Savonia

Savonia-artikkeli: Vastuullista liikkumista Kuopiossa

Linja-auto pysähtyneenä Kuopion kaupungintalon edessä.
Projektipäällikkö Tiina Kuosmanen: ”Yhteensä molempina kesinä kuljetettiin vajaa 8000 matkailijaa. Kun jokainen kulki vähintään kaksi matkaa, toteutettiin Hop-On Hop-Off –kulkuvälineillä noin 16 000 reissua.”

Kaksi vuotta sitten Kuopion katukuvaan ilmestyi mielenkiintoinen ilmiö: vihreäkeltakukkainen Hop-On Hop-Off –kaupunkibussi. Linjuri liikennöi viisi kertaa päivässä Kuopion keskustan alueella. Samalla kuviolla koristeltu laiva m/s Princess Anne kuljetti matkustajia lähivesillä, matkustajasatamasta Bellanrantaan ja Rauhalahteen sekä takaisin.

Aamuvuoroilla bussissa oli mukana usein bussiemäntä, joka antoi hyviä vinkkejä lomapäivän viettoon Kuopiossa suomeksi ja englanniksi. Hop-On Hop-Off –bussi- ja laivaemäntinä toimivat Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat.

Savonian projektipäällikkö Tiina Kuosmanen kertoo, että tavoitteena on ollut mahdollistaa niin paikallisten kuin matkailijoiden helppo siirtyminen eri matkailukohteisiin Kuopion keskustan alueella.

– Yhteensä molempina kesinä kuljetettiin vajaa 8000 matkailijaa. Kun jokainen kulki vähintään kaksi matkaa, toteutettiin Hop-On Hop-Off –kulkuvälineillä noin 16 000 reissua.

Kuosmanen painottaa konseptin erikoisuutta, jossa Hop-On Hop-Off on ollut linja-auto ja laiva -yhdistelmä. Eihän Kallaveden rannalla sijaitsevaa Kuopiota voi ajatella ilman laivamatkoja.Projektipäällikkö Tiina Kuosmanen: ”Yhteensä molempina kesinä kuljetettiin vajaa 8000 matkailijaa. Kun jokainen kulki vähintään kaksi matkaa, toteutettiin Hop-On Hop-Off –kulkuvälineillä noin 16 000 reissua.”

– Syksyn 2022 aikana tehtiin Hop-On Hop-Off –konseptin hiilijalanjäljen laskenta. Tuo laskenta osoitti, että matkustajamäärät, aikataulut ja ajonopeudet vaikuttivat hiilikuorman syntyyn.

Uuttakin on tulossa Kuosmasen mukaan. Nyt kesällä testataankin tuoretta Green Hop-On Hop-Off –ideaa. Näin liikutaan vastuullisesti Kuopiossa.

– Siinä hyödynnetään olemassa olevia kulkuvälineitä siirryttäessä matkailukohteiden välillä. Paikallisbussi, tilataksi, polkupyörät ja laivat tarjoavat vastuullisemman vaihtoehdon liikkua Kuopiossa.

Lisäksi Kuosmanen muistuttaa, että Hop-On Hop-Off -tunnelmaan pääsee virittäytymään ja tutustumaan kohteisiin, vaikka kotisohvalta käsin lataamalla mobiililaitteeseen Salmi AR-sovelluksen, josta voi valita savon-, suomen -ja englanninkieliset Hop-On Hop-Off Kuopio -digiopastukset. 

Niistä suomenkielisen opastuksen on selostanut Kuopion kaupunginteatterin entinen johtaja Pakka Laasonen. Mukana digiopastusten toteutuksessa olivat lisäksi Kuopion oppaat ja Savonian opiskelijat.

Päivä Kuopiossa Hop-On Hop-Off –konseptin kehittäminen –hanke on Pohjois-Savon liiton (EAKR), kuopiolaisten matkailuyrittäjien, Kuopion kaupungin ja Savonian rahoittama yhteishanke, jolla parannetaan matkailukohteiden saatavuutta. Savonia toimii hankkeen hallinnoijana.

Kirjoittajat:

Tiina Kuosmanen
Tki-asiantuntija

Jouni Vornanen
Tiedottaja

Kuva: Tiina Kuosmanen