Kerran savonialainen, aina savonialainen

Korumuotoilija Anna-Reetta Väänänen on ollut tavalla tai toisella tekemisissä Savonian kanssa jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän nimittäin aloitti muotoilun AMK-opinnot vuonna 2004.

-Alun perin haaveilin graafikon opinnoista ja sarjakuvataiteilijan urasta. Olin kuitenkin siinä käsityksessä, että muotoilun puolelle olisi helpompi päästä sisälle ja hainkin sinne tarkoituksenani vaihtaa linjaa myöhemmin. Korumuotoilijan penkki kuitenkin imaisi minut heti ensimmäisen vuoden aikana, ja sille tielleni jäin, hän muistelee.

Opinnoista on jäänyt hyviä muistoja. Erityisesti mieleen on jäänyt tiivis yhteis- ja ryhmähenki.

– Eri vuoden opiskelijat hengailivat samoissa tiloissa. Jaoimme yhdessä oivalluksia. Nylundin Risto ja Kesolan Juhani osasivat opettajina luoda hyvän ja kannustavan hengen opintoihin.

Opiskelu Savonialla rohkaisi uteliaisuuteen, luovaan hulluuteen ja toi uskoa omaan tekemiseen. Kolmantena vuonna Anna-Reetta oli vaihdossa Saksassa.

– Jos Savonialta sain eväiksi tarvittavan uteliaisuuden, Saksasta tarttui mukaan työmoraali. Siellä opiskelu oli hyvin toisenlaista – aikatauluista ei joustettu.

Anna-Reetta on myös opettanut itse Savonialla.

– Se alkoi oikeastaan vähän sattumalta. Satuin kerran tulemaan morjestamaan entisiä opettajia ja mainitsin tekemistäni avoimen yliopiston brändäyksen opinnoista. Tulin ensin sijaiseksi vetämään yhtä opintojaksoa ja myöhemmin lisää.

YAMK-tutkinnosta uutta näkemystä liiketoimintaan

Vuonna 2017 hän suoritti Savonialla myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

– Olin tällä välin perustanut oman yrityksen ja koin, että tarvitsen lisää välineitä strategiseen ajatteluun ja sen viemiseen käytäntöön. Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto oli hyvä lisä muotoilijan koulutukseen. Koen, että tällaiset yhdistelmät ovat hedelmällisiä. YAMKia tehdessä tein opintoja koko ajan omaa yritystä ja liiketoimintaa silmällä pitäen.

Opintojen jälkeenkin Anna-Reetta Väänänen on pitänyt tiiviisti yhteyttä Savonialle. Yhteydenpito onkin hyvä esimerkki onnistuneesta alumniyhteistyöstä: suhteen ei tarvitse katketa valmistumiseen.

– Varsinkin näin yksinyrittäjän näkökulmasta koen erittäin tärkeänä, että Savonialla on edelleen ihmisiä, joille voin soittaa, kysyä apua, kontakteja tai vaikka kuulumisia. Vähän kuin olisi etätyökaveri.

Anna-Reetta on ollut mukana myös useissa hankkeissa eri rooleissa. Hän kertoo saaneensa hankkeista sellaista pääomaa, mitä ei olisi osannut edes odottaa: tietoa, kontakteja, teknologiaa ja jatkuvan kehityksen mallia.

– Esimerkiksi viimeisimmäksi osallistuin tekoälykoulutukseen. Alumnitilaisuuksissa olen taas nähnyt kollegoita, ja tapaamisten pohjalta on ollut luontevaa kehitellä yhteisiä ideoita ja vaikkapa näyttelyitä. Olen mukana myös Eukonkannon MM-kisojen järjestelyissä, ja Savonian opiskelijat tekivät meille opinnäytetyön, josta oli hyötyä tapahtumalle ja koko paikkakunnalle.

Hänen mukaansa Savonialla on hyvä asenne, alumnit huomioidaan ja heihin pidetään yhteyttä mukavalla tavalla.

– Savonia on kuin alusta, missä voi tapahtua mitä vaan.

Nainen istuu pöydän ääressä kädessään metallisaha, edessä jykevä puupölkky.
Näin yksinyrittäjän näkökulmasta pidän erittäin tärkeänä, että Savonialla on edelleen ihmisiä, joille voin soittaa, kysyä apua, kontakteja tai vaikka kuulumisia. Vähän kuin olisi etätyökaveri, Anna-Reetta Väänänen sanoo.