Ensihoidon opiskelija.

Simon tarina – YAMK-opinnoista uutta näkökulmaa lääkärihelikopterissa työskentelyyn

Aloitin opintoni Savoniassa Tammikuussa 2021 ensihoidon kehittämisen ja johtamisen YAMK opinnoissa.

Huomasin sattumalta mainoksen opinnoista Facebookissa ja ajattelin, että opinnot toisivat lisää sisältöä elämään. Näkisin saman alan ihmisiä ja voisin vaihtaa ajatuksia. Covid-19-pandemian mukanaan tuomat rajoitteet olivat kuitenkin päällä ja en pääsyt kohtaamaan ihmisiä, kuten olin ajatellut. Silti opinnot etenevät vauhdilla ja uskon valmistuvani keväällä 2023.

Kannustan hakeutumaan lisäopintoihin, jos elämä vain antaa myöten. Opiskelu tekee hyvää ja tuo vaihtelua arkeen.

Parhaassa tapauksessa opiskelu saattaa olla pääsylippu uusiin mahdollisuuksiin. Itse olen saanut koulutuksesta uusia näkemuksiä ja ymmärrän muita näkökantoja paremmin. Maailma ei ole niin mustavalkoinen kun olin kuvitellut.

Koulutukseen hakeutuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että tehtäviä ja suoritteita on tehtävä. Oletusajatus on, että tehtäviä suoritetaan määräajassa. Tämä on keskeistä opinnoissa ja tähän on oltava valmius. Koulutukseen ei kannata hakeutua, jos ei ole valmis laittamaan itseään likoon ja tekemään duunia opiskelun eteen. Ilmaiseksi tai vahingossa et tule valmistumaan.

Opinnäytetyössä kartoitin HEMS-toimintaan soveltuvia kohtaamispaikkoja ambulanssin ja lääkärihelikoptereiden tarpeeseen. Opinnäytetyötä ohjannut FinnHEMS Oy:n vastuulääkäri Toni Pakkanen totesi opinnäytetyön lisäävän merkittävästi toiminnan turvallisuutta ja nopeuttavan potilaskuljetuksia silloin kun siihen käytetään helikopteria.

Ainakin tässä tapauksessa Savonia, työelämän tarpeet ja opiskelu kohtasivat.

Simo Hytönen katsoo kameraan, taustalla ambulanssi.
Simo Hytönen. Kuva: Matias Honkamaa.

Kiinnostuitko alasta? Tutustu sosiaali- ja terveysalan YAMK-koulutuksiin!