PERHE-kaulakoru. Valmistus ja suunnittelu Tanja Hassinen ja Ronja Hämäläinen.

Savonia-artikkeli: Koko maailma mahtuu palloon – Sukellus malliston muotoiluun Savonian ja KuPSin kanssa

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS


KuPS:lle koruja? Täh?

Tämä oli meidänkin reaktiomme, kun kuulimme, ketä on tänä vuonna messissä malliston muotoilun kurssilla. KuPS juhlii 100-vuotisjuhlaa, ja toive heiltä oli Savonian muotoilun opiskelijoiden avulla saada ideoita juhla(koru)mallistoon!

Konsepti vaikutti kiinnostavalta sekä mukavan haastavalta, joten otimme siitä koppia – tuloksiin olemmekin todella tyytyväisiä. Matka ei ollut helppo, mutta täysin vörtti.

Koru- sekä tuotemallisto KuPS:in satavuotisjuhlaa varten. 3D-mallinnus Tanja Hassinen ja Jaana Hyvönen.
Koru- sekä tuotemallisto KuPS:in satavuotisjuhlaa varten. 3D-mallinnus Tanja Hassinen ja Jaana Hyvönen.

Sukellus asiakastyöskentelyyn

Aloitimme projektin tutustumalla KuPSin ja heidän arvoihinsa. KuPS ei ollut kenellekään meistä ennestään kovin tuttu, joten teimme paljon taustatutkimusta. Kurssin työkalut auttoivat meitä selvittämään asiakkaalle tärkeät arvot, kohderyhmät ja muut tärkeät seikat työhön liittyen. Näiden lisäksi teimme tutkimusta nykyisistä sekä tulevista trendeistä.

Tästä oli hyvä siirtyä suunnitteluvaiheeseen. Loimme mallistoa varten tarinan sekä kaksi käyttäjäpro iilijao,ille mallisto olisi suunnattu. Käyttäjäprofiilien luominen auttoi paljon työskentelyämme, sillä oli helpompaa luoda tuotteita ”oikealle ihmiselle”. Sitten alkoikin tuotesuunnitteluvaihe. Tehtävänä oli luonnostella 100 erilaista tuotetta, ja tämä vaihe olikin ryhmällemme haastavin, mikä tuli meille kaikille yllätyksenä. Tuntui, että olimme hieman kuopassa projektin kanssa, että emme ole oikein saaneet mitään hyvää
aikaiseksi. Opettajien kanssa pidetyt ohjaustuokiot kuitenkin auttoivat meitä

pääsemään kuopasta, ja asiat alkoivat selkenemään. Tästä eteenpäin sävelet olivatkin suhteellisen selvät, ja aloimmekin suunnittelemaan kahta erillistä mallistoa, koru- sekä tuotemallistot.

Muotoilijan täytyy olla tietoinen monesta asiasta

Halusimme, että molemmissa mallistoissa olisi yhtenäinen sävel, jalkapalloistakin löytyvä kuusikulmio ja tämän muodon toistuvuus. Sen päätimme yhden pikaisen luonnoksen pohjalta. Tästä huomaa, miten tärkeää luonnostelu on, ja ettei kaiken tarvitse olla heti täydellistä. Parhaat ideat syntyvätkin usein vahingossa.

Tuotteiden suunnittelua helpotti trendien sekä hintaluokkien kertaaminen. Tavoite oli tehdä mallistoista sellaiset, joissa olisi tuotteita kaikille. Tässä oli tärkeää miettiä materiaali- sekä tuotantokustannuksia. Puhelimen kuoret sekä kangasmerkit ovat huomattavasti paljon helpompia ja halvempia valmistaa, kuin ruostumattomasta teräksestä tehty rannekoru, johon asiakas saa vielä halutessaan mieleisensä kaiverruksen. KuPSin fanikunta on laaja, kannattajia löytyy monesta eri ikä- sekä varakkuustasosta, ja halusimme, että kaikki saisivat jotakin, millä juhlistaa sadan vuoden matkaa.

PERHE-kaulakoru. Valmistus ja suunnittelu Tanja Hassinen ja Ronja Hämäläinen.
PERHE-kaulakoru. Valmistus ja suunnittelu Tanja Hassinen ja Ronja Hämäläinen.

Muutaman prototyypinkin saimme aikaiseksi, vaikka aika oli loppuvaiheessa kortilla. Yhden hopeisen kaulakorun, sekä kahdet parit vanerisia korvakoruja, oman työn tuloksen näkeminen ihan konkreettisena oli hieno lopetus kurssille.

Opintojakso oli yksi opettavimmista opintojemme aikana, ja pääsimme kokemaan, minkälaista oikean muotoilijan työ on. KuPS oli tyytyväinen projektiin, ja vaikka emme päässeetkään jatkojalostamaan ideoitamme, oli tämä mahdollisuus silti huikea ja opimme paljon tärkeitä työkaluja tulevaisuutta varten!

Kirjoittajat:

Tanja Hassinen ja Ronja Hämäläinen, muotoilun opiskelijat.