Savonia-artikkeli: Yläkoululaisten kouluruokailu uuteen nousuun!

Yläkoululaisten kouluruokailun lisääminen on yhtenä tavoitteena Savonian hallinnoimalla, Savolaisuus on makuasia –hankkeella. Mukana on myös Suomen suosituin tubettaja Roni Bäck!

Roni Bäck vieraili Kuopiossa ma 30.8. Minna Canthin koululla Savolaisuus on makuasian kutsumana. Päivän agendalla oli tehdä sellainen video, joka kannustaisi pohjoissavolaisia yläkoululaisia takaisin koululounaan pariin.

Viikko videon julkaisun jälkeen (1.10.) sitä oli jo katsottu yli 200 000 kertaa. Videon kommentit Ronin kanavalla ovat yllättävän positiivisia kouluruoan suhteen.

Mitä mietteitä video sinussa herättää? Videon näet klikkaamalla tästä.

Kouluruoka ei maistu

Savon Sanomissa hiljattain julkaistussa mielipidekirjoituksessa viitataan siihen surulliseen tosiasiaan, että vain harvat yläkoululaiset Pohjois-Savossa syövät koululounaansa (Savon Sanomat, Lukijan Sanomat, 28.9.2021).

On hienoa, että aiheesta käydään keskustelua. THL:n vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn mukaan 38,2 prosenttia Pohjois-Savon 8. ja 9. luokkalaisista eivät syö koululounasta päivittäin. (thl.fi/kouluterveyskysely, sivustolla vierailtu 29.9.2021)

Luku on huolestuttava. Miten yläkoululaiset jaksavat energisinä ja hyvinvoivina päiviensä läpi ilman säännöllistä ateriarytmiä? Koululounaat valmistetaan lautasmallin mukaisesti, joten tämän koululaisille ilmaisen aterian avulla varmistetaan, että kaikilla yläkoululaisilla on mahdollisuus ainakin yhteen lämpimään ja terveelliseen ateriaan arkipäivinä.

Toivottavasti Ronin sanomana tämä tosiasia ja viesti menee paremmin perille. Ilmainen kouluruoka on suhteellisen ainutlaatuinen asia kansainvälisesti katsottuna. Se auttaa tutkitusti jaksamaan paremmin niin koulussa, kun harrastustenkin parissa.

Ronin video on jaettu kaikille Pohjois-Savon yläkouluille toivoen, että mahdollisimman moni koulu näyttäisi videon yläkoululaisille ja että aiheesta keskusteltaisiin videon kannustamana. Savolaisuus on makuasia -hankkeen tavoitteena on videon avulla nostaa kouluruokailu uuteen kunniaan ja myös tehdä lähiruokaa tutuksi näille tulevaisuuden kuluttajille.

Lähiruoka parrasvaloihin

Syyskuun 24. päivänä Savolaisuus on makuasia -hanke osatoteuttajineen (Savon ammattiopisto, Ylä-Savon ammattiopisto, Palvelualan Opisto Kuopio) yhdessä Iisalmen kaupungin ruokapalveluiden ja Servica Oy:n kanssa viettivät lähiruokapäivää läheltä tulevista raaka-aineista valmistetuilla ruokalistoillaan.

Ronin vieraillessa Minna Canthin yläkoululla päivän lounaana oli paikallisista raaka-aineista valmistettu jauhelihakastike.
Lähiruokapäivänä Roni julkaisi kouluruokailuvideonsa ja samana päivänä parrasvaloihin nostettiin erityisesti lähiruoka. Tärkeää on erityisesti se, kuinka pienetkin lisäykset lähiruoan käytössä julkisissa ateriapalveluissa mahdollistavat hyvän taloudellisen kasvun alueelle. Voit lukea aiheesta lisää klikkaamalla tästä.

Teemaa jatkettiin vielä Savolaisuus on makuasia -hankkeen järjestämässä virtuaalisessa päättäjäinfossa 28.9., jonka aikana pyrittiin avaamaan asiaa myös Pohjois-Savon uusille kuntapäättäjille.

Tubettaja Roni Bäck seisoo koulun keittiössä kasvoillaan roiskesuojamaski ja käsissään siniset kumihanskat. Roni pitelee käsissään keittiövälineitä ja hän hymyilee katsoen suoraan kameraan.

Päättäjäinfossa käyty keskustelu osoittaa, että tahtotilaa löytyy, kunhan oikeat keinot osataan valjastaa käytäntöön. Muun muassa raaka-ainelähtöinen ruokalistan suunnittelu, riittävä vuoropuhelu koko ruoantuotantoketjun kesken, erilaiset kilpailutusmenetelmät ja selkeiden raamien asettaminen ruokapalvelusopimuksiin mahdollistavat paremman lähiraaka-aineiden käytön jopa ilman lisäkustannuksia.

Kaikki nämä aiheet ovat tärkeitä, isoja ja vaativat aktiivisuutta niin kuluttajien, päättäjien kuin paikallisten yrittäjienkin taholta. Mikään näistäkään asioista ei kuitenkaan ole ylitsepääsemättömän iso. Ratkaisuja löytyy, niistä pitää vain keskustella ja sen jälkeen tulee tehdä konkreettisia päätöksiä asioiden suotuisaksi muuttamiseksi.

Savolaisuus on makuasia -hanke on osa Kuopion alueen European Region of Gastronomy 2020-2021 hankekokonaisuutta.
Tavoitteena on nostaa lähiruoan arvostusta erityisesti tulevaisuuden kuluttajien eli lasten, nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Paikallisten ymmärrystä Pohjois-Savossa halutaan lisätä siitä, että täältä ei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Alueella on puhtaat, hyvät raaka-aineet lähellä ja niitä kannattaa käyttää!

Lähiruoan käytöllä on monia edullisia vaikutuksia esimerkiksi aluetalouteen ja hiilijalanjälkeen. Hankkeessa keskitytään myös myötävaikuttamaan suomalaiseen ruokaan liittyvän tiedon levittämiseen ja lähiruoan käytön edistämiseen eri organisaatioissa, palvelujen tuottajissa ja muissa kohderyhmissä Pohjois-Savon alueella sekä tuottajien, kuluttajien ja yritysten välisten yhteistyöverkostojen kehittämiseen.

Hanke loppuu vuoden 2021 lopussa mutta toivottavasti olemme onnistuneet tekemään osamme keskustelun avaamiseksi ja konkreettisten muutosten mahdollistamiseksi.

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, projektipäällikkö Savolaisuus on makuasia -hanke
Jonna Smedberg, projektiasiantuntija Savolaisuus on makuasia -hanke