Kun laulu tuntuu laulajan sydämen alla, se tuntuu myös kuulijan sydämessä

Perinteisessä Kuopion Musiikkikeskuksen avoimien ovien päivässä 15.2.2024 Musiikkikeskus, Kuopion kaupunginorkesteri, Kuopion konservatorio, Kuopion taidelukio Lumit, Savonia-AMK:n Musiikin ja tanssin yksikkö ja Sibelius-Akatemian yksikkö esittelivät toimintaansa. Erilaisten esitysten ja ohjelman lisäksi vierailijat pääsivät seuraamaan läheltä talon toimintaa. Tästä oli kyse myös tutkintosalissa järjestetyissä avoimissa lauluharjoituksissa kun Savonian ensimmäisen vuoden opiskelija Elizaveta Pugovkina harjoitteli Händelin aariaa lehtori Annastiina Tahkolan johdolla.

Harjoitustuokio alkoi peilin avulla. Peili on laulajalle hyvä apuväline, sillä sen avulla voi tarkkailla, että ääni lähtee oikeasta paikasta. Usein laulaessa tehdään asioita helposti yli. Maallikolle voikin tulla yllätyksenä, kuinka fyysistä klassinen laulu on.

-On tärkeää, että äänellä on kokonaisvaltainen yhteys koko kroppaan. Sanonkin aina, että kun laulaja tuntee laulun sydämen alapuolella, silloin se puhuttelee myös kuulijan sydäntä, Tahkola kertoo.

Nuori nainen seisoo peilin edessä selin kuvaan, toinen nainen on nostanut käden kyljilleen ja laulaa.
Peili on tärkeä apuväline laulajalle. Lehtori Annastiina Tahkola näyttää Elizaveta Pugovkinalle, miten äänen tulee tuntua kyljissä.

Pugovkina hioi opettajan johdolla italiankielistä Händelin aariaa, joka kuullaan myös 17.4. Musiikkikeskuksen kamarisalissa esitettävässä konsertissa.

– Aaria on palvelijattaren laulu ja se kertoo hänen salaisesta rakkaudestaan, Pugovkina sanoo.

Harjoituksen edetessä Pugovkina ja Tahkola kävivät läpi aarian keskeisimpiä kohtia. Laulaja sai opettajalta konkreettisia neuvoja esimerkiksi siitä, miten vokaalit ja konsonantit kannattaa kussakin kohdassa ääntää ja miten hengitys tukee laulua parhaiten.

Elizaveta Pugovkina kertoo tähtäävänsä opintojen myötä ammattilaulajaksi ja -muusikoksi. Hän myöntää, että lauluharjoitus yleisön edessä jännitti jonkin verran. Laulusta sitä ei kyllä huomannut, vaan hänen kaunis sopraanonsa ihastutti yleisöä.

-Tähti on syttynyt, paikalla olleet musiikinystävät arvioivat.

Tutustu Savonian musiikin ja tanssin opetukseen täältä.