lehmiä navetassa

Savonia-artikkeli: Maatalousteknologian uusia tuulia – poikimisvahteja ja viljan on-line laboratorioita

#SavoniaAMK

Helsingin Maatalouskonemessuilla (13.-15.10.2022) vieraili järjestäjien mukaan 17 000 kävijää. Karkeasti laskettuna messujen väkimäärä oli siis sama, kuin suurin osa iisalmelaisista olisi piipahtanut Messukeskuksessa! Maatalouskonemessujen suosio ei yllätä, sillä näyttely kattaa koneet karjataloudesta kasvinviljelyn kautta metsätalouteen.

Uudet innovaatiot, koneet ja niiden hypistely livenä kiinnostavat viljelijöitä. Maatalouskonemessujen lisäksi alan teknologiaprojektit levittävät uusien teknologisten ratkaisuiden ilosanomaa ja laitteista saatavia hyötyjä, teknologioiden rajoituksia ja reunaehtoja unohtamatta. SavoFarm 4.0 -hankkeessa on esimerkiksi pilotoitu aurinkoenergian hyödyntämistä maatiloilla. Sen lisäksi tietoa on kerätty navettateknologioista, maatalouden koneista, sovelluksista ja järjestelmistä. Pääset tutustumaan SavoFarmin tietokortteihin täällä.

Tietokorteissa on oma osionsa eläinten hyvinvointiteknologiasta, mutta jos kaipaat tietoa poikimisen edistymistä laitteista, kannattaa vilkaista Poikimisvahdit h-hetken ennakointiin -juttu TTS Työtehoseuran Kestävää kehitystä maatalouteen uusilla teknologialla -hankkeessa perustetuilta Digimaatalous.fi -verkkosivuilta. Sivuilta löytyy tietoa myös pötsin happamuutta mittaavien antureiden hyödyistä ja haasteista.

Kuva: Kestävää kehitystä maatalouteen uusilla teknologioilla -hanke järjesti Maatalouskonemessuilla ohjattuja kävelykierroksia, joilla tutustuttiin maatalouden innovaatioihin. Maatalouden tekoälysovellusten lisäksi kuulimme GrainSense Flow on-line laboratoriosta, jonka avulla voidaan määrittää viljan laatua viljavirrasta esimerkiksi puinnin aikana. Kuva: Reetta Palva, TTS.

Jännityksellä odotan, millaisia uusia tuulia seuraavilla Maatalouskonemessuilla haistellaan. Jos olet kiinnostunut maatalousteknologian kehityksestä, pistä seurantaan digimaatalous.fi -verkkosivun lisäksi ÄlyAgri-verkosto (ÄlyAgri on Vimeo) ja Maaseudun innovaatioryhmät

Maatalouskonemessuilta löytyi mielenkiintoisia esityksiä. Navetta täynnä robotiikkaa -keskustelussa Käytännön Maamiehen Annaleena Ylhäinen, Keskipohjanmaan koulutusyhtymän Maarit Kärki sekä viljelijät Janne Kokkonen ja Anna Länsisalmi-Keisala pohdiskelivat navettateknologian mahdollisuuksia ja rajoitteita. Keskustelussa nousi esille, että käytössä olevan teknologian tulee olla helppokäyttöistä, toimintavarmaa ja riittävän luotettavaa.

Taisipa joku puhujista tuumata, ettei hän halua olla laborantti. – Teknologian tulisi siis olla apuväline, jolla voidaan helpottaa työtehtäviä tai tarkkailla muutoksia eläinten terveydessä, ei itsetarkoitus.

Kirjoittaja:
Salla Ruuska, SavoFarm 4.0 -hankkeen erityisasiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu

SavoFarm 4.0 -hankkeen (1.2.2020 – 31.10.2022) tavoitteena oli tuottaa maatilojen ja luonnonvara-alalla työskentelevien käyttöön uutta tietoa maatalousteknologiasta. Hankkeen kotipesä on Iisalmessa. Projektissa mukana olivat Ylä-Savon Ammattiopisto, Luonnonvarakeskus Luke ja Savonia-ammattikorkeakoulu Oy. Hanketta rahoitti Euroopan aluekehitysrahasto.