Kuvituskuvassa tietokone pöydällä

Savonia-artikkeli: Eksyitkö netin syövereihin uutta osaamista etsiessä? Onneksi ongelmaan on tulossa ratkaisu

#SavoniaAMK

Digivisio 2030 on suomalaisten korkeakoulujen yhteinen hanke, jonka tavoitteena on helpottaa meidän kaikkien oppimista ja osaamisen kartuttamista muuttuvassa maailmassa. Digivisio-hankkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön tavoite tehdä Suomesta maailman osaavimman työvoiman kotimaa. Tavoitteen saavuttamiseksi Suomen korkeakoulut ovat päättäneet yhdistää voimansa ja alkaneet yhdessä rakentaa Suomeen uudenlaista oppimisen ekosysteemiä, jonka myötä laadukas korkeakoulujen tarjonta tulee olemaan helposti kaikkien saatavilla. Digivisio-hankkeeseen liittyy useita kehittämistoimenpiteitä, joista ensimmäinen ja tärkein on kaikkien suomalaisten korkeakoulujen yhteinen jatkuvan oppimisen tarjotin. Sen myötä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen jatkuvan oppimisen koulutustarjonta löytyy tulevaisuudessa yhdestä paikasta ja on avoin kaikille.

Mutta mihin uutta jatkuvan oppimisen tarjotinta oikein tarvitaan ja eikö jo olemassa olevat palvelut kuten campusonline.fi tai opintopolku.fi olisi olleet riittäviä? Vastaus kysymykseen on, että vastaavaa palvelua ei ole Suomessa vielä saatavilla. Maailmalla samantapaisia useiden korkeakoulujen tarjontaa kokoavia maksullisia palveluita on toki olemassa, mutta ei Suomessa eikä suomen kielellä. Suomessa jatkuvan oppimisen tarjonta on hajallaan kunkin korkeakoulun omilla verkkosivuilla, koulutukset ovat vaikeasti löydettävissä ja toteutukset ovat usein työssäkäyvän henkilön kannalta joustamattomia.

Eksyksissä netin syövereissä

Totesin hiljattain itse, kuinka hankalaa ja aikaa vievää sopivan kurssin etsiminen on tällä hetkellä. Korkeakoulutettu ystäväni halusi kehittää digimarkkinointiosaamistaan ja tiedusteli, olisiko minulla vinkata jotakin sopivaa kurssia. Lupasin vilkaista tarjontaa ja aloitin etsinnän luonnollisesti oman korkeakouluni www-sivulta, mutta koska sopivaa kurssia ei löytynyt niin jatkoin etsintää Googlesta. Ajattelin digimarkkinoinnin olevan aiheena sen verran ajankohtainen, että koulutustarjontaa olisi varmasti korkeakoulujen valikoima pullollaan. Selattuani Googlea aivan liian pitkän ajan ja kokeiltuani useita eri hakusanoja, jouduin turhautuneena toteamaan, että joko sopivaa koulutustarjontaa ei ole missään yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa tarjolla tai sitä ei löydy netin syövereistä. Kuluttajat ovat nykyään kärsimättömiä ja ellei sopivaa palvelua tai tässä tapauksessa koulutusta löydy heti niin asia jää usein sikseen.

Digivision tuottaman uuden koulutustarjottimen myötä aikaa ja vaivaa säästyy jatkossa huomattavasti, kun kakkien korkeakoulujen koulutustarjonta löytyy yhdestä paikasta eikä tarvitse enää seikkailla netin hakukoneissa. Hakukoneiden avulla löytyy yleensä vain ne palveluntarjoajat, jotka osaavat markkinoida palveluitaan ja joiden verkkosivut on tehty hakukoneoptimoidusti. Hakukoneiden tuloksissa tulee esille myös paljon turhia tuloksia, kuten jo päättyneitä koulutuksia, mikä hidastaa sopivien koulutusten löytämistä. Kun kaikkien korkeakoulujen tarjonta on jatkossa yhdessä paikassa, koulutusta etsivä voi luottaa siihen, että kriteerien mukainen koulutus löytyy varmasti, jos sitä on saatavilla.

Digivisiossa kehitetään palveluita oppijalähtöisesti

Digivisio hankkeessa uusia palveluita kehitetään erityisesti oppijoiden tarpeet huomioiden. Jotta digitaalisen palvelun asiakaskokemus olisi mahdollisimman hyvä, on kyettävä näkemään kehitettävä palvelu asiakkaan silmin eikä niinkään organisaation lähtökohdista käsin. Uuden koulutustarjottimen myötä korkeakoulut saavat entistä helpommin tietoa, millaisille koulutuksille on kysyntää ja voivat siten kehittää tarjontaansa kysynnän mukaan. Mitä useampi henkilö etsii tarjottimen kautta vaikkapa digimarkkinointikoulutusta, sitä varmemmin sellaista koulutusta palveluun tulee saataville.

Tämänhetkisen aikataulun mukaan Digivision jatkuvan oppimisen tarjotin lanseerataan kuluttajille vuonna 2025. En malta odottaa, että saamme Suomeenkin toimivan palvelun, josta kaikki halukkaat uuden oppijat ja itsensä kehittäjät löytävät itselleen sopivaa koulutustarjontaa helposti muutamalla klikkauksella eikä enää tarvitse kuluttaa turhaa aikaa hakukoneiden tuloksia selaillen. Lisätietoja Digivisio 2030 -hankkeesta löydät osoitteesta https://digivisio2030.fi/.

Kirjoittaja:
Anne Patrikainen
hallinnon asiantuntija, digivision muutoskoordinaattori
Savonia-ammattikorkeakoulu
anne.patrikainen@savonia.fi