Sauma-näyttely on avattu

Kuopion taidemuseon ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönäyttely Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa avajaísia vietettiin 26.4.2024.

Museonjohtaja Anna Vilkuna ja Savonia-ammattikorkeakoulun edustaja, TKI-asiantuntija Raisa Leinonen toivottivat puheillaan yleisön tervetulleiksi ja esittelivät näyttelyä. Leinonen muistutti näyttelyn olevan oiva esimerkki Savonian 140-vuotisen muotoilukoulutuksen tasosta ja perinteistä. Paikalla on yleisöä runsaasti, samoin näyttelyn töiden tai itse näyttelyn suunnitteluun osallistuneita opiskelijoita. Tilaisuudessa nähtiin myös poikkitaiteellinen Neuleperformanssi, kun Savonian tanssinopettajaopiskelijat esiintyivät vaatemuotoilun opiskelijoiden suunnittelemat neuleasut yllään.

Myös tanssinopettajaopiskelijat esiintyivät näyttelyn avajaissa.

Kaikkiaan näyttelyä suunniteltiin 14 eri opintojaksolla. Opiskelijoille ei annettu tarkkaa ohjeistusta museon taholta, vaan he saivat lähteä tulkitsemaan museon teoksia vapaasti. Taidemuseolla toivottiin näyttelyyn räväkkyyttä, ja sitä myös saatiin. Tilasta löytyy muun muassa karaokepiste. Myös digitaalisuutta ollaan hyödynnetty teoksissa.

Nainen poseeraa maalauksen edessä samassa asennossa kuin maalauksen kuva.
Aino Sareksen Vapaus käsittelee kehollisuutta.

Yksi vahva esillenouseva teema on kehollisuus. Tätä teemaa Aino Sares käsitteli Vapaus-teoksessaan, jonka esikuva löytyy niin ikään näyttelystä sekä lopullisena maalauksena että pienempinä luonnosversioina.

– Tässä työssä olen käsitellyt naisen keho- ja ulkonäköpaineita. Ihailin sitä, miten rauhallinen työni esikuva oli omassa kehossaan. Maalauksen työstämisestä tuli minulle itselleni matka naisellisuuteen ja omana itsenä olemisen rauhaan, hän kertoo.

Lisää näyttelyn suunnittelusta pääset lukemaan tuoreista Savonian Sanomista sekä tästä jutusta.

Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa -näyttely Kuopion taidemuseolla 27.4.-1.9.2024.