Emmi Hottinen, tradenomi (AMK)

Olin juuri saanut suoritettua viimeiset ylioppilaskokeet, kun aloitin jo seuraavaa urakkaa eli korkeakoulujen pääsykokeisiin valmistautumista. Kunnianhimoisena tavoitteenani oli hakea opiskelemaan kauppatieteitä, enkä tällöin nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa opiskelupaikan suhteen. Laitoin siis kaiken panostukseni kauppatieteiden pääsykokeeseen, kävin valmennuskurssin ja tsemppasin itseäni henkisesti. Opinto-ohjaajani oli muistuttanut vielä hakuaikana, että hakukohteita on tärkeää laittaa useampi kaiken varalta, vaikka tietäisikin kirkkaasti, mihin haluaisi jatko-opiskelemaan. Toiseksi vaihtoehdoksi olinkin laittanut Savonia-ammattikorkeakoulun Wellness-liiketalouden tutkinto-ohjelman.

Ja kuinkas sitten kävikään. Kauppatieteiden pääsykoepäivä koitti ja istuin luentosalissa kuin en ikinä aikaisemmin olisi kuullutkaan asioista, joista kokeessa oli kyse. Pääsykoe menikin aivan penkin alle, vaikken tietenkään saanut tietoa tuloksista vielä pääsykokeesta poistuessani. Kun pääsin kotiin, otin esille materiaalit, jotka oli opiskeltava Wellness-liiketalouden pääsykokeeseen. Tähän koitokseen oli lukuaikaa yhden päivän verran, jonka aikana selasin materiaalin kertaalleen läpi. Toisena pääsykoeaamuna ehdin vielä nukkua pommiinkin, mutta onneksi samaan kokeeseen osallistuva ystäväni herätti minut soittamalla. Ehdin aivan viime tipassa mukaan pääsykokeeseen, jossa oli tällöin menestyttävä sekä haastattelussa että kirjallisessa osiossa tullakseen valituksi.

Nyt kolme vuotta myöhemmin muistelen kaoottista kevättä lämmöllä. Kaikki menikin kuten oikeastaan pitikin, sillä pääsin rimaa hipoen sellaiseen opiskelupaikkaan, josta olen todella kokenut hyötyväni. Nyt kolme vuotta liiketaloutta opiskeltuani voinkin todeta, että nämä vuodet Savonialla eivät todellakaan ole menneet hukkaan – päinvastoin. Opiskelin ensimmäisen vuoden ajan wellness-liiketaloutta, jonka kautta löysin todellisen mielenkiinnonkohteeni eli laskentatoimen. Vaihdoinkin opiskelualaa ensimmäisen vuoden jälkeen perinteiseen liiketalouteen, jossa valitsin pääaineekseni taloushallinnon. Vaihto onnistui sujuvasti ja pääsin heti mukaan uuteen luokkaan ja opintoihin. Olenkin nauttinut opinnoistani paljon, sillä loppujen lopuksi pääsin opiskelemaan juuri sitä, mistä olen aidosti kiinnostunut. Näin jälkikäteen ajatellen en edes hakiessani Savoniaan tiennyt, kuinka monipuolinen liiketalouden tutkinto osaakaan olla.

Paras vinkkini hakijalle onkin, että kannattaa hakea juuri sitä paikkaa, mikä eniten itseään kiinnostaa. Tässä vaiheessa kannattaa olla ajattelematta liian mustavalkoisesti ja pohtia ykköshakukohteen lisäksi myös muita vaihtoehtoja eri korkeakoulujen välillä. Eikä ikinä ole liian myöhäistä hakea opiskelemaan. Liiketalouden tutkinto onkin siitä mahtava, että se antaa todella hyvän pohjan sekä työllistymiselle että jatko-opintoihin hakeutumiselle. Savonian kaltaista ammattikorkeakoulua voin todella suositella jokaiselle.


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!