Kaisa Purmonen, tradenomi

Liikunnan ammattilaisesta Wellness-tradenomiksi

Olen 23-vuotias opiskelija, jonka sydän sykkii liikunnanohjaamiselle. Yläasteen jälkeen opiskelin urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi ja valmistuttuani toimin täysipäiväisesti liikunnanohjaajana kaksi vuotta eli ohjasin kaikenlaisia liikuntaryhmiä sekä toimin uinninvalvojana.  Tykkäsin työstäni todella paljon, mutta tiesin koko ajan haluavani jatkaa vielä opiskeluja. Tunsin, että ohjauspuoli oli hallussa, mutta paloin halusta päästä suunnittelemaan ja järjestelemään toimintaa vähän ylemmältä tasolta. Mielessäni pyöri kehitysideoita niin ohjauksiin kuin esimiestoimintaan liittyen. Halusin siis oppia lisää organisoinnista, kehittämisestä ja johtamisesta.

Pohdiskellessani jatko-opintoja harkitsin mm. liikunnanohjaajan koulutusta, mutta minähän omasin jo hyvän liikunta-alan koulutuksen. Varmasti sieltäkin olisin oppinut paljon, mutta ajattelin liiketalouden opintojen avaavan minulle enemmän ovia. Tulevaisuudessa voisin kuitenkin nähdä itseni liikunta-alan yrittäjänä, jolloin liiketalouden laaja osaaminen on tärkeää.

Vuonna 2015 oli aika hakea opiskelemaan liiketaloutta, mutta opiskelupaikka ei vielä auennut. Halu opiskelemaan oli kuitenkin todella kova, joten päätin lähteä vuodeksi Tampereen urheiluhierojakouluun. Sieltä sain paljon oppia ihmisen anatomiasta ja käsitykseni ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kasvoi, toki käteen jäi koulutetun hierojan paperitkin.

Intoni opiskeluun vain kasvoi tuon vuoden aikana, ja kun kevään 2016 haku läheni, tuli Opintopolussa vastaan Wellness-liiketalouden opinnot. Kuvausta lukiessani ajattelin opintojen olevan juuri eikä melkein sitä, mitä halusin. Saisin haluamani liiketalouden koulutuksen höystettynä hyvinvoinnilla.

Opiskelupaikan avautuessa minua odotti muutto Tampereelta Kuopioon, se kyllä jännitti. Onnekseni jännitys jäi opiskeluinnostuksen jalkoihin ja ensimmäisen syksyn jälkeen olinkin jo ihan tottunut Savoon. Viihtyisä ja moderni koulu sekä monet opiskelijatapahtumat uusien kavereiden kanssa helpottivat sopeutumista Kuopioon.

Onko opiskelut sitten olleet sitä mitä odotin?

Kyllä ja ei. Koska en tarkkaan tiennyt, mitä ammattikorkeakouluopinnot ovat ja sanana wellness tarkoitti minulle liikuntaa, lepoa ja ravintoa eli kokonaisvaltaista hyvinvointia. Heti opintojen alkuun tuo käsitys sai moniulotteisemman merkityksen ja opin, että wellness on jotakin paljon laajempaa, jokaiselle jotakin erilaista, vaikkapa Spa-hoitoja tai luksuslaukkuja.

Wellness-kulttuuria tutkittiin ensimmäisen syksyn aikana, myös maailmanlaajuisesti. Tämän lisäksi syksyllä oli useita yritysvierailuja, joista itse pidin suunnattomasti. Yritystoimintaa olemme päässeet opiskelemaan hyvin konkreettisestikin, kun heti syksyllä perustimme oppiyritykset, joiden toimintaa olemme pyörittäneet koko ensimmäisen vuoden ajan. Yrityksille on tehty liiketoimintasuunnitelmat sekä esittelyvideot, myyntitaitojakin on päästy testaamaan Oivalla-messuilla.

Toki koulupäiviin sisältyy mm. markkinointia, viestintää, taloushallintoa ja kieliä. Näiden opiskelu täyttääkin paljon lukkarista. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä, paljon keskustelua sekä tehtäviä tunneilla, toki kotonakin. Perusopiskelujen lisäksi olemme saaneet oppeja mm. työnhakuun ja cv:n kirjoittamiseen, mikä on mielestäni ollut hieno juttu. Kakkosvuonna opiskelu onkin jokaisella vähän erilaista, kun saamme valita vapaavalintaisia kursseja. Ensimmäinen vuosi meni todella nopsaan, toista vuottakin odotan innolla!

Kaisa Purmonen
Kaisa Purmonen

Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!