Kukkia puupöydällä

Savonia-artikkeli: Ystävyyden kesä Remnikun lastenleirillä!

#SavoniaAMK
#SavoniaUAS

Vietimme ikimuistoisen viikon Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa Viron Lastekaitse Liiton (Viron lastensuojeluliiton) järjestämällä lastenleirillä 5.-10.8.2023 upean Peipsjärven rannalla. Leirille osallistui 140 7–14-vuotiasta lasta.

Kuva 1: Leiripäivät avataan lipun nostolla ja palkintojen jaolla.
Kuva 1: Leiripäivät avataan lipun nostolla ja palkintojen jaolla.

Savonia järjestää kesäopintoina Viron lastenleirin, jolle voi osallistua kaikista koulutusohjelmista. Tänä vuonna leirin kaikki opiskelijat olivat sosionomi -koulutusohjelmasta. Opintojakson tarkoituksena on, että opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat tiimeissä lapsille sosiaalipedagogista toimintaa työskennellen osana monikulttuurista ja moniammatillista työryhmää.

Leiri rakentuu yhteisöllisyyden ja osallisuuden periaatteille. Leiripäivät alkavat lipunnostosta, palkintojen jakamisesta ja ryhmätanssista. Tunnelmaan pääsee jo aamusta, kun lasten aito ilo välittyy heidän kannustaessa toisiaan. Jokainen on tärkeä ja jokaisen suorituksesta iloitaan yhdessä. Tästäkin näkyy hyvin leirillä teemana oleva ystävyyden kesä.

Leiripäivien aikana lapset osallistuivat opiskelijoiden järjestämiin erilaisiin peli-, taide- ja liikuntatuokioihin. Päivät päättyivät kaikille yhteiseen iltaohjelmaan salissa, jossa lapset esittivät erilaisia ohjelmanumeroita, kuten laulua, tanssia, roolihahmoja. Ennen nukkumaanmenoa pääsi joka ilta vielä tanssimaan discossa.

Tarjoamme opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden viettää leirin lasten kanssa, jotka tulevat erilaisista lähtökohdista. Oli ilo huomata, miten opiskelijamme suunnittelivat, toteuttivat ja arvioivat omaa toimintaansa – oppiminen tuli nimenomaan learning by doing! Tämä vaati myös epävarmuuden sietokykyä, heittäytymistä ja vastuunottoa sekä omasta että ryhmän toiminnasta. Tiimityötaidot hioutuivat leirin aikana neuvotellessa muun muassa aikatauluista ja aktiviteettien järjestämisestä. Iltaisin oppimiskokemukset purettiin vielä ryhmässä keskustellen ja toisilta oppien.

Opiskelijat nostivat merkityksellisinä oppimiskokemuksina leiriltä lasten kohtaamisen ja ohjaamisen. Aluksi hieman jännitti ohjata lapsiryhmiä vieraalla kielellä, mutta kokemus oli rohkaiseva ja innostava. Rohkeus ohjata vieraalla kielellä kasvoi ja molemminpuolinen ymmärrys syntyi siitä huolimatta, että yhteistä kieltä ei välttämättä edes ollut.

Lasten rohkeus ja halu esiintyä yllätti, mikä vahvisti ajatusta kannustamisen, yhteisöllisyyden ja turvallisen ilmapiirin luomisen tärkeydestä – täällä tosiaan kohdataan lapsi ja annetaan hänelle merkityksellinen osallisuuden kokemus. Yhteisen kokemuksen myötä myös leirille lähtenyt joukko eri ryhmien opiskelijoita tutustui toisiinsa ja meille muodostui todella hyvä tiimi, jossa voitiin oppia, vaihtaa ajatuksia, tsempata, rentoutua, nauraa ja hullutella. Remnikusta jää tänäkin kesänä hienot muistot! Toivottavasti palaamme tänne taas vuoden päästä elokuussa.

Seuraa leiriä:
Instagramissa: @remniku_noortelaager
Facebookissa: Remniku noortelaager

Kirjoittajat:

Sanna Heiskanen, hoitotyön lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, sanna.heiskanen@savonia.fi
Johanna Komulainen, sosiaalialan lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu, johanna.komulainen@savonia.fi