Lavalla seisoo henkilö ja hänen edessään yleisöss istuu suuri joukko juhlavasti pukeutunutta yleisöä.

Savonian gaalassa bisnesalan leijonat kannustivat InnoTech-opiskelijoita

Savonia-ammattikorkeakoulun Microkadun kampukselle kokoontui perjantaina 18.11. jo kolmatta kertaa juhlava joukko bisneshenkisiä opiskelijoita ja alan konkareita.

Gaalan yhteydessä Savonian InnoTech-liiketoiminnan YAMK-tutkintoa suorittaville opiskelijoille järjestettiin tv:stä tuttu Leijonan kita –tilaisuus. Kilpailussa opiskelijat esittelevät ulkopuolisille asiantuntijoille ja rahoittajille innovointiprosessin tuloksena syntyneitä tuotteita tai palveluita. Kukin tiimi saa palautteen Savonian leijonilta. Taitojaan esitteli kahdeksan monialaista tiimiä.

InnoTech-liiketoiminnan ryhmän opinnot alkoivat Savonialla tammikuussa 2022.

Yksi leijonsta, Savonian yrityspalvelujohtaja Kaija Sääski, on ylpeä uudesta tutkinnosta ja Leijonan kitaan marssivista innovatiivisista opiskelijoista.

– Tämä on äärimmäisen hienoa, että meillä on YAMK-tutkinto, jossa puhutaan yritysideoiden keksimisestä. Meidän opiskelijaryhmät ovat kaiken lisäksi monialaisia. Tämä on koko Suomessa aivan poikkeuksellista. Olemme saaneet luotua täysin ainutlaatuisen kombinaation, Sääski kertoo.

Voitto burgerin mitalla

Kisan voitti Vinkki vitoset -niminen tiimi ideallaan Perunaburgeri. Toiseksi tuli tiimi 4 Seasons 4 Reasons idealla Roihu-sytytyspussista ja kolmanneksi Lego masters -tiimi eläkepakkauksella.

Voittotiimi Vinkki vitoset koostuu kahdesta tradenomista: Asta Kankkusesta ja Mikko Rallista sekä kahdesta muotoilijasta: Tiina Lappalainen-Väisäsestä ja Irina Rekiranta-Luukkosesta.

Neljä ihmistä katsoo kameraan.
Vinkki vitoset, vasemmalta: Mikko Ralli, Asta Kankkunen, Tiina Lappalainen-Väisänen ja Irina Rekiranta-Luukkonen.

Voittanut idea eli Perunaburger on uuniperuna, joka muistuttaa perinteistä burgeria ja sen pohjan ja kannen välissä on täytettä. Perunaburger on valmisruokapakaste.

– Suhtaudumme intohimoisesti tähän tuotteeseen. Me haluamme pelastaa maailman! Idea ei ole kenenkään yhden tiimiläisen taustasta lähtöisin, vaan olemme luoneet yhteisesti uutta, Irina Rekiranta-Luukkonen kertoo.

Peruna burgeri.
Perunaburger.

– Meillä kaikilla on omat vahvuusalueet, joita olemme pyrkineet hyödyntämään, Mikko Ralli kertoo.

Vinkki vitoset saivat ideansa suunnitteluvaiheessa rahoitusta Draft-kilpailun kautta, jonka avulla he ostivat konsultaatiota Savo Grow -kehitysyhtiöstä. He käyttivät myös Suonenjoen kaupungin testikeittiötä. Viljelijä Jari Venäläiseltä ryhmä sai perunoita.

Leijonat esittelyssä

Kaija Sääsken lisäksi Savonian Leijonan kidassa karjuivat:

Kari Voutila, hallitustyöntekijä Kuopiosta. Hänen missionsa on auttaa itäsuomalaisia pk- ja startup-yrityksiä menestymään. Ennen kilpailun alkua Voutila kertoi haluavansa ennen kaikkea nähdä kilpailijoiden innostuksen aiheeseensa.

– Haluan nähdä paloa idean puolesta: että tiimi ja tekijät ovat aidosti kiinnostuneita ja idea on sydämen asia heille. Ilman paloa aiheet jäävät vajaiksi, Voutila kertoo.

Tuomarit istuvat.
Leijonat.

Jari Osmala, pitkän uran kansainvälisillä markkinoilla tehnyt bisnesenkeli ja hallitustyöntekijä tuo leijoniin operatiivista kokemusta ja liiketoiminnan strategisia taitoja.

– Jotkut olivat edenneet ideoidensa kanssa erittäin pitkälle ja tuoneet ajatuksensa hyvin selkeästi esille. Pohdin esityksiä katsoessani, että voisinko itse ryhtyä auttamaan tätä ideaa, onko se riittävän hyvä siihen, Osmala kertoo.

Kaija Savolainen on kansainvälisen taustan omaava innovaattori, joka toimii Kuopion alueen kauppakamarin johtajana ja pitää erityisen tärkeänä liiketoiminnan jatkuvaa kehitystä.

– Opiskelijat ovat saapuneet paikalle ympäri Suomea ja olen sitä mieltä, että mitä enemmän tuotamme uusia ideoita maahamme, niin sen parempi. Parhaat ideat pärjäävät paitsi meidän kidoissamme, mutta myös maailmalla, Savolainen kertoo.

Noora Tuikka on start-up-yrityksiin keskittyvän pääomasijoittaja ja Nostetta Venturesin toimitusjohtaja, jolla on monipuolinen kokemus liiketoiminnan ja markkinoinnin kehityksestä kansainvälisissä kasvuyrityksissä.

– Mukavan ajankohtaisia aiheita löytyi paljon. Mukana oli hyvin valmisteltuja keissejä, joita oli pohdittu paljon. Olen ollut itsekin pöydän toisella puolella startupissa hakemassa rahoitusta ja koen sen olevan yksi vahvuuksistani leijonana, Tuikka kertoo.