Mieli saa muuttua – Elisan tarina

Hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi useammasta syystä. Ensimmäisenä varmaan se, että opinnot antavat mahdollisuuden työllistyä useille eri erikoisaloille. Tulevan työn luonne voi vaihdella paljon, esimerkiksi leikkaussalista psykiatriselle osastolle. Toinen syy oli melkein 100 prosenttinen työllistymisen todennäköisyys. Minulle tärkeää oli tietysti myös ihmisten auttaminen ja merkityksellisen työn tekeminen.

Opiskelen Savonialla sairaanhoitajaksi viimeistä lukukauttani. Aloitin opinnot syksyllä 2018 toisessa ammattikorkeakoulussa, mutta hain ensimmäisen lukuvuoteni jälkeen siirtohaussa Savoniaan muuttuneen elämäntilanteeni takia. Siirto toiseen kouluun ja toiselle paikkakunnalle oli itsessään melko stressaavaa, mutta jutun juonesta oli helppo saada loppujen lopuksi nopeasti kiinni.

Sain hyväksi luettua vain puolet aiemmista opinnoistani, mutta tämä ei minua liikaa turhauttanut. Luotin siihen, että kyllä ne asiat järjestyvät.

Olen pitänyt opinnoistani Savonialla. Opinnot ovat olleet lähes kaikilta osin mielenkiintoisia ja tarpeellisia. Minusta opinnot ovat myös yleissivistäviä.

Opinnot ovat olleet monipuolisempia mitä olin kuvitellut. Itse olen monimuotoryhmässä ja se mahdollistaa töiden tekemisen koulun ohella. Luokkalaisilla on erilaiset elämäntilanteet ja ryhmähenki on hyvä.

Työ mielenterveyden parissa kiinnostaa

Koronapandemia on aiheuttanut opintojen aikana pettymyksiä aina uudestaan ja uudestaan. Lähiopetusta on karsittu ja pandemia alkaessa esimerkiksi harjoittelujaksot keskeytettiin. Tilanteen kanssa on kuitenkin opittu elämään. Sentään koko opiskeluaika ei ole kulunut koronakuplassa.

Tulevaisuudessa tulen aika varmasti työskentelemään mielenterveyspuolella.

Aluksi ajattelin, että hyvin akuutti ja hektinen työ vois olla se minun juttuni. Mieli on kuitenkin muuttunut matkalla ja se on ihan ok! Olen oppinut arvostamaan mielenterveystyötä enemmän opintojeni aikana ja kiinnostunut siitä enemmän. Mikään valinta opintojen aikana tai työelämässä ei sido olemaan vain tietyllä erikoisalalla töissä.

Tällä hetkellä harkitsen hoitoalaan liittyviä jatko-opintoja, mutta saa nähdä, päädynkö vielä koulun penkille.

Opiskeluiden aikana sekä työharjoitteluissa pääsee näkemään paljon tilanteita laidasta laitaan. Mieleisiä harkkapaikkoja kannattaa miettiä hyvissä ajoin etukäteen, niistä tulee se isoin oppi.

Sairaanhoitajan opinnot ovat todella antoisa kokemus, mutta opiskelu on myös vaativaa.

Vinkkini opintoja harkitsevalle:

  • Pääsykokeiden ennakkomateriaalit on hyvä lukea huolella. Erityisesti kannattaa keskittyä niihin aihealueisiin, jotka eivät ole omaa vahvuusaluetta, kuten esimerkiksi matematiikka tai kielet.

Elisa

Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma


Kiinnostuitko alasta? Tutustu koulutukseen!