
Savonia-artikkeli: Villiä bisnestä yhteistyöllä – Savonian opiskelijat ja hankkeet yrittäjien tukena
This work is licensed under CC BY-SA 4.0
Savonian Mikrokadun kampuksen luokassa on iloinen puheensorina. Ihmisiä on kokoontunut pieniin ryhmiin ja keskustelun lomassa piirrellään paperille kuvioita tai näpytellään asioita läppärille. Menossa on Matkailupalvelujen muotoilun opintojakso, mutta tunnilla on tänään mukana myös muita kuin opiskelijoita ja kaksi opettajaa. Opintojaksolle on kutsuttu mukaan paikallisia luonnontuote- ja luontopalveluyrittäjiä, joiden toimintaa opiskelijat pääsevät kehittämään.
Kati Ukkonen istuu yhdessä pienryhmässä ja kertoo parhaillaan oman yrityksensä tuotteista ja palveluista. Ukkonen on hiljattain perustanut Waudevillit-yrityksen, joka tarjoaa luontoon liittyviä palveluja, työnohjausta sekä nepsy-valmennusta. Opiskelijat kyselevät Ukkoselta vielä tarkentavia kysymyksiä ja alkavat sitten hahmotella palvelupolkua läppärillä suoraan suunnittelupohjaan.
– Aika vaikeita kysymyksiä, mutta tämä auttaa kyllä hahmottamaan omaa tekemistä, Ukkonen toteaa.
– Tämä on yksin yrittäjälle hyvä juttu. Nuoret ovat todella innovatiivisia ja heillä on hyviä kysymyksiä. Ajatukset ovat omassa päässä vähän kuin mylläkkänä ja niitä on hyvä yhdessä pähkäillä. Kaiken kaikkiaan rikastuttava kokemus ja lopputulos selkeyttää ja auttaa hahmottamaan polkua. Tulee hyviä oivalluksia ja aukkokohtia esiin, Ukkonen kuvailee yhteistyötä opiskelijoiden kanssa.
Opettajat Antti Kares ja Sanna Rantala seuraavat keskustelujen etenemistä taustalla ja käyvät tarvittaessa auttamassa kehitystyötä oikeaan suuntaan.
– Onhan tämä melkoinen sekamelska, kun yritetään yhdistää 30 opiskelijan ja 10 kiireisen yrittäjän aikataulut. Mutta tällä tavalla saadaan aidot työelämän caset käsittelyyn eikä tarvitse tehdä mitään kuvitteellisia juttuja, Kares toteaa.
Osalla kurssin opiskelijoista on taustalla pitkä kokemus mainostoimistoista graafisen suunnittelun tehtävistä ja tämä näkyy selvästi myös ryhmätöiden tuotoksissa. Yrittäjät saavat yhteistyön tuloksena visualisoidun palvelupolun, jonka avulla on helpompi lähteä sanoittamaan palvelua myös yrityksen viestinnässä asiakkaan suuntaan. Kati Ukkosen kohdalla yhteistyö jatkuu tästä vielä eteenpäin, sillä yksi opiskelijoista perehtyi yrityksen toimintaan niin hyvin, että haluaa tehdä lopputyönä verkkokaupan Waudevilleille.
Luokassa on mukana myös hanketoimijoita, jotka osallistuvat ryhmätöihin yrittäjien tukena. Yrittäjät ovat saaneet kutsun tilaisuuteen Metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa -hankkeen kautta (MELLI-hanke). Yrittäjät ovat hankkeen tapahtumissa tutustuneet toisiinsa, ja tätä kautta on syntynyt myös aitoa yhteistyötä.

– Olimme MELLI-hankkeen teltassa Elonkorjuutapahtumassa esittelemässä omia tuotteitamme. Sieltä se yhteistyö lähti. Nyt meillä on Katin ja Niinan kanssa yhteinen lasten luontopäivä tulossa ensi kesänä, Kaunismaan tilan yrittäjä Tuulikki Böhmisch kertoo.
Greenwingsin yrittäjä Niina Liimatainen iloitsee myös hankkeen synnyttämästä yhteistyöstä.
– Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2018 ja aika yksinäistä puurtamista tämä on ollut. Nyt yhteinen Luonnontaikaa-tapahtuma on saanut jo lihaa luiden ympärille ja on yksi perinteikkään Vekara-Varkauden tapahtumista. Ilman MELLI- hankkeen tarjoamia tilaisuuksia emme olisi tutustuneet, eikä tämäkään yhteistyö olisi syntynyt. Toiveenamme on tietysti, että tämä uusi yhteistyö poikii vielä monta uutta mahdollisuutta. Yhdessä olemme enemmän.
Ukkonen vetää vielä yhteen kaikkien kolmen yrittäjän ajatukset. – Uskomme, että luontoyrittäjyys on tulevaisuutta. Tarvitsemme kuitenkin MELLI-hankkeen tapaisia avauksia, jotka tuovat pieniä yksin yrittäjiä yhteen yhdistämään voimavaransa ja luomaan uutta.
Metsistä ja luonnontuotteista liiketoimintaa (MELLI) -hanke toteutettiin Suomen metsäkeskuksen ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä 1.12.2022 – 31.12.2024. Hankkeen päätavoitteena oli edistää luonnontuotealan osaamista Pohjois-Savossa sekä kehittää luonnontuotealan liiketoimintaa osana kokonaiskestävää ja kannattavaa metsätaloutta. Hankkeen rahoittajana oli Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.
Kirjoittaja:
Heli Tossavainen, TKI-suunnittelija, Savonia-ammattikorkeakoulu, heli.tossavainen@savonia.fi