Opinto-opas

Opinto-opas
Vuonna 2022 alkavat ja sitä aiemmat koulutukset
Savonian uuden opinto-oppaan (2023 ja tämän jälkeen alkavat koulutukset) löydät täältä.
Lähtökohdat | Osaamistavoitteet | Opintojen rakenne | Asiantuntijuuden kehittyminen | Toteutus | Opintojaksotaulukko |
ES15S Sähkötekniikan tutkinto-ohjelma
Osaamistavoitteet
Sähköenergian tuotanto, jakelu ja käyttö ovat yhteiskunnan toimivuuden ja hyvinvoinnin edellytys. Uusia tapoja sähkön tuotannolle ja käytölle kehitetään jatkuvasti teollisuuteen ja yksityistalouksiin.
Sähköinsinöörien tehtävät ovat keskeisiä sähköjärjestelmien ylläpidossa ja kehittämisessä. He vastaavat sähkön tuotannosta, jakelusta, käytöstä ja sähköjärjestelmien suunnittelusta ja rakentamisesta sekä kiinteistöissä että teollisuudessa. Sähköinsinöörien on myös mahdollista erikoistua laiteläheiseen tietotekniikkaan. Tuotantoprosessit ovat tietotekniikkaohjattuja ja tietotekniikka on sulautettu osaksi muuta laitteistoa. Laiteläheiseen tietotekniikkaan erikoistunut insinööri suunnittelee ja toteuttaa modernien laitteiden älykkyyden ja käyttömukavuuden.
Tutkinto-ohjelmasta valmistuvat insinöörit toimivat alan yrityksissä mm. suunnittelu-, tuotekehitys-, esimies- ja myyntitehtävissä sekä koulutustehtävissä.
Opiskelija voi suuntautua talotekniikkaan ja sähkönjakeluun tai sähkökäyttöihin ja automaatioon tai laiteläheiseen tietotekniikkaan.
Tutkinto-ohjelmasta valmistuvat talotekniikan ja sähkönjakelun tai sähkökäytöt ja automaation syventävät opinnot valinneet sähköinsinöörit suorittavat KTM:n päätöksen mukaisen määrän sähköalan opintoja, joiden perusteella heidät katsotaan opintojen osalta riittävän ammattitaitoisiksi valvomaan ja itsenäisesti tekemään koulutustaan vastaavan alan sähkö- ja käyttötyötä. Opinnot sisältävät myös perehtymisen ja osallistumisen sähköturvallisuustutkintoon. Sähköinsinöörin tutkinto, suoritettu sähköturvallisuustutkinto ja työkokemus valmistumisen jälkeen antavat mahdollisuuden hakea sähköpätevyyttä, joka on edellytys mm. sähkötöiden johtajan tai käytön johtajan tehtäviin yrityksissä. Koulutuksen sisältö täyttää myös talotekniikan sähkösuunnittelijan vaatimukset.
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot sisältävät vahvan matemaattis-luonnontieteellisen perustan, kieli- ja kulttuuriopintoja, tuotantotalouden opintoja, sähkötekniikan perus- ja ammattiopintoja sekä ohjattuja harjoittelujaksoja ja opinnäytetyön. Osa opinnoista toteutetaan työelämäläheisesti, tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä maksullisen palvelutoiminnan yhteistyöprojekteja hyödyntäen. Tutkinto-ohjelma mahdollistaa vaihto-opiskelun yhteistyökorkeakouluissa.
Valmistuvien insinöörien työllistymistilanne on erittäin hyvä. He sijoittuvat pääasiassa teollisuusyrityksiin, suunnittelutoimistoihin sekä julkiselle että yksityiselle palvelusektorille.
Keskeiset opintokokonaisuudet
Talotekniikka ja sähkönjakelu, suuntautumisen yleiskuvaus
Sähköisen talotekniikan opinnot perehdyttävät opiskelijan asuin-, liike- ja palvelukiinteistöjen sähköteknisten järjestelmien suunnitteluun ja käyttöön. Opiskelun aikana tulevat tutuksi sähköasennukset, kiinteistöautomaatio ja kiinteistöjen ohjausjärjestelmät sekä modernit suunnitteluohjelmistot. Opintoihin kuuluu älykäs kiinteistöautomaatio eli älytalotekniikka, joka tarkoittaa tietojärjestelmien avulla tehtäviä sähköverkon laitteiden valvontaa, ohjauksia ja mittauksia, esimerkkeinä sähkökiukaan, valaistuksen tai ilmastoinnin ohjaus ja käyttö. Sähköisen talotekniikan koulutuksen tavoitteena on kouluttaa järjestelmien suunnittelijoita, rakentajia ja rakentamiseen liittyvien projektien vastuuhenkilöitä, kiinteistöjen sähköjärjestelmien käyttäjiä ja käytön valvojia sekä huollon ja kunnossapidon ammattilaisia.
Nykyaikainen sähkönjakelujärjestelmä, toimiva sähköverkko ja monipuoliset automaatiojärjestelmät varmistavat luotettavan sähköntoimituksen asiakkaalle. Sähkönjakelutekniikan opinnot perehdyttävät sähkönjakeluverkkojen teknistaloudelliseen suunnitteluun, mitoitukseen, käyttöön ja rakentamiseen.
Tässä yhteydessä sähkönjakelulla tarkoitetaan sekä kiinteistöjen sähköverkkoja että verkkoyhtiöiden hallinnoimia jakelujärjestelmiä. Verkkoyhtiöiden tehtäviin kuuluu sähköenergian jakelu luotettavasti, turvallisesti ja taloudellisesti. Verkon rakentamisyhtiöt sopivat verkkoyhtiöiden kanssa verkon käytöstä, huollosta, valvonnasta, rakentamisesta ja vikapäivystyksistä. Sähkönjakeluyritykset (verkkoyhtiöt) ja rakennuttajat tarvitsevat erilaisia sähköinsinöörejä – mm. sähköverkon kehittäjiä, ylläpitäjiä, rakennuttajia, teknisiä asiantuntijoita, projektiosaajia, myyjiä sekä automaation asiantuntijoita. Lainsäädännön tunteminen on otettu entistä vahvemmin mukaan koulutuksen sisältöihin.
Sähkökäytöt ja automaatio, suuntautumisen yleiskuvaus
Sähkökäyttöjä ovat sähkömoottorit ohjaus- ja liitäntälaitteineen, joilla voidaan esimerkiksi käyttää vesipumppua tai liittää tuulivoimala yleiseen sähköverkkoon. Teollisuudessa ja energiantuotannossa tarvitaan sähkömoottoreiden ohjauksia ja toimintojen automatisointia. Teollisuuden prosesseja ohjataan kyseiseen tarkoitukseen suunnitelluilla automaatiolaitteilla, esim. ohjelmoitavilla logiikoilla.
Syventymiskohteemme tarjoaa kattavaa tietoa sekä käytännön harjoituksia teollisuuden sähköjärjestelmistä, sähkökäyttöjen tehoelektroniikkasovelluksista ja sähkömoottoreista, automaatiolaitteista sekä automaatiolaitteiden sovellusohjelmoinnista.
Sähkökäyttöjen kehittyminen on ollut voimakasta ja se on vaikuttanut erityisesti teollisuuden järjestelmien toiminnan tehostumiseen ja sitä kautta mittavaan energian säästöön. Koulutusalalta valmistuvat insinöörit perehtyvät myös uusiutuvien energiamuotojen tuotantotekniikoihin ja niihin liittyviin sähköjärjestelmiin.
Sähkökäytöt ja automaatio työllistää sähköinsinöörejä tuotekehityksessä, laitesuunnittelussa, järjestelmäsuunnittelussa sekä huollossa ja kunnossapidossa. Usein sähköinsinöörin tehtävät ovat hankintoihin ja kunnossapitoon liittyviä projekteja sekä myynnin tehtäviä.
Laiteläheinen tietotekniikka, suuntautumisen yleiskuvaus
Sähköinsinöörien on myös mahdollista erikoistua laiteläheiseen tietotekniikkaan. Autoja, maatalous- ja metsäkoneita, puhelimia ja kodinkoneita ohjataan ja hallitaan prosessoreiden avulla. Tuotantoprosessit ovat tietotekniikkaohjattuja. Näissä järjestelmissä tietotekniikka on sulautettu osaksi muuta laitteistoa. Laiteläheiseen tietotekniikkaan erikoistunut suunnitteluinsinööri suunnittelee ja toteuttaa modernien laitteiden älykkyyden ja käyttömukavuuden.
Laiteläheiseen tietotekniikkaan perehtyneen suunnitteluinsinöörin toimenkuvaan kuuluu ohjelmointitehtävien ohella myös elektroniikkasuunnittelua, sähkönmittaus- ja anturitekniikan tuntemusta jo pelkästään ohjelmointi- ja testausympäristön rakentamisen vuoksi. Varsinkin pienemmissä yrityksissä on tarpeen rakentaa myös prototyyppilaitteistot itse. Tällöin olisi osattava toteuttaa sähköisen signaalin käsittelyn perusasiat ja langaton tiedonsiirto. Ohjelmointitaidon olisi syytä ulottua myös käyttöliittymien toteutusalueelle, tiedon siirtämiseen tietoverkkoihin ja siellä tietokantoihin.
Sähköinsinöörin koulutus on eurooppalaista ja suomalaista tasoa 6.
Sähköinsinöörin (AMK) osaamisprofiili muodostuu kompetensseista.
Pidätämme oikeuden opetussuunnitelmien muutoksiin mm. opiskeltavien sisältöjen päivitystarpeiden takia.