Savonia-artikkeli: Sinun tiimisi!

Oletko käynyt pakohuoneessa? Siis sellaisessa jonkin teeman ympärille rakennetussa suljetussa tilassa, josta pitää selvittää tiensä annettujen vihjeiden avulla ulos. Lukkojen takaa on tunti aikaa löytää avain siihen viimeiseenkin lukkoon. Tunti on joskus pitkä aika ja joskus se menee nopeasti. Pakohuoneessa aika lentää. Ihan oikeasti, kokeile vaikka.

Muutaman kerran olen käynyt pakohuoneessa. Jokaisessa on ollut oma teemansa ja erilaisten arvoitusten ja pulmien ratkaisujen kautta on pitänyt yrittää selvittää tie ulos. Monesti siinä olemme onnistuneet mutta emme aina. Onnistunut kokemus palkitsee. Se on hieno tunne kun löytämäsi avain kääntyy viimeisessä lukossa ja tie on auki. Tunne on palkitseva. Kaiken vaivan ja rahan arvoinen.

Olen päässyt kokeilemaan pakohuoneita eri kaupungeissa ja hyvinkin erilaisia. Joskus olemme olleet liikkeellä isommalla porukalla ja joskus vaimon kanssa kahden. Aina merkittävässä roolissa on kuitenkin myös henkilö, joka johdattaa arvoituksen saloihin, kuljettaa silmät sidottuina huoneeseen ja lopulta lukitsee oven perässä. Ovi kiinni ja aika alkaa.

Tehkää yhteistyötä

Jokaisessa pakohuoneessa tämä henkilökunnan jäsen on muistanut mainita, että tehkää yhteistyötä, puhukaa, puhukaa lisää, kertokaa mitä löysitte, tehkää yhteistyötä, toimikaa tiiminä. Se on se tärkein avain kaikkeen. Tiiminä toimiminen. Jos tiiminä osataan toimia, niin ratkaisut löytyvät ja lukot aukeaa. Joskus myös se kaikkein viimeisinkin. Yksin puurtamalla mistään ei tule mitään.

Pakohuoneessa kannattaa eri jäsenten erilaisia taitoja hyödyntää. Joltakin päässä laskeminen onnistuu hyvin. Toinen tietää historiasta kysyttyjä asioita. Kolmannen päättelykyky on omaa luokkaansa. Koska kello käy ja aika on kortilla kannattaa näitä taitoja hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Vaihtaa tarvittaessa ongelmanratkaisijaksi toinen henkilö, jolta ongelma mahdollisesti ratkeaa nopeammin. Kaikilla on se sama yhteinen tavoite, jota kohti kilvoitellaan. Avata se viimeinen lukossa oleva ovi.

Erilaisia taitoja

Samalla tavalla jokaisella meistä on taitoja, joilla voimme rikastuttaa oman tiimimme toimintaa työ- ja opiskeluelämässä. Voidaan sanoa, että tiimissä toimimisen taidot ovat hyvin merkittävät. Kun jokainen kantaa kortensa kekoon saadaan paras tulos aikaan. Usein kuitenkaan meillä ei onneksi ole niin kiire kuin tuolla pakohuoneessa. Aikaa on enemmän kuin tunti. Tiimiin voimme tuoda omaa osaamistamme ja samalla myös oppia muilta. Tiimissä toimiminen mahdollistaa myös mahdollisuuden oppia uutta kysymällä ja seuraamalla toisten työskentelyä.

Olen toiminut useamman vuoden ammatillista peruskoulutusta antavissa oppilaitoksissa kuraattorina. Nyt hiljattain olen saanut tutustua myös Savoniaan ja siellä annettaviin työelämätaitoihin korkeakoulussa. Samanlaiset asiat nousevat esille keskustellessa oppilaitoksissa opettajien ja työelämäedustajien kanssa. Tärkeitä ovat opettajilta saatu ammattialan osaaminen ja myös tiimissä toimimisen taito. Kun osaat toimia osana tiimiä tuet muiden toimintaa ja opit samalla itse.

Uskalla kysyä

Pakohuoneessa sarja eri ongelmia tai arvoituksia täytyy saada nopeasti ratkaistua. Työelämässä usein ongelmaan löytyy joltakin ratkaisu, kun sitä lähdetään yhdessä pohtimaan. Vanha sanonta, kysyvä ei tieltä eksy, pitää edelleen paikkansa. Yhdessä tekemisen taitoja on lupa myös opetella. Ei kaikkea voi valmiiksi osata. Tärkeää on kuitenkin omaksua ajatus, että yhdessä saamme parhaan tuloksen aikaan ja olemme enemmän. Yhdessä avaamme eteen tulevat lukot ja muutkin ongelmat. Yhdessä löydämme ratkaisut.

Mukavaa ja antoisaa kesää sinulle ja tiimillesi!

Jarkko Juvonen, vs. korkeakoulukuraattori