Tahko Ski Lift Pitch Student Track osallistujia istumassa ja kuuntelemassa.

Savonia-artikkeli: Pohjois-Savossa edistetään luovien yrittäjien, opiskelijoiden ja tutkijoiden liikeideoita

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Vuonna 2023 järjestettiin Itäisen Suomen suurin start-up-tapahtuma, Tahko Ski Lift Pitch, joka palasi huhtikuussa live-tapahtumaksi Tahkon lavalle ja rinteille. Tapahtuma tuo yhteen yrittäjät sekä sijoittajat. Samalla lanseerattiin jo kolmatta kertaa oma student track -kilpailusarja ideansa kaupallistamisen alkuvaiheessa oleville henkilöille. Ohjelma on suunnattu yrittäjille, opiskelijoille, tutkijoille, jotka halusivat harjoittaa myyntitaitojaan käytännössä sekä saada palautetta liikeideoilleen, esimerkiksi tuote- ja palveluidealle.

Student Track -ideakilpailu kannustaa alueen opiskelijoita ja kaikkia luovuudesta tai yrittäjyydestä kiinnostuneita tuomaan esiin liikeideoita. Kilpailu on Business Center Pohjois-Savon, Kuopion alueen kauppakamarin ja oppilaitosyhteistyökumppaneiden yhdessä toteuttama ohjelma. Ideakilpailussa kisaajat esittelevät, eli pitchaavat oman liikeideansa ja ratkaisun asiantuntijatuomaristolle. Tuomaristo arvioi voittajaa valitessaan esitetyn idean ominaisuuksien lisäksi esiintymistä ja valmiutta vastata tarkentaviin lisäkysymyksiin.

Student Trackin voittajana tutkijan yritysidea betonin kosteuden kuvantamisesta

Betoni on maailman ylivoimaisesti käytetyin rakennusaine – ja sen vuoksi teknillisen fysiikan väitöskirjatutkijan Petri Kuuselan yritysidea betonirakenteiden kosteuden uudenlaisesta mittausmenetelmästä on valtaisan markkinan äärellä.

Kuuselan yritysidean nimi, Betomo, on yhdistelmä sanoista betoni ja tomografia, ja viittaa näin betonin sähköiseen kuvantamiseen Rakennustyömailla on tärkeää varmistaa betonin riittävä kuivuus, jos betoni on tarkoitus pinnoittaa. Nykyisin betonin kosteusmittauksissa hyödynnetään ilmankosteuteen perustuvia antureita, jotka on porattava betonin sisään tai jätettävä betonivalun sisälle

Yliopiston yrittäjyys- ja innovaatiopalveluiden asiantuntijat auttavat opiskelijoita ja tutkijoita tutkimuksen kaupallistamisessa. Petri Kuuselan kipinä yrittämiseen syttyi varsin perinteiseen tapaan yrittäjyyskurssilla, ja sen jälkeen Betomo-yritysidea on saanut suorastaan lentävän lähdön. Alunperin Kuuselan oli Tarkoitus vain osallistua yrittäjyyskurssille, mutta kurssilla innovaatioasiantuntija Tomi Tuovinen sai hänet mukaan Tahko Ski Lift Pitchiin.

Huhtikuussa Tahko Ski Lift Pitch -pitchauskilpailussa Kuusela veti voiton yritysideallaan Student Track -sarjassa. Menestys jatkui toukokuun alussa Kotkassa *ship Startup Festivalin pitchauskisassa, jossa Kuusela otti toisen sijan ja 3000 euron rahapalkinnon yritystoiminnan aloituksen tukemiseen.

Betomo herättää jo laajemmin mielenkiintoa. Tavoitteena on hankkia yhteistyökumppaneita yrityspuolelta, jotta menetelmää voi testata tositoimissa. Lisäksi saadaan näkymää yritysten tarpeista ja kriittisistä kohteista, joita on tarpeen kuvata. Kiinnostusta ratkaisulle löytyy niin teollisuuden kuin rakentajien puolelta.

Tahko Ski Lift Pitch Student Trackin osallistujia tuulettamassa lavalla.

Business Center Pohjois-Savo tarjoaa valmentavia kursseja ja ohjelmia omien ratkaisujen eteenpäinviemiseen ja verkostoitumiseen

Pohjois-Savossa on loistavat mahdollisuudet osallistua erilaisiin ohjelmiin ja valmentaviin tapahtumiin, joiden yhteydessä saa askeleita oman idean eteenpäinviemiseen tai esimerkiksi palautetta idealleen ja esiintymistaitojen kehittämiseen. Useimpiin ohjelmiin hakeakseen ei tarvitse olla perustettua yritystä, vaan mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat kehittää luovia ongelmanratkaisutaitojaan, hakea verkostoja tai kehittää konkreettisesti eteenpäin omaa tuote- tai palveluideaa.

Tulevan vuoden aikana Business Center Pohjois-Savo toteuttaa useita ohjelmia, tapahtumia ja kursseja, joihin voi ilmoittautua ympäri vuoden. Tarjolla on esimerkiksi Havuja Bootcamp -ideakiihdytysohjelma, sekä Draft liikeideakilpailu, jossa voi saada rahoitusta 4000 € asti. Bootcamp sekä Draft -ohjelmilla luodaan ympäristöä, joka mahdollistaa erilaisten yhdistelmien syntymisen. Uuden luomisessa kaikkia ei voi pakottaa yhteen muottiin. Pikemminkin uusien ratkaisujen rakentumista edistetään ruokkimalla monimuotoisuutta. Monimuotoisuus sekä useiden kokeilujen tekeminen liittyvät oleellisesti tuotekehittelyyn sekä innovaatiotoimintaan. Business Center Pohjois-Savon verkostossa on useita yrittäjiä, järjestöjä sekä kuntia, joka tukee myös Co-Creation tyyppistä tekemistä, eli aidosti asiakkaita lähellä olevaa yhteiskehittämistä.

Nyt onkin hyvä orientoitua, että uusilla luovilla ideoilla, tuotteilla, palveluilla, toimintamalleilla tai vaikka spin-off yrityksillä on mahdollisuus edetä ketterästi kaupallistamisen askeleilla. Jos kysytte itseltänne; etsin uusia kontakteja, haluaisin pallotella sekä edistää omaa ideaa hyvässä ilmapiirissä ja harjoitella esimerkiksi oman ideani tiivistystä – soita, laita viestiä ja tee ensimmäinen; yleensä oleellisin askel.

www.bcpohjois-savo.fi
www.bcpohjois-savo.fi/palvelut/liikeidean-kehittaminen/
https://draftprogram.com/
https://www.tahkoslp.com/

Kirjoittaja:

Matti Laitinen, valmentaja, Business Center, +358 44 785 6333, matti.laitinen@savonia.fi

Business Centerin logo