Kuvassa kaksi ihmistä laskettelurinteessä, teksti "Tahko ski lift pitch"

Savonia-artikkeli: Kohti luovaa arkea ja yhteistyötä kädet savessa – Tahko Ski Lift Pitchissä esillä Pohjois-Savon monialaisuus

#SavoniaAMK

Tänäkin vuonna järjestettiin Itäisen Suomen suurin start-up -tapahtuma, Tahko Ski Lift Pitch, joka palasi huhtikuussa live-tapahtumaksi Tahkon lavalle ja rinteille. Tapahtuma tuo yhteen yrittäjät sekä sijoittajat. Samalla lanseerattiin jo toista kertaa oma student track kilpailusarja ideansa kaupallistamisen alkuvaiheessa oleville henkilöille, yrittäjille, opiskelijoille, tutkijoille, jotka halusivat harjoittaa myyntitaitojansa käytännössä sekä saada palautetta ideoilleen. Ihmiset pääsivät mukaan tapahtumaan joko yksilöinä tai ryhminä. Parhaat myyntipuheet palkittiin ja Tahkon ympäristö tarjosi hyvät puitteet rennompaan verkostoitumiseen. Tapahtumaa ennen järjestimme valmennustilaisuuksia, joissa oli aikaa ja paikka omien taitojen hiomiselle sekä uusille risteäville kohtaamisille ja varhaisen vaiheen liiketoimintakonseptien konkreettiselle kehittämiselle.

Osallistujat kokivat tärkeäksi sen, että tapahtuma oli käytännönläheinen ja sisältö auttoi heitä laajemman kontekstin ymmärtämisessä sekä oikeiden kontaktien löytämisessä. Tilaisuuksissa pohdittiin ratkaisujen kaupallistamisen eri vaiheita, kuten tuotekehityskumppanien löytämistä ja rahoituksen valmistelua. Valmennuksessa keskeistä on oikeiden kysymysten kysyminen ja oleellisten kytkösten rakentaminen. Lisäksi valmennuksissa kiinnitetään huomiota osallistuvien tiimien tai yksilöiden prioriteetteihin ja esimerkiksi jaksamiseen; kaikkea kun ei voi tehdä heti tai välttämättä yksin. Luova työ on sekä suorittamista että vapaata ajattelua ja tekemistä.

Tämä kädet savessa asenne on se, mitä rakennamme enemmän tulevaisuudesta. On ilo huomata, että konkreettinen yhteistyö tuottaa jo uusia ilmiöitä. Pohjois-Savossa elää erityisen monialainen yhteisö ja on tärkeää, että osaamme yhteisönä myös arvostaa uusia ilmeneviä ratkaisuja, tulivat ne sitten miltä toimialalta tai osaamisalueelta tahansa. Huomioimme vahvasti myös kansainvälisyyden.

Esimerkiksi Bootcamp sekä Draft -ideakiihdytysohjelmilla luomme ympäristöä, joka mahdollistaa erilaisten variaatioiden syntymisen. Näissä ohjelmissa olemme huomanneet, että kaikkia ei voi pakottaa yhteen muottiin. Pikemminkin uuden rakentumista edistetään ruokkimalla monimuotoisuutta. Monimuotoisuus sekä useiden kokeilujen tekeminen liittyvät oleellisesti innovaatiotoimintaan ja sen käytäntöihin.

Tämänkin osalta Pohjois-Savossa yrittäjyyden edistämistä viedään tiiviisti yhteistyössä eteenpäin. Savonia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto sekä Savon ammattiopisto tekevät yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksessa, joka haastaa sekä samalla ruokkii uusia toimintatapoja. Mukana ovat myös yrittäjät, yrittäjäjärjestöt sekä kunnat, joka tukee Co-Creation tyyppistä tekemistä, eli aidosti asiakkaita lähellä olevaa yhteiskehittämistä. Verkostoyhteistyön kautta karttunut näkemys on, että korkeakoulukentällä ja koko maakunnassa mahdollisuuksia oman polun rakentamiseen tarvitaan. Lisäksi rakennetut oppimisreitit haastavat käsitystä, että on vain yksi oikea tapa käsitellä yksilöllisiä tai systeemisiä haasteita. Toiminnan keskiössä on yhteyksien ja ratkaisujen luominen esimerkiksi kiihdytysohjelmiin osallistuvan taitojen, uteliaisuuden sekä erilaisten elämäntilanteiden kautta.

Yhdessä tekemällä saadaan yksinkertaisesti enemmän aikaan, erityisesti kun kehitämme kaupallistamisen käytäntöjä. Seuraava Tahko Ski Lift Pitch järjestetään 12.-13.4.2023 (https://www.tahkoslp.com/), kiitos Kuopion alueen kauppakamari ja heidän loistava tiimi – Business Center Pohjois-Savo kutsuu mukaan kiinnostuneet tahot yhteistyöhön meidän useisiin valmennuksiin ja ensi vuonna tapahtuvaan student track kilpailusarjaan.

Nyt onkin hyvä orientoitua, että uusilla luovilla ideoilla, tuotteilla, palveluilla, toimintamalleilla tai vaikka spin-off yrityksillä on mahdollisuus edetä ketterästi kaupallistamisen askeleilla. Jos kysytte itseltänne; etsin uusia kontakteja, haluaisin pallotella sekä edistää omaa ideaa hyvässä ilmapiirissä ja harjoitella esimerkiksi oman ideani tiivistystä – soita, laita viestiä ja tee ensimmäinen; yleensä oleellisin askel.

Kirjoittaja:

Matti Laitinen
Business Center Pohjois-Savo, innovaatioasiantuntija
puh.+358 44 785 6333
matti.laitinen@savonia.fi
https://www.linkedin.com/in/mattislaitinen/

Tahko Ski Lift Pitch Student Track ohjelmasta

Finaalissa oli yhteensä kuusia tiimiä, jotka kaikki tulivat eri taustoilta; yrityksistä, yliopistosta sekä ammattikorkeakoulusta. Jokainen osallistuja sai palautetta konseptistaan. Pitch oli enintään viiden minuutin esitys idean ytimestä, joka sai sisältää enintään viisi diaa.
Mukaan lukien:
– Mikä on ratkaisemasi ongelma / asiakkaan tarve
– Tarjoamasi ratkaisu tai konsepti
– Markkinat / mahdollisuus
– Mitä konkreettisia askelia pitää ottaa konseptin toteuttamiseksi?
– Esittele oma/ryhmäsi osaaminen, roolit, halu
Arviointikriteerit konseptille olivat:
– Konseptin luovuus
– Miten konsepti idea esiteltiin
– Osallistujan pohdiskelu ja vastaukset lisäkysymyksiin pitchin jälkeen

Erityishuomiot Xyeanne Million & Saireen Shupti – Jemmata ja Linus Awuniji – JEDI selkeästä myyntipuheesta ja Kolindo Nika – Cortex & Tiina Haring – Suomen Kuvauskoulusta ratkaisun luovuudesta

Being a participant at Tahko has been an eye-opening experience as an international student in Finland. Tahko gave me the opportunity to get a firsthand experience of the business world and further strengthened my desire to be an entrepreneur. The entire atmosphere of Tahko has been highly inspiring and refreshing since I got to hear so many unique business ideas, each trying to solve a problem that exists in the world today! I truly appreciate such a big platform for us students and I would definitely love to come back to Tahko again with the humble goal of making it to the top of the mountain!
Saireen Shupti – Team Jemmata

Student Track oli erittäin hieno ja hyvähenkinen tapahtuma, josta itse sain paljon arvokasta pitchaus-kokemusta, paljon hyvää palautetta ja paljon uusia kontakteja jatkoa varten. Huippuhyvä mahdollisuus kehittää itseä ja viedä omaa ideaa eteenpäin. Suosittelen osallistumaan!
Kimmo Rautiainen – Butterfly Brick

Tahko Ski Lift Student Track Kilpailusarjan voittaja Kimmo Rautiainen – Butterfly Brick – Kuvaaja: Reino Hartikainen