuhetta—jakso-38–Yrittjyys-ja-innovaatiot-Pohjois-Savossa-e1oqtbu

Yrityskumppanimme ovat:

• Kespat Oy
• Kolster
• OP Pohjois-Savo
• Monikanavapalvelut
• Savon Media
• Paju Consulting
• Savon Yrittäjät
• Kuopion Yrittäjät
• Itä-Suomen yliopiston Jatkuvan oppimisen keskus
• KPY Novapolis Oy

Lämmin kiitos teille kaikille!

Kirjoittaja:

Kaija Sääski, johtaja, Business Center Pohjois-Savo