Kaksi naisopiskelijaa kahvilla.

Savonia-artikkeli: Matkailu- ja ravitsemisalan kilpailuista potkua uralle

#SavoniaAMK

Vastuullisuus, kestävät ruokaratkaisut sekä pellolta pöytään –toimintamalli olivat keskiössä, kun Savonian restonomiopiskelija Kirsikka Suoranta loisti Food Business Challenge –kilpailun ideasarjassa.

Kolmatta vuotta monimuotototeutuksessa opiskeleva Kirsikka Suoranta työsti liikeideaa uudenlaisesta valmisateriaperheestä ja pääsi tällä kilpailun finaaliin, kolmen parhaan työn joukkoon. Finaalissa 24.3.2022 hän sijoittui hienosti toiseksi.

– Finaali oli erittäin antoisa kokemus ja oli mielenkiintoista nähdä eri kilpailijoiden esitykset. Tuomaristoa paikalla oli kuusi kovan luokan ammattilaista, joilla on alan viime hetken tietoa. Tuomareiden aito mielenkiinto ja palaute työstä oli kullanarvoista, Kirsikka kertoo.

Hän toteaa, että kisaan osallistuminen oli hyödyllistä asiantuntijuuden ja ammatti-identiteetin kasvun sekä verkostoitumisen vuoksi. – Suosittelen lämpimästi kaikkia, joilla on pienintäkään kipinää yrittäjyyteen tai innovatiiviseen ideointiin, ottamaan osaa seuraavaan kilpailuun!

Food Business Challenge –kilpailun järjesti Seinäjoen ammattikorkeakoulu yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Food Business Challengessa haetaan uusia liikeideoita, tuotteita tai palveluita. Kilpailussa on kaksi sarjaa: ideasarja, jossa haetaan korkealentoisuutta ja rohkeaa muutosta sekä start up -sarja, jossa painottuvat liiketoiminta ja toteutettavuus.

Kirsikka Suoranta esittämässä ideaansa tuomaristolle

Kilpailu tähtää osaamisen ja elinkeinon kehittymiseen

Matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoille voi opintojen aikana tarjoutua mahdollisuuksia osallistua erilaisiin kisoihin, joissa pääsee esittelemään oppimiaan tietoja ja taitoja. Vuosittain toistuvat esimerkiksi Restokisat, joka kokoaa yhteen kaikki Suomen ammattikorkeakoulut, joissa on tarjolla alan koulutusta.

Kisoihin osallistuvat joukkueet pääsevät tutustumaan muiden oppilaitosten restonomiopiskelijoihin sekä järjestävän oppilaitoksen alueeseen alamme näkökulmasta. Restokisoissa alueen elinkeino onkin tärkeässä roolissa, ja käytännönläheiset kisatehtävät saadaan suoraan alueen toimijoilta.

Vuosittain Savoniasta on osallistuttu myös kansainvälisiin AEHT-kisoihin, joissa opiskelijat työstävät kansainvälisissä työryhmissä järjestäjämaan antamia tehtäviä. Myös nämä tehtävät ovat olleet käytännönläheisiä, alueen ja elinkeinon kehittymiseen tähtääviä kokonaisuuksia.

AEHT-kisa on ollut viime vuodet tauolla pandemian vuoksi, mutta toivottavasti pääsemme pian taas mukaan tähän mielenkiintoiseen ja antoisaan tapahtumaan. Kisojen järjestäjämaa vaihtuu vuosittain. Viimeksi kisa järjestettiin syksyllä 2019 Kroatiassa, ja tuolloin Savonian opiskelija sijoittui hollantilaisparinsa kanssa Hospitality management –sarjassa kolmanneksi.

Miksi lähteä kisaamaan?

Kilpailuihin osallistumalla opiskelija osoittaa aktiivisuutta, haastaa itsensä ja oppii uutta. Kokemus voi antaa itseluottamusta ja varmuutta myös työelämässä vastaan tuleviin koitoksiin. Kisameriitti onkin mainio lisä ansioluetteloon.

Kilpailumatkoilla pääsee tutustumaan uusiin alueisiin ja saa kenties laajojakin uusia verkostoja. Samalla laajenee ymmärrys alasta sekä sen toimijoista ja erilaisista käytänteistä. Kilpailut voivat myös olla varsin hauskoja kokemuksia. Niissä koetaan mieleenpainuvia elämyksiä jännittävistä kilpailutilanteista usein loistokkaisiin päätösgaaloihin. Opiskeluaikana kannattaa siis rohkeasti hyödyntää nämä mahdollisuudet!

Kirjoittajat:
Petra Laakso, lehtori, matkailu- ja ravitsemisala, petra.laakso@savonia.fi
Merja Vehviläinen, lehtori, matkailu- ja ravitsemisala, merja.vehvilainen@savonia.fi