Savonia

Savonia-artikkeli: Digital Health – lehtorit tutustumismatkalla Seattlessa

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Vierailimme Seattlessa loka-marraskuussa 2022. Meillä Master of Digital Health- ja Digitalisaation asiantuntija (YAMK)-toimijoilla oli matkalla useita tavoitteita, joista tärkeimmät olivat Savonia-ammattikorkeakoulun osaamisen vahvistaminen ja kansainvälisen yhteistyön rakentaminen. Lisäksi tavoitteena oli oppia Yhdysvaltojen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä käytännössä sekä opetus- ja oppimismenetelmistä. Matkan aikana pystyisimme myös vahvistamaan molemminpuolista kulttuuriymmärrystä.

Vierailukohteena oli kaksi yliopistoa: University of Washington (UW) sekä Western Washington University (WWU). Tapaamisista oli sovittu etukäteen ja kontaktoinnista vastasi sivutoiminen tuntiopettajamme Bryn Lane, joka on asunut seudulla vuosikymmeniä.

Ensimmäiset yhteydenotot tehtiin keväällä 2022 ja pidimme kaksi virtuaalikokousta UW Health Systems and Population Health -toimijoiden kanssa sopiaksemme tapaamisista ja luentojemme sisällöistä. Tapasimme UW:n opiskelijat kolmena eri päivänä (kaksi eri ryhmää). Saimme pitää omat esityksemme suomalaisen terveydenhuollon järjestämisestä ja kuinka digitalisaatio näkyy arjessa. Luentojen jälkeen UW:n opiskelijat halusivat yhteystietomme, jotta voisivat hakea opiskelemaan Digital Health-ohjelmaan.

WWU sijaitsi noin 150 kilometrin päässä Seattlesta. Tapasimme siellä Nursing program- vastuuhenkilöt kahdella eri kerralla, jolloin kerroimme Master Digital Health ohjelmasta ja he omastaan RN-to-BSN-ohjelmasta. Heidän kanssaan olemme sopineet jo virtuaaliset vierailuluennot opiskelijoille tammi- ja helmikuulle 2023.

Yliopistokäyntien lisäksi kävimme tutustumassa yksityiseen klinikkaan, Pacific Medical Centeriin, jossa Dr Greg kertoi paikallisesta toiminnasta. Tällä isolla toimijalla oli käytössä Epic ja he olivat hyvin tyytyväisiä tähän potilastietojärjestelmään.

Myöhemmin tapasimme vielä Dr Gregin uudelleen ja haastattelimme häntä amerikkalaisen palvelujärjestelmän hyvistä ja huonoista puolista sekä siitä, kuinka digitalisaatio näkyy toiminnassa. Videot on osana Digital Health-opiskelijoiden opetusmateriaalia.

Meillä oli erinomainen mahdollisuus tutustua tavallisen amerikkalaisen perheen arkeen, koska majoitumme koko matkan ajan Brynin äidin luona Bellevuen kauniissa esikaupungissa. Mrs Kitt omisti ison talon, jossa oli tilaa jokaiselle. Mukana oli myös Bryn ja hänen suomalainen puolisonsa Marita.

Virallisen ohjelman lisäksi ehdimme tutustua moniin eri paikkoihin, esimerkiksi valtavan kokoisiin puihin. Kävimme Space Needlessä, joka on muuten ollut esimerkkinä Näsinneulalle ja Puijon Tornille.

Matka oli onnistunut ja nyt suunnittelemme rahoitushakua, jonka turvin saisimme aloitettua esimerkiksi koulutusohjelmien sisällön jakamista UW:n ja WWU:n kanssa. Selvittelemme myös opiskelija- ja opettajavaihdon mahdollisuuksia.

Tämän matkan rahoitti Erasmus + ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

Kirjoittajat:
Elisa Snicker, Lehtori, Savonia ammattikorkeakoulu, jatkuvan oppimisen yksikkö, Master School, Kuopio
Liisa Klemola, Lehtori, Savonia ammattikorkeakoulu, jatkuvan oppimisen yksikkö, Master School, Kuopio

Kuva: Bryn Lane